fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
mire jó pontosan a gyógynövény kivonat

Különbség növényi por és kivonat között: vásárolj tudatosan!

Mitől lesz más az a növényi alapú étrend-kiegészítő, kapszula, olaj, aminek a címkéjén az áll: kivonat? Számít-e a kivonatok aránya? Tudd meg a cikkből!

mire jó pontosan a gyógynövény kivonatHa szétnézünk a vitaminok és étrend-kiegészítők piacán, egy érdekes jelenséggel találhatjuk szemben magunkat: ugyanabból a hatóanyagból a különböző termékek egészen eltérő mennyiségeket tartalmazhatnak. De miért van ez? A jelentős differencia oka bizony az, hogy egyes termékekben tiszta növényi por, míg másokban növényi kivonat található. De mi a különbség a kettő között és melyik a jobb? Eláruljuk nektek.

A gyógynövényekben több ezer természetes kémiai vegyület található. Ezeket összefoglaló néven fitonutriensnek vagy fitokemikáliának nevezzük. Az étrend-kiegészítők célja, hogy ezeket a jótékony tápanyagokat izolált, azaz elkülönített formában, gyorsan, kényelmesen és nagyobb mennyiségben bevihessük.

A folyamat első lépése a növény megtisztítása, majd a napon vagy alacsony hőmérsékleten történő szárítása. Ezt követően nagyon finom porrá darálják és így kerül kapszulába. Amikor zöld teát, szőlőmagot vagy bármilyen más növényi kiegészítőt veszel – hacsak nincs feltüntetve rajta, hogy kivonat – akkor erről van szó. A porított növény tehát ugyanazokat a természetes tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és probiotikumokat) tartalmazza, mint ha magát a növényt fogyasztanánk el. A probléma azonban az, hogy ezekből az aktív hatóanyagokból csak igen kis mennyiséget találhatunk benne.

A kivonat vagy extraktum a sima növényi porral szemben egy speciális technológia segítségével készül, aminek köszönhetően jóval koncentráltabb formában, ezért jelentősen nagyobb mennyiségben tartalmazza az adott növény aktív hatóanyagait. Vegyük például a népszerű fogyókúrás kiegészítőt, a zöld kávét. A megfelelő hatás eléréséhez a porított forma egyszerűen nem elégséges, magasabb koncentráltságú kivonat szükséges hozzá. Márpedig zöld kávé kiegészítőt azért szedünk, hogy a klorogénsav nevű, erős antioxidáns hatással bíró polifenolt a szervezetbe juttassuk, sokkal koncentráltabb formában egy lefőzött kávénál.

Egy növényi kivonat 10-szer, 20-szor, vagy akár 100-szor erősebb is lehet egy pornál. Fogalmazzunk egyszerűen: ha azt olvasod, hogy egy kivonat aránya 20:1, és egy kapszula 500 mg-os, ez azt jelenti, hogy egyetlen kapszulában annyi hatóanyag található, mint 20 db 500 mg-os növényi por-kapszulában.

Előfordulhat még az is, hogy egy adott hatóanyagra standardizált a kivonat: vagyis ilyen esetben a gyógynövény sok hatóanyagából kiemelnek egyet, amely garantáltan minden kapszulában /tablettában azonos mennyiségben lesz jelen (pl. kurkuma esetében kurkumin-tartalomra standardizált kivonatot láthatsz).

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Mi mit jelent a vitaminok címkéin?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér