Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Szív- és érrendszer
Jó ha tudod, mi a teendő infarktus esetén

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Tudd meg most, mik a szívinfarktus tünetei, mit tehetsz ha neked, vagy a környezetedben valakinek infarktusa van. Ezek az információk akár életet is menthetnek!

Jó ha tudod, mi a teendő infarktus eseténA szívinfarktus a halál leggyakoribb oka világszerte. Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy ő maga szenvedi el azt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a betegség legjellemzőbb tüneteivel, illetve a szükséges lépésekkel, hiszen ilyenkor minden elvesztegetett perc az ember életébe kerülhet. Ebből az összefoglaló cikkből minden fontos információt megtudhatsz.

Mi az a szívinfarktus?

Szívinfarktus (vagy más néven miokardiális infarktus) akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal. Az alacsony oxigénkínálat legfőbb oka a koszorúerek érelmeszesedéses beszűkülése. Az elmeszesedett, beszűkült erekben könnyen jön létre vérrög, vagyis trombózis, ami elzárja a koszorúereket.

A szívinfarktus okai

A szívinfarktushoz vezető legfontosabb okok, illetve rizikófaktorok az alábbiak:

•    Dohányzás

•    Magas vérnyomás

•    Elhízás

•    Stressz

•    Mozgásszegény életmód

•    Örökölt hajlam

•    Nőknél ösztrogénhiány

•    Fokozott fizikai igénybevétel

Mik a szívinfarktus tünetei?

Kevéssé ismert tény, hogy a szívinfarktus tünetei férfiak és nők esetében eltérőek lehetnek. A szívinfarktus nők esetében gyakrabban végződik halállal, mint a férfiaknál. Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szívproblémák miatt, a férfiaknál ez az arány 45 százalék.

A szívinfarktusra utaló tünetek: hirtelen jelentkező tompa, vagy szúró jellegű mellkasi fájdalom, illetve szorító érzés a szegycsont mögötti területen, bal vállba és kézbe sugárzó fájdalom, izgatottság, nyugtalanság, halálfélelem, verejtékes hűvös bőr, szapora pulzus esetleg nehezített légzés. Esetenként hányinger, hányás is társulhat.

Nőknél gyakori, hogy a fájdalom nem a bal karba sugárzik, inkább gyomorpanasz, állkapocs- vagy hátfájás lép fel. Sokszor az infarktust fájdalom helyett általános rosszullét kíséri, ami miatt előfordulhat, hogy a problémát későn diagnosztizálják.

Ezt kell tenned szívinfarktus esetén

A fenti tünetek jelentkezése, illetve a szívinfarktus legkisebb gyanúja esetén is azonnal hívd a mentőket (112)!

Fontos, hogy infarktus esetén ne hagyjuk magára a beteget. Aki egyedül van, semmiképp ne üljön kocsiba. Ha nem tudod elérni a mentőket, kérj meg valakit, hogy vigyen el a legközelebbi kórházba. Ha van nálad az orvos által felírt, nitrát tartalmú gyógyszer, azt az előírás szerint alkalmazd.

Ha nem veled történik, hanem szemtanúja vagy egy ilyen esetnek, a következő a teendő:

A beteg ruháját lazítsd meg, így segítve a könnyebb légzést. A beteget fektesd le úgy, hogy felső testét hagyjd enyhén megemelt állapotban és támaszd alá. Az infarktust szenvedő betegek gyakran kezelés alatt állnak koszorúér elégtelenséggel. Ha a beteg eszméleténél van, mindenképp kérdezzük meg, hogy van-e nála koszorúér tágító gyógyszer.

A szívinfarktus olyan súlyos lehet, hogy hirtelen keringés- és légzésmegálláshoz vezethet. Ilyenkor a beteg eszméletét veszti, a szívműködése leáll (nincs szívhang és tapintható pulzus), a légzése leáll, a pupillái kitágulnak és fényre nem szűkülnek. Ha ezeket a tüneteket észleljük, a beteget azonnal meg kell próbálni újraéleszteni.

Ahelyett, hogy az újraélesztés technikáját megpróbálnánk körülírni, vagy bonyolult ábrákkal szemléltetni, inkább az Országos Mentőszolgálat Alapítvány által készített remek oktatófilmet ajánljuk figyelmedbe. Ebben a rövid, viccesnek tűnő, ám rendkívül hasznos videóban Csuja Imre mutatja be, hogyan kell újraéleszteni valakit, akinek leállt a szíve:

További cikkek a témában:

A legnagyobb ellenség a szívinfarktus I. rész

A legnagyobb ellenség a szívinfarktus II. rész

 

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Aktivált Q10 100 mg kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér