Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Mi történik, ha a tévézést puzzle-re cseréled? Ők kipróbálták!

Mi történik, ha a tévézést puzzle-re cseréled? Ők kipróbálták!

Olvastam nemrég egy párról, akik puzzle-játékra cserélték a minden estés, órákon át tartó TV nézést. Tapasztalataik egészen elképesztőek és érdekesek!

Bármennyire is tagadjuk, a tévézés mindannyiunk életében nagy szerepet játszik. Mindegy, hogy a kábeltévéről, vagy vagy számítógépünkön nézett filmekről, sorozatokról van szó, mindenkinek van olyan típusú műsora, ami órákra a képernyő elé szögezi. De vajon vége lesz a világnak, ha felhagyunk egy kicsit ezzel a szenvedéllyel? Olvastam nemrég egy párról, akik puzzle-játékra cserélték a filmnézést, a következőkben az ő tapasztalataikat mutatom be.

Egy amerikai újságíró, Anne Roderique-Jones közölt nemrég egy cikket arról, hogy a férjével ráébredtek arra, túl sok időt vesz el a tévézés az életükből, ami már a kapcsolatukra is hatással van.1 Persze, a mesékben ilyenkor következne az a rész, hogy ezután sosem néztek többet tévét, ettől pedig a madarak hangosabban csicseregtek, az ételek finomabbak lettek, és így tovább.

A valóságban persze nem ilyen egyszerű a helyzet, a több órás elfoglaltságot ugyanis helyettesíteni kel valamivel: náluk a puzzle lett a megoldás.  Elvégre, ki ne szerette volna a puzzle-t gyermekkorában?!

Ami ennek hatására történt velük ha nem is meseszerű, de mindenképp tanulságos. Anne leírása alapján a kezdeti sokkot követően ugyanis elkezdték élvezni a közös munkát, és azt vették észre, újra megtanulnak együtt dolgozni, még ha csak egy 1000 darabos kirakós elkészítése is a közös cél.

Ami azonban ennél is fontosabb: újra elkezdtek beszélgetni! Mert legyünk őszinték, azért van gyakran lelkiismeret-furdalásunk a tévézés miatt, mert a beszélgetést sokszor teljesen kiöli a képernyő bámulása, és úgy bújunk ágyba, hogy azt sem tudjuk, mi történt aznap a feleségünkkel, férjünkkel vagy gyerekeinkkel.

Emellett olyan további pozitívumokat emelt még ki, mint:

- Elkezdtek újra asztalnál vacsorázni: a tévé előtt gyorsan befalt menüket lecserélték a közös vacsorára. Lassabban ettek, jobban odafigyeltek az étkezésre és természetesen itt is folytatódott a beszélgetés.

- Spóroltak: annyira belemélyedtek a nagy kirakósozásba, hogy a hétvégi nagy bulizás helyett is inkább ezt a közös programot választották.

- Türelmesebbek lettek: rögtön egy 1000 db-os kirakóval kezdtek és mivel nem voltak hozzászokva egy ideje az aprólékos, "szöszölősnek" tűnő feladatokhoz, eleinte inkább frusztrálta őket a feladat. Aztán szép lassan belejöttek és onnantól átment kikapcsolódásba a közös játék.

- Jobban összecsiszolódtak: csapatként dolgoztak együtt, segítettek egymásnak, ha valamelyikük elakadt, ez pedig jót tett a kapcsolatuknak is.

Mindegyik értékes tapasztalat, mégis, szerintem a beszélgetések felélesztése az igazi előnye annak, ha egy kicsit kizárjuk az életünkből a tévét. Ezzel persze mindenki tisztában van, ám ezt sajnos hajlamosan vagyunk elfelejteni, vagy egyszerűen elnyomni magunkban, mert úgy egyszerűbbnek tűnik.

Nem mondjuk, hogy kövesse mindenki a fenti példát, és azonnal zárja ki az életéből a tévét örökre (ezt egyébként ők sem tették). Lássuk be, vannak olyan napok, amikor tényleg segít  a néma kikapcsolódás egy jó filmmel, a hangsúly itt inkább a mértéken van, vagyis hogy ne váljon több órára a mindennapi rutin részévé. Történetük tanulsága leginkább az, próbáljunk arra figyelni, hogy a tévézés ne legyen hatással a kapcsolatainkra és ne feledkezzünk meg arról, mennyit ér egy jó beszélgetés.

Az már mindegy, hogy ezt kirakósozással vagy máshogy érjük el…


Hivatkozás:

1 https://www.self.com/story/surprising-things-happened-we-gave-up-tv-jigsaw-puzzles

Felhasznált irodalom
https://www.self.com/story/surprising-things-happened-we-gave-up-tv-jigsaw-puzzles
Ezt láttad már?
Tényleg segít a keresztrejtvény idős korban? Itt a válasz!
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér