fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
A méregtelenítés koronázatlan királynője: a zsurló

A méregtelenítés koronázatlan királynője: a zsurló

Napjainkban egyre népszerűbbek azok a módszerek, ahol a népi gyógyászat értékes kincseit aknázzák ki. Tisztítókúrák tartása minden évben legalább kétszer javasolt, hogy egészségünk hosszan megmaradjon. A vértisztító, méregtelenítő kúrák egyik ajánlott gyógynövénye.

Zsurló

Napjainkban egyre népszerűbbek azok a módszerek, ahol a népi gyógyászat értékes kincseit aknázzák ki. Tisztítókúrák tartása minden évben legalább kétszer javasolt, hogy egészségünk hosszan megmaradjon. A vértisztító, méregtelenítő kúrák egyik ajánlott gyógynövénye. A zsurlónak két fajtája van, az Equisetum arvenese a mezőkön él és gyógyhatású, míg a mocsarakban, nedves réteken tenyésző mocsári zsurló mérgező, a szarvasmarhának bélgyulladását okozó veszélyes legelőgyom.

A mezei zsurló a harasztok törzsén belül a zsurlófélék (Equisetaceae) családjába tartozik. Vizes, nyirkos erdők, rétek, árokpartok virágtalan, spórás növénye. Jellegzetes, örvös elágazású levelei érdesek, 5-10 cm hosszúak. Szára üreges. Fiatal, ún. meddő hajtását június-augusztus folyamán érdemes gyűjteni. A gyógynövény flavonoidokat, hosszú szénláncú zsírsavakat, ásványi anyagokat, kovasavat, káliumsót, csekély arányban alkaloidokat (palusztrin, nikotin) és kávésav-észtert tartalmaz. A mezei zsurló ivartalanul szaporodik, és igen elterjedt. Több ásványt tartalmaz mint a legtöbb növény. Igen gazdag szilíciumban, azaz kovasavban, melyre a szervezetünknek nagy szüksége van a csontjaink, porcok, körmök, és a haj felépítéséhez. A kovasav a bőr számára is lényeges, és sebgyógyításban is használható. A zsurlóból készült termékeket hajunk egészségének a fenntartását szolgálják, mivel erősítik a hajat.

Milyen problémák esetén alkalmazható?

Krónikus mozgásszervi problémák – mint a reuma, köszvény, ízületi gyulladás - esetén is ajánlott zsurlót használni, mivel veseserkentő hatású. Vizelethajtó, kálium és kalcium tartalma révén, ödémás lábaknál is segíthet, de előrehaladott szív- és vesebetegség esetében kevésbé szabad használni. Vérkeringési zavaroknál jól alkalmazható. Gyógyteaként a mezei zsurlón kívül, a gyermekláncfű, a csalán és az aranyvessző javasolható. A vesék gyulladása, vesehomok esetén is fogyasztható a zsurlótea. Emellett gyógyteáit húgyhólyag-, emésztőrendszeri és prosztatabetegségek kezelésére használják. A kötőszövetek, polipok és vérzések kezelésére is alkalmazzák, erős havivérzések és orrvérzések esetén. Ülőfürdőként, valamint a sebgyógyításban borogatásként is hatásosnak bizonyulhat.

Alkalmazása asszonyoknak görcsoldóként is javasolható, a cickafark, a kamilla, a pásztortáska, és az édeskömény mellett. Fertőzések, húgyúti, kismedencei, nőgyógyászati jellegű gyulladások esetében orvosi vizsgálatra is szükség van, de fehér árvacsalán, zsálya, zsurló, kamilla is hasznos lehet ülőfürdőként alkalmazva.

A népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták, valószínű, hogy a kovasav a szervezet védekezési mechanizmusait stimulálja. Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargalizátuma hatékonyan segít.

Felhasznált irodalom

Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája, Microtrade Kiadó, 1989, 71-72, 227-228
Mocsári zsurló www.wikipedia.hu
Márkus J.: Növényi hajvédők Ideál - Reforméletmód magazin Celsus Kft. 2002.07.25
Kiss É.: Hogyan szabadulhatunk meg az ízületi fájdalomtól? www.hazipatika.com 2011.09.20.
Kiss É.: Gyógynövények az intim gondokra www.hazipatika.com 2012.03.25.
Balogh Zs.: Hajápoló alapanyagok a konyhából www.izekeserzesek.hu 2012.05.30.
Zsurló, mezei Gyógynövénytár www.hazipatika.com
Zsurló, mezei www.gyogynovenyhatarozo.hu 2012.07.16.
Ehardt A.: Gyógynövények - a mezei zsurló 2011.10.24.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Tisztítókúra csomag
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér