fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Alzheimer kór, demencia
Kutatás: E-vitamin az időskori szellemi hanyatlás ellen

Kutatás: E-vitamin az időskori szellemi hanyatlás ellen

Hogyan öregszik az agy az oxidatív stressz hatására? Hogyan segíthet az E-vitamin? Extra erős antioxidánsok szerepe a demencia elleni harcban.

Kutatás: E-vitamin az időskori szellemi hanyatlás ellenRégóta tudjuk, hogy az antioxidánsoknak igen fontos szerepe van a szervezet egészségének megőrzésében. Semlegesítik a folyamatosan keletkező, sejtpusztító szabad gyököket, amelyek többek között a korai öregedéshez, a szív- és érrendszeri betegségekhez és a rák kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. A szabad gyök–antioxidáns egyensúly felborulása ismert kockázati tényezője a szellemi képességek időskori hanyatlásának is – egy friss kutatás szerint azonban E-vitaminnal és egyéb erős antioxidáns hatóanyagokkal ez a folyamat lelassítható!

Az oxidatív károsodás szerepe az agy öregedésében

Szervezetünkben a tápanyagok lebontása során, nemkívánatos melléktermékként, úgynevezett reaktív oxigén származékok (ROS) keletkeznek. Ezek erőteljes oxidáló hatásúak, károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket és ezek működését. Ide tartoznak a párosítatlan elektronnal rendelkező szabad gyökök is, amelyek egészséges sejtjeinkből szakítják ki hiányzó elektronjukat.

A ROS, illetve szabad gyökök keletkezését fokozza – többek között – a dohányzás, a stressz, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a légszennyezettség is. Az életkor előrehaladtával ezek a káros molekulák felhalmozódhatnak, mivel a sejtek egészségét biztosító DNS-javítás képessége a korral romlik.

Az agy különösen érzékeny a ROS-ra, mert az egész szervezet oxigénfelhasználásának 20%-a jut rá és antioxidáns védelmi mechanizmusai is viszonylag gyengék. A túlzott ROS termelés ezért idővel negatív DNS-változásokat válthat ki az agyban.

Antioxidánsokkal az időskori szellemi hanyatlás ellen

Oxidatív stressznek nevezzük azt, amikor a reaktív oxigén származékok túlzottan elszaporodnak a szervezetben és a sejtek nem képesek kellően hatékony antioxidáns választ adni rájuk. Más szóval: a ROS és az antioxidáns-rendszer közötti egyensúly felborul.

Szerencsére van megoldás a problémára! Kutatások igazolják, hogy antioxidáns vegyületek étrendi bevitele segít csökkenteni az oxidatív stresszt, a ROS termelődést, a sejthalált és a fehérje- és DNS oxidatív károsodást. Bizonyítékok vannak arra is, hogy az antioxidánsok neuroprotektív, azaz idegsejteket védő, és így demencia-ellenes hatással bírhatnak.

E-vitamin és karotinoidok demencia ellen: kutatási eredmények

A kutatók kiinduló elmélete az volt, hogy étrendi antioxidánsokkal lelassítható a szellemi hanyatlás üteme középkorú felnőttek körében, ezzel késleltethető az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kialakulása idős korban. Emellett az antioxidánsok közötti szinergiát is vizsgálták.

E-vitaminban és karotinoidokban gazdag étrend rövid távon csökkentheti a szellemi hanyatlás valószínűségétAz adatok egy 2004-ben indult, az öregedéssel járó egészségügyi változásokat vizsgáló kutatásból származnak. Ez egy úgynevezett longitudinális kutatás, ami emberek megfigyelését, mérését jelenti hosszú időn, akár több évtizeden keresztül. A 3720 résztvevőt (30-65 év közöttiek) a kutatás elején alaposan kivizsgálták (vérvétel, EKG, kognitív felmérés, stb.), majd 2009 és 2013 között közel 2500 főnek ismét megvizsgálták a kognitív képességeit.

A 2020. november végén, a Nutrients című szakmai folyóiratban megjelent kutatás arra jutott, hogy az E-vitaminban és karotinoidokban gazdag étrend rövid távon csökkentheti a szellemi hanyatlás valószínűségét, különösképpen a verbális (szóbeli) memória területén.

A kutatás egyértelmű szinergiát talált a karotinoidok és E-vitamin (alfa-tokoferol) bevitele között a jobb kognitív (szellemi) teljesítmény tekintetében. Ez a verbális memória, a verbális fluencia (szógördülékenység), a figyelem, a munkamemória (rövid távú emlékezet) és a végrehajtó funkciók területén mutatkozott meg. A szinergia együttműködést, együtt való hatást jelent, vagyis a karotinoidok és E-vitamin közösen érik el ezt a pozitív hatást.

A legfontosabb karotinoidok közé tartozik az alfa- és béta-karotin, a lutein, a zeaxantin, a béta-kriptoxantin és a likopin. A kutatás a szellemi teljesítmény szempontjából az alfa-karotin és E-vitamin, illetve a likopin és E-vitamin között fedezett fel igen erős szinergikus kapcsolatot.

Az E-vitamin és karotinoidok legjobb forrásai

bevihető étrend-kiegészítő útján is.Az E-vitaminnak többféle formája (izomere) is létezik. Ez a kutatás csak az alfa-tokoferol formát vizsgálta, ugyanakkor maguk a szerzők is elismerik, hogy a hasonló antioxidáns kapacitással, de erősebb gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gamma-tokoferol bevitele is fontos a szellemi hanyatlás lassításához.

Remek E-vitamin források: növényi olajok, búzacsíra, hüvelyesek, olajos magok, mazsola, zöld leveles zöldségek. Emellett kiegyensúlyozott táplálkozás mellett vegyes tokoferolokat tartalmazó étrend-kiegészítő is segít az E-vitamin-szint növelésében.

Karotinoidokban gazdag ételek: sütőtök, pézsmatök, répa, mandarin, paradicsom, spenót, fodros kel, görögdinnye, sárgadinnye, narancs, mangó, kaliforniai paprika. Alapvetően minél színesebben étkezel, minél többféle gyümölcsöt és zöldséget eszel, a karotinoidok annál szélesebb skálájához jutsz hozzá. Szintén bevihető étrend-kiegészítő útján is.

Felhasznált irodalom
nutraingredients.com/Article/2020/11/23/Study-links-vitamin-E-and-carotenoids-to-reduced-cognitive-decline
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Természetes E-vitamin komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér