fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Immunrendszer
tippek rekedtség ellen

Rekedtség: mi okozza, mit tehetsz ellene, hogyan előzd meg?

A rekedtség szinte mindenkit érintett már hosszabb-rövidebb ideig, jellemzően az őszi-téli időszakban. Készülj fel még időben cikkünkből, hogyan előzheted meg, vagy mit tehetsz ellene, ha nem sikerült elkerülnöd.

tippek rekedtség ellenA rekedtség okozta panaszok szinte biztosra veszem, hogy mindenki által ismertek. A hangod elváltozását rengeteg apróság kiválthatja, a probléma inkább az, hogy ha egyszer megjelenik, akkor általában marad is jó néhány napig, ami megnehezíti a hétköznapokat. Kivéve, ha ismerünk néhány egyszerű trükköt, amit bevethetünk ellene, sőt, akár meg is előzhetjük a megjelenését.

Mitől rekedünk be?

A rekedtség kialakulásának ezer oka lehet, ám a legtöbb esetben a dohányzás, az alkoholos, és koffeintartalmú italok fogyasztása, a hangszálaink megterhelése, allergia vagy a rendszeres köhögés váltja ki.

Az okot nem mindig egyszerű kideríteni, a megoldás azonban minden esetben ugyanaz, a rekedtség ugyanis szerencsére könnyedén gyógyítható, és ha betartjuk a tanácsokat, villámgyorsan megszabadulhatunk tőle.

Mit tehetsz a rekedtség ellen házilag?

Az egyik legkézenfekvőbb, és leghasznosabb tanács, hogy ilyenkor pihentessük a hangszálainkat, azaz amikor csak tudjuk, kerüljük a beszélgetést. Szintén fontos, hogy a suttogást is felejtsük el ilyenkor, ez ugyanis ugyanúgy megviseli a hangszálainkat, mint az ordítás!

Szintén segít, ha beszerzünk egy párásítót. Már néhány ezer forintért lehet találni tökéletesen működőt, ami nedvesebbé teszi a levegőt, így könnyebbé téve a légzést, felszabadítva a légutakat. Párásító berendezés nélkül segítségedre lehet az is, ha a meleg radiátorra egy tál sós vizet teszel, vagy veszel egy jó forró fürdőt.

Nagyon fontos, hogy igyunk ilyenkor sok folyadékot, és kerüljük a koffeint és az alkoholt, valamint amennyire lehet, a cigarettát is, ezek ugyanis rossz hatással vannak a torok egészségére, amitől rosszabbodnak a tünetek.

tippek rekedtség ellenA lényeg tehát, hogy ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a torkunk: ezt a sok folyadék fogyasztása mellett például rágózással is elérhetjük, az extra nyáltermelés ugyanis szintén nyugtatja a torkot, de egy kanál méz „elszopogatása” is sokat segíthet.

FONTOS: a rekedtség bizonyos esetekben komolyabb egészségügyi probléma tünete is lehet, sose vedd félvállról: ha ezek a házi praktikák néhány nap alatt sem hoznak enyhülést, vagy megoldást, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz.

Hogyan előzd meg a rekedtség kialakulását?

A hangszálak védelme nem bonyolult, ám ha biztosra akarunk menni, néhány rossz szokásról biztosan le kell mondanunk. A legrosszabb hatással ugyanis – ahogy azt korábban már említettük – a cigaretta, az alkoholos, és a magas koffeintartalmú italok vannak a hangszálainkra.

A káros szenvedélyekről való lemondás mellett szintén segít a gyakori kézmosás, így megelőzve a baktériumok terjedését.

Ezen kívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk, illetve, hogy figyeljünk arra, ne köszörüljük a torkunkat feleslegesen. Utóbbi ugyanis különösen megviseli a hangszálakat, és gyulladást okozhat, ami azonnal rekedtséghez vezethet.

Felhasznált irodalom
healthline.com/symptom/hoarseness
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér