Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Aminosavak
Taurin hatása

Taurin hatásai: mi az igazság? Válaszok a leggyakoribb kérdésekre!

Mit lehet tudni az energiaitalok miatt ismertté vált taurinról? Hogyan lett mumus ez a szív- és érrendszer, agy, idegrendszer, szem és az immunrendszer egészséges működését támogató hatóanyag? Olvasd el!

Taurin hatásai: mi az igazság? Válaszok a leggyakoribb kérdésekre!A taurin egy kéntartalmú aminosav, amely az emberi test 0,1%-át alkotja. Feltételesen esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes előállítani, azonban bizonyos esetekben lecsökken a szintje – például intenzív edzés és egyéb stresszhatások hatására, szívbetegség, cukorbetegség, vesebetegség, májbetegség esetén.

A taurin a retinában és a szívben legnagyobb koncentrációban jelenlevő aminosav, az agyban és a vázizomzatban pedig második e tekintetben. Pozitív hatásait ma már megannyi kutatási eredmény bizonyítja, a legtöbben mégis csak hallomásból ismerik, ráadásul számos tévhit is övezi – ezért most kicsit tisztábbá tesszük a képet.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a taurin fogyasztásának?

A taurint egyes tudósok „csodamolekulának” is nevezik, az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai ugyanis elképesztően sokoldalúak és jelentősek. Egy könyvet könnyedén meg lehetne tölteni azokkal a tudományos kutatási eredményekkel, amelyek azt mutatják, hogy a megfelelő taurinszint elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

Jelenlegi ismereteink szerint a taurin többek között:

  • a szív- és érrendszer, az agy, az idegrendszer, a szem és az immunrendszer működésében,
  • a cukor- és zsíranyagcserében,
  • az emésztésben,
  • a máj, a vese és az epehólyag működésében, a méregtelenítésben
  • és az izomműködésben is fontos szerepet játszik.
  • Kutatások alapján erős antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Mivel antioxidáns, segíthet s betegségek, fertőzések leküzdésében.
  • Csökkentheti a koleszterinszintet is, mivel javítja az epehólyag működését és a zsírbontást.
  • A taurin por növelheti a nitrogén-monoxid mennyiségét a véráramban, aminek hatására a kapillárisok tágulnak, így javul az oxigénellátottság.

A taurinszint az életkor előrehaladtával csökken, de taurinhiány figyelhető meg cukorbetegség, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, elhízottság, időskori látási problémák, idegrendszeri betegségek, máj-, vese- vagy szívelégtelenség, illetve egyes rákos betegségek esetén is. Kutatások szerint a taurin segíthet a sportteljesítmény javításában, a fáradtság csökkentésében és izomregeneráció gyorsításában.

A taurin kizárólag állati eredetű fehérjékben található meg, húsokban, halakban, tejtermékekben. Emiatt a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők szervezetében jelentősen kevesebb a taurin.

Szükséges-e a taurin a sportolókon kívül másoknak is?

Ahogy az előző kérdésre adott válaszból is látható, a válasz egyértelműen igen! A taurin nemcsak profi sportolóknak vagy intenzíven sportoló amatőröknek hasznos, hanem nemtől és életkortól függetlenül mindenkinek. A kutatási eredmények tükrében igen fontos szerepe lehet a krónikus betegségek megelőzésében, kezelésében, és a hosszú, egészséges élet elérésében. Érdemes tehát mindenkinek figyelmet fordítania a taurinban gazdag ételek fogyasztására, a taurin pótlására.

Érdemes tudni, hogy az újszülöttek nem képesek a taurint még előállítani, így az ő esetükben különösen fontos, hogy pótoljuk ezt a táplálás során úgy, hogy az édesanya odafigyel a saját bevitelére.

Mennyi a taurin ideális napi adagja?

A tudományos kutatásokban napi 500 mg és 6 gramm közötti dózisokat alkalmaztak, nagyobb mennyiség esetén elosztva napi 2-3 adagra. A sportteljesítményben jelentős növekedést érhető el már akár 1 gramm taurin fogyasztásával is.

A taurin-kiegészítést érdemes egyéni adottságokhoz, élethelyzethez, egészségügyi állapothoz igazítani, de általánosságban elmondható, hogy napi 1-3 gramm taurin fogyasztása legtöbb esetben elég az egészség támogatásához. (Egy átlagos étrend naponta 40-400 mg taurint képes biztosítani.)

A taurin szintézise a májban zajlik többnyire, és szükség van hozzá B6 vitaminra is, így érdemes odafigyelni, hogy táplálkozásunk elegendő mennyiségű piridoxint tartalmazzon (hal, csirke, marhahús, banán, ananász, avokádó, csicseriborsó, olajos magvak, spenót, édesburgonya).

Hozzásegíthet-e a taurin a hosszabb élethez?

A japánok közismerten hosszú ideig élnek – Okinava szigetén a világon a legmagasabb a 100 év feletti lakosok aránya. Kétség sem férhet hozzá, hogy a japánok hosszú, egészséges élete nem csak egyetlen tényezőnek köszönhető, de kutatások alapján egyvalami biztosan közös bennük: nagyon sok taurin található az étrendjükben.

A japánok táplálkozásában fontos szerepet töltenek be a tengeri ételek, amelyek gazdag forrásai a taurinnak. A Japánra, illetve általában véve az ázsiai országokra jellemző magasabb taurinbevitel fordított összefüggést mutat a koszorúér-betegségek előfordulásával is.

Az szinte biztos, hogy a taurin önmagában még nem a hosszú élet titka, de nagy valószínűséggel érdemes odafigyelni a pótlására – és persze közben nem megfeledkezni a rendszeres testmozgásról, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásáról és az egészséges élet további alapszabályairól sem.

Van-e a koffeinhez hasonló serkentő hatása a taurinnak?

Netamin 100% Taurin porElőször is fontos leszögezni: a taurin és a koffein két teljesen eltérő vegyület, mind szerkezetükben, mind hatásukban eltérnek egymástól. Természetesen a taurin önmagában nem tartalmaz koffeint.

A taurint az emberek többsége az energiaitalokból, esetleg az edzés előtti „pörgető” formulákból ismeri, így könnyedén arra a következtetésre lehet jutni, hogy ez valami káros, serkentő hatású anyag. Valójában energiaitalokba az idegrendszer-stimuláló koffein kellemetlen mellékhatásainak enyhítése, illetve az agyműködés támogatása miatt teszik, edzés előtti formulákba pedig az izomműködésre, izomregenerációra gyakorolt pozitív hatása miatt.

A taurin ugyanis nem „pörget”, hanem a koffeinnel éppen ellentétes hatást vált ki! Az agy és az idegrendszer működését védelmezi, támogatja, emellett növeli a gamma-amino-vajsav (GABA) nevű ingerületátvivő anyag szintjét és csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét, így nyugtatja is az idegrendszert. Számos kutatási eredmény utal arra, hogy a taurinnak szerepe lehet a stressz, szorongás és depresszió elleni küzdelemben, illetve segíthet az alvászavarok enyhítésében is.

Tényleg betiltották a taurint Magyarországon?

Az energiaitalok káros hatásait ugyan érdemben egyetlen tudományos kutatás sem tudta összekötni a termékekben található taurinnal (a koffeinnel viszont nagyon is), ez kicsit sem akadályozta meg a döntéshozókat abban, hogy a taurint démonizálják. Ez sajnos nemcsak Magyarországon, hanem Európa-, sőt világszerte fellelhető jelenség.

Teljes betiltást egyetlen uniós ország sem eszközölt, így Magyarország sem. Hazánkban a taurinra népegészségügyi termékadót (NETA) vetettek ki, erre az energiaital-gyártók többsége úgy reagált, hogy kivette ezt az összetevőt a termékeiből, az extra adó miatt ugyanis már nem érné meg forgalmazni az italokat. Egyes gyártók egy másik aminosavval, argininnel helyettesítették.

A döntéshozók természetesen sokkal inkább bevételt akarnak, semmint valóban egészséget védeni. Először a magas koffeintartalmat adóztatták, ám erre reagálva a gyártók csökkentették a termékeik koffeinszintjét. Ezután jött a taurin adóztatása, de erre a gyártók kivették a taurint a termékeikből. Végül a törvény harmadjára is módosult, így koffeintartalom alapján vetettek ki különadót minden energiaitalra. A taurin-adó mögött tehát tisztán anyagi és nem szakmai-egészségügyi okok állnak.

Lehetnek-e káros egészségügyi hatásai a taurinnak?

A taurin egy rendkívül biztonságos tápanyag, amelyet széles körben vizsgáltak. Több évtizednyi kutatási eredmény áll rendelkezésre róla és a legjobb tudományos bizonyítékok alapján semmilyen negatív egészségügyi hatása nincs az ajánlott (napi 1-3 gramm) mennyiség fogyasztásának.

Számos kutatásban alkalmaztak ennél magasabb, akár napi 6 grammos dózisokat is rövidebb ideig. Habár mellékhatások még ez esetben sem mutatkoztak, napi 1-3 grammnál nincs szükség többre a pozitív hatás eléréséhez.

Miből érdemes fedezni a taurin szükségletünket?

A taurin pótlása esetén talán a legegyszerűbb étrend-kiegészítőkben gondolkodni, abban az esetben mindenképp, ha valaki vegán, vegetáriánus étrendet folytat. Természetes módon nagy mennyiségben taurint ugyanis a halak, rákfélék, marhahús, bárányhús, marhamáj és csirkemáj tartalmaz, de a tengeri algákban is megtalálható (szemben minden más, termesztett növénnyel).

Ezekkel az élelmiszerekkel, vagy a már említett étrend-kiegészítő formával orvosolhatjuk az alacsony taurin szintet.

Túladagolható-e a taurin?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 1000 mg/testsúlykilogramm/nap bevitelben határozta meg a biztonságos felső határt, vagyis még ennél is több taurint kéne fogyasztani ahhoz, hogy kimutatható negatív hatás jelentkezzen. Ez egyébként jóval magasabb szint annál, mint amit a kutatásokban jellemzően alkalmaztak.

A pozitív hatásokat alátámasztó tudományos kutatásokban napi 500-6000 mg közötti dózisokat alkalmaztak, és a kutatók ilyen esetekben semmilyen mellékhatást nem mutattak ki. A kívánt előnyök eléréséhez ugyanakkor nem is szükséges napi 3000 mg-nál többet fogyasztani.

Amit a kutatási eredmények alapján nagy magabiztossággal állíthatunk: napi 1-3 gramm taurin szedése hosszú távon is teljesen biztonságos, mellékhatásoktól mentes. Emellett jó hír, hogy még ha véletlenül ennél többet is fogyasztanál, akkor sem kell aggódnod túladagolás miatt.

Felhasznált irodalom
pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taurine
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8915403/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2274856/
caffeineinformer.com/energy-drink-side-effects
lifeextension.com/magazine/2013/6/the-forgotten-longevity-benefits-of-taurine
healthline.com/nutrition/what-is-taurine
index.hu/belfold/2013/06/05/matolcsy_gyorgy_kiuzi_a_taurint_az_orszagbol/
https://coaches.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/782/Ten_Benefits_of_Taurine.aspx
https://draxe.com/nutrition/what-is-taurine/
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-adopts-opinion-two-ingredients-commonly-used-some-energy-drinks
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin 100% Taurin por
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér