Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
PCOS és rostok

Rostok és PCOS: tudd meg, hogy miért és mennyit fogyassz!

Hogyan függ össze a bélflóra egészsége, a rostfogyasztás és a női szervek egészsége? Mi köze a rostfogyasztásnak a PCOS kezeléséhez? Katt!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a termékeny korban lévő nők egyik gyakori hormonális betegsége, amely a menstruációs ciklust, a termékenységet, az anyagcserét és a hormonegyensúlyt is negatívan befolyásolja. Szerencsére rendelkezésünkre állnak eszközök, amelyekkel felvehető a harc a PCOS tünetei ellen. Szakértők egyetértenek abban, hogy mindenekelőtt nem a gyógyszerek, hanem az életmód, és azon belül is legfőképpen az étrend az, ami segíthet a PCOS-ben szenvedő nőknek. És nemcsak a kalóriabevitel csökkentését kell érteni ez alatt, hanem többek között a rostok megfelelő bevitelét is. De pontosan miért is olyan fontosak a rostok PCOS esetén?

A PCOS-es nők kevés rostot fogyasztanak, és ez komoly probléma

Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a PCOS-es nők étvágya nagyobb, több energiadús, magas glikémiás indexű (GI) ételt és telített zsírt fogyasztanak, a rostbevitelük viszont jellemzően nem éri el a kívánt szintet. A PCOS-es nők többsége (40-85%-a) túlsúlyos vagy elhízott.

Vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy függetlenül attól, hogy elhízottak, normál testsúlyúak vagy éppen soványak, a PCOS-es nők inzulinrezisztensebbek, mint az azonos korú és testtömeg-indexű, egészséges társaik. Ez arra utal, hogy nem elég csak a kalóriák mennyiségére összpontosítani, mert az ételválasztásnak is fontos szerepe van a betegség kezelésében.

Egy 2019-ben megjelent tanulmány 87 PCOS-es és 50 egészséges nőtől gyűjtött be az étrendjükre vonatkozó adatokat, és kiderült, hogy a PCOS-es nők több mint 5 grammal kevesebb rostot esznek, mint az egészséges nők, az alacsony rostbevitel pedig összefüggésben állt az inzulinrezisztenciával és a férfi nemi hormonok túlzottan magas szintjével.

A rostok pozitív hatásai PCOS esetén

PCOS-ben szenvedő nőknek napi 25-35 gramm rostra van szüksége, hogy hatékonyan felvegyék a küzdelmet az inzulinrezisztenciával, a súlyfelesleggel és a hormonális problémákkal. A napi bevitel egyaránt tartalmazzon vízben oldható és vízben oldhatatlan rostokat is.

Az alacsony glikémiás indexű, rostban gazdag ételek (teljes értékű gabonák, keményítőt tartalmazó zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök) mellett rosttartalmú étrend-kiegészítő is segít a cél elérésében.

A megfelelő rostbevitel azért fontos, mert...

1. Javítja az inzulinérzékenységet
Számos kutatás bizonyította, hogy a komplex szénhidrátokban (különösen, ha finomítatlan ételekből származnak) és rostokban (28-36 gramm/nap) gazdag táplálkozás javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a szervezetben keringő inzulin szintjét.

A PCOS-es nők rendkívül nagy hányada (egyes szakértők szerint minden PCOS-es nő) valamilyen mértékben inzulinrezisztens, ami az inzulin és a férfi nemi hormonok túlzottan magas szintjéhez, menstruációs zavarokhoz, meddőséghez, cukorbetegséghez, és szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

2. Javítja a vércukorkontrollt
A rostok – és főleg a vízben oldódó rostok – lassítják az emésztést, ennek köszönhetően segítenek lassítani a vércukorszint és az inzulinszint étkezés utáni emelkedését és esését. A stabil vércukor- és inzulinszint elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez és a hormonegyensúlyhoz. A jobb vércukorkontroll segít a PCOS tüneteinek kezelésében, a szövődmények megelőzésében.

3. Segíti a hatékonyabb fogyást
Kutatások alapján már 5%-nyi testsúlycsökkenés is jelentős javulást eredményezhet a PCOS-es nők állapotában. A rostban gazdag étkezés több úton is segíti a fogyást. Mivel lassabban emésztődik, jóval hosszabb ideig tart jóllakottan, nem okoz vércukor- és inzulincsúcsot, így megakadályozza a zsírraktározást és segít csökkenteni a cukorban, szénhidrátokban gazdag ételek iránti sóvárgást.

4. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A PCOS-es nőknél jelentősen gyakoribb a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint, a nagy testtömeg-index, az emelkedett inzulinszint és a glükózintolerancia. Ezek mind kockázati tényezői a szív- és érrendszeri betegségeknek. A rostdús táplálkozás azonban segíthet kivédeni ezeket!

Kutatások szerint napi 5-10 gramm vízoldékony rost 5-11 ponttal csökkentheti a teljes és a rossz (LDL) koleszterin szintjét, míg napi 11,5 gramm extra rost átlagosan 1,1 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés vérnyomást és 1,3 Hgmm-rel csökkentheti a diasztolés vérnyomást.

5. Jót tesz a bélflórának
Mint köztudott, a bélrendszerben élnek jó és rossz baktériumok, és ezek egyensúlya nagyon fontos az egészség fenntartásához. Az utóbbi években egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a bélflóra egyensúlyának felborulása szerepet játszhat a PCOS kialakulásában, annak tüneteiben. A rostok táplálják a jó bélbaktériumokat, ezzel hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez.

6. Csökkentheti a férfi nemi hormonok szintjét
Egy 2019-es tanulmány szerint az alacsony rostbevitel hozzájárulhat a hiperandrogenizmushoz. Más szóval: a rostfogyasztás növelése segíthet PCOS-ben szenvedő nőknek az androgének, vagyis férfi nemi hormonok csökkentésében. A hormonegyensúly helyreállítása a menstruációs zavarok, meddőség és egyéb hormonális eredetű problémák (pl. szőrösödés) kezeléséhez elengedhetetlen.

Az útifű maghéj klinikai vizsgálatban segített PCOS-es nőknek

Az útifű (Plantago ovata vagy Psyllium) egy Nyugat- és Dél-Ázsiában őshonos cserje, amelynek maghéja kiváló természetes rostforrás. Leginkább vízben oldódó, a gyomorban gélt képző rostokat tartalmaz, folyadékkal vegyülve képes kezdeti térfogatának akár 50-szeresére duzzadni.

2020 áprilisában az International Journal of Women’s Health and Reproduction Sciences nevű tudományos folyóiratban megjelent egy vizsgálat, amely az útifű maghéj inzulinrezisztenciára és a vérzsírok szintjére gyakorolt hatását tanulmányozta PCOS-es nőknél.

Ez egy randomizált, placebó-kontrollos, kettős vak vizsgálat volt, ami az orvostudományi kutatás „arany standardja” – vagyis a lehető legjobb minőségű vizsgálat. Az alanyokat (54 nem cukorbeteg, PCOS-es nő) véletlenszerűen osztották két csoportra, és maguk a kutatók sem tudták, hogy melyik csoport kapja a valódi kezelést, és melyik a hatóanyagmentes placebót.

Napi 5 gramm útifű maghéj 8 héten át történő szedésétől a PCOS-ben szenvedő nőknél jelentősen csökkent az éhgyomri vércukorszint, az éhgyomri inzulinszint, a teljes koleszterin és a rossz (LDL) koleszterin szintje, valamint javultak az inzulinrezisztenciát jelző HOMA-indexek.

Bélügyek, emésztésgondok? Itt vannak a rostok! Útifű maghéj + almapektin - NÉZD MEG A VIDEÓT!

Ha babát szeretnél és termékenységtámogatás a célod, ajánljuk babalesz.hu oldalunkat.

Felhasznált irodalom
dovepress.com/nutritional-support-and-dietary-interventions-for-women-with-polycysti-peer-reviewed-fulltext-article-NDS
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976408/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6405408/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5393155/
bmj.com/content/338/bmj.b954.long
endocrineweb.com/professional/meetings/its-time-rename-polycystic-ovary-syndrome
researchgate.net/publication/331401211_Low_intakes_of_dietary_fiber_and_magnesium_are_associated_with_insulin_resistance_and_hyperandrogenism_in_polycystic_ovary_syndrome_A_cohort_study
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3752890/
grantome.com/grant/NIH/U54-HD034449-16-6
mdpi.com/2072-6643/13/6/1848/pdf
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Útifű maghéj + almapektin tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér