Mi a klorogénsav?
Egy természetes anyag, amely legfőképpen a kávéban található meg. A kávébabok pörkölése révén azonban klorogénsav-tartalom fokozottan csökken. Antioxidánsként számtalan egészséges hatást tulajdonítanak neki, legfőképpen a vérnyomás és a testsúly szabályozása terén. Kémiai képlete C16H18O9. Benzolgyűrűje következtében az aromás vegyületek közé tartozik, szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú.
Miben van klorogénsav?
Elsősorban a zöld kávéban van jelen magas hatóanyag-tartalommal. Ám a zöld kávéból készített főzet keserű, kellemetlen ízű, és nem tartalmazza a kívánt mennyiséget. Klorogénsav tartalmú növény még az echinacea, a galagonya, a csalán, a szibériai fenyő és az articsóka. Ipari előállítása nem ismert.
Mi a klorogénsav hatása?
A klorogénsav gátolja a glükóz véráramba jutását. Japán kutatások alátámasztották, hogy enyhe magasvérnyomásban szenvedőknek mellékhatások nélkül segített csökkenteni a vérnyomást. A klorogénsav ezen túlmenően javíthatja a retina egészségét, csökkentheti az ízületi merevség kialakulásának veszélyét, antioxidánsként megakadályozza a sejtek oxidációját és gyulladás csökkentő hatása is van. A lipid anyagcsere szabályozása révén testsúlycsökkentésre is kiválóan alkalmas.