fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Allergia
napallergia tünetei

Napallergia: útmutató a tünetekről, kezelésről

A napallergia tünetei sokfélék lehetnek, ahogyan a hátterében is többféle ok állhat – okozhatja egyszerűen a napfénynek való kitettség, a napfény és bizonyos gyógyszerek kombinációja, sőt akár a napvédő krémek használata is!

Hogyan védekezz a napallergia ellenHa itt a nyár, akkor itt a napfürdőzés ideje is. Sokan szeretik a napozást, ám könnyen megeshet, hogy a gyönyörű bronz barna bőr helyett csúnya kiütésekkel végezzük – ezt a napallergia okozza. A probléma sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, minden hatodik embert érinti valamilyen formában.

A napallergia (vagy napkiütés) tünetei sokfélék lehetnek, ahogyan a hátterében is többféle ok állhat – okozhatja egyszerűen a napfénynek való kitettség, a napfény és bizonyos gyógyszerek kombinációja, sőt akár a napvédő krémek használata is! Habár az érintettek közül sokan azt hihetik, hogy hőkiütéstől szenvednek, többségük téved. A hőkiütés előfordulása ugyanis meglehetősen ritka.

Ezek a napallergia tünetei

  • Viszkető, égő bőr
  • Bőrpír
  • Csomók
  • Kiütések
  • Vöröses duzzanatok

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tünetek mindig a napallergia típusától függenek. Nem mindegy tehát, hogy gyógyszer okozta napallergia vagy a fotokontakt allergia okoz panaszokat. Tarts velünk, és az alábbiakban részletesen is bemutatjuk a különböző típusú napallergiákat, illetve azok tüneteit és kezelési módjait is.

A napallergia típusai – milyen tünetekből ismerhetők fel, és hogyan kezelhetők?

Polimorf fénykiütés (PLE)

Ez a viszkető kiütés a leggyakoribb a napallergiák közül: minden hatodik embert érinti. Sokan tévesen azt hiszik, hogy hőkiütéstől szenvednek, amikor valójában polimorf fénykiütésről van szó. A hőkiütés egy másfajta, és sokkal ritkább bőrprobléma.

Hogyan néz ki?

A PLE tünetei különbözőek lehetnek. Ide tartozik a dudorodó kiütés, bőrpirosság, felhólyagosodás vagy kipattogás; ezeket általában intenzív bőrirritáció kíséri. A súlyosabb esetekben jóval nagyobb, vérző sebek alakulhatnak ki.

A PLE gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Jellemzően 20-40 kor között jelentkezik először. A leggyakrabban érintett területek a mellkas és a karok. Az első megjelenést követően általában évente visszatér a probléma.

Mi ez pontosan?

A PLE egy immunreakció. Amikor fény éri a bőrünket, az apró változásokat okoz a bőrsejtjeinkben. PLE esetén a szervezet reagál ezekre a változásokra, és megpróbálja leküzdeni őket, amitől viszkető foltok vagy hólyagok jelennek meg a bőrünkön.

Hogyan kezelhető?

A PLE megjelenése megelőzhető fényvédő termékek használatával, a napon való tartózkodás csökkentésével (különösen délelőtt 11 és délután 3 óra között), valamint fényvédő ruházat viselésével. Antihisztamin szedése is segíthet, mivel az allergiás reakciók hatására a szervezet hisztamint kezd termelni. A gyógyszeres kezelésről mindig kérdezd ki kezelőorvosodat!

Próbáld fokozatosan egyre több napfénynek kitenni a bőrödet. Kezdd napi 10 perccel, majd lassan növeld az időtartamot. Ha a PLE-s reakciód enyhe, akkor segíthet ha kora tavasszal elkezded a bőrödet hozzászoktatni a napfényhez, így kisebb lesz a napallergia kialakulásának esélye.

A napfényhiány miatt fontos, hogy naponta szedj D-vitamin tartalmú kiegészítőt. A bőr napfényvédelmét belsőleg is támogathatod, például C-vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal (pl. astaxanthin, rezveratrol, gránátalma).

Súlyosabb esetekben a háziorvosod felírhat szteroidot tartalmazó krémet, amit esténként kell használnod. Szóba jöhet még a fényterápia is: ilyenkor a bőr fokozatosan lesz kitéve UV-sugárzásnak, kontrollált környezetben, hogy egyre inkább képessé váljon a napfény tolerálására.

Gyógyszerek okozta fényérzékenység

Gyógyszerek is okozhatnak fényérzékenységet, napallergia tüneteketAz ilyen jellegű kiütések is elég gyakran fordulnak elő: bizonyos gyógyszerek (sőt, akár gyógynövények) érzékenyíthetik a bőrt a napfény hatásával szemben.

Hogyan néz ki?

Napfény hatására, a napsugárzásnak kitett területeken kiütések, duzzanat, bőrpír jelenik meg.

Mi ez pontosan?

Sok mindennaposan használt (akár nem vényköteles) gyógyszer kiválthat napfény okozta bőrérzékenységet. Ilyenkor kétféle módon reagálhat a bőr. Egyrészt, a fényérzékeny hatóanyagok reaktívvá válhatnak és allergiás tüneteket okozhatnak, amikor napfénnyel (UV fénnyel) találkoznak. Másrészt, és ez a gyakoribb, a hatóanyagok csökkenthetik a fény elleni védekezőképességünket.

Több mint 50 különböző gyógyszert azonosították már, ami fényérzékenységet okozhat, például a malária ellenes doxiciklin, egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, de a közismert gyógynövény, az orbáncfű is ide tartozik.

Hogyan kezelhető?

A gyógyszer szedésének abbahagyása általában segít a tünetek enyhítésében, de ezt csak akkor szabad megtenni, ha az adott gyógyszer nem létfontosságú. A legjobb, ha ilyenkor konzultálsz az orvosoddal. Tartósan fennálló probléma esetén a háziorvos továbbutalhat specialistához.

Fotokontakt allergia

Az ilyen jellegű reakciók már ritkábbak, mint a PLE vagy a gyógyszer okozta fényérzékenység. A tünetek azután jelentkeznek, hogy a bőr valamilyen anyaggal érintkezik (pl. naptej, kozmetikum, fű, gyomnövény), majd napfény éri.

Hogyan néz ki?

Viszkető, vörös, a bőrből enyhén kiemelkedő kiütések jellemzik. Ezek minden olyan bőrterületen megjelennek, amely érintkezett bizonyos kemikáliákkal – pl. szappan, parfüm és egyéb piperecikkek – majd napsugárzásnak lett kitéve. Súlyosabb esetekben hólyagok, csalánkiütés is jelentkezhet.

Mi ez pontosan?Fotokontakt allergiát okozhat naptej is

Egy allergiás reakcióról van szó: valamilyen, a bőrrel érintkező vegyi anyag a napfény hatására allergénné válik. Ettől elkezdi irritálni a bőrt, ami pedig igyekszik felvenni a harcot vele.

Hogyan kezelhető?

Próbáld megtalálni, hogy milyen anyag okozhatja a reakciót, és hagyd abba a használatát. Emellett kerüld az erős napfényt, szedj antihisztamint, mosd meg alaposan az érintett bőrterületeket és használj kalamin kenőcsöt (cink oxid – vas oxid keverék) a bőr nyugtatására és a viszketés csökkentésére.

Ha elutazol, mindig vidd magaddal a saját tisztálkodószereidet és kozmetikumaidat, melyekről biztosan tudod, hogy nem okoznak fotokontakt allergiát.

Fontos a probléma forrásának pontos beazonosítása, hiszen csak így lehetsz benne biztos, hogy amit tapasztalsz, az fotokontakt allergia. Ha úgy gondolod, hogy ilyen allergiás reakciód van, a háziorvosod továbbutalhat bőrgyógyászhoz, aki el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat.

Hőkiütés

A hőkiütés gyulladásos formája a milaria rubra, amit sokan összetévesztenek a PLE-vel. A milaria rubra előfordulása ugyanakkor jóval ritkább.

Hogyan néz ki?

Vöröses árnyalatú, erősen viszkető hólyagocskák.

Mi ez pontosan?

A hőkiütés, vagyis miliaria akkor jelentkezik, amikor az elhalt hámsejtek, esetleg baktériumok elzárják, eltömítik az izzadságmirigyekből kiinduló csöveket. A verejték így nem tud szabadon távozni, irritációt, gyulladást okozhat.

Hogyan kezelhető?

Tisztítsd meg az érintett területet, majd gyakran mosd meg hideg vízzel.

A napallergia kezelése tudatos odafigyelést igényel!

Ahogyan láthatod, a napallergia hátterében számos különböző ok állhat. Azonban legyen akár polimorf fénykiütés vagy éppen gyógyszerek okozta fényérzékenység a problémát kiváltó ok, a napallergia elleni harc csakis tudatos odafigyeléssel lehet sikeres.

Mit tehetsz a napallergia ellen?

Első lépéseként tartózkodj a túlzott napfénytől. Ugyanis az erős UV-sugárzás rendkívül kellemetlen tünetekhez vezethet, és folyamatos bőrirritációt okozhat. Sokszor csak a zárt térben való tartózkodással előzhető meg a baj, azonban erre természetesen nem mindenkinek nyílik lehetősége – hiszen néha a legnagyobb nyári melegben is ki kell mozdulni, ezért második lépésként a napsütés elleni védelem biztosítására tanácsos kiemelt figyelmet fordítani.

Védd a bőröd megfelelő ruházattal. Akár csak a boltba ugrasz le, vagy hosszabb ideig tervezel a szabadban tartózkodni, mindenképpen viselj egy légáteresztő sapkát, hogy a fejbőröd megvédd a közvetlen napsütéstől. Ezenkívül próbálj úgy öltözködni, hogy a napsütés minél kevesebb felületet érjen – persze ez nyáron nem mindig könnyű feladat, de vékonyabb ruhadarabokkal mégis kényelmesen megoldható.

A napallergia pontos típusának beazonosításához érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni. Miután sikerült meghatározni a napallergia fajtáját, már konkrét kezelési móddal veheted fel a kesztyűt a kellemetlen tünetekkel szemben. Addig is óvd a bőröd az erős napfénytől már egészen a kora tavaszi időszaktól kezdve, hogy minél kevesebb eséllyel jelenjenek meg a napallergia tünetei.

Felhasznált irodalom
health.harvard.edu/allergies/sun-allergy-photosensitivity
dailymail.co.uk/health/article-58074/Are-allergic-sun.html
mysunallergy.com/the-4-most-common-sun-allergies-photosensitivity/
mysunallergy.com/prevention-treatment-and-prognosis-of-the-four-most-common-sun-allergies/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Astaxanthin: napvédelem és ráncmegelőzés kapszulában
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér