fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
Tudtad? A feketebors (piperin) növeli a tápanyagok felszívódását!

Tudtad? A feketebors (piperin) növeli a tápanyagok felszívódását!

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a piperin jótékony egészségügyi hatásokkal bír, pl. segíti vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények hasznosulását. Olvass még többet!

A feketebors a só után a második leggyakrabban használt ételízesítő, melynek csípős ízéért a piperin nevű alkaloida felelős. A piperin egy, a feketeborsban (Piper nigrum Linn) és a hosszúborsban (Piper longum Linn) természetesen előforduló bioaktív vegyület. Tudományos vizsgálatok során kimutatták, hogy a piperin számos jótékony egészségügyi hatással bír, például segíti a szervezetbe juttatott tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények, stb.) hasznosulását.

A feketebors lenyűgöző hatása

A piperin a borsfélékben legnagyobb mennyiségben megtalálható alkaloida. A hétköznapi, sütéshez, főzéshez használt feketebors kb. 5-9% piperint tartalmaz. Étrend-kiegészítőkben ennél jelentősen nagyobb koncentrációban is hozzájuthatunk.

Kutatások kimutatták, hogy a piperin drámai módon képes növelni a különböző mikronutriensek, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Például bizonyított, hogy javítja a szelén, a B-vitamin, a C-vitamin, a koenzim Q10 és a béta-karotin felszívódását.

A piperin azonban nem csak vitaminok, de olyan rendkívül hasznos gyógynövénykészítmények biológiai hasznosulását is fokozza, mint az antioxidáns tulajdonságú rezveratrol és a kurkumában található gyulladáscsökkentő kurkumin.

Ha kicsit részletesebben utánanézünk a szakirodalomnak, szinte hihetetlen számokról olvashatunk. Példának okáért ott van a tanulmány, ami a piperin kurkumin felszívódását segítő hatását vizsgálta. A kutatás végeredménye, hogy a piperin akár 2000%-kal képes volt javítani a kurkumin biológiai hasznosulását!1

Hogyan segíti a tápanyagok hasznosulását a piperin?

A piperin serkenti a gyomorsav termelését, ami így sokkal gyorsabban le tudja bontani a bevitt táplálékot, illetve javítja valamennyi tápanyag felszívódását.

Ezenkívül a piperin stimulálja az egész béltraktust működését is, kitisztítja azt, javítja a bélflórát, és kiűzi a gyomorban élősködő parazitákat és candidát. Mindezek tovább javítják a tápanyagok felszívódását.

És ez még nem minden…A piperin olyan emésztőenzimek termelését is serkenti, mint a tripszin, az amiláz és a lipáz. Sőt, gátolja a P-glikoprotein nevű fehérjét az emberi szervezetben, ami a sejtek hatóanyaggal szembeni védekezésében tölt be fontos szerepet – így a piperin nem engedi, hogy a tápanyagok idő előtt kiürüljenek a szervezetből. Termogenikus hatásával a piperin még az anyagcserét is pörgeti, hatékonyabbá teszi.

Piperin, mint étrend-kiegészítő

A piperin hatóanyaghoz feketebors tartalmú étrend-kiegészítőkből vagy szimplán sok feketebors fogyasztásával is hozzájuthatunk.

Mindkettő egyformán jó, de az étrend-kiegészítőkben általában sokkal több aktív hatóanyag, vagyis piperin található, mint amennyit a feketebors fűszerként történő felhasználásával magunkhoz tudunk venni.

Hogyan kell használni a piperint?

A piperin használata nagyon egyszerű: ha étrend-kiegészítőként van a birtokodban feketebors, akkor vedd be egyszerre a többi gyógynövény készítményeddel. Olyan is van, hogy a feketebors az egyik összetevője egy komplexebb táplálékkiegészítőnek, ilyenkor nincs is semmi dolgod.

Ha csak feketebors van otthon, akkor abból is igyekezhetsz minél nagyobb mennyiséget beiktatni az étrendedbe – de mindenképpen csak mértékkel! Az étrend-kiegészítős megoldás hosszú távon egyértelműen jobb választás.


 

Hivatkozás:

1 Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS.: Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers., Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

Felhasznált irodalom
http://nutrientjournal.com/black-pepper-piperine-increases-absorption-of-nutrients-antioxidant-properties/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120 https://www.anabolicmen.com/piperine-enhances-bio-availability-of-supplements/ http://www.delano.com/blog/?p=70 https://hu.wikipedia.org/wiki/BioPerine
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Kurkumin FORTE kapszula piperinnel és gyömbérrel
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal