fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Várandósság
Egészséges terhesség, boldog kismama, boldog baba

Zenehallgatás terhesség alatt: minek örül a babád és minek nem?

Biztosan Te is hallottad már valakitől, hogy elő a komolyzenével, mert a zenehallgatás jó hatással van a magzatra. Konkrétumokról azonban már kevesebb az információ, vagyis, hogy pontosan milyen zenét, mikor, és főleg miért hallgassunk a terhesség alatt babánk boldogságáért?

Egészséges terhesség, boldog kismama, boldog babaBiztosan Te is hallottad már valakitől, hogy elő a komolyzenével, mert a zenehallgatás jó hatással van a magzatra. Konkrétumokról azonban már kevesebb az információ, vagyis, hogy pontosan milyen zenét, mikor, és főleg miért hallgassunk. És ami a lényeg: egyáltalán van hatása a zenének a babára vagy csak mítosz az egész? Utánajártunk!

Orvosilag bizonyított tény, hogy a magzat a második trimeszterben már érzékeli a hangokat, a harmadikban pedig már fel is ismeri azokat, és folyamatosan tanul. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal rohanni kell a boltba felvásárolni az összes nyelvtanulást segítő CD-t, hiszen, ahogy az sejthető, az agyi fejlődés igazán csak akkor indul el, mikor már világra jött a baba.  Az azonban biztos, hogy valóban hatásos, és fontos, hogy beszéljünk a születése előtt is gyermekünkhöz, hiszen a már említett tanulási fázis során így hozzászokik a hangunkhoz, és már ismerni fogja azt, mikor világra jön.

De mi a helyzet a zenével, tényleg muszáj éjjel-nappal klasszikus zenét vagy meditációhoz készített CD-t hallgatni?

A recept sokkal egyszerűbb, és természetesebb, mint sokan gondolnák. A lényeg ugyanis az, hogy a kismama élvezze, amit csinál, hiszen a baba az édesanyja érzéseit veszi át a legtöbb esetben. Ez vonatkozik a zenére is. Tehát, hogy válaszoljunk a legfontosabb kérdésre, igen, a zenehallgatás hasznos és fontos lehet a várandósság alatt a baba szempontjából, ám leginkább azért, mert megnyugtatja a kismamát, és nem a babára gyakorolta konkrét fizikai hatása miatt.

Ha tehát eddig ki lehetett kergetni a szobából a kismamát egy kis Mozarttal, akkor most sem érdemes stílust váltani csak azért, hogy „művelődjön” gyermekünk. Általános igazság, hogy ha élvezel valamit, és nyugodt vagy, azt a baba is évezni fogja, és ő is megnyugszik tőle.

Szintén gyakran látni filmekben, sorozatokban és magazinokban, hogy az anyukák fejhallgatót tesznek a hasukra, hogy így jussanak még közelebb a dallamok a babához. Ez azonban egyáltalán nem jó ötlet. A méh nem egy csendes hely, a testünk ugyanis a csontjainkkal minden beérkező hangot és zörejt felhangosít. Épp ezért a fejhallgató akkora sokkot jelent még halkra állítva is, hogy felesleges ezzel kísérletezni: inkább rosszat teszünk vele, mint jót.

Az ideális tehát az, ha normál, beszédhangerőn hallgatjuk kedvenc számainkat, és semmilyen módon nem próbáljuk meg a baba felé irányítani a hangszórókat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy tiltott egy koncert vagy egy mozi a terhesség alatt, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha tehetjük, próbáljuk kerülni a hangos helyeket, amennyire csak tudjuk.

Állíts össze lejátszási listákat: vidám zenék napközben, amik feltöltenek energiával, nyugtató-lazító zenék este, amelyektől ellazultnak érzed magad.

Felhasznált irodalom
https://www.healthline.com/health/pregnancy/music-for-baby-in-womb#1
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Ez a 7 legfontosabb tápanyag a terhesség idejére
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér