fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
7+1 tipp télen futóknak egy olimpikontól

7+1 tipp télen futóknak egy olimpikontól

Julie Isphording amerikai hosszútávfutó olimpikon az alábbiakban osztja meg velünk tippjeit azoknak, akik nem riadnak vissza attól, hogy télen is kültéren fussanak vagy gyaloglóedzéseket végezzenek.

Running in winter

Julie Isphording amerikai hosszútávfutó olimpikon az alábbiakban osztja meg velünk tippjeit azoknak, akik nem riadnak vissza attól, hogy télen is kültéren fussanak vagy gyaloglóedzéseket végezzenek.
„Negyed évszázadnyi futás után soha nem volt kérdés, hogy ez biztosított nekem jó egészséget, remek barátokat, életörömöt, illetve hihetetlen testi- és lelkierőt. Ám a hideg, sötét téli reggeleken a mosolyom egy kicsit elhalványult, és a lépések tavasszal sem éppen voltak – mondjuk így – ruganyosak.
Az igazság az, hogy télen a futás és sétálás – meg úgy alapvetően a létezés – némi kihívást jelent. Ez van, az igazság néha fáj. Azonban az évek során kitapasztaltam néhány jó módszert arra, hogy a téli edzés könnyebb és szórakoztatóbb legyen. Sose akarnám, hogy az időjárás befolyásolja az én vagy a te edzésedet, így itt egy egyszerű útmutató az egészséges, téli tréninghez.

1. Mindenekelőtt védd meg a hidegtől a végtagjaidat!

Tartsd a kezeid, a füleid, az orrod, és férfiak esetében az ágyék környékét védve! Ezek a testrészek vannak leginkább kitéve téli futásnál a hidegnek és a szélnek, illetve ezeknél a legnagyobb esély a fagyásra is.

2. Legyél megfelelően felöltözött futó!

Ilyenkor a titok a könnyű ruházat rétegezése, így a ruháink együtt dolgoznak, hogy melegen és szárazon tartsanak minket. A high-tech anyagok, mint a polipropilén és a polár arra lettek tervezve, hogy megtartsák az állandó testhőmérsékletünket, miközben felveszik a nedvességet a bőrünkről. Ezek az anyagok ugyan felszívják a nedvességet, de a ruhánk így sem lesz átázott, vagy nehéz, miközben verejtékezünk. Ez persze azt is jelenti, hogy le kell cserélned a jó öreg összeizzadt és túlméretezett pólódat. Mindennek célja, hogy a ruhák melegen tartsanak, de mégse sülj meg bennük.

3. Öltözz "rugalmasan"!

Vegyél sapkát és húzd fel a dzsekid cipzárját, mikor jeges szél fúj odakint! Vedd le a sapkát, és húzd le a kabátod cipzárját, mikor már jó idő van! Drámai különbséget okozhat.

4. Védd meg a törzsedet!

A lábaidnak sokkal kevesebb védelemre van szükségük, mint a törzsednek, de általában mégis mindenki a láb védelmére fókuszál. Öltözz rétegesen, a mellkasod, hátad kellő védelmére külön figyelmet fordíts.

5. Ne kockáztass!

Ne kísértsd a sorsot azzal, hogy keményebben és gyorsabban akarsz futni rossz időben! A jég és a hó sötéttel párosítva akár halálos kombináció is lehet. Ha rosszak az időjárási viszonyok, inkább beltéri edzést végezz, vagy tartsd aznap a pihenőnapod.

6. Keress egy barátot!

Sokkal biztonságosabb és szórakoztatóbb egy baráttal tréningezni télen. Senki sem szeret kikelni a finom meleg ágyikóból, de ha tudod, hogy valaki rád vár, rögtön motiváltabb leszel. Meg persze jól jön, ha nem vagy egyedül egy esetleges rosszullét esetén.

7. Figyelj az autókra!

Ne felejtsd el, hogy a rossz időjárási körülmények nehézségeket okoznak az autósoknak, így számodra is veszélyesebbé válik a kinti futás. Ha esőben, hóban vagy jeges időben futsz, még jobban figyelj, mint általában. Légy óvatos és éber! Győződj meg róla, hogy viselsz fényvisszaverő felszerelést.

+1. Mindezek mellett mégis a kedvenc módszerem, hogy futás előtt a ruháimat a fűtőtestre helyezem pár percre. Mindezek betartásával én már melegen öltözve, "ruganyosan" teszem meg lépéseimet, főleg, ha az én lábnyomaim látszanak először reggel a frissen lehullott hótakarón."

Julie Isphording

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér