Karácsonyra valami különlegesebbet, mégis hagyományosat készítenél? Ha szeretnél egy könnyebben emészthető, mégis laktató ételt készíteni az ünnepi asztalra, próbáld ki a hortobágyi húsos palacsinta vegetáriánus változatát! Egy csomó időt tudsz vele spórolni a húsos változat elkészítéséhez képest és a gyomrod is hálás lesz, ha ezt a reform verziót választod idén.
Hozzávalók 2 személyre:
(a töltelékhez)
- 0,5 kg gomba (mi barna csiperkét használtunk, de laskával vagy sima fehér csiperkével is tökéletes)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint
- 2-3 evőkanál olaj a sütéshez
(a palacsintához )
- 100 g liszt
- 20 g csicseriborsó liszt
- 15 g natúr borsó fehérje (vagy +20 g sima liszt)
- 20 ml olaj a tésztába + a sütéshez egy kevés
- csipet só
(az öntethez)
- 1 kisdoboz (növényi) tejföl
- só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Elkészítés:
Először el kell készíteni egy gombapörköltet. A fokhagymát, hagymát vágd egészen apróra, a gombát is aprítsd fel amennyire tudod. Olajon pirítsd illatosra a fokhagymát és hagymát, majd dobd rá a gombát, sózd, borsozd és időnként megkeverve addig pirítsd, amíg el nem párolog az összes leve, amit eresztett. Ha kész, tedd félre egy tálba.
A palacsinta hozzávalóit keverd össze és öntsd fel annyi vízzel, hogy hagyományos palacsintatészta állagnál egy hangyányival sűrűbb, csomómentes tésztát kapj. Kiolajozott serpenyőben süsd ki a palacsintákat - egy picit vastagabb lesz, mint a tojásos változat, de így könnyebb elkerülni a szakadást.
A kész palacsinták közepébe tegyél 2-3 evőkanél gombás tölteléket, hajtsd be a széleket, hogy batyu formákat kapj. Tedd őket egy sütőtálba úgy, hogy a hajtások lefelé legyenek, így nem nyílnak ki a batyuk.
Végül az öntethez keverd ki egy kevés vízzel, sóval borssal és pirospaprikával a (növényi) tejfölt, öntsd le vele a palacsintákat és tedd a sütőbe negyed órára 180°C-on. Mikor kiveszed, még tehetsz rá (növényi) tejföl pöttyöket, hogy még szaftosabb legyen. Egészségedre!
Természetesen a recept elkészíthető tojásos-tejtermékes változatban is, úgy is nagyon finom, de nehezebben emészthető is. Ha esetleg életmód váltás a célod, nem kell várnod vele januárig. Javasoljuk, hogy próbáld idén minél kevesebb állati alapanyaggal készíteni az ünnepi ételeket!