Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Tesztoszteron-szintről férfiaknak
Tesztoszteron szint

Ezért érdemes a tesztoszteron szintre figyelni minden életkorban

○ Tudj meg mindent az alacsony tesztoszteron szint okairól, tüneteiről, amelyek bármilyen életkorban felléphetnek! Tanácsok, hogyan növeld a szintjét.

Tesztoszteron szintA tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, mely többek között szabályozza a termékenységet, a szexuális vágyat, az izomtömeget, a zsíreloszlást és az energiatermelést is. A férfi szervezetnek lényegében minden fontos funkciójára hatással van ez a kulcs-hormon: ha szintje jelentősen lecsökken, annak komoly következményei vannak az egészségre nézve. Ez pedig nem életkorfüggő: 25 éves korban éppúgy mérséklődhet a szintje, mint 40 év felett.

Miért fontos a megfelelő tesztoszteron szint?

Sajnos napjainkban nagyon sok férfi nem is tud róla, hogy a normálisnál alacsonyabb a tesztoszteronszintje. Elsősorban a 40 év feletti korosztályt veszélyezteti ez, hiszen az évek számának gyarapodásával párhuzamosan csökken a férfiak testében termelődő tesztoszteron mennyisége. De nem árt tisztában lenni azzal, hogy a férfi tesztoszteron szintje már 25–30 éves kortól elkezd mérséklődni.

Mi a tesztoszteron szerepe a szervezetben?

Mi is pontosan a tesztoszteron hatása? A tesztoszteron fontos szerepet játszik a férfi nemi jellegek kialakulásában. Elsősorban a herékben termelődik, az úgynevezett Leydig sejtek által.

A tesztoszteron számtalan alapvető funkciót szabályoz a férfi szervezetben, mint például a spermatermelést, a nemi vágyat, a csonttömeget, a zsír-eloszlást, az izomméretet és -erőt, a vörösvérsejt termelést.

A tesztoszteronszintet az agy és az agyalapi mirigy irányítja. Létrejötte után a hormon végigutazik a férfi szervezeten, hogy elvégezhesse különböző fontos feladatait.

Amitől férfi a férfi: tesztoszteron 40 év felettMi a tesztoszteronszint normál értéke?

A tesztoszteronszint a nap folyamán nem állandó, ingadozik, éppen ezért reggel kell végezni a mérést, mert ebben a napszakban a tesztoszteron szintje 20-30 százalékkal magasabb, mint a délutáni órákban.

Jelenleg az elfogadott normál tesztoszteronszint 12 nmol/l (350 ng/dl), ez alatti szintnél már jelentkezhetnek tünetek, panaszok. Sőt, már 15 nmol/l (430 ng/dl) alatt is megfigyelhető az életerő, illetve nemi vágy csökkenése.

Magas tesztoszteronszintet okozhat heredaganat, illetve fokozott, eltúlzott külső bevitel.

Orvosi szempontból alacsony tesztoszteronszintről csak 8 nmol/l (200 ng/dl) alatti értékek esetén beszélünk, ilyenkor már azonban jelentős merevedési zavar és egyéb súlyos tünetek figyelhetők meg.

Alacsony tesztoszteronszint: figyelj a jelekre és változtass időben!

Nyugodtan kijelenthetjük: ha egy férfi vérében nem kering elegendő tesztoszteron, akkor nem nevezhető egészségesnek. Természetesen a tesztoszteron-hiánynak rengeteg árnyalata van, néha alig érezhető tüneteket produkál, néha pedig nagyon erős, az életminőséget jelentősen rontó tüneteket. A negatív hatás egyénenként is nagyon eltérő lehet, és a huszonévesek körében is nagyon nagy eltérések tapasztalhatók a tesztoszteronszintben (a férfi nemi hormon termelődése ebben az időszakban van csúcson). Ami az egyik férfinál normális szint, az könnyen lehet, hogy a másiknál már vészesen alacsony.

Sok 40 feletti férfi sétál manapság az utcákon, aki nem is sejti, hogy tesztoszteronszintjének fokozásával mennyivel több lenne a mindennapi energiája, mennyivel fiatalabbnak érezné magát és javulna általános egészsége.

Mi okozhatja a tesztoszteronszint mérséklődését?

A tesztoszteron szintje minden férfi szervezetében csökken az életkor előrehaladtával: 30 éves kor felett évente nagyjából 2 százalékkal, és jellemzően 50 év után gyorsul fel a hanyatlás üteme.

Emellett az egészségtelen életmód is befolyásolhatja a tesztoszteron termelést, illetve bizonyos betegségek (pl. 2-es típusú diabétesz, máj-, vagy vesebetegségek, COPD, hipofízis rendellenességek) szövődménye is előidézheti ezt, akár fiatalabb korban is már. Előfordulhat az is, hogy a férfi nemi szervek területét érintő sérülések, egyes kezelések (kemoterápia) és bizonyos szteroid tartalmú készítmények szedése következményeként lép fel a hiány.

Az alacsony tesztoszteronszint leggyakoribb jelei

Elegendő mennyiségű tesztoszteron hiányában a férfiak meddővé válnak. Ennek oka, hogy tesztoszteronra szükség van az érett spermiumok kifejlődéséhez. A csökkent szexuális vágy, vagy alacsony libidó, kevesebb spontán erekció, impotencia, erekciós zavar, a mellszövet növekedése vagy duzzanata mellett az alacsony tesztoszteron szint egyéb problémákat is előidézhet. Ezek lehetnek többek között:

 • alvászavarok
 •  koncentrációs nehézségek
 • motiváció hiánya
 • az izomtömeg és erő csökkenése
 • a csontsűrűség csökkenése
 • depresszió
 • állandó fáradtság
 • a testszőrzet csökkenése
 • a testzsír növekedése

A krónikus, vagy folyamatosan fennálló, alacsony tesztoszteronszint csontritkuláshoz, hangulatingadozáshoz, energiahiányhoz és herezsugorodáshoz vezethet.

Tanulmányok sora bizonyította, hogy a túl kevés tesztoszteron összefüggésbe hozható a rosszabb kognitív funkcióval, magasabb testtömeg-indexszel, a hasi zsír növekedésével, izom- és erővesztéssel, továbbá olyan krónikus betegségekkel is, mint a metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegség, és a prosztatarák. Az alacsony tesztoszteronszint kutatások szerint megemeli a halálozás kockázatát is.

Amitől férfi a férfi: tesztoszteron 40 év felettHogyan lehet növelni az alacsony tesztoszteronszintet?

Nem muszáj karba tett kézzel tűrni, ülni, és várni hogy minden egyes évben 2 százalékkal kevesebb legyen a tesztoszteron a szervezetedben. Ha mégis így tesz valaki, 55 éves korára már csak árnyéka lesz 15-20 évvel korábbi önmagának, jóllehet manapság az 50-es korosztály még egyáltalán nem számít idősnek!

Az életmód és az étrend megváltoztatása, illetve táplálék kiegészítők szedése azonban természetes módon járul hozzá a szint emelkedéséhez.

Íme néhány módszer, amit érdemes beépíteni a mindennapokba.

 • Legalább napi 7-8 óra alvás. Ha csak 5-6 órát alszol naponta, számottevően csökken a tesztoszteron szint.
 • Fizikai aktivitás. Fontos, hogy kombináld a súlyzós edzést a HIIT edzésekkel (nagy intenzitású intervallumi edzés), és hetente legalább három alkalommal látogasd az edzőtermet.
 • Stressz csökkentése. A hosszú távú stressz megemelheti a kortizol hormon szintjét, amely csökkenti a tesztoszteront. Ez előidézheti a több evést, így a súlygyarapodást.
 • D-vitamin- és cinkbevitel növelése. A cink és a D-vitamin támogatja a tesztoszteron termelődését. A cinket meglehetősen nehéz étrend révén bejuttatni a szervezetbe. D-vitaminhoz juthatunk napfényen tartózkodással, illetve D-vitamin tartalmú élelmiszerek fogyasztásával.
 • Fehérjefogyasztás növelése.  Az izomnövekedésen túl a fehérje segít növelni a tesztoszteron szintet is. A természetes forrásokon túl (pl. tejsavó, csirke, halak, túró) étrend-kiegészítők is segíthetnek.
 • A testzsírtömeg csökkentése. Fontos a rendszeres testmozgás, a kevés szénhidrátot, kevés zsírt, sok fehérjét tartalmazó étrend bevezetése.

Olvasd el a témához kapcsolódó többi cikkeinket is!

Érdekelnek az egészséges tesztoszteronszint elérésében segítő étrend-kiegészítők?

Nézd meg kedvezményes árú válogatás-termékcsomagunkat ide kattintva >>> Netamin Tesztoszteron+ csomag

Felhasznált irodalom
medicalnewstoday.com/articles/276013.php alternityhealthcare.com/2009/04/12/testosterone-levels-and-health-in-aging-men/ healthline.com/health/low-testosterone/testosterone-levels-by-age andrologusdoktor.hu/page2/page35/tesztoszteron.html nebido.com/en/hcp/research/testosterone-tools/conversion-tool.php
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Tesztoszteron+ csomag férfiaknak
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér