fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Hatóanyag-tartalom, NRV, mit jelentenek ezek a vitaminok címkéin?

Mi mit jelent a vitaminok címkéin?

NRV, hatóanyag-tartalom, IU és egyéb fogalmak, számok, amiket a vitaminok címkéin olvashatsz. Tudod, mit jelentenek pontosan? Ismerd meg a részleteket cikkünkből!

Hatóanyag-tartalom, NRV, mit jelentenek ezek a vitaminok címkéin?A vitaminok és egyéb étrend-kiegészítők címkéi telis-tele vannak olyan hasznos információkkal, melyek segítségével tájékozódni tudunk és megalapozott vásárlási döntést hozhatunk. Ez természetesen egy nagyon is jóhiszemű, idealista elgondolás – de a valóságban vajon tényleg tudjuk-e minden adatról a címkén, hogy mit jelent? Ezzel a rövid útmutatóval igyekszünk eloszlatni a vitamin-címkéket övező rejtélyeket és segítünk megérteni a címkék legfontosabb elemeinek jelentését.

Ahogy az élelmiszereken fellelhető táplálkozási címkék, úgy a vitaminokon olvasható feliratok is segítik a fogyasztókat, hogy egészségesebb kiegészítőket válasszanak, össze tudják hasonlítani a különböző gyártóktól származó termékeket, és mérlegelni tudják az ár-érték arányokat.

Napi adag

Ez a gyártó által javasolt napi beviteli mennyiség. Ha erre vonatkozóan más iránymutatást a címkén nem találunk, akkor ne lépjük túl ezt a mennyiséget! Kérjük ki orvos tanácsát, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőből a javasolt napi adagnál többet kezdenénk szedni.

Hatóanyag-tartalom

Ebben a táblázatban láthatjuk összefoglalva, hogy egy étrend-kiegészítőben a különböző hatóanyagokból (vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények, stb.) 1 napi adagra (vagy bizonyos esetekben 1 tablettára/kapszulára) vonatkoztatva mennyi található. Fontos figyelembe venni a hatóanyag-tartalom esetében, hogy egy adott termékben gyógynövény-por vagy kivonat található-e. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Mg és Mcg

Ezek a milligramm és a mikrogramm rövidítései. Utóbbival μg formában is lehet találkozni. A milligramm a gramm ezredrésze, míg a mikrogramm a gramm milliomodrésze. Ezek a mértékegységek az ásványi anyagok és a legtöbb vitamin esetében is használatosak.

Nemzetközi egység

Találkozhatunk vele NE vagy angolul IU (International Unit) rövidítés formájában is. A nemzetközi egység egy mértékegység a farmakológiában (gyógyszerekkel foglalkozó tudomány). Egyes vitaminoknál a tömeg helyett a nemzetközi egységet alkalmazzák, mert a különböző vegyületek esetén ez pontosabban fejezi ki a biológiai aktivitásukat. Általában az A-, D- és E-vitaminnál szokás használni. Hogy adott vitaminból 1 Nemzetközi Egység hány mikrogrammnak felel meg, azt itt olvashatod.

NRV

multivitaminAz NRV (korábban RDA néven láthattad ugyanezt az értéket) az angol Nutrient Reference Value kifejezés rövidítése, ami magyarul tápanyag referencia értéket jelent. Ez a felnőttekre vonatkozó napi ajánlott beviteli mennyiséget mutatja az adott tápanyagra nézve. Például a C-vitamin NRV értéke 80 mg. A hatóanyag-táblázatban minden egyes hatóanyag mellett megtalálhatjuk százalékos formában, hogy ehhez az NRV értékhez viszonyítva mennyi található a termék napi adagjában. Ha tehát a C-vitamin mellett 100%-ot találunk, akkor a napi adagban 80 mg C-vitamin van, de pl. 50% esetén értelemszerűen csak 40 mg.

Az NRV értékek tulajdonképpen azt a minimális(!) beviteli mennyiséget jelentik, amire a népesség többségének szüksége van a betegségek megelőzéséhez. Ezért tehát nem kell megijedni, ha egy termék címkéjén akár az NRV többszörösével találkozunk. A túladagolás veszélye a vízben oldódó vitaminoknál gyakorlatilag nulla, de a zsírban oldódó vitaminok esetén is rendkívül alacsony. Ellenben az egészségtelen életmódnak és káros környezeti tényezőknek köszönhetően a legtöbb tápanyagra igaz, hogy az NRV-nél nagyobb mennyiségre van szükségünk belőle.

Egyéb információk

Ide sorolható a származási hely, a különböző figyelmeztetések, a szavatossági idő, a tárolásra vonatkozó információk és az általános tájékoztató. Nem érdemes ezek felett sem átsiklani, mielőtt megvásárolnánk vagy elkezdenénk szedni egy étrend-kiegészítőt.

Különbséget kell tenni a termékeken található dátum és a fogyaszthatóság között. „A minőség megőrzési idő olyan élelmiszereken kerül feltüntetésre, amelyek a jelzett dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek (például a konzervek, kekszek, vagy a fűszerek), illetve gyártói garanciával már nem rendelkeznek. Tehát a gyártó addig a bizonyos napig garantálja, hogy az adott élelmiszer állagában, minőségében és megjelenésében is a legjobb. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a javasolt dátum után már nem fogyasztható” – írja a szelektalok.hu. Tehát a forgalmazó a minőségmegőrzési idő után már nem forgalmazhatja a terméket, de nagyon sok termék még hosszú évekig (van, ami évtizedekig) megőrzi a vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Tények és tévhitek a multivitaminokról
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér