fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Lecitin

Lecitin

Biztos sok étel csomagolásán olvastad már az összetevők között, hogy lecitin. De mi is ez az anyag pontosan és milyen szerepe van a test működésében? Mi köze a koleszterin szinthez és a vérnyomáshoz? Olvasd el cikkünket róla!

Lecitin - a napraforgómag egy természetes forrásaA lecitin egy zsírszerű anyag, amely életfontosságú az emberi szervezet számára, minden sejtnek szüksége van rá. Támogatja az immunrendszer működését, és az agyi, idegi folyamatokat. Kiemelt szerepe van a csontvelő működésében, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekben és az agyban. A szója a legfőbb forrása a lecitinnek, melynek a fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin védi a sejtek burkát a külső hatásoktól, az agyi idegrendszeri kapcsolatok kialakításának, és a zsíranyagcserének a kulcs összetevője. Az inozitol szintén az agyi folyamatokban vállal szerepet. A kolinból acetilkolin keletkezik, mely neurotranszmitter, az idegi folyamatokban lényeges. Az acetilkolinnak az idegrendszerben történő szintézisét kolin vagy lecitin bevitelével fokozni lehet. A kolin és a lectitin az akarattól független mozgászavarok esetén segíthet, bár Alzheimer-kór esetén nem bizonyított a hatásosságuk. A kolinhoz hasonlóan a lecitin zsírbontó, májvédő tulajdonsággal bír; az erős lecitin-hiány károsítja a májat, májproblémákat okozhat.

A lecitin elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, ezért támogatja az A-vitamin felhasználását a szervezet számára. Védi a gyomor nyálkahártyáját és a savtermelést is segíti. A koleszterinszintet szabályozza, védi az ereket oly módon, hogy a koleszterint elszállítja, így nem az érfalakra rakódik le. A koleszterin mellett a magas homociszteinszint a kiváltó tényezője az erek és a szív betegségének. Ez az agresszív aminosav az állati fehérjékben található nagy mennyiségben, és a lebontása során keletkezik. Rendszeres lecitin-bevitellel mértéke csökkenthető.

Vizsgálatok szerint a lecitin csökkentheti a magas vérnyomást, javíthatja a véráramlást, gátolhatja az epekőképződést. Ezen kívül nyugtató hatású, stresszes életvitel esetén segíthet, és még a koncentráló-képességünkre is jótékony hatással bír. Várandósság idején a lecitint fogyasztás segíthet a csecsemő agyi képességei javításában, sőt ez kihathat felnőttkori szellemi frissességére is. A lecitin növeli az agy energia ellátottságát, oldja a kimerültséget, erősíti az idegeket, javítja a memóriát, enyhíti a stressz, a testi-lelki megterhelés következményeit. Kutatások szerint a lecitin pótlás 76%-os javulást eredményezett fejfájás, szédülés, koncentrálóképesség- és memóriazavar esetén, illetve segít a testi teljesítőképességet is javítani.

Ízületi fájdalmak esetén segíthet csökkenteni a bántalmakat. Megelőzhető a kolin átalakulásakor keletkező vegyülettel, a foszfát-kolinnal egyes káros baktériumok elszaporodása a béltraktusban, melyek gyulladást okoznának. Frontra érzékeny embereknek is ajánlható. A lecitin segít, hogy egészséges maradjon a hajunk, és csökkentheti a hajhullást is.

A rendszeres lecitin fogyasztás növeli a foszforszintet, ezért a megfelelő kalcium-foszfor egyensúly fenntartásához szükséges kalcium bevitele is. E-vitamin szedése kiegészíthető lecitinnel a jobb hasznosulás érdekében. A lecitin segíti az A- és a B1-vitamin felszívódását. Magasabb a lecitin-szükséglet dohányzás, sok kávé-, alkohol- vagy sok húsfogyasztás esetén, vagy kevés zöldség- és gyümölcsbevitel mellett.

Természetes forrása a szóján kívül a napraforgóolaj, a kukorica- és búzacsíra, a repce-, len- és napraforgómag, a borsó és a lencse.

Felhasznált irodalom

Tudnivalók a lecitinről www.egeszsegtukor.hu 2001.09.21. Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo Kiadó, 2004, 27 Dr E. Mindell: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 107-109 Ép testben ép lélek – Lecitin www.egeszsegtukor.hu 2002.05.03. Dr Gálik Á.: Szója-téka - A hosszú és egészséges élet titka Ideál - Reforméletmód magazin 2004;16(9):35-35 Celsus Kft. 2004.08.30 Fitooestrogenek alkalmazása a gyógyításban Komplementer Medicina 2003; 7(1-2):34-37 Celsus Kft. 2003.08.22 Lahrsen L.: Táplálék az agynak IHN magyar kiadás 2000; 9(9) International Health News 2002.07.17 Dr. Fáklya M.: Fitoösztrogének - Milyen táplálékban találhatók és milyen hatásuk van? www.webbeteg,hu 2012.07.03. Segítse a fogyást természetes anyagokkal! www.healzz.com 2012.05.21 Tudnivalók a lecitinről www.egeszsegtukor.hu 2001.09.21. Kiss É.: Egészséges olajok - amikor nem bűn a zsiradék www.hazipatika.com 2011.02.07. Lecitin www.wikipedia.hu Dr. Asbóth M.: Lecitin, a máj és az agy „vitaminja” www.paramedica.hu

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal