fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Immunrendszer
Mi az a rettegett norovírus, és hogy védekezhetsz ellene?

Mi az a rettegett norovírus, és hogy védekezhetsz ellene?

A norovírus okozta megbetegedés erős hasmenéssel és hányással jár, amit sajnos nagyon könnyű elkapni, ugyanis nem csak cseppfertőzéssel, de akár egy egyszerű érintéssel is át tud terjedni egyik emberről a másikra. Mit tehetsz, hogy elkerüld a fertőzést? Részletek a cikkben!

Mi az a rettegett norovírus, és hogy védekezhetsz ellene?Ha valaki követi a sportvilág történéseit, vagy akár csak rendszeresen olvas, hallgat híreket, a 2018-as pjongcsangi téli olimpia miatt biztosan hallott a norovírusról, amely miatt több ezer embert kellett elkülöníteni, és profi sportolók, olimpikonok voltak kénytelenek feladni a versenyt. Egy ideig a tél vírusaként emlegették, azonban a tapasztalatok azt mutatják, nyáron is tömegeket érint. De mi is ez a vírus pontosan, és ami még fontosabb: hogyan védekezhetünk ellen?

A norovírustól egy erős hasmenéssel és hányással járó megbetegedés, amit sajnos nagyon könnyű elkapni, ugyanis nem csak cseppfertőzéssel, de akár egy egyszerű érintéssel is át tud terjedni egyik emberről a másikra.

A vírus egy, a gyomorra és a bélrendszerre kiterjedő betegség, amely az esetek nagy százalékában nem életveszélyes, és sok-sok szenvedést követően néhány nap alatt távozik, a gyermekek és idősek azonban akár életveszélybe is kerülhetnek miatta.

A norovírustól azért rettegnek sokan, mert ahogy már említettük, nagyon könnyen terjed világszerte, és ha valaki elkapta, szinte lehetetlen bármivel érdemi módon kezelni, mert a betegség mindent túlél, így nincs nagyon más választás, mint enyhíteni a tüneteken, és túlesni rajta.

A kezelés helyett így inkább a megelőzés az, ami segíthet. De hogy kerülhetjük el ezt a vírust? Ehhez adunk most öt tippet.

1. Moss rendszeresen, alaposan kezet

Ha a norovírusról van szó, az első, és messze a leghatékonyabb védekezési forma a rendszeres, alapos kézmosás. Mivel a vírus szó szerint kézről kézre is terjed, így villámgyorsan elkaphatjuk a betegséget, ha nem figyelünk a kezünk higiéniájára.

Fontos, hogy szappannal, és nagyon alaposan mossunk kezet minden étkezés előtt, után, minden WC-használat után, és mindig, mielőtt a szánkhoz nyúlunk.

Az ideális hosszúsága egy kézmosásnak nagyjából 20 másodperc, pontosan annyi, amennyi idő alatt elénekeljük magunkban a „Boldog szülinapot” című dalt.

2. Ha lehet igyál üveges, vagy tisztított vizet

Különösen nyáron fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk, és így elősegítsük azt, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon dolgozni a hőségben. Az azonban nem mindegy, milyen vizet iszunk.

Ha tehetjük, nyaralás alatt próbáljuk kerülni a csapvizet, otthon is használjunk lehetőség szerint víztisztító berendezést.

Ha biztosra akarunk menni, a jeget is érdemes inkább kerülni, éttermekben is.

3. Vigyázz a büféknél, éttermeknél

Mindegy, hogy hotelek büféjéről vagy éttermekről van szó, nyáron érdemes vigyázni, ugyanis az itt felszolgált ételek az egyik leggyakoribb terjesztői a vírusnak.

Általában a meleg ételek biztonságosabbak, a hidegtálak pedig a veszélyesebbek a norovírus feltűnésének szempontjából.

Mi az a rettegett norovírus, és hogy védekezhetsz ellene?4. Figyelj a jelekre

Ahogy a legtöbb betegségnél, a norovírusnál is sokat segít, ha már a megjelenése első pillanatában felismerjük a bajt, és úgy cselekszünk.

A szédülés, hányinger, hányás vagy laza széklet mind a vírus felbukkanásának előjelei lehetnek. Érdemes épp ezért mindig magunknál tartani olyan gyógyszert, amivel megállítható a hányás és hasmenés. Emellett jó, ha probiotikum tartalmú termék is van nálunk különösen akkor, ha nyaralásra megyünk.

5. Kerüld a tömeget

Bár ezt talán a legnehezebb betartani, de érdemes a tömeget is kerülni, amikor csak lehet, ugyanis minél több emberrel vesszük körül magunkat, annál valószínűbb, hogy valakitől elkapjuk a vírust, egyszerűen a nagy számok törvénye miatt.

Ha mégis tömegbe kerülsz, mindenképp gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyál, és kövesd a fenti tanácsokat.

Felhasznált irodalom
healthline.com/health-news/5-ways-to-avoid-norovirus-on-summer-vacation#4
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér