fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
Koronavírus-kutatások: friss eredmények tápanyagok, életmód szerepéről

Koronavírus-kutatások: friss eredmények tápanyagok, életmód szerepéről

Mire kell odafigyelnünk a koronavírus fertőzések idején? Hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a járvány tetőzésére? Kutatási eredmények!

Koronavírus-kutatások: friss eredmények tápanyagok, életmód szerepérőlÉletünkben nagyon sok dolgot nem tudunk irányítani. Az emberi természet furcsa tulajdonsága, hogy mi mégis ezekre koncentrálunk – ettől szorongunk, stresszelünk és úgy érezzük, teljesen elvesztettük a kontrollt. Pedig mindig vannak olyan tényezők is, amelyeket mi uralunk és sokkal helyesebb, ha inkább ezekkel foglalkozunk. Igaz ez az új koronavírus-járványra is, hiszen a szabályok betartása mellett például immunrendszerünk erősítéséért is rengeteget tehetünk. Cikkünkben az ezzel kapcsolatos, legígéretesebb kutatási eredményeket mutatjuk be!

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy az immunrendszer támogatása, illetve a vitaminok, étrend-kiegészítők szedése semmiképp NEM helyettesíti a maszkviselést, távolságtartást, rendszeres kézmosást és egyéb óvintézkedéseket.

Ebben a cikkben az utóbbi hetek és hónapok kutatási eredményeit mutatjuk be, amelyek bizonyos tápanyagok, a táplálkozás és az egészséges életmód szerepéről szólnak a koronavírus elleni küzdelemben. Célunk az objektív tájékoztatás egy különösen nehéz időszakban, amikor sajnos nagyon sok tévhit, álhír és félrevezető információ terjed.

Természetesen egy ennyire új vírus esetén csak kezdeti kutatásokról lehet szó, de bizalomra adhat okot, hogy az eddigi eredmények egybecsengenek mindazzal, amit eddig tudtunk az egészséges életmód és a fertőzésekkel szembeni védekező képesség összefüggéseiről.

A D-vitamin-szint szerepe a COVID-19-re való fogékonyságban

A Medicine in Drug Discovery című szakfolyóiratban 2020 júniusában jelent meg egy áttekintő tanulmány, amely a D-vitamin-szint és a COVID-19-re való fogékonyság közötti fontos tudományos kapcsolatot tárgyalta.

Ebben a kutatók többek között megállapították, hogy:

  • a D-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a vírusos fertőzésekkel szembeni immunitás szabályozásában
  • a D-vitamin-hiány globális egészségügyi probléma, minden korosztályban
  • az 1 millió lakosra vetített COVID-19-hez köthető halálesetek száma alacsonyabb az északi szélesség 35. foka alatt fekvő területeken, ahol sok a napsütés, így a D-vitamin-hiány előfordulása is ritkább
  • a vér D-vitamin szintjének növelése javíthatja a COVID-19-ben szenvedő betegek klinikai kimenetelét

A szerzők korábbi kutatások és ajánlások alapján a napi D-vitamin-bevitel 4000 NE alatt tartását javasolják. Konklúziójuk szerint ez segíthet az immunitás javításában, így a COVID-19 fertőzés hatékonyabb megelőzésében és kezelésében.

Alapbetegségek, D-vitamin-hiány és a COVID-19 megbetegedés lefolyása

Az NFS Journal című tudományos folyóiratban 2020 júniusában jelent meg egy cikk, amely a D-vitamin-pótlás fontosságát emelte ki, különösképpen az alapbetegséggel rendelkező egyéneknél.

Egy korábbi kutatás 12 európai ország adataiból arra jutott, hogy a COVID-19 halálozási aránya fordított összefüggést mutat a vér D-vitamin szintjével. Más szóval: minél magasabb valaki D-vitamin-szintje, annál kisebb lehet a halálozás kockázata.

A cikk kiemeli, hogy a D-vitamin a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakció (ún. citokinvihar) ellen is hasznos lehet, ugyanis gátolja a gyulladáskeltő citokinek termelését és növeli a gyulladásgátló citokinek termelését.

A magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és az előrehaladott életkor mind D-vitamin-hiánnyal összefüggő állapotok. A D-vitamin hiánya tovább fokozza a COVID-19 súlyosabb kórlefolyásának kockázatát ezeknél az egyébként is fokozottan veszélyeztetett csoportoknál.

A szerző szerint a cél egyértelműen a D-vitamin-szint gyors normalizálása, legalább 30 ng/mL D-vitamin vérszint elérése, amihez naponta legalább 1500-2000 NE D-vitamin bevitele szükséges.

A szelénhiány és a COVID-19 halálozási kockázata közötti kapcsolat

A Nutrients című szakfolyóiratban 2020 júliusában jelent meg egy kutatás, amely a szelénhiány és a COVID-19 halálozási kockázata közötti összefüggést vizsgálta meg alaposabban. A szelén egy nélkülözhetetlen nyomelem, amely különösen fontos a kiegyensúlyozott immunválaszhoz. A szelénhiány tudományosan megalapozott kockázati tényezője a vírusos fertőzéseknek.

Egy korábbi, áprilisi tanulmány Kínában már kimutatta, hogy a COVID-19 felgyógyulási aránya összefüggést mutat a betegek szelén-ellátottságával. Minél alacsonyabb egy adott területen a népesség szelén-szintje, annál alacsonyabb a gyógyulási arány és magasabb a halálozási arány.

Az kutatók ezúttal egy német kórházban, 33 COVID-19-ben szenvedő beteg szelén-szintjét mérték meg, és megállapították, hogy egészséges európai felnőttekkel összehasonlítva mind súlyosan szelénhiányosak. A betegségben elhunytaknál súlyosabb volt a szelénhiány, mint a felépülőknél. Míg a szelén-szint a felépülőknél idővel javult, addig az elhunytaknál ez nem volt megfigyelhető.

A szelénpótlás a szerzők szerint feltehetően nemcsak a COVID-19 megelőzésében, de terápiás eszközként, a betegség kezelésében is hasznosnak bizonyulhat.

Egészséges testsúly és életmód: a leghatásosabb fegyver COVID-19 ellen

Amíg a tudósok kifejlesztik az ellenanyagot, addig maszkviselés, távolságtartás és kézmosás mellett egészséges életmóddal tehetünk legtöbbet a COVID-19 ellen.

2020 augusztusában jelent meg egy közel 7000 COVID-19-ben szenvedő beteg bevonásával készült kutatás, amely a testtömeg-index és a halálozás kockázata között nagyon erős összefüggést talált. A 18,5-24 közötti BMI-vel rendelkező betegekhez képest a 40-44 közötti BMI-vel rendelkezőknél a halál kockázata több mint 2,5-szer nagyobb, 45 feletti BMI esetén pedig több mint 4-szer nagyobb!

Egy majdnem 390 ezer felnőtt bevonásával készült angliai vizsgálat alapján az egészségtelen szokások (dohányzás, mozgásszegény életmód, túlsúly és elhízás) a súlyos COVID-19 betegségek 51%-ához járultak hozzá. Ami igazán megdöbbentő, hogy a súlytöbblet ebből az arányból 30%-ot tett ki!

Felhasznált irodalom
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7266578/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7276229/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400921/
acpjournals.org/doi/10.7326/M20-3742
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7245300/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér