fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ásványi anyagok
Mindent a krómról: kinek, miért, mire jó?

Mindent a krómról: kinek, miért, mire jó?

A króm a szövetekben igen kis koncentrációban fordul elő, és a kor előrehaladtával a mennyisége csökken. Segíti az aminosavak beépülését, gyorsítja a fehérjebeépülést, a fehérjéket a szükséglet helyére szállítja. A szervezet gyorsabban regenerálódik, mivel részt vesz a zsíranyagcserében, a testzsír csökkentését és az izomtömeg növelését támogatja. Olvasd el cikkünket róla!

Paradicsom: egy természetes króm forrásA króm a szövetekben igen kis koncentrációban fordul elő, és a kor előrehaladtával a mennyisége csökken. Segíti az aminosavak beépülését, gyorsítja a fehérjebeépülést, a fehérjéket a szükséglet helyére szállítja. A szervezet gyorsabban regenerálódik, mivel részt vesz a zsíranyagcserében, a testzsír csökkentését és az izomtömeg növelését támogatja. Legfontosabb feladata, hogy elősegíti az inzulin hatását, mely segít a szénhidrátok sejtekbe jutásában, tehát ez a vegyület a szervezet szénhidrát anyagcseréjében fontos szerepet tölt be. A króm erősíti az inzulinhatást, serkenti a cukoranyagcserét, folyamatosan szabályozza a vércukorszintet. Kutatások szerint a sejtmembránon keresztül történő szállítás elősegítésével támogatja a szervezetet.

Feltételezhető, hogy hiánya szerepet játszik a fiatalkori cukorbetegség kialakulásában. Egy kutatás szerint a diabéteszes és a diabétesszel összefüggő szív- és érrendszeri betegségben szenvedő férfiaknak alacsonyabb a krómszintjük, mint az egészségeseknek. Az elégtelen króm ellátottság a koszorúérbetegségben, érelmeszesedésben is közreműködhet. Vizsgálatok szerint a szívinfarktusban elhaltak aortájában csak harmada-hatoda krómot lehet kimutatni, mint a balesetben elhalálozott kontrollcsoportnál. Napi króm fogyasztása szignifikánsan csökkenti a magas koleszterinszintet, növeli a védőhatást kifejtő jó, HDL-koleszterin szintet. Az öregedéssel párhuzamosan csökken a króm mennyisége szervezetünkben, mely könnyen vezethet vércukorszint-szabályozási problémákhoz, cukorbetegséghez is. Napi 20 mikrogramm krómbevitelnél vagy az alatt már sérül a glükóztolerancia.

Természetes krómforrás a teljes kiőrlésű gabonamag, a zabpehely, a hüvelyesek magja, paradicsom, fejes saláta, gomba, kukoricaolaj, sütő- és sörélesztő. A feldolgozott élelmiszerekből a króm hasznosíthatósága csökkenhet. A fehér cukor, sok szőlő- és gyümölcscukor fogyasztása növeli a szükségletet gátolják a felvételt az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok. Felszívódását segítik az aminosavak (glicin, glutaminsav, cisztin), valamint a B3-vitamin (niacin). Szükséglete 50-200 mikrogramm naponta.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves KRÓM (króm-pikolinát)
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal