A málna közkedvelt gyümölcs, a gyerekektől a felnőttekig mindenki szereti. Ízletes, illatos, jól néz ki, sőt rendkívül egészséges is – gyógyhatásairól több ezer éves feljegyzések is léteznek. Ebben a cikkben részletesebben bemutatjuk ezt a kis piros bogyót. Megtudhatod, hogy honnan származik, milyen jótékony hatásokkal bír, hogyan vásárold és tárold, illetve hogyan fogyaszthatod.
A málna története
A málna Magyarországon is őshonos, Európában a legészakibb területeken és Portugálián kívül mindenhol terem. Fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a leggyakoribb a piros málnaszem.
Már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. A középkorban nagy mennyiségben gyűjtötték erdős területek szélén, tisztásokon, irtásokon, és kolostorokban termesztették, nemesítették. Carolus Clusius már 1601-ben különbséget tett vörös és sárga fajták között.
Latin neve Rubus idaeus, ami annyit tesz: „vadszeder az Idáról”. A legenda szerint ugyanis Krétán, az Ida nevű hegyen kezdték termeszteni, majd onnan terjesztették el a rómaiak. Egy másik történet viszont úgy szól, hogy amikor Ida, a csecsemő Zeusz dadája fehér málnát szedett, megszúrta az ujját, és az ő vére festette mindörökre vörösre a gyümölcsöt.
Népies neve szerint a málna „himpér”, ez a német Himbeere szóból ered, ami boldogasszony csipkéjét jelenti.
A málna jótékony hatásai
• A málna nem csak nagyon finom, de kalória- és zsírtartalma is alacsony. Ugyanakkor gazdag forrása az étrendi rostnak és antioxidánsoknak. 100 gramm málna mindössze 52 kalóriát tartalmaz, rosttartalma viszont 6,5 gramm (ez a napi ajánlott bevitel 20%-a).
• A málna jelentős mennyiségű flavonoid vegyületet tartalmaz, mint például antociánok, ellagsav (tannin), kvercetin, galluszsav, cianidin, pelargonidin, katechinek, kempferol, és szalicilsav. Tudományos tanulmányok alapján ezek a bogyós gyümölcsökben található antioxidáns vegyületek segíthetnek a rák, az öregedés, a gyulladások, és a neurodegeneratív betegségek megelőzésében.
• A friss málna kitűnő C-vitamin forrás, ami egyben egy erős antioxidáns anyag is. Egy maréknyi, 100 gramm málna kb. 26 mg C-vitamint biztosít, ami a napi ajánlott bevitel harmada. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása segíti a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben, a gyulladáscsökkentésben és a káros szabad gyökök semlegesítésében.
• A málnában olyan antioxidáns vitaminok vannak még, mint az A-vitamin és E-vitamin. Emellett kis mennyiségben olyan egészségvédő antioxidáns fitovegyületeket is tartalmaz, mint a lutein, a zeaxanthin és a béta-karotin. A fentebb már említett vegyületekkel közösen mindezek segítenek megvédeni szervezetünket az oxigén eredetű szabad gyökök és reaktív oxigén származék (ROS) ellen, melyek nagy szerepet játszanak az öregedés és a krónikus betegségek kialakulásának folyamatában.
• A málna ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, vagyis Oxigéngyök Elnyelő Kapacitás) értéke 100 grammra viszonyítva 4900-as. Ezzel az élen áll a gyümölcsök között antioxidáns-képesség terén.
• Az ásványi anyagok közül a kálium-, mangán-, réz-, vas- és magnéziumtartalma kiemelkedő. A kálium a testnedvek egyik fő összetevője, továbbá a sejtközi folyadék fő kationja, fontos szerepe van a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában. A mangánt a szervezet a szuperoxid dizmutáz nevű antioxidáns enzim kofaktoraként hasznosítja. A réz nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez.
• Gazdag B-komplex vitaminokban és K-vitaminban. A bogyókban kimagasló mennyiségben található B6-vitamin, niacin, riboflavin, és folsav. Ezek a vitaminok kofaktorokként funkcionálnak és segítik a szervezetet a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében.
• A népi orvoslás szerint a málna vérszegénység, szívbetegség, depresszió esetén segít, kitűnő vértisztító, lázcsillapító, gyógyítja a fogíny gyulladást. Megelőzi a hólyaggyulladást és a vesekőképződést. Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést.
Tudnivalók a málna vásárlásához és tárolásához
A málna júniustól egész őszig terem, ilyenkor garantáltan megtalálhatjuk a piacokon és nagyobb élelmiszer boltok polcain is. A hagyományos egyszer termő növény egy nagy hullámban érleli gyümölcseit. Egyes fajták azonban folyton termők (kétszer termők): a nyár közepétől a fagyokig folyamatosan ehető terméseket érlelnek.
A málna nem tartozik az utóérő gyümölcsök közé. Csak tökéletes érettségben válik az íze élvezhetővé. A szedés időpontja a teljes színeződés után van, amikor a gyümölcs a vacokról könnyedén leválik. Jó tanács lehet, hogy a válogatást szedés közben végezzük el, tekintettel arra, hogy nagyon hamar és könnyen törődik.
Ha piacon, boltban vásároljuk, akkor a friss málna szabad szemmel is könnyen felismerhető. Kerüljük a puha, összetöppedt darabokat, illetve azokat, melyeken sérülés nyoma, elszíneződés vagy akár penész látható. Ne szín alapján próbáljunk válogatni, hiszen ennek a gyümölcsnek a színe egész széles skálán mozoghat: a halványabb rózsaszíntől a bíborvörösig számos árnyalatot ölthet. Ha piacon vásároljuk kis dobozokban, akkor nézzük meg a doboz alját, hogy ott is ép szemek találhatóak-e.
A málna tartósítás nélkül hamar megromlik, 2-3 napnál tovább a hűtőszekrényben sem tárolható. Tartósítására inkább a fagyasztást válasszuk, hiszen a felengedést követően a málna állaga és íze is szinte olyan, mint amilyen a fagyasztás előtt volt.
Javaslatok a málna felhasználásához
A málnát megmosni csak közvetlen fogyasztás előtt szabad, különben gyorsan összeesik és megpenészedhet. Fogyaszthatjuk nyersen, illetve felhasználhatjuk lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként. Alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.
Aromáját süteményekben is jól megőrzi, linzerbe, tortákba is nagyon kellemes, de különféle pohárkrémek vagy trifle alkotóeleme is lehet. Könnyű nyári gyümölcslevest is készíthetünk málnából, de remek turmixba vagy smoothie-ba is.
Jótékony hatása miatt számos teakeverék összetevője a málna. A leveléből készült tea görcsoldó hatása miatt jótékony lehet enyhe menstruációs panaszok esetén, ahogyan az Európai Gyógyszerügynökség is ajánlja. A málnalevélből készült tea továbbá kiváló itala a cukorbetegeknek, meghűléskor lázat csillapít és izzaszt, valamint kismamáknak is kimondottan javallott, mert rugalmassá teszi a szülésnél fontos kismedencei izmokat, enyhíti a rosszulléteket.