Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Szexuális egészség
Méhnyakrák megelőzése

Tudj meg mindent a méhnyakrákról! – Megelőzés, tünetek, kezelés

Miért fontos a rendszeres méhnyakrák szűrés? Hogy kapcsolódik a HPV fertőzéshez a betegség? Tudj meg mindent cikkünkből a méhnyakrák okairól, tüneteiről megelőzéséről és a kezeléséről.

Minden január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek fő célja felhívni a figyelmet a prevencióra. Magyarországon évente 1000-1200 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal és 400 nő esetében sajnos halálos kimenetelű ez a betegség, pedig megelőzhető lenne. Világviszonylatban a 4. leggyakoribb megbetegedés és halálok a méhnyakrák, a nőket érintő rosszindulatú daganatos betegségek között. Elsősorban a 45-65 éves nők érintettek a betegségben, de az elmúlt években megnőtt a méhnyakrák előfordulása a 30 éves korosztályban is. Cikkünkben körbejárjuk a témát, hogyan előzhető meg a méhnyakrák, melyek a méhnyakrák tünetei és milyen kezelési módok javasoltak.

Mi is pontosan a méhnyakrák?

A méhnyak a hüvely alsó keskeny része, mely a méh üregét köti össze a hüvellyel. A méhnyakrák a méhnyak daganatos megbetegedése. Szövettana alapján két típusa van. Az egyik a laphámrák, mely a többrétegű laphámból indul ki, a másik pedig a nyakcsatornában lévő egyrétegű hengerhámból kialakuló hengerhámrák. Bár mindkét típus a méhnyak területéről indul ki, a hengerhámdaganat később és nehezebben fedezhető fel, valamint a viselkedése is agresszívebb, mint a laphámráknak.

Melyek lehetnek a méhnyakrák okai?

Elsődleges okként tartják számon a méhnyakrák kialakulásában a humán papilloma vírust (HPV). Az esetek több mint 99%-ában ezen vírus bizonyos törzseivel való megfertőződés felelős a méhnyakrák megjelenéséért.

Mi az a HPV vírus?

A HPV-nek több, mint 100 típusa van, ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A HPV vírus szexuális úton terjed, egyes becslések szerint az emberek legalább 80%-a átesik élete során valamilyen HPV fertőzésen. A vírus általában tünetmentes és az esetek nagy részében pár év alatt kiürül a szervezetből. Az alacsony kockázatú HPV-típusok szemölcsöket okozhatnak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek ugyan jóindulatú elváltozások, de gyakran visszatérhetnek.

A magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek és a végbél hámjában okoznak fertőzést, melyek idővel rákos elváltozásokká alakulhatnak. A közhiedelemmel ellentétben a HPV fertőzés a férfiakat is érinti, bár általában nem okoz tüneteket, így a vírushordozó a tudtán kívül is megfertőzheti szexuális partnereit. Tartós fertőzés esetén a férfiaknál is okozhat kellemetlen tüneteket, mint a nemi szervi szemölcs és daganatos betegségek is előfordulhatnak.

A HPV rákkeltő típusaival fertőződött emberek esetében körülbelül minden 10 főből egynél a vírus hosszú évekig a szervezetben marad, ami erősen növeli a méhnyakrák megjelenésének kockázatát. A szervezet nem emlékszik a fertőzés után a HPV vírusra, tehát ugyanazt a HPV törzset ismét el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is. A vírus bejut a méhnyak felszíni sejtrétegébe, ahol akár évekig is tünetmentes maradhat. Ezután azonban előfordulhat, hogy elkezd a sejtekben kóros átalakulásokat előidézni minden közvetlen kiváltó ok nélkül. Ezt hívják rákmegelőző állapotnak.

A méhnyakszűrés során már ez az állapot is kimutatható és sikeresen kezelhető, ha viszont ez elmarad, az rosszindulatú daganat kialakulásához vezethet. A rákmegelőző állapot és a rosszindulatú elváltozás kialakulásáig akár 5-10 év is eltelhet, ezért kulcsfontosságú a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen ez idő alatt kimutatható az elváltozás.

Egyéb kockázati tényezők:

 • Dohányzás: A méhnyakrák előfordulásának kockázatát a dohányzás is növeli, de ez is összefüggésben van a HPV-vel. A dohányzás ugyanis segíti a vírus bejutását a sejtekbe, azáltal, hogy rontja azok mikrokeringését, és akadályozza a HPV elleni ellenanyagok eljutását a sejtekhez.
 • Szexuális partnerek számának növekedése: Minél több szexuális partnered van, annál nagyobb az esélye a HPV fertőzésnek.
 • Korai szexuális aktivitás: Minél fiatalabb korban elkezdett szexuális élet tovább növelheti a HPV kockázatát.
 • Egyéb szexuális úton terjedő betegségek: Növelik a HPV kialakulásának a kockázatát a nemi úton terjedő betegségek, mint például: herpesz, chlamydia, gonorrhoea, szifilisz és a HIV fertőzés (AIDS).
 • Legyengült immunrendszer: Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki méhnyakrák, ha az immunrendszer tartósan le van gyengülve más betegségekből adódóan. Gyakori oka ennek a cukorbetegség, immunrendszert elnyomó (immunszupresszív) terápia, AIDS.
 • Nagyszámú szülés: Több szülés, különösen ha hosszabb ideig tartottak és nehézségek merültek fel, növelheti a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Ennek a pontos oka még nem ismert, a terhesség alatti hormonális változások vagy a méhnyak szülés alatti sérülése, igénybevétele is magyarázhatja.

A méhnyakrák tünetei

Korai stádiumban a méhnyakrák teljesen tünetmentes lehet. Amennyiben az alábbi tüneteket észleled magadon és ezek nem magyarázhatóak más betegséggel, illetve a panaszok a rutinkezelés hatására sem múlnak el, akkor felmerülhet a méhnyakrák gyanúja.

 • menstruációtól függetlenül vagy szexuális együttlét utáni hüvelyi vérzés
 • vizes, véres, kellemetlen szagú hüvelyi folyás
 • alhasi fájdalom, mely jelentkezhet szexuális együttlét közben vagy attól függetlenül is
 • vizelet- és székletürítési panaszok
 • indokolatlan fogyás az életmód és a táplálkozási szokások változása nélkül
 • deréktáji vagy csípőlapátba sugárzó fájdalom

Méhnyakrák megelőzése

Kis odafigyeléssel és néhány óvintézkedés megtételével csökkenthető a méhnyakrák kialakulásának kockázata és korai stádiumban diagnosztizálva pedig jól gyógyítható a betegség.

HPV kezelése

A megelőzés szempontjából fontos az esetlegesen fennálló HPV fertőzés kezelése. A kialakuló szemölcsök legtöbbször a tenyéren és a talpon fordulnak elő, ezért sokan nem is fordulnak orvoshoz időben. A szemölcsök kezelésére több lehetőség is van, az egyik legtöbbet alkalmazott a nitrogénnel történő fagyasztás vagy a helyileg alkalmazott jódos kezelés. Van lehetőség sebészi és lézeres eltávolításra is, viszont előbbinél fennáll a veszélye a szemölcs újbóli megjelenésének, mivel a kimetszés felületes is lehet. A szemölcsök kezelésével a vírus hordozása még nem szűnik meg. Emellé a szakorvos szájon át szedett gyógyszereket javasol még, melyek vírusellenes és immunerősítő hatásúak.

HPV gyors teszt

Ez a teszt kimutatja, hogy van-e olyan HPV-típus a szervezetben, ami nagy valószínűséggel méhnyakrákot okozhat. Képes kimutatni a magas kockázatú HPV törzseket a DNS-ben mielőtt bármilyen rendellenesség megjelenne a méhnyak sejtjeiben. Szűrővizsgálatként önmagában a vírus gyakorisága miatt nem célszerű alkalmazni a szexuálisan aktív, fiatal korosztály esetében, de pozitív citológiai lelet esetén érdemes meghatározni a HPV-státuszt.

HPV vakcina

A védekezés fontos eleme a HPV elleni oltás, melyet méhnyakrák elleni oltásnak is neveznek. A HPV elleni védőoltások megelőzhetik a fertőzések okozta egyéb daganatos betegségeket is. A védőoltás beadását javasolt a szexuális élet megkezdése előttre időzíteni. Hazánkban 2015 óta kérhetik a 7. osztályos lányok szülei, 2020 óta pedig a 7. osztályos fiúk szülei is az oltás beadását gyermekeik számára, iskolai kampányoltás keretein belül. Az oltás felnőttkorban is beadható, akár fennálló HPV-fertőzés esetén is. A vakcina a 13 leggyakoribb HPV típus közül védettséget nyújt a 9 leggyakoribb törzs ellen.

Méhnyakrák szűrés

A nemi élet megkezdése után, körülbelül 18 éves kortól ajánlott részt venni a méhnyakrák szűrővizsgálaton, de 21-65 éves kor között mindenképpen rendszeres időközönként, évente ajánlott az elvégzése. A citológiai méhnyakszűrés során felismerhetőek a daganatos és daganatmegelőző állapotok is. A vizsgálat fájdalommentes, néhány percig tart, a hüvelyen keresztül kenetmintát vesznek a méhnyakról, melyet citológus elemez.
A pozitív citológiai lelet még nem egyenlő a méhnyakrák diagnózisával. Ilyenkor további vizsgálatokra van szükség, a fennálló fertőzés kezelése, kolposzkópia (optikai vizsgálat), HPV-vizsgálat és tipizálás, esetlegesen szövettani mintavétel. Ha a szövettani mintavétel igazolja a méhnyakrákot, a további kezelés szempontjából nagyon fontos a stádiummeghatározás. Alapos nőgyógyászati vizsgálattal a lokális kiterjedtséget, képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MRI, PET-CT) segítségével pedig az esetleges áttétek jelenlétét igazolják vagy zárják ki.

Életmódbeli tanácsok a méhnyakrák elkerülése érdekében

Felelősségteljes szexuális élet

Óvszerhasználattal és a szexuális partnerek számának limitálásával jelentősen csökkenthető a HPV-fertőzés átterjedése, ezáltal a méhnyakrák kialakulásának kockázata is. Fontos tudni, hogy az óvszerhasználat sem nyújt 100%-os védelmet, hiszen a fertőzés a bőr felszínén is meg tud telepedni és aztán onnan bekerülhet a szervezetbe. Fontos szerepe lehet az első szexuális kapcsolat késleltetésének is a HPV fertőzés kockázatának csökkentésében.

Dohányzás elhagyása

Nagymértékben csökkenthető a dohányzás mellőzésével a méhnyakrák elfordulásának esélye, hiszen a dohányzás segítheti a vírus bejutását a sejtekbe. Ha eddig nem tetted, ne szokj rá, ha pedig szeretnél leszokni, ma már számos leszokásban segítő módszer áll a rendelkezésedre, de kérheted szakember segítségét is ebben.

A méhnyakrák kezelése

Többféle lehetőség van a méhnyakrák kezelésére, melyet az orvos határoz meg, a betegség kiterjedtségétől és stádiumától függően. Amennyiben korai stádiumban diagnosztizálták a méhnyakrákot, műtéti úton akár teljes gyógyulás is elérhető.

Műtét

A méhszáj kimetszésével gyógyíthatóak a kis méretű, jól lokalizált daganatok. Egyes esetekben teljes méhet eltávolító műtét is indokolt lehet, ez függ a betegség kiterjedtségétől és páciens későbbi gyermekvállalási szándékától is.

Sugárkezelés

Önálló kezelésként és kiegészítő terápiaként is alkalmazható műtéttel vagy kemoterápiával kombinálva.

Kemoterápia

Előrehaladott méhnyakrák esetében a kemoterápiát önmagában vagy sugárkezeléssel és célzott terápiával kombinálva alkalmazzák. A célzott terápiák olyan gyógyszerek, melyek a daganat egyéni gyengeségeire fókuszálva fejtik ki hatásukat, ezeket aláaknázva pusztítják a daganatsejteket.

Immunterápia

A szervezet saját immunrendszerét támogatja a betegség leküzdésében. Az immunterápiák a kemoterápiás és egyéb célzott terápiák sikertelensége esetén alkalmazhatóak.


Összességében elmondható, hogy a méhnyakrák egy jó eséllyel megelőzhető betegség, a korai stádiumban felfedezve pedig sikeresen gyógyítható az esetek nagy százalékában. A méhnyakrák megelőzésének szempontjából kulcsfontosságú a rendszeres szűrővizsgálat, mely tünetmentesen is évente javasolt, akkor is, ha megkaptuk a HPV elleni oltást. Kiemelt jelentőségű lehet a kamaszkorba lépő gyermekek időben történő felvilágosítása a felelősségteljes nemi életről, hogy minél nagyobb eséllyel kizárható legyen a lányok, nők életében a méhnyakrák megjelenése.

Felhasznált irodalom
antsz.hu/data/cms88461/Kerdezz_felelek_HPV.pdf

semmelweis.hu/noionkologia/daganatok/mehnyakrak/a-hpv-nogyogyaszati-vonatkozasai/

hazipatika.com/betegsegek_a_z/mehnyakrak

cancer.ca/en/cancer-information/cancer-types/cervical/risks

semmelweis.hu/noionkologia/daganatok/mehnyakrak/

egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/mehnyakrak-megelozesi-het.html

egeszsegvonal.gov.hu/m/531-mehnyakrak.html
mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501
oktogonmedical.hu/tudastar/hpv-fertozes
Ezt láttad már?
HPV leküzdése: táplálkozási, életmódbeli tanácsok
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér