Itt a nyár, minden sarkon fagyik tömkelege csábítja az embert. Fogyókúrázóknak, speciális diétákat tartóknak ilyenkor bizony nem könnyű. Ezért hoztam 2 házi fagyi receptet, amelyek ugyan nem cukormentesek, de a boltihoz képest mindenképp "light" és egészséges verziók, ráadásul akár fagyigép nélkül is elkészíthetőek! Fűszerek és gyümölcsök izgalmas találkozása fagyiban, próbáld ki mindkét receptet!
Krémsajtos áfonya fagylalt levendulával
Hozzávalók kb. 9 gombóchoz:
5 dkg áfonya (lehet picit több is, hogy élénkebb színe legyen a fagyinak)
2 szál levendula
2,5 deci habtejszín
2 deci tej
2 tojássárgája
5 dkg natúr sótlan krémsajt (nálam házi volt, de lehet mascarpone is)
2 evőkanál nyírfacukor (ízlés szerint)
1 teáskanál méz
Elkészítés
A tejet és a tejszínt összeöntöttem egy lábosban 1 evőkanál nyírfacukorral és felmelegítettem. Nem kell forralni, csak legyen forró. Ezután elzártam a gázt és beletettem a levendulavirágokat, amik benne áztak, míg a tej kihűlt. Addig a tojások sárgáját habosra kevertem 1 evőkanál nyírfacukorral és a krémsajttal. A tejből kivettem a levendulát és ismét elkezdtem melegíteni, majd mikor forrás közeli állapotba került, folyamatos keverés mellett, lassan hozzáöntöttem a tojásos krémsajtos masszát. Állandó keverés mellett megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatta. Ha darabos lenne szűrjük át.
Az áfonyát pici mézzel összeturmixoltam, majd azt is a fagyiba kevertem. Mikor kissé lehűlt, mélyhűtőbe tettem. Ha fagyigéppel készül, akkor abba tegyétek, ha nem, akkor dermedésig botmixerrel fél óránként érdemes átkeverni.
Frissítő eperfagyi mentával
Hozzávalók 6 adaghoz:
35 dkg eper
1,5 dl joghurt
cukor ízlés szerint, nálam kb. 5 dkg nyírfacukor
4-4 db menta és citromfű levél
Elkészítés
Az epret apró kockákra vágtam és megszórtam a nyírfacukorral, picit állni hagytam, hogy a cukor elolvadjon rajta, aztán hozzáöntöttem a joghurtot és krémesre turmixoltam. A menta és citromfű leveleket nagyon apró darabokra vágtam és hozzákevertem krémhez majd tálba öntöttem és lefagyasztottam. Fagyigép hiányában, javasolt fél óránként átkeverni botmixerrel, míg teljesen meg nem fagy, hogy ne legyen nagyon kristályos az állaga.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja