fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Mikor egészségtelen az egészségeshez való ragaszkodás?

Mikor egészségtelen az egészségeshez való ragaszkodás?

Észrevetted már, hogy szorongsz, ha nem tudsz egészséges ételt választani a kínálatból? Nem szívesen fogadsz el ételt, amit más készít vagy választ neked? Ez lehet az oka!

Egészségesen étkezni jó. Jó, ha ragaszkodunk hozzá, hogy mivel tápláljuk, miből építsük fel a testünket. Jó, ha a mindennapi rutin részét nem egészségtelen ételek sora adja, nem a hamburger és a sült krumpli a "gyorsan bekapok valamit" ebédünk, nem csokival csillapítjuk a szeretetéhségünket és a rosszkedvünket, nem majszolunk popcorn-t  minden egyes filmnézés közben és nem mondjuk mindenre, ami zöld, hogy fúj. De mi van, ha átesünk a ló túloldalára, ha már görcsösen csak azzal tudunk foglalkozni, hogy mi jó a testünknek és mi nem, uralmunk alá akarunk vonni minden egyes kalóriát és makrotápanyagot? Hol van a határ az egészséges és a kényszeresen egészséges, azaz ortorexiás között? Erről írunk bővebben.

Mi az az ortorexia (ortorexia nervosa)?

Az ortoxia szó szerint helyes étkezést jelent. Mi akkor ezzel a baj? Helyes étkezés - a megszállottságig fokozva. A jelenséget Dr. Steven Bratman nevezi meg először, 1997-ben. Aki ebben az evészavarban szenved, annak fókusza túlzott mértékben tolódik az általa egészségesnek vélt étkezés, ételek jó minősége és minél optimálisabb tápanyag összetétele felé. Gyakorlatilag kényszeres viselkedéssé fajul az étkezés.

Egyre több helyen találkozhatunk a kijelentéssel, hogy a szigorúan növényi étrenden élők egy része a vegánsággal valamilyen étkezési zavart palástol - inkább tudat alatt, mint tudatosan. Nem is csoda, ha a vegánok, akik általában jobban tisztában vannak az egészséges étkezés alapjaival, esélyesebbek arra, hogy túlzásokba essenek. Főleg igaz ez azokra, akik inkább egészségügyi, mint etikai okból választották ezt az életformát. "Veszélyeztetebbek" még azok, akik szintén eleve nagyobb figyelmet fordítanak az étkezésükre, illetve a testük fontos szerepet tölt be a karrierjükben - úgy mint sportolók, táncosok, fitnesz oktatók például. Érdekes, hogy a nőket jobban érinti az ortorexia. A közösségi média elterjedése is okolható ezen evészavar gyakoribb előfordulásáért.

Sajnos nehezen felismerhető, mikor beszélünk ortorexiáról. Nincsenek olyan egyértelmű jelei, mint az anorexiának a nem evés, illetve a bulímiának a falási és tisztulási rohamok váltakozása. Nincsenek egyezményes kritériumok sem, melyek tovább nehezítik az ortorexia felismerését. Tanulmányok szerint viszont az ortorexiásoknál sokszor rögeszmés-kényszeres rendellenességgel párosul ez az étkezési zavar.

Hogyan lehet mégis diagnosztizálni az ortorexiát?

A fent említett Dr. Steven Bratman kollegájával, Thomas M. Dunn-nal az alábbi irányelveket határozta meg az ortorexia diagnosztizásálához:

 • Rögeszmés ragaszkodás az egészséges étkezéshez, mely szorongással, túlzó érzelmekkel párosul. Szégyenérzet, tisztátalanság érzése, betegségtől való félelem például, ha megszegi a saját maga által meghatározott szabályokat. A szabályok fokozatos szigorítása, mely teljes élelmiszer csoportokat zár ki, sőt, időnként tisztulási, böjtölési időszakokat is magába foglal.
 • Hétköznapi, mindennapi életben hátráltató, akadályozó magatartás. Ez többféleképpen is megnyilvánulhat, például súlyos fogyásban, alultápláltságban, szociális élet megváltozásában vagy hátrányaiban, de a testkép, identitás zavaraiban is, mely túlzottan függ a saját szabályok betartásának sikerességétől.

Mikor tarts önvizsgálatot?

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, az jó, ha fontosnak tartod az egészséged, és odafigyelsz a táplálkozásodra. Azt senki nem vitatja, hogy az egészséges életmód egyik fontos pontja az egészséges táplálkozás. Viszont ha úgy érzed, túl sok időd és energiád emészti fel az egészséges táplálkozással való foglalkozás, nem tudsz barátokkal elmenni vacsorázni, nem tudsz szorongás nélkül elfogyasztani olyan ételt, amit más készít el számodra, ha az étkezéseid minősége meghatározza a hangulatod, mindenképp érdemes komolyabban foglalkoznod a helyzettel, ami szakember (pszichológus) bevonását is jelentheti.

Ezekre az intő jelekre érdemes odafigyeled:

 • Kényszeresen ellenőrzöd az ételek címkéin az összetevők és tápanyagok listáját
 • Egyre inkább aggaszt, melyik összetevő egészséges és melyik nem
 • Egyre több ételcsoportot hagysz el (minden cukrosat, minden szénhidrátot, ...)
 • Ha csak az egészségesnek vagy 'tisztának' vélt ételt vagy képes megenni
 • Túlzottan érdekel, mások mit esznek, és az mennyire egészséges
 • Naponta több órát gondolkozol azon, hogy mi kerüljön az asztalra egyes alkalmakkor
 • Szorongsz, ha nem áll rendelkezésre egészséges étel
 • Megszállott figyelemmel követed az egészséges életmóddal foglalkozó blogokat
 • Testképeddel kapcsolatos aggodalmaid vannak - nem minden esetben jelentkeznek
 • Rendkívüli fogyás
 • Barátokkal/társasággal való étkezés megtagadása

Az ételekkel való kapcsolatunk sokszor fonódik össze tudat alatt gyerekkori sérelmekkel, frusztrációkkal, traumákkal, önkéntelenül tanult mintákkal. Lehet az étel jutalom, vigasz, valami amit kontroll alatt tudsz tartani - vagy lehet egyszerűen táplálék a testednek. Ha ezt sikerül felismerned és a helyére tenned magadban, már sokat tettél önmagadért! Egyedül sokszor nehéz kibogozni ezt a szövevényes kapcsolatot, annyi minden lehet a gyökerek közt megbújva. Ezért ne félj és ne is szégyellj akár professzionális segítséget kérni!

Ha szívesen olvasnál bővebben a hibás étkezési szokások, étkezési zavarok hátterében húzódó pszichológiai okokról, ajánljuk figyelmedbe Lukács Liza: Éhes lélek gyógyítása és Renee McGregor: Orthorexia - Az egészséges táplálkozás tévútjai című könyvét.


Forrás:

taylorwolfram.com/what-you-need-to-know-about-veganism-and-orthorexia/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6531404/

healthline.com/nutrition/orthorexia-nervosa-101

nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/other/orthorexia

https://www.therecoveryvillage.com/mental-health/orthorexia/orthorexia-statistics/

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér