fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
mire jó pontosan a gyógynövény kivonat

Különbség növényi por és kivonat között: vásárolj tudatosan!

Mitől lesz más az a növényi alapú étrend-kiegészítő, kapszula, olaj, aminek a címkéjén az áll: kivonat? Számít-e a kivonatok aránya? Tudd meg a cikkből!

mire jó pontosan a gyógynövény kivonatHa szétnézünk a vitaminok és étrend-kiegészítők piacán, egy érdekes jelenséggel találhatjuk szemben magunkat: ugyanabból a hatóanyagból a különböző termékek egészen eltérő mennyiségeket tartalmazhatnak. De miért van ez? A jelentős differencia oka bizony az, hogy egyes termékekben tiszta növényi por, míg másokban növényi kivonat található. De mi a különbség a kettő között és melyik a jobb? Eláruljuk nektek.

A gyógynövényekben több ezer természetes kémiai vegyület található. Ezeket összefoglaló néven fitonutriensnek vagy fitokemikáliának nevezzük. Az étrend-kiegészítők célja, hogy ezeket a jótékony tápanyagokat izolált, azaz elkülönített formában, gyorsan, kényelmesen és nagyobb mennyiségben bevihessük.

A folyamat első lépése a növény megtisztítása, majd a napon vagy alacsony hőmérsékleten történő szárítása. Ezt követően nagyon finom porrá darálják és így kerül kapszulába. Amikor zöld teát, szőlőmagot vagy bármilyen más növényi kiegészítőt veszel – hacsak nincs feltüntetve rajta, hogy kivonat – akkor erről van szó. A porított növény tehát ugyanazokat a természetes tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és probiotikumokat) tartalmazza, mint ha magát a növényt fogyasztanánk el. A probléma azonban az, hogy ezekből az aktív hatóanyagokból csak igen kis mennyiséget találhatunk benne.

A kivonat vagy extraktum a sima növényi porral szemben egy speciális technológia segítségével készül, aminek köszönhetően jóval koncentráltabb formában, ezért jelentősen nagyobb mennyiségben tartalmazza az adott növény aktív hatóanyagait. Vegyük például a népszerű fogyókúrás kiegészítőt, a zöld kávét. A megfelelő hatás eléréséhez a porított forma egyszerűen nem elégséges, magasabb koncentráltságú kivonat szükséges hozzá. Márpedig zöld kávé kiegészítőt azért szedünk, hogy a klorogénsav nevű, erős antioxidáns hatással bíró polifenolt a szervezetbe juttassuk, sokkal koncentráltabb formában egy lefőzött kávénál.

Egy növényi kivonat 10-szer, 20-szor, vagy akár 100-szor erősebb is lehet egy pornál. Fogalmazzunk egyszerűen: ha azt olvasod, hogy egy kivonat aránya 20:1, és egy kapszula 500 mg-os, ez azt jelenti, hogy egyetlen kapszulában annyi hatóanyag található, mint 20 db 500 mg-os növényi por-kapszulában.

Előfordulhat még az is, hogy egy adott hatóanyagra standardizált a kivonat: vagyis ilyen esetben a gyógynövény sok hatóanyagából kiemelnek egyet, amely garantáltan minden kapszulában /tablettában azonos mennyiségben lesz jelen (pl. kurkuma esetében kurkumin-tartalomra standardizált kivonatot láthatsz).

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Mi mit jelent a vitaminok címkéin?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér