A feketebors a só után a második leggyakrabban használt ételízesítő, melynek csípős ízéért a piperin nevű alkaloida felelős. A piperin egy, a feketeborsban (Piper nigrum Linn) és a hosszúborsban (Piper longum Linn) természetesen előforduló bioaktív vegyület. Tudományos vizsgálatok során kimutatták, hogy a piperin számos jótékony egészségügyi hatással bír, például segíti a szervezetbe juttatott tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények, stb.) hasznosulását.
A feketebors lenyűgöző hatása
A piperin a borsfélékben legnagyobb mennyiségben megtalálható alkaloida. A hétköznapi, sütéshez, főzéshez használt feketebors kb. 5-9% piperint tartalmaz. Étrend-kiegészítőkben ennél jelentősen nagyobb koncentrációban is hozzájuthatunk.
Kutatások kimutatták, hogy a piperin drámai módon képes növelni a különböző mikronutriensek, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Például bizonyított, hogy javítja a szelén, a B-vitamin, a C-vitamin, a koenzim Q10 és a béta-karotin felszívódását.
A piperin azonban nem csak vitaminok, de olyan rendkívül hasznos gyógynövénykészítmények biológiai hasznosulását is fokozza, mint az antioxidáns tulajdonságú rezveratrol és a kurkumában található gyulladáscsökkentő kurkumin.
Ha kicsit részletesebben utánanézünk a szakirodalomnak, szinte hihetetlen számokról olvashatunk. Példának okáért ott van a tanulmány, ami a piperin kurkumin felszívódását segítő hatását vizsgálta. A kutatás végeredménye, hogy a piperin akár 2000%-kal képes volt javítani a kurkumin biológiai hasznosulását!1
Hogyan segíti a tápanyagok hasznosulását a piperin?
A piperin serkenti a gyomorsav termelését, ami így sokkal gyorsabban le tudja bontani a bevitt táplálékot, illetve javítja valamennyi tápanyag felszívódását.
Ezenkívül a piperin stimulálja az egész béltraktust működését is, kitisztítja azt, javítja a bélflórát, és kiűzi a gyomorban élősködő parazitákat és candidát. Mindezek tovább javítják a tápanyagok felszívódását.
És ez még nem minden…A piperin olyan emésztőenzimek termelését is serkenti, mint a tripszin, az amiláz és a lipáz. Sőt, gátolja a P-glikoprotein nevű fehérjét az emberi szervezetben, ami a sejtek hatóanyaggal szembeni védekezésében tölt be fontos szerepet – így a piperin nem engedi, hogy a tápanyagok idő előtt kiürüljenek a szervezetből. Termogenikus hatásával a piperin még az anyagcserét is pörgeti, hatékonyabbá teszi.
Piperin, mint étrend-kiegészítő
A piperin hatóanyaghoz feketebors tartalmú étrend-kiegészítőkből vagy szimplán sok feketebors fogyasztásával is hozzájuthatunk.
Mindkettő egyformán jó, de az étrend-kiegészítőkben általában sokkal több aktív hatóanyag, vagyis piperin található, mint amennyit a feketebors fűszerként történő felhasználásával magunkhoz tudunk venni.
Hogyan kell használni a piperint?
A piperin használata nagyon egyszerű: ha étrend-kiegészítőként van a birtokodban feketebors, akkor vedd be egyszerre a többi gyógynövény készítményeddel. Olyan is van, hogy a feketebors az egyik összetevője egy komplexebb táplálékkiegészítőnek, ilyenkor nincs is semmi dolgod.
Ha csak feketebors van otthon, akkor abból is igyekezhetsz minél nagyobb mennyiséget beiktatni az étrendedbe – de mindenképpen csak mértékkel! Az étrend-kiegészítős megoldás hosszú távon egyértelműen jobb választás.
Hivatkozás:
1 Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS.: Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers., Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.