A lecitin egy zsírszerű anyag, amely életfontosságú az emberi szervezet számára, minden sejtnek szüksége van rá. Támogatja az immunrendszer működését, és az agyi, idegi folyamatokat. Kiemelt szerepe van a csontvelő működésében, jelentős mennyiségben található a sejtmembránokban, az izmokban, az idegsejtekben és az agyban. A szója a legfőbb forrása a lecitinnek, melynek a fő alkotórészei a kolin és az inozitol. A kolin védi a sejtek burkát a külső hatásoktól, az agyi idegrendszeri kapcsolatok kialakításának, és a zsíranyagcserének a kulcs összetevője. Az inozitol szintén az agyi folyamatokban vállal szerepet. A kolinból acetilkolin keletkezik, mely neurotranszmitter, az idegi folyamatokban lényeges. Az acetilkolinnak az idegrendszerben történő szintézisét kolin vagy lecitin bevitelével fokozni lehet. A kolin és a lectitin az akarattól független mozgászavarok esetén segíthet, bár Alzheimer-kór esetén nem bizonyított a hatásosságuk. A kolinhoz hasonlóan a lecitin zsírbontó, májvédő tulajdonsággal bír; az erős lecitin-hiány károsítja a májat, májproblémákat okozhat.
A lecitin elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, ezért támogatja az A-vitamin felhasználását a szervezet számára. Védi a gyomor nyálkahártyáját és a savtermelést is segíti. A koleszterinszintet szabályozza, védi az ereket oly módon, hogy a koleszterint elszállítja, így nem az érfalakra rakódik le. A koleszterin mellett a magas homociszteinszint a kiváltó tényezője az erek és a szív betegségének. Ez az agresszív aminosav az állati fehérjékben található nagy mennyiségben, és a lebontása során keletkezik. Rendszeres lecitin-bevitellel mértéke csökkenthető.
Vizsgálatok szerint a lecitin csökkentheti a magas vérnyomást, javíthatja a véráramlást, gátolhatja az epekőképződést. Ezen kívül nyugtató hatású, stresszes életvitel esetén segíthet, és még a koncentráló-képességünkre is jótékony hatással bír. Várandósság idején a lecitint fogyasztás segíthet a csecsemő agyi képességei javításában, sőt ez kihathat felnőttkori szellemi frissességére is. A lecitin növeli az agy energia ellátottságát, oldja a kimerültséget, erősíti az idegeket, javítja a memóriát, enyhíti a stressz, a testi-lelki megterhelés következményeit. Kutatások szerint a lecitin pótlás 76%-os javulást eredményezett fejfájás, szédülés, koncentrálóképesség- és memóriazavar esetén, illetve segít a testi teljesítőképességet is javítani.
Ízületi fájdalmak esetén segíthet csökkenteni a bántalmakat. Megelőzhető a kolin átalakulásakor keletkező vegyülettel, a foszfát-kolinnal egyes káros baktériumok elszaporodása a béltraktusban, melyek gyulladást okoznának. Frontra érzékeny embereknek is ajánlható. A lecitin segít, hogy egészséges maradjon a hajunk, és csökkentheti a hajhullást is.
A rendszeres lecitin fogyasztás növeli a foszforszintet, ezért a megfelelő kalcium-foszfor egyensúly fenntartásához szükséges kalcium bevitele is. E-vitamin szedése kiegészíthető lecitinnel a jobb hasznosulás érdekében. A lecitin segíti az A- és a B1-vitamin felszívódását. Magasabb a lecitin-szükséglet dohányzás, sok kávé-, alkohol- vagy sok húsfogyasztás esetén, vagy kevés zöldség- és gyümölcsbevitel mellett.
Természetes forrása a szóján kívül a napraforgóolaj, a kukorica- és búzacsíra, a repce-, len- és napraforgómag, a borsó és a lencse.