fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Süss fel nap! - 2. rész

A tartós és erős napfénynek kitett bőr jelentősen veszít nedvességtartalmából és rugalmasságából, emellett a napfény káros UV-sugarai bőrgyulladásokat és -égéseket, illetve rákos megbetegedéseket (például melanoma, basalioma) is előidézhetnek. Elsődleges, szemmel látható „eredmény” az erős napsugárzás hatására kialakuló fájdalmas bőrpír, gyulladás. A napozás után kb. egy órával kezdődik, és 24 órán át erősödik.

SunbathingA tartós és erős napfénynek kitett bőr jelentősen veszít nedvességtartalmából és rugalmasságából, emellett a napfény káros UV-sugarai bőrgyulladásokat és -égéseket, illetve rákos megbetegedéseket (például melanoma, basalioma) is előidézhetnek.

Elsődleges, szemmel látható „eredmény” az erős napsugárzás hatására kialakuló fájdalmas bőrpír, gyulladás. A napozás után kb. egy órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződhetnek.

A napszúrás egyéb tünetei a fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik. Másodlagos hatás – amely csak évek múlva látható – a szövetek károsodása, a bőr öregedése, amelynek folyamatát semmi nem gyorsítja jobban, mint a nap ultraibolya sugárzása. Mivel az életünk során testünket ért sugárzás összeadódik, időskorban ennek az összegzett hatásnak betudhatóan láthatunk a leginkább fénynek kitett területeken – a mély ráncokon kívül – világos vagy sötétbarna foltokat, melyek a festékanyag egyenetlen eloszlására utalnak. Körülírt területeken halvány vörös vagy sárgás, a bőr felszínéből alig kiemelkedő, vaskosabb szaruréteggel fedett elváltozásokat is felfedezhetünk. A szaruréteg néha megvastagszik, és kis szarvhoz hasonlóan előemelkedik. Az elváltozások egy része csak kozmetikai probléma, de ritkább esetekben el is rákosodhat, ezért eltávolításuk a rosszindulatú elfajulás megelőzése miatt indokolt. A bőr alapvetően két rétegből, a hámból és az irhából tevődik össze.

Az irha nagyrészt kötőszövetekből áll, ennek állapotától függ a bőr rugalmassága, feszessége. A benne futó erek látják el a hámot oxigénnel és tápanyagokkal. A bőr öregedésének fő oka, hogy a különböző károsító tényezők miatt a kötőszöveti rostok elveszítik rugalmasságukat. Testünk külső takarója, a hám alsó részében találhatók a hámsejtek, amelyek a felső rétegben elszarusodnak. Ezek képezik a hám igen ellenálló, védelmező felső részét. A megvastagodott szaruréteg felel a fényvédelem körülbelül feléért. A hám festéktermelő sejtjei biztosítják a bőr barnás színét adó festékanyagot, a melanint, amely a bőrön kívül a hajban, a szem szivárványhártyájában, bizonyos belső membránokban is megtalálható. Napozáskor megnő ezeknek a sejteknek a száma, így a melanin is nagyobb mennyiségben képződik. A napsugarak ereje felhős időben, sőt árnyékban is barnít, ami ráadásul sokkal egészségesebb is.

Fényvédő eszközök, készítmények

A napozószerek nem csökkentik a melanoma kialakulásának esélyét. A fényvédő készítmények csupán „vegyi szűrőanyagok”, amelyek felfogják, gyengítik a nap káros sugarait. Faktorszámuk azt jelzi, hányszor több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy kivörösödés jelentkezne. Ha tehát a leégés valakinél 20 perc múlva jelentkezik krém nélkül, akkor egy hatos számú készítménnyel 120 perc után alakul ki ugyanolyan fokú napégés, mint a készítmény nélkül. Erős napsütés esetén még árnyékban vagy félárnyékban is óvatosnak kell lennünk: az UV-sugárzás 50-60 százaléka ide is behatol. Léteznek azonban adalékanyag-mentes fényvédő hatású készítmények is, amelyekben a növényi hatóanyagokon és ásványi anyagokon kívül alkotórészként megtalálható az antioxidáns C- és E-vitamin is, melynek fontos szerepe van a napégés elleni védekezésben és a napégett sejtek gyógyulásában.

Az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. A szemet érő túlzott napsugárzás az időskori makuladegeneráció és szürkehályog kialakulásának kiemelt kockázati tényezője. A színlátás vagy éjszakai látás károsodása, a szem felszínének gyulladása, a szemkörnyéki bőr korai elöregedése, sőt a szem belsejének daganata is kialakulhat, ha túl sok nap éri a szemet. Ezért erős napfényben mindenképpen viseljünk napszemüveget. Különösebb tesztelésre sincs szükség, elegendő, ha észrevesszük, amikor hunyorgunk: ez nyilvánvaló jele, hogy a fény bántja a szemünket.

A napszemüveg választásakor figyeljünk oda, hogy UV-szűrőset vegyünk. E tulajdonság hiányában többet ártunk, mint szemüveg viselése nélkül, hiszen a pupilla a sötét lencse hatására jobban kitágul, még inkább beengedve a káros sugarakat. Ez már 10-15 perc alatt is gyulladást okozhat. A jobb minőségű napszemüvegek (ezeket „UV 400” jelzéssel látják el) 400 nm alatt minden sugárzást kiszűrnek.

A napfény tehát létszükséglet, de ezzel is okosan és mértékkel kell élni, mint mindennel. Ha erre odafigyelünk, kiegyensúlyozottabb és egészségesebb életet élhetünk. Most tehát nincs más hátra, mint minél több programot, kirándulást szervezni a szabadba, a napsütötte tájakra.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér