fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Újévi fogadalmaink – kudarc vagy siker lesz 2014-ben?

Újévi fogadalmaink – kudarc vagy siker lesz 2014-ben?

Ahhoz, hogy idén végre átlépjük saját árnyékunkat, meg kell értenünk egy nagyon fontos dolgot: ahogy léteznek fizikai törvények, amelyek létét senki nem vitatja, úgy léteznek lelki törvényszerűségek is, amelyekről pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

elhatarozasÖn melyik csoportba szeretne tartozni ebben az évben? Azokhoz, akik nagy fogadalmakat tesznek, hatalmas lendülettel vetik bele magukat a megvalósításba, majd ugyanolyan hirtelen fel is adják az egészet, ahogy elkezdték? Vagy azokhoz, akik egyszerűen csak megvalósítják az elképzeléseiket és felülkerekednek végre olyan szokásaikon, amelyektől évek vagy akár évtizedek óta próbálnak megszabadulni?

Ha őszinték vagyunk magunkkal és visszatekintünk az elmúlt években tett fogadalmainkra, akkor sokan közülünk inkább az előbbi csoportban találjuk magunkat. Újra és újra nekivágunk a fogyókúrának, elhatározzuk, hogy leszokunk a dohányzásról, eldöntjük, hogy egészségesebben fogunk élni; csak hogy a legáltalánosabb célokat említsem. És talán sikerül is időleges eredményeket elérnünk, aztán szép fokozatosan azon kapjuk magunkat, hogy újra ott vagyunk, ahonnan indultunk. Visszajöttek a kilók és ismét napi egy doboz cigarettát szívunk el. Újra és újra átéljük így kudarcainkat, amely rombolja önbecsülésünket és így előbb-utóbb oda jutunk, hogy már meg se akarjuk próbálni. De vajon mit ronthatunk el? Hol hibázunk? Bennünk van egyáltalán a hiba? Mind-mind olyan kérdés, amelyekkel bizonyára többször is szembenéztünk már, de nem biztos, hogy a válaszokat is megtaláltuk rájuk.

Ahhoz, hogy idén végre átlépjük saját árnyékunkat, meg kell értenünk egy nagyon fontos dolgot: ahogy léteznek fizikai törvények, amelyek létét senki nem vitatja, úgy léteznek lelki törvényszerűségek is, amelyekről pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Ha elejtek egy almát, az minden esetben le fog esni a földre a gravitáció törvénye miatt. Ugyanilyen törvények működnek a lelki életünk vonatkozásában is. Ha megpróbálunk például változtatni az életünkön, biztosak lehetünk benne, hogy az fájdalommal fog járni, egész egyszerűen azért, mert ez a lelki törvényszerűség lép életbe, amikor el akarok hagyni egy régi, hozzám nőtt szokást. Ha ezt elfogadom, akkor fel tudok rá készülni és így könnyebben tudom majd az akadályokat venni a változás folyamán, mert tudom, hogy ez ezzel jár. Ha azonban mély és alapos átgondolás nélkül, pusztán érzelmi felindultságból vágok bele életem megreformálásába, akkor a felmerülő nehézségek és fájdalmak sokkal nagyobb valószínűséggel fogják meghiúsítani az erőfeszítéseimet. Íme tehát néhány egyszerű lelki törvény, amelyeket ha betart, siker fogja koronázni a fogadalmak betartását és megvalósítását:

1. Akarom-e igazán

Nem elég kitűzni egy célt! Komolyan el kell gondolkoznunk azon, hogy valóban el akarjuk-e érni azt a célt. Talán azt gondolhatjuk, hogy ez teljesen felesleges, mondván: „Hát persze, hogy akarom!”. De annyiféleképpen tudjuk becsapni magunkat, hogy meg se tudjuk számolni. Márpedig ha nincs egy rendíthetetlen, beton alappal rendelkező döntésünk, hogy mindenáron el akarjuk érni a hőn áhított célt, akkor a nehézségek fognak minket legyőzni. Mérlegeljük tehát első lépésként, hogy tényleg készek vagyunk-e megválni valamitől, ami eddig az életünk szerves részét képezte!

2. Egyszerre csak egyet

Ne kövessük el azt a hibát, hogy hirtelen mindent meg akarunk változtatni az életünkben! Ez a biztos kudarc receptje. Még ha nem is valljuk be magunknak, szívünk mélyén sokszor erősen ragaszkodunk a rossz szokásainkhoz is. Nincs annyi erőnk, hogy egyszerre hagyjunk fel régi berögződéseinkkel, ugyanis túlságosan nagy fájdalommal jár. Ehelyett inkább gondolkodjunk el azon, hogy mi a legfontosabb számunkra és csak arra az egyre koncentráljunk. Ha sikerült egy célt elérnünk, csak utána térjünk rá egy következőre. Róma sem egy nap alatt épült.

3. Cseréljük a rosszat jóra

Abbahagyni valamit erőből ugyan lehet, de az eredmény nem lesz tartós. Akkor tudunk igazán a hátunk mögött hagyni valamit, ha például egy rossz szokás helyett beépítünk az életünkbe egy új és jó szokást, ami örömet okoz nekünk. Az örömérzet át fog segíteni bennünket a változással járó kellemetlenségeken.

4. Tervezés

Készítsünk tervet, hogyan is fogjuk megvalósítani a fogadalmunkat! Ne csak fejben gondoljuk át, hanem vegyünk egy üres lapot és egy tollat és írjuk is le, hogy milyen lépéseket fogunk megtenni a változás érdekében! Onnantól kezdve ugyanis, hogy leírtuk, felelősséggel tartozunk magunknak, hogy véghez is vigyük. Óriási erőt tudunk ebből is meríteni a későbbiek folyamán, hiszen nem akarjuk majd lejáratni saját magunkat magunk előtt. De amíg csak a fejünkben van meg ez, addig könnyen lerázzuk a felelősséget a vállunkról.

A fent felsorolt lépések mindegyike egy-egy lelki törvény. Ha gyakoroljuk magunkat ezekben, biztosan célt fogunk érni. De a legfontosabb mégis az Ön akarata, mert csak akkor fognak működni, ha Ön eldönti, hogy alkalmazni fogja ezeket. Ezt a lépést senki nem fogja megtenni Ön helyett, és ezt nem lehet megspórolni.

Kívánok sok erőt és akaratot, hogy 2014-ben Ön is a győztesek között állhasson, akik a legnagyobb és legfélelmetesebb ellenségen tudtak felülkerekedni: Önmagukon!

Nagy Sándor

lelkigondozó

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
5 akadály az újévi fogadalmad sikere előtt - győzd le őket!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér