fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Várandósság
Egészséges terhesség, boldog kismama, boldog baba

Zenehallgatás terhesség alatt: minek örül a babád és minek nem?

Biztosan Te is hallottad már valakitől, hogy elő a komolyzenével, mert a zenehallgatás jó hatással van a magzatra. Konkrétumokról azonban már kevesebb az információ, vagyis, hogy pontosan milyen zenét, mikor, és főleg miért hallgassunk a terhesség alatt babánk boldogságáért?

Egészséges terhesség, boldog kismama, boldog babaBiztosan Te is hallottad már valakitől, hogy elő a komolyzenével, mert a zenehallgatás jó hatással van a magzatra. Konkrétumokról azonban már kevesebb az információ, vagyis, hogy pontosan milyen zenét, mikor, és főleg miért hallgassunk. És ami a lényeg: egyáltalán van hatása a zenének a babára vagy csak mítosz az egész? Utánajártunk!

Orvosilag bizonyított tény, hogy a magzat a második trimeszterben már érzékeli a hangokat, a harmadikban pedig már fel is ismeri azokat, és folyamatosan tanul. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal rohanni kell a boltba felvásárolni az összes nyelvtanulást segítő CD-t, hiszen, ahogy az sejthető, az agyi fejlődés igazán csak akkor indul el, mikor már világra jött a baba.  Az azonban biztos, hogy valóban hatásos, és fontos, hogy beszéljünk a születése előtt is gyermekünkhöz, hiszen a már említett tanulási fázis során így hozzászokik a hangunkhoz, és már ismerni fogja azt, mikor világra jön.

De mi a helyzet a zenével, tényleg muszáj éjjel-nappal klasszikus zenét vagy meditációhoz készített CD-t hallgatni?

A recept sokkal egyszerűbb, és természetesebb, mint sokan gondolnák. A lényeg ugyanis az, hogy a kismama élvezze, amit csinál, hiszen a baba az édesanyja érzéseit veszi át a legtöbb esetben. Ez vonatkozik a zenére is. Tehát, hogy válaszoljunk a legfontosabb kérdésre, igen, a zenehallgatás hasznos és fontos lehet a várandósság alatt a baba szempontjából, ám leginkább azért, mert megnyugtatja a kismamát, és nem a babára gyakorolta konkrét fizikai hatása miatt.

Ha tehát eddig ki lehetett kergetni a szobából a kismamát egy kis Mozarttal, akkor most sem érdemes stílust váltani csak azért, hogy „művelődjön” gyermekünk. Általános igazság, hogy ha élvezel valamit, és nyugodt vagy, azt a baba is évezni fogja, és ő is megnyugszik tőle.

Szintén gyakran látni filmekben, sorozatokban és magazinokban, hogy az anyukák fejhallgatót tesznek a hasukra, hogy így jussanak még közelebb a dallamok a babához. Ez azonban egyáltalán nem jó ötlet. A méh nem egy csendes hely, a testünk ugyanis a csontjainkkal minden beérkező hangot és zörejt felhangosít. Épp ezért a fejhallgató akkora sokkot jelent még halkra állítva is, hogy felesleges ezzel kísérletezni: inkább rosszat teszünk vele, mint jót.

Az ideális tehát az, ha normál, beszédhangerőn hallgatjuk kedvenc számainkat, és semmilyen módon nem próbáljuk meg a baba felé irányítani a hangszórókat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy tiltott egy koncert vagy egy mozi a terhesség alatt, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha tehetjük, próbáljuk kerülni a hangos helyeket, amennyire csak tudjuk.

Állíts össze lejátszási listákat: vidám zenék napközben, amik feltöltenek energiával, nyugtató-lazító zenék este, amelyektől ellazultnak érzed magad.

Felhasznált irodalom
https://www.healthline.com/health/pregnancy/music-for-baby-in-womb#1
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Ez a 7 legfontosabb tápanyag a terhesség idejére
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér