Régóta tudjuk, hogy az antioxidánsoknak igen fontos szerepe van a szervezet egészségének megőrzésében. Semlegesítik a folyamatosan keletkező, sejtpusztító szabad gyököket, amelyek többek között a korai öregedéshez, a szív- és érrendszeri betegségekhez és a rák kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. A szabad gyök–antioxidáns egyensúly felborulása ismert kockázati tényezője a szellemi képességek időskori hanyatlásának is – egy friss kutatás szerint azonban E-vitaminnal és egyéb erős antioxidáns hatóanyagokkal ez a folyamat lelassítható!
Az oxidatív károsodás szerepe az agy öregedésében
Szervezetünkben a tápanyagok lebontása során, nemkívánatos melléktermékként, úgynevezett reaktív oxigén származékok (ROS) keletkeznek. Ezek erőteljes oxidáló hatásúak, károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket és ezek működését. Ide tartoznak a párosítatlan elektronnal rendelkező szabad gyökök is, amelyek egészséges sejtjeinkből szakítják ki hiányzó elektronjukat.
A ROS, illetve szabad gyökök keletkezését fokozza – többek között – a dohányzás, a stressz, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a légszennyezettség is. Az életkor előrehaladtával ezek a káros molekulák felhalmozódhatnak, mivel a sejtek egészségét biztosító DNS-javítás képessége a korral romlik.
Az agy különösen érzékeny a ROS-ra, mert az egész szervezet oxigénfelhasználásának 20%-a jut rá és antioxidáns védelmi mechanizmusai is viszonylag gyengék. A túlzott ROS termelés ezért idővel negatív DNS-változásokat válthat ki az agyban.
Antioxidánsokkal az időskori szellemi hanyatlás ellen
Oxidatív stressznek nevezzük azt, amikor a reaktív oxigén származékok túlzottan elszaporodnak a szervezetben és a sejtek nem képesek kellően hatékony antioxidáns választ adni rájuk. Más szóval: a ROS és az antioxidáns-rendszer közötti egyensúly felborul.
Szerencsére van megoldás a problémára! Kutatások igazolják, hogy antioxidáns vegyületek étrendi bevitele segít csökkenteni az oxidatív stresszt, a ROS termelődést, a sejthalált és a fehérje- és DNS oxidatív károsodást. Bizonyítékok vannak arra is, hogy az antioxidánsok neuroprotektív, azaz idegsejteket védő, és így demencia-ellenes hatással bírhatnak.
E-vitamin és karotinoidok demencia ellen: kutatási eredmények
A kutatók kiinduló elmélete az volt, hogy étrendi antioxidánsokkal lelassítható a szellemi hanyatlás üteme középkorú felnőttek körében, ezzel késleltethető az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kialakulása idős korban. Emellett az antioxidánsok közötti szinergiát is vizsgálták.
Az adatok egy 2004-ben indult, az öregedéssel járó egészségügyi változásokat vizsgáló kutatásból származnak. Ez egy úgynevezett longitudinális kutatás, ami emberek megfigyelését, mérését jelenti hosszú időn, akár több évtizeden keresztül. A 3720 résztvevőt (30-65 év közöttiek) a kutatás elején alaposan kivizsgálták (vérvétel, EKG, kognitív felmérés, stb.), majd 2009 és 2013 között közel 2500 főnek ismét megvizsgálták a kognitív képességeit.
A 2020. november végén, a Nutrients című szakmai folyóiratban megjelent kutatás arra jutott, hogy az E-vitaminban és karotinoidokban gazdag étrend rövid távon csökkentheti a szellemi hanyatlás valószínűségét, különösképpen a verbális (szóbeli) memória területén.
A kutatás egyértelmű szinergiát talált a karotinoidok és E-vitamin (alfa-tokoferol) bevitele között a jobb kognitív (szellemi) teljesítmény tekintetében. Ez a verbális memória, a verbális fluencia (szógördülékenység), a figyelem, a munkamemória (rövid távú emlékezet) és a végrehajtó funkciók területén mutatkozott meg. A szinergia együttműködést, együtt való hatást jelent, vagyis a karotinoidok és E-vitamin közösen érik el ezt a pozitív hatást.
A legfontosabb karotinoidok közé tartozik az alfa- és béta-karotin, a lutein, a zeaxantin, a béta-kriptoxantin és a likopin. A kutatás a szellemi teljesítmény szempontjából az alfa-karotin és E-vitamin, illetve a likopin és E-vitamin között fedezett fel igen erős szinergikus kapcsolatot.
Az E-vitamin és karotinoidok legjobb forrásai
Az E-vitaminnak többféle formája (izomere) is létezik. Ez a kutatás csak az alfa-tokoferol formát vizsgálta, ugyanakkor maguk a szerzők is elismerik, hogy a hasonló antioxidáns kapacitással, de erősebb gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gamma-tokoferol bevitele is fontos a szellemi hanyatlás lassításához.
Remek E-vitamin források: növényi olajok, búzacsíra, hüvelyesek, olajos magok, mazsola, zöld leveles zöldségek. Emellett kiegyensúlyozott táplálkozás mellett vegyes tokoferolokat tartalmazó étrend-kiegészítő is segít az E-vitamin-szint növelésében.
Karotinoidokban gazdag ételek: sütőtök, pézsmatök, répa, mandarin, paradicsom, spenót, fodros kel, görögdinnye, sárgadinnye, narancs, mangó, kaliforniai paprika. Alapvetően minél színesebben étkezel, minél többféle gyümölcsöt és zöldséget eszel, a karotinoidok annál szélesebb skálájához jutsz hozzá. Szintén bevihető étrend-kiegészítő útján is.