fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Liposzómás C-vitamin: tényleg hatékonyabb?!

Liposzómás C-vitamin: tényleg hatékonyabb?!

Természetes, mesterséges, bioflavonoidos, nyújtott felszívódású, vagy liposzómás C-vitamin? A kínálat hatalmas, de mi a különbség? Melyik hatékonyabb? Mindennek alaposan utánajártunk!

A C-vitamin számos különböző formában kapható, sokszor egészen hangzatos ígéretekkel társítva. A leggyakoribb állítás, hogy egy adott formula valamilyen okból még jobb, még hatékonyabb felszívódású. De érdemes-e a legdrágább C-vitamint megvennünk és hinnünk abban, hogy több pénzért jobbat is kapunk? Utánajártunk mindennek, tudományos eredmények mentén.

Melyik a C-vitamin leghatékonyabb formája?Természetes vagy szintetikus aszkorbinsav?

Érdemes tisztázni: az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése. A természetben előforduló és a szintetikusan előállított L-aszkorbinsav kémiailag azonos és nincs ismert különbség a biológiai aktivitásuk között. Ezt legalább két tanulmány is bizonyította már, melyben a vérplazma aszkorbinsav-szintjének mérésével vetették össze a természetes C-vitamin források (gyümölcsök, zöldségek) és a szintetikus aszkorbinsav tabletták biológiai hasznosulását.1-2-3

Aszkorbátok

Az aszkorbátok az aszkorbinsav sói. Az aszkorbátok készülhetnek kalcium-karbonát, kálium-karbonát, nátrium-hidrogénkarbonát, magnézium-karbonát, és még számos egyéb karbonát felhasználásával.

Az aszkorbátokat gyakran javasolják olyanoknak, akiknél a sima aszkorbinsav gyomorproblémákat okoz (hasfájás, hasmenés). Nehezen vitatható, hogy az aszkorbátok kevésbé irritálják a gyomor-béltraktust, viszont nem árt figyelembe venni, hogy aszkorbátok szedésekor mind a C-vitamin, mind a kísérő ásványi anyag jól felszívódik, ami nem is a C-vitamin, mint inkább a kísérőanyag miatt jelenthet problémákat.

C-vitamin pótlásra a nátrium-aszkorbátot és a kalcium-aszkorbátot szokták használni, előbbi esetében érdemes szem előtt tartani, hogy az alacsony nátriumtartalmú étrendet követő emberek (pl. magas vérnyomásban szenvedők) számára a napi nátriumbevitel nem haladhatja meg a 2500 mg-ot. Ezért a C-vitamin ilyen úton történő szedése (különösen megadózisok esetén) jelentősen megnövelheti a nátriumbevitelt.

Nyújtott felszívódású C-vitamin

Ahogy az ajánlott C-vitamin bevitellel foglalkozó részből kiderült, a legideálisabb az, ha egyszerre maximum 500 mg C-vitamint szedünk be, és kb. 3-4 óránként ismételjük ezt meg. Ám az új fejlesztéseknek hála nem ez az egyetlen megoldás, van egy kényelmesebb is! Ez pedig a nyújtott felszívódású tabletta vagy kapszula.

A nyújtott felszívódású (angolul: time-released) C-vitamin előnye, hogy folyamatosan biztosítja a szervezet számára a szükséges mennyiségű vitamint. Nyilvánvaló, hogy ha reggel bevennénk 1-2 gramm C-vitamint, abból egyrészt nem hasznosulna kellően nagy mennyiség, másrészt a nap második felére a szervezet által nem hasznosított rész már ki is ürülne. Ha 500 mg-onként szednénk, az csak nyűg minden nap és könnyen el is feledkezhetünk 1-1 dózisról. A nyújtott felszívódású tabletták ezeket a problémákat kiküszöbölik: elég bevenni egy magasabb dózist reggel és az egész nap folyamán el leszünk látva C-vitaminnal.

A nyújtott felszívódású C-vitaminok előnyeit a kutatások is igazolták: sokkal hatékonyabban képesek a C-vitamint eljuttatni a testszövetekbe, jobb felszívódással rendelkeznek, mint a hagyományos aszkorbinsav-tabletták és ellentétben azokkal, folyamatosan biztosítják a szervezetnek a C-vitamint. 4-5-6

Liposzómás C-vitamin

A liposzómás C-vitaminok viszonylag újdonságnak számítanak az étrend-kiegészítők piacán. A C-vitaminnak a hasznosulásához el kell jutnia az emésztőrendszerbe és a vérkeringésbe jutva a sejtekhez. Kutatók ezt az utat kívánták kikerülni, amikor a liposzómás C-vitamint kifejlesztették, azzal a céllal, hogy még hatékonyabbá tegyék a felszívódást.

Lényege, hogy úgynevezett liposzómás gömböket töltenek meg C-vitaminnal. Ezeknek a membránja (külső burka) igen hasonló az élő sejtekéhez, ezért a liposzómákban lévő C-vitamin könnyen bejut a sejtek belsejébe, szelektíven célba juttatva a bennük lévő hatóanyagokat. Ez a forgalmazók állítása szerint gyorsabb és nagyobb, akár 90%-os felszívódást képes biztosítani.

Ez szépen is hangzik, ám van 1-2 dolog, amit fontos figyelembe venni! A nem liposzómás C-vitamin kiegészítőknek hosszabb utat kell a szervezetben megtenniük, ezért minden bizonnyal valóban nem tudnak hirtelen olyan nagy C-vitamin szintet elérni a vérben, mint a liposzómás kapszulák. Ám mivel a hagyományos C-vitaminok az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel, ezért hosszabb ideig képesek a C-vitamin szintet megemelni, ami mégis csak előnyösebb.

A liposzómás C-vitamin egy tanulmány szerint, extrém magas dózis (36 gramm) révén, képes olyan vitaminszintet elérni, ami természetes úton lehetetlen, de ez a szint NAGYON gyorsan (kb. 2 óra múlva) drasztikusan visszazuhan. Egyébként az ilyen természetellenes magas C-vitamin szint hosszú távú hatásairól semmit nem tudunk jelenleg.7

Egészséges, vagy akár krónikus betegségben szenvedő embereknek egy hagyományos, nyújtott felszívódású C-vitamin garantáltan biztosítani tudja a megfelelő szintet. A liposzómás C-vitamin elméletben jobb felszívódást tud biztosítani, de a megbízható és kiterjedt kutatási eredmények még hiányoznak ennek bizonyítására (jelenleg egyetlen kutatást találhatunk, amit 2, azaz kettő emberen végeztek). Másfelől, a speciális esetekben (pl. rákos betegeknél) továbbra is az intravénás C-vitamin jelenti a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást, nem a liposzómás kapszulák.8

Érdemes azt a kérdést is feltenni: van-e mindennapi haszna annak, hogy a liposzómás C-vitamin gyorsabban emeli meg a szintet? Tudva, hogy a szimpla C-vitamin 500 mg-ig kb. 80-90%-ban szívódik fel, illetve a nyújtott felszívódású C-vitamin még ennél is jobb, biztos, hogy kell a liposzómás C-vitamin? Tény, hogy a liposzómás vitamin nem terheli meg a gyomrot. Ugyanakkor, mivel egyéntől függően 1000-2000 mg-ig a sima aszkorbinsav sem okoz gyomorproblémákat, ezért hacsak ennél nagyobb dózist nem akarunk beszedni, akkor ez sem érv a liposzómás változat mellett.

Megéri tehát jelentős mértékben több pénzt költenünk a liposzómás C-vitaminokra? A válasz egyértelműen nem.

Mi a helyzet a bioflavonoidokkal?

A bioflavonoidok vagy flavonoidok a növények által termelt polifenol-vegyületek. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek, különösen a citrusfélék, általában kiváló forrásai a flavonoidoknak is. Az utóbbi években alaposan kivizsgálták a tudósok a flavonoidok hatását a C-vitamin felszívódására.9

10 klinikai kutatás végezte el az összehasonlítást. Mikor jobb a C-vitamin felszívódása: ha önmagában csak aszkorbinsav kerül a szervezetbe, vagy ha flavonoid-tartalmú ételekkel együtt? Az eredmények nem mutattak értékelhető különbséget felszívódás terén a két eset között. Kizárólag egy kutatás volt, mely azt mutatta ki, hogy a bioflavonoidok jelenléte lassította és megnövelte a C-vitamin felszívódását. 10 Más tanulmányok a vizelettel kiürülő C-vitamin mennyiségét vetették össze és bár itt is mutatkoztak különbségek felszívódásban, a flavonoidok javára, a kérdés még további vizsgálatokat igényel.

Ez azt jelenti, hogy a bioflavonoidokkal nem is érdemes foglalkozni? Tévedés! A flavonoidok rengeteg pozitív hatással bírnak az egészségünkre, antioxidáns, rákellenes és még számos egyéb tulajdonságuk miatt mindenképp ajánlott a fogyasztásuk.11-12

Összefoglalva a lényeg

A nyújtott felszívódású tabletták szedése továbbra is a legbiztosabb és egyben leginkább költséghatékony módja a C-vitamin pótlásának. Habár a felszívódásra nincs jelentős hatással a bioflavonoidok jelenléte, azok egyéb jótékony egészségügyi hatásai miatt érdemes lehet egy flavonoidokat is tartalmazó terméket választani.

Természetesen a legjobb megoldás az lenne, ha friss és nyers gyümölcsökből és zöldségekből vinnénk be minden nap elegendő C-vitamint. A modern életvitelünk azonban ezt szinte lehetetlenné teszi, ráadásul a C-vitamin főzés, hő, sőt, a növények polcon történő állása közben is gyorsan elbomlik. Ezért javasolt, hogy legalább napi 1 tabletta C-vitamin beszedésével járuljunk hozzá egészségünk megőrzéséhez.

 


Hivatkozások:

1 Pelletier O, Keith MO.: Bioavailability of synthetic and natural ascorbic acid., J Am Diet Assoc. 1974 Mar;64(3):271-5.

2 Mangels AR, Block G, Frey CM, Patterson BH, Taylor PR, Norkus EP, Levander OA.: The bioavailability to humans of ascorbic acid from oranges, orange juice and cooked broccoli is similar to that of synthetic ascorbic acid., J Nutr. 1993 Jun;123(6):1054-61.

3 Gregory JF 3rd: Ascorbic acid bioavailability in foods and supplements., Nutr Rev. 1993 Oct;51(10):301-3.

4 http://www.livestrong.com/article/548170-why-is-time-released-vitamin-c-better/

5 Viscovich M, Lykkesfeldt J, Poulsen HE.: Vitamin C pharmacokinetics of plain and slow release formulations in smokers., Clin Nutr. 2004 Oct;23(5):1043-50.

6 http://www.orthomolecular.org/library/jom/2001/pdf/2001-v16n01-p049.pdf

7 https://www.thehealthcloud.co.uk/liposomal-vitamin-c-vs-regular-vitamin-c-supplements/

8 https://www.thehealthcloud.co.uk/liposomal-vitamin-c-vs-regular-vitamin-c-supplements/

9 Carr AC, Vissers MC.: Synthetic or food-derived vitamin C--are they equally bioavailable?, Nutrients. 2013 Oct 28;5(11):4284-304. doi: 10.3390/nu5114284.

10 Vinson JA, Bose P.:Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract., Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3):601-4.

11 Yao LH, Jiang YM, Shi J, Tomás-Barberán FA, Datta N, Singanusong R, Chen SS.: Flavonoids in food and their health benefits., Plant Foods Hum Nutr. 2004 Summer;59(3):113-22.

12 Kozłowska A, Szostak-Wegierek D.: Flavonoids--food sources and health benefits., Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(2):79-85.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin C-1000 mg EXTRA
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér