fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Allergia
napallergia tünetei

Napallergia: útmutató a tünetekről, kezelésről

A napallergia tünetei sokfélék lehetnek, ahogyan a hátterében is többféle ok állhat – okozhatja egyszerűen a napfénynek való kitettség, a napfény és bizonyos gyógyszerek kombinációja, sőt akár a napvédő krémek használata is!

Hogyan védekezz a napallergia ellenHa itt a nyár, akkor itt a napfürdőzés ideje is. Sokan szeretik a napozást, ám könnyen megeshet, hogy a gyönyörű bronz barna bőr helyett csúnya kiütésekkel végezzük – ezt a napallergia okozza. A probléma sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, minden hatodik embert érinti valamilyen formában.

A napallergia (vagy napkiütés) tünetei sokfélék lehetnek, ahogyan a hátterében is többféle ok állhat – okozhatja egyszerűen a napfénynek való kitettség, a napfény és bizonyos gyógyszerek kombinációja, sőt akár a napvédő krémek használata is! Habár az érintettek közül sokan azt hihetik, hogy hőkiütéstől szenvednek, többségük téved. A hőkiütés előfordulása ugyanis meglehetősen ritka.

Ezek a napallergia tünetei

  • Viszkető, égő bőr
  • Bőrpír
  • Csomók
  • Kiütések
  • Vöröses duzzanatok

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tünetek mindig a napallergia típusától függenek. Nem mindegy tehát, hogy gyógyszer okozta napallergia vagy a fotokontakt allergia okoz panaszokat. Tarts velünk, és az alábbiakban részletesen is bemutatjuk a különböző típusú napallergiákat, illetve azok tüneteit és kezelési módjait is.

A napallergia típusai – milyen tünetekből ismerhetők fel, és hogyan kezelhetők?

Polimorf fénykiütés (PLE)

Ez a viszkető kiütés a leggyakoribb a napallergiák közül: minden hatodik embert érinti. Sokan tévesen azt hiszik, hogy hőkiütéstől szenvednek, amikor valójában polimorf fénykiütésről van szó. A hőkiütés egy másfajta, és sokkal ritkább bőrprobléma.

Hogyan néz ki?

A PLE tünetei különbözőek lehetnek. Ide tartozik a dudorodó kiütés, bőrpirosság, felhólyagosodás vagy kipattogás; ezeket általában intenzív bőrirritáció kíséri. A súlyosabb esetekben jóval nagyobb, vérző sebek alakulhatnak ki.

A PLE gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Jellemzően 20-40 kor között jelentkezik először. A leggyakrabban érintett területek a mellkas és a karok. Az első megjelenést követően általában évente visszatér a probléma.

Mi ez pontosan?

A PLE egy immunreakció. Amikor fény éri a bőrünket, az apró változásokat okoz a bőrsejtjeinkben. PLE esetén a szervezet reagál ezekre a változásokra, és megpróbálja leküzdeni őket, amitől viszkető foltok vagy hólyagok jelennek meg a bőrünkön.

Hogyan kezelhető?

A PLE megjelenése megelőzhető fényvédő termékek használatával, a napon való tartózkodás csökkentésével (különösen délelőtt 11 és délután 3 óra között), valamint fényvédő ruházat viselésével. Antihisztamin szedése is segíthet, mivel az allergiás reakciók hatására a szervezet hisztamint kezd termelni. A gyógyszeres kezelésről mindig kérdezd ki kezelőorvosodat!

Próbáld fokozatosan egyre több napfénynek kitenni a bőrödet. Kezdd napi 10 perccel, majd lassan növeld az időtartamot. Ha a PLE-s reakciód enyhe, akkor segíthet ha kora tavasszal elkezded a bőrödet hozzászoktatni a napfényhez, így kisebb lesz a napallergia kialakulásának esélye.

A napfényhiány miatt fontos, hogy naponta szedj D-vitamin tartalmú kiegészítőt. A bőr napfényvédelmét belsőleg is támogathatod, például C-vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal (pl. astaxanthin, rezveratrol, gránátalma).

Súlyosabb esetekben a háziorvosod felírhat szteroidot tartalmazó krémet, amit esténként kell használnod. Szóba jöhet még a fényterápia is: ilyenkor a bőr fokozatosan lesz kitéve UV-sugárzásnak, kontrollált környezetben, hogy egyre inkább képessé váljon a napfény tolerálására.

Gyógyszerek okozta fényérzékenység

Gyógyszerek is okozhatnak fényérzékenységet, napallergia tüneteketAz ilyen jellegű kiütések is elég gyakran fordulnak elő: bizonyos gyógyszerek (sőt, akár gyógynövények) érzékenyíthetik a bőrt a napfény hatásával szemben.

Hogyan néz ki?

Napfény hatására, a napsugárzásnak kitett területeken kiütések, duzzanat, bőrpír jelenik meg.

Mi ez pontosan?

Sok mindennaposan használt (akár nem vényköteles) gyógyszer kiválthat napfény okozta bőrérzékenységet. Ilyenkor kétféle módon reagálhat a bőr. Egyrészt, a fényérzékeny hatóanyagok reaktívvá válhatnak és allergiás tüneteket okozhatnak, amikor napfénnyel (UV fénnyel) találkoznak. Másrészt, és ez a gyakoribb, a hatóanyagok csökkenthetik a fény elleni védekezőképességünket.

Több mint 50 különböző gyógyszert azonosították már, ami fényérzékenységet okozhat, például a malária ellenes doxiciklin, egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, de a közismert gyógynövény, az orbáncfű is ide tartozik.

Hogyan kezelhető?

A gyógyszer szedésének abbahagyása általában segít a tünetek enyhítésében, de ezt csak akkor szabad megtenni, ha az adott gyógyszer nem létfontosságú. A legjobb, ha ilyenkor konzultálsz az orvosoddal. Tartósan fennálló probléma esetén a háziorvos továbbutalhat specialistához.

Fotokontakt allergia

Az ilyen jellegű reakciók már ritkábbak, mint a PLE vagy a gyógyszer okozta fényérzékenység. A tünetek azután jelentkeznek, hogy a bőr valamilyen anyaggal érintkezik (pl. naptej, kozmetikum, fű, gyomnövény), majd napfény éri.

Hogyan néz ki?

Viszkető, vörös, a bőrből enyhén kiemelkedő kiütések jellemzik. Ezek minden olyan bőrterületen megjelennek, amely érintkezett bizonyos kemikáliákkal – pl. szappan, parfüm és egyéb piperecikkek – majd napsugárzásnak lett kitéve. Súlyosabb esetekben hólyagok, csalánkiütés is jelentkezhet.

Mi ez pontosan?Fotokontakt allergiát okozhat naptej is

Egy allergiás reakcióról van szó: valamilyen, a bőrrel érintkező vegyi anyag a napfény hatására allergénné válik. Ettől elkezdi irritálni a bőrt, ami pedig igyekszik felvenni a harcot vele.

Hogyan kezelhető?

Próbáld megtalálni, hogy milyen anyag okozhatja a reakciót, és hagyd abba a használatát. Emellett kerüld az erős napfényt, szedj antihisztamint, mosd meg alaposan az érintett bőrterületeket és használj kalamin kenőcsöt (cink oxid – vas oxid keverék) a bőr nyugtatására és a viszketés csökkentésére.

Ha elutazol, mindig vidd magaddal a saját tisztálkodószereidet és kozmetikumaidat, melyekről biztosan tudod, hogy nem okoznak fotokontakt allergiát.

Fontos a probléma forrásának pontos beazonosítása, hiszen csak így lehetsz benne biztos, hogy amit tapasztalsz, az fotokontakt allergia. Ha úgy gondolod, hogy ilyen allergiás reakciód van, a háziorvosod továbbutalhat bőrgyógyászhoz, aki el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat.

Hőkiütés

A hőkiütés gyulladásos formája a milaria rubra, amit sokan összetévesztenek a PLE-vel. A milaria rubra előfordulása ugyanakkor jóval ritkább.

Hogyan néz ki?

Vöröses árnyalatú, erősen viszkető hólyagocskák.

Mi ez pontosan?

A hőkiütés, vagyis miliaria akkor jelentkezik, amikor az elhalt hámsejtek, esetleg baktériumok elzárják, eltömítik az izzadságmirigyekből kiinduló csöveket. A verejték így nem tud szabadon távozni, irritációt, gyulladást okozhat.

Hogyan kezelhető?

Tisztítsd meg az érintett területet, majd gyakran mosd meg hideg vízzel.

A napallergia kezelése tudatos odafigyelést igényel!

Ahogyan láthatod, a napallergia hátterében számos különböző ok állhat. Azonban legyen akár polimorf fénykiütés vagy éppen gyógyszerek okozta fényérzékenység a problémát kiváltó ok, a napallergia elleni harc csakis tudatos odafigyeléssel lehet sikeres.

Mit tehetsz a napallergia ellen?

Első lépéseként tartózkodj a túlzott napfénytől. Ugyanis az erős UV-sugárzás rendkívül kellemetlen tünetekhez vezethet, és folyamatos bőrirritációt okozhat. Sokszor csak a zárt térben való tartózkodással előzhető meg a baj, azonban erre természetesen nem mindenkinek nyílik lehetősége – hiszen néha a legnagyobb nyári melegben is ki kell mozdulni, ezért második lépésként a napsütés elleni védelem biztosítására tanácsos kiemelt figyelmet fordítani.

Védd a bőröd megfelelő ruházattal. Akár csak a boltba ugrasz le, vagy hosszabb ideig tervezel a szabadban tartózkodni, mindenképpen viselj egy légáteresztő sapkát, hogy a fejbőröd megvédd a közvetlen napsütéstől. Ezenkívül próbálj úgy öltözködni, hogy a napsütés minél kevesebb felületet érjen – persze ez nyáron nem mindig könnyű feladat, de vékonyabb ruhadarabokkal mégis kényelmesen megoldható.

A napallergia pontos típusának beazonosításához érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni. Miután sikerült meghatározni a napallergia fajtáját, már konkrét kezelési móddal veheted fel a kesztyűt a kellemetlen tünetekkel szemben. Addig is óvd a bőröd az erős napfénytől már egészen a kora tavaszi időszaktól kezdve, hogy minél kevesebb eséllyel jelenjenek meg a napallergia tünetei.

Felhasznált irodalom
health.harvard.edu/allergies/sun-allergy-photosensitivity
dailymail.co.uk/health/article-58074/Are-allergic-sun.html
mysunallergy.com/the-4-most-common-sun-allergies-photosensitivity/
mysunallergy.com/prevention-treatment-and-prognosis-of-the-four-most-common-sun-allergies/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Astaxanthin: napvédelem és ráncmegelőzés kapszulában
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal