fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Top 10 újévi fogadalom és tippek ezek betartására

Top 10 újévi fogadalom és tippek ezek betartására

Kivel nem fordult még elő, hogy szilveszterkor megfogad valamit, aztán valamiért mégsem sikerül betartania? Ha már te is többször beleestél ebbe a hibába, olvasd el cikkünket a leggyakoribb újévi fogadalmakról - adunk pár tippet, hogy tudod könnyebben betartani őket. Egy kis szervezés és elhatározás kérdése az egész!

Top 10 újévi fogadalom és tippek ezek betartásáraMinden év január 1-én emberek milliói tesznek újévi fogadalmat, remélve, hogy ezzel életükben pozitív változásokat tudnak elérni. Gyakoriak ilyenkor az egészséggel kapcsolatos célkitűzések, a pénzügyeket érintő elhatározások, illetve az új készségek, képességek elsajátításáról szóló nagyeskük is, személyes vagy akár szakmai fejlődés céljából.

Sajnos az újévi fogadalmakról közismert tény, hogy csak nagyon kevesen tartják be őket. Egy 2002-ben, a Journal of Clinical Psychology című szaklapban publikált tanulmány szerint az újévi fogadalmat tevőknek mindössze 46%-a sikeres. Ugyanakkor a fogadalomtevés talán még így sem olyan rossz ötlet: a tanulmány arra is rámutatott, hogy a fogadalmat nem tevőknek mindössze 4%-a érte el a kitűzött célját!

Természetesen mindenki, aki újévi fogadalmat tesz, szeretné, hogy sikerrel járjon. Ebben nyújt segítséget ez az összefoglalónk is. Íme, a legnépszerűbb újévi fogadalmak, és tippek arra, hogyan lehet őket betartani!

Fogyás1. Fogyás

Ha újévi fogadalom, akkor minden bizonnyal legtöbbeknek a fogyókúra jut először eszébe. Talán nincs is olyan ember, aki az ünnepi lakmározások után ne érezné úgy, hogy legalább egy ici-pici diétázás ráférne az új év kezdetén. Ezzel persze a fogyókúrás csodapirulákat forgalmazó cégek is tisztában vannak, ezért ilyenkor nyakra-főre bombáznak minket akciós ajánlataikkal.

Habár a villámgyors fogyás, a napok alatt csökkenő ruhaméret ígérete csábítóan hangzik, nem létezik csodaszer: a hatékony fogyás kulcsa mindig is a helyes (csökkentett energiatartalmú) étrend és a rendszeres edzés lesz. A kiegészítők csak ezután következnek, mint támogató módszerek. A 10 leggyakoribb fogyókúrás hibáról és ezek elkerüléséről korábban itt írtunk.

Több testmozgás2. Több testmozgás

Kiváló döntés! Egy 2015-ös Nielsen-felmérés szerint a legtöbb újévi fogadalom a formába kerülésről szól. A legtöbben óriási lelkesedéssel vágnak neki az edzésnek az új év első napjaiban vagy heteiben, de sajnos ez az elszántság sok esetben nemhogy februárig, de még január közepéig sem tart ki.

A siker érdekében tűzz ki rövid távú és hosszú távú fitnesz célokat is, járj közösen edzeni egy barátoddal vagy fizess be rendszeresen tartott csoportos órákra. Válassz olyan mozgásformát, amit valóban élvezel. További motiváció kell? Érdemes kipróbálnod a fitnesz mobilalkalmazásokat, például étkezési napló, edzésnapló, kalóriaszámláló, de egy aktivitásmérő karpánt sem kerül sokba manapság. Mindezek segítenek vizualizálni, nyomon követni az eredményeidet és tovább ösztönöznek a célok elérésére.

Szervezettebb élet3. Szervezettebb élet

A szervezettség nemes cél, de annak érdekében, hogy ezt a fogadalmat sikeresen véghezvidd, szükséged lesz konkrét stratégiákra. Kerüld el az úgynevezett impulzusvásárlásokat, azaz az előre nem tervezett vásárlásokat, mert ezek csak még több felesleges holmihoz és nagyobb káoszhoz vezetnek. Szánj minden nap 10 percet arra, hogy átnézd az e-mail postafiókodat és töröld a régi, felesleges leveleket.

A fontos iratokat (csekkeket, számlákat, leveleket, stb.) rendezd felcímkézett mappákba. Még ha igyekszel is mindig elektronikus úton intézni az ügyeidet, akkor is biztosan vannak fontos papíralapú dokumentumaid, melyeket akár évekig meg kell őrizned – ezeket csak szépen rendezve lehet hatékonyan tárolni.

Valami új tanulása4. Valami új tanulása

Ez az egyik leggyakrabban megszegett újévi fogadalom, és ennek oka egyből világossá válik, ha valaha is próbáltál már a szabadidődben új nyelvet elsajátítani vagy épp hangszeren megtanulni játszani. Az új dolgok tanulása frusztráló, nehéz és rendkívül időigényes tud lenni.

A kudarc elkerülése érdekében kezdd kicsiben: például az intenzív nyelvleckére történő beiratkozás helyett először tölts le egy nyelvtanuló mobilalkalmazást (pl. Duolingo). Ahelyett, hogy rögtön francia főzőtanfolyamra mennél, először sajátíts el egyetlen francia receptet, majd később építs az új tudásodra és a tapasztalataidra.

Az élet élvezete5. Az élet élvezete

Egy 2016-os amerikai felmérésben a válaszadók közül legtöbben "az élet maximális élvezete" opciót jelölték meg, egyik vagy akár egyetlen újévi fogadalmukként. Dr. Jonathan Fader pszichológus szerint az élet maximális élvezetéhez nem az a kulcs, hogy jelentősen változatunk az életünkön, hanem az, hogy aktívan gyakoroljuk jelenlegi életünk élvezetét.

Alakíts ki egy napi rutint, ami az élvezetről szól. Amikor felkelsz reggel, kérdezd meg magadtól: „Mi az, amit leginkább várok, aminek legjobban fogok örülni ezen a napon?” A napod végén pedig kérdezd meg azt magadtól: „Melyik volt a napom legélvezetesebb része, és miért?”

Több spórolás / kevesebb pénz költése6. Több spórolás / kevesebb pénz költése

Teljesen érthető, hogy a nagy karácsonyi költekezések után bankszámlájuk egyenlegére tekintve sokan úgy érzik, itt az ideje rendbe tenni a pénzügyeiket. Ennek érdekében érdemes egy költségvetést összeállítanunk, majd megnéznünk, hogy milyen lehetőségeink vannak a költségek lefaragására.

A kinőtt vagy megunt ruhadarabokat alakítsd át, cseréld el vagy add el, új darabokat pedig használtruha boltban vagy outlet áruházban vásárolj. Ha elektronikai eszközre van szükséged, nézz körül a műszaki outletekben, élelmiszervásárláskor keresd az akciókat, az autó- lakás- és életbiztosításodat pedig ugyanannál a cégnél kösd meg, ugyanis ez sokszor kedvezménnyel jár. Ha lejárt az egyik biztosításod, mindig nézz körül alaposan a piacon, hogy van-e kedvezőbb ajánlat, amire válthatsz.

A dohányzás abbahagyása7. A dohányzás abbahagyása

A dohányzásról való leszokás rendkívül nehéz feladat, de hidd el, nagyon is megéri. A cigi végleges letétele után a tüdő szinte azonnal elkezd kitisztulni, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul, a vérnyomás normalizálódik és a szívroham kockázata már 1 év után mintegy felére csökken!

Egy átlagos dohányos már legalább négy sikertelen leszokási kísérleten van túl, de ennek elsősorban az az oka, hogy legtöbben felkészületlenül, a megfelelő leszokási terv nélkül vágnak neki az embert próbáló feladatnak. Ha bevált tanácsokat keresel a leszokáshoz, olvasd el korábbi cikkünket! 

Több idő töltése a családdal és a barátokkal8. Több idő töltése a családdal és a barátokkal

A szeretteinkkel való időtöltés nagyon jót tesz az egészségünknek és a jóllétünknek, ezért nem is meglepő, hogy sokan megfogadják, több időt és energiát fognak fektetni társas kapcsolataik ápolásába.

Szánj időt minden héten arra, hogy találkozz, vagy legalább telefonon beszélj a barátaiddal és családtagjaiddal. Rendezzetek közös vacsorákat (mindig más legyen a házigazda) vagy csak sétáljatok közösen egyet. Messze lakik egy barátod vagy családtagod? Az internetnek köszönhetően ma már ez sem akadály: beszélgessetek heti egyszer Skype-on keresztül!

Több utazás9. Több utazás

Nagyon sok újévi fogadalom egy alapos terv hiánya miatt dől dugába. Ha szeretnél többet utazni 2019-ben, akkor határozd meg pontosan, hogy hova szeretnél eljutni, mikor akarsz utazni, és mit fogsz csinálni, ha már ott vagy.

Ezután kezdd el a kutatómunkát: derítsd ki mi mennyibe fog kerülni, mit kell vinned magaddal, és mennyi időt akarsz majd ott tölteni. Ha ez is megvan, határozd meg a büdzsédet, kezdj el félretenni, és avasd be barátaidat és családtagjaidat is a terveidbe. Ez utóbbi azért fontos, mert számon kérhetővé tesz téged.

Több olvasás10. Több olvasás

Sajnos a közösségi média és a képek világában egyre kevesebben olvasnak, ugyanakkor a felmérések alapján az újévi fogadalmak között mégis vezető helyet foglal el a "több olvasás", mint kitűzött cél. Az olvasás kiváló módja a tudásbővítésnek, legyen szó bármilyen témáról, emellett az egyik legjobb agytorna is, ami szellemileg frissen tartja az embert.

Tedd az olvasást a napi rutinod részévé, jelölj ki egy fix időtartamot, amit minden nap olvasásra szánsz. A legideálisabb, ha csendes környezetben tudsz olvasni, de ha máshogy nem megy, tömegközlekedésen, ebédszünetben, lényegében bárhol olvashatsz. Jó ötlet mindig magadnál tartani egy könyvet, vagy talán még ennél is jobb, ha vásárolsz egy e-olvasót. Tűzz ki célokat („havonta elolvasok 4 könyvet”) vagy határidőket, válassz számodra érdekes témájú könyveket és ne félj feladni egy könyv olvasását sem, ha nem találod élvezetesnek.

Felhasznált irodalom
rd.com/health/diet-weight-loss/popular-new-years-resolutions/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
5 akadály az újévi fogadalmad sikere előtt - győzd le őket!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal