fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Antioxidánsok
Resveratrol: egy értékes színanyag

Resveratrol: egy értékes színanyag

A resveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. A resveratrol a növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi az élő szervezetet. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye. Főleg a gyümölcsök, termések héjában található meg, szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban.

Rezveratrol

A resveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. A resveratrol a növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi az élő szervezetet. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye. Főleg a gyümölcsök, termések héjában található meg, szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban. Itt jegyeznénk meg, hogy sok kísérletben a vörösbor rezveratrol tartalmát vizsgálták, és mivel jótékonynak bizonyult, vörösbor fogyasztását ajánlották. De amit láthattuk a rezveratrol magában a vörös szőlőben van, tehát a jótékony hatást a gyümölcs és a must fogyasztásával érdemes elérni, mivel abban nincsen a sejtkárosító alkoholtartalom jelen. Hasonló antioxidánsokat tartalmaz a kakaóbab és az étcsokoládé is, de ezek fogyasztásakor is elmondható, hogy a káros nem kívánatos hatásai erősebbek mint a jótékonyak.

Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, fokozta a fizikai teljesítményt. Állatkísérletekben a rezveratrol javította a nagy zsírtartalmú étrenden tartott egerek egészségét, hatással volt a hosszú életért felelősnek tartott SIRT1 gén működésére, és növelte élettartamukat. Segíthet az arthritis (ízületi gyulladás), néhány autoimmun betegség, Alzheimer kór esetében is, és jelentős hatása van a kedélyállapotra. E hatásokat humán vizsgálatokban még kutatni szükséges.

Kutatási eredmények alapján azt gondolják, hogy a rezveratrol olyan tényező, mely javítja a sportolás hatékonyságát, jó irányba változtatva az izomerőt és a szív teljesítményét, és fokozza az energiatermelést. Csökkentheti a trombociták felhalmozódásának veszélyét, ezzel az érelmeszesedés kockázatát, szívbetegség kialakulását. A rezveratrol segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is, vizsgálatok szerint, akár 80 százalékkal csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét. Úgy találták, hogy megakadályozza a hibás erek kialakulását, mely összefügg a rák, illetve a szív- és olyan szembetegségek kialakulásával, mint például a sárgatest időskori degenerációja. Egy kiterjedt kutatás szerint a rezveratrol rendszeres fogyasztása hasonló előnyökkel járhat, mint a kalóriaszegény diéta és az állóképesség edzés. Az anyagcsere csökkentése mellett csökkentheti a májzsír, a vérnyomás és a vércukor szintjét. A vegyület az izmok zsírégetésének sebességét is fokozza, csökkentheti az inzulin-rezisztenciát, és védelmet nyújthat bizonyos öregedéssel összefüggő betegségek, például a 2-es típusú diabétesz és a rák ellen.

Laboratóriumi körülmények között gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzhető lehet az elhízás. Az amerikai munkacsoport úgy gondolja, hogy az emberben a rezveratrolból piceatannol alakul ki, ami hatásos védőanyag lehet. A szervezetben az előzsírsejtek 10 nap alatt, vagy még hosszabb időn keresztül válnak igazi zsírsejtekké. A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulin receptoraihoz kötődik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, amelyek folytatják az előzsírsejtek igazi zsírsejtekké történő érését. Egy másik kutatás is kimutatta, hogy a rezveratrol segíti a zsírbontást, így megakadályozhatja a zsírok felhalmozódását.

A rákot ma már bizonyíthatóan sok esetben vírusok indítják el, megzavarva a sejt kommunikációját, melynek során ellenőrizhetetlenné válik, s túlburjánzik. A rezveratrolnak rákmegelőző hatást tulajdonítanak, egy tumort serkentő enzim gátlása révén csökkenti a tumor fejlődését és növekedését, valamint gátolja egy olyan enzim működését is, amely a burjánzó sejtek DNS-szintéziséhez szükséges. Antioxidáns hatása miatt gátolja a szabad gyökök káros hatásait, segít megőrizni sejtjeink épségét, így lassíthatja az öregedési folyamatokat. A szabad gyökök a szervezet saját anyagcsere folyamatainak melléktermékeként is létrejöhetnek, valamint a környezetből származó károsító anyagok révén is bekerülhetnek a szervezetünkbe. A szabad gyökök nagy reakcióképességű, molekulák, melyek stabilizálódásra törekednek. A hiányzó elektronjaikat szervezetünk ép sejtjeiből próbálják felvenni. Az antioxidánsok úgy védik a szervezetet, hogy saját elektronjaik feláldozásával semlegesítik a szabad gyököket. E folyamat révén komoly szerepük lehet a gyulladásos és daganatos betegségek megelőzésében.

Felhasznált irodalom

Energiaital lehetne a vörösbor? MTI Hírek 2012 ;9 2012.07.02
Dr Matos L.: Fogyasztószer a szőlőben MTI Hírek 2012;9 2012.05.21
Váczi G.: Növényekkel a rák ellen - Nemcsak finomak, egészséges is a fogyasztásuk! Ideál - Reforméletmód magazin 2007;19(4):63-67 Celsus Kft. 2007.04.15
Balaicza E.: Kell egy kis szíverősítő! Ideál - Reforméletmód magazin 2003;15(3):40 Celsus Kft. 
2004.07.16
Egészséges lehet a kismértékű vörösborfogyasztás www.hazipatika.com 2012.03.04.
Fogyókúra vörösborral? www.hazipatika.com 2011.04.22.
A vörösbor tényleg védi egészségünket? www.hazipatika.com 2012.05.10.
Miért kell vörösbort inni a túlsúlyosoknak? www.hazipatika.com 2011.11.17.
Így védi a szőlő a látást! www.hazipatika.com 2010.06.28.
Fogyás szőlőlével www.hazipatika.com 2012.05.21.
Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! www.hazipatika.com 2012.06.04.
Mezei E.: Lila színű, egészséges csemegék www.izekeserzesek.hu 2012.08.11.
Dr. Matos L.: Tablettában szedjük be a vörösbort? www.webbeteg.hu 2012-06-30 12:31

Ezt láttad már?
Netamin Bio Szőlőmag 550 mg kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér