A Netamin Béta-Glükán Szinergia kapszula négy hatóanyaggal támogatja a szervezet természetes védekezőképességét:
Mert a hatékonyságra mindig figyelünk: a Netamin Béta-Glükán Szinergia kapszulában az élesztő sejtfalából kíméletes fermentálással (azaz erjesztéssel) kinyert, magas koncentrációjú (80%-os), tiszta 1,3/1,6 béta-glükán található – a lehető leghatékonyabb immuntámogatás érdekében!
Béta-glükán mellett cink, szelén és D3-vitamin is található minden kapszulában: ezek közismert, elengedhetetlen immunerősítő tápanyagok, melyek kutatások szerint a béta-glükánnal szinergiában, azaz vele együttműködve is támogathatják a megfelelő immunválaszokat.4-8 A termékben kizárólag szerves kötésű cinket és szelén használunk, ezzel biztosítva a kimagaslóan jó hasznosulást.
A béta-glükánok a természetben előforduló poliszacharidok, azaz összetett szénhidrátok, amelyek megtalálhatóak a zabban, árpában, algákban, gombákban (pl. maitake, shiitake, reishi), baktériumokban és az élesztőben is – mint a sejtfal fő szerkezeti eleme. Egészségre gyakorolt jótékony hatásaikról napjainkra már több évtizednyi kutatási eredmény áll rendelkezésünkre. Ám mivel szervezetünk nem állítja elő a béta-glükánokat, ezért kizárólag külső forrásból, táplálkozás és étrend-kiegészítés útján juthatunk hozzájuk.
Ezek az immunstimuláló anyagok évezredeken át természetes módon jelen voltak táplálékainkban, kis mennyiségben bejutottak szervezetünkbe, és erősítették immunrendszerünket. Ám napjainkban a nagyüzemi, hiper-higiénikus, minőségbiztosított élelmiszeripar, a vegyszeres, gombaölő kezelések és feldolgozási folyamatok miatt gyakorlatilag teljesen eltűntek az élelmiszerekből. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy fogékonyabbak lettünk a fertőzésekre és allergiás reakciókra.
Fontos tudni, hogy a béta-glükánoknak több altípusa is van, attól függően, hogy milyen forrásból származnak. NEM minden béta-glükán egyformán hatékony és hatásaikban sem egyeznek meg a különböző típusok. Tudományos kutatásokból az derül ki, hogy az immunrendszerre gyakorolt hatás szempontjából az élesztő sejtfalában található, vízben oldhatatlan, 1,3/1,6 típusú béta-glükán a leghatásosabb, ez mutatja a legmagasabb biológiai aktivitást.1-3
Az „1,3/1,6” a béta-glükán szerkezetét jelzi: a poliszacharidok sok glükózmolekula összekapcsolt lánca, az 1,3/1,6 béta-glükán esetében a gerincet alkotó glükózmolekulák béta-1,3 kötéssel, míg a leágazó oldalláncok béta-1,6 kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. A szerkezet mellett a vízben való oldhatatlanság is fontos, hiszen az oldhatatlan béta-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitással rendelkezik, mint az oldható (amely pl. gabonákban, gombákban, algákban található meg).9,10
A béta-glükánok tudományos vizsgálata az 1960-as években kezdődött meg, és az azóta eltelt időben több száz kutatás bizonyította, hogy az 1,3/1,6 típusú béta-glükán immunmoduláns hatással bír, azaz olyan folyamatokat indít be, amelyek segítik az immunrendszer szabályozását, hatékonyabb működését (gyenge immunműködés esetén stimuláló, túlműködés esetén gátló hatása van).1-3, 11-15
A béta-glükán hatásának megértéséhez érdemes tudni, hogy immunrendszerünk két, egymással szorosan együttműködő egységből áll: létezik egy veleszületett (természetes) és egy adaptív (szerzett) immunitás. Előbbi a szervezet első védvonala a kórokozókkal szemben, nem specifikus, tehát minden idegen anyagra azonos módon, viszont percek alatt reagál. Utóbbi ezzel szemben specifikus, az adott kórokozóra egyedileg az életünk során alakul ki (ezért az immunválasz kifejlődéséhez idő kell), edződik és emlékezettel rendelkezik.
Lenyelést követően a béta-glükánok a gyomron át a vékonybélbe jutnak, ahol úgynevezett Peyer-plakkokon keresztül szívódnak fel. Ezek a Peyer-plakkok fontos alkotórészei a bélhez kapcsolt immunrendszernek (ahogy azt ma már tudjuk, az immunsejtek 70-80%-a a beleinkben található). Felszívódást követően a béta-glükánok a nyirokcsomókba és szervekbe is eljutnak és aktiválják a veleszületett és az adaptív immunsejteket is, így fokozva a szervezet kórokozókkal, pl. vírusokkal, baktériumokkal, és egyéb idegen anyagokkal szembeni védekezőképességét, illetve segítve a már kialakult fertőzések, betegségek és kóros sejtburjánzások leküzdését.12,16-20
Kutatások kimutatták, hogy a béta-glükán a felső légúti fertőzések megelőzésében, a megfázás és influenza tüneteinek enyhítésében és a gyorsabb gyógyulásban is segíthet.11,13,15,21,22 A pozitív hatás az általános népesség, az idősek, a fokozott mentális stressznek kitett emberek, a gyakori légúti panaszokkal küzdők, a sportolók és intenzív fizikai megterhelésnek kitett emberek körében is kimutatható volt. A béta-glükán hatékonyan csökkenti a fizikai és mentális stressz immungyengítő, egészségkárosító hatását, javítja a közérzetet, hangulatot és energiaszintet.15
Például egy kutatásban tűzoltóknak adtak béta-glükánt, amitől 23%-kal kevesebbszer alakult ki náluk felső légúti fertőzés.23
Kutatások szerint a béta-glükán a műtéten, traumán átesett betegek fertőzéseinek kivédését is jelentősen támogatja.13
Számos ígéretes kutatási eredmény mutatja azt, hogy a béta-glükán az allergiás megbetegedések tüneteinek enyhítésében, sőt az allergia kialakulásának megelőzésében is segíthet, immunrendszer-kiegyensúlyozó és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.15,24 Eddigi kutatásokban a béta-glükán különösen szezonális allergia (szénanátha) esetén bizonyult jótékonynak: parlagfű-allergia és cédruspollen-allergia esetén is jelentősen csökkentette a tüneteket (tüsszögés, orrfújás, könnyezés), javította a fizikai egészséget, életminőséget és a napi feladatok elvégzésére való képességet.15
A béta-glükán mindemellettprebiotikus hatással is bír, ami azt jelenti, hogy táplálja a jó bélbaktériumokat, segíti szaporodásukat és aktivitásukat, illetve a kórokozó mikroorganizmusok kiszorítását – ezzel hozzájárul a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartásához.3,25
A gyermekek immunrendszere is folyamatosan küzd a támadó kórokozókkal, új közösségbe való kerüléskor pedig különösen sok új vírussal, baktériummal és parazitával néz szembe. Ugyanakkor mivel immunrendszerük gyengébb és kevésbé kifejlett, mint a felnőtteké, ezért fogékonyabbak a betegségekre. Fontos tehát, hogy szülőként odafigyeljünk a gyerekek ellenálló képességének felturbózására is – ezen a téren a béta-glükán bevitele bizonyítottan rendkívül hatékony módszer!
Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az élesztőből kinyert béta-glükán gyerekeknek is hasznos és 100%-ban biztonságos: segíti szervezetüket az erős, ellenálló immunrendszer kialakításában, a kórokozókkal szembeni hatékony védekezésben. Az eddigi kutatások alapján a béta-glükán gyerekeknél jelentősen, akár 66%-kal csökkentheti a légúti fertőzések (pl. megfázás, influenza) gyakoriságát és időtartamát, segíthet a visszatérő vagy krónikus légúti problémák megelőzésében és kiegészítő kezelésében is.11,26 Egy kutatás szerint az allergiás gyerekek (szénanátha, asztma, ekcéma) kiegészítő kezelésében is hasznos lehet.27
A Netamin Béta-Glükán Szinergia Kapszula napi adagja gyerekeknek: 8 éves kortól 1 kapszula.
* Ez az ismertető nem a Netamin Béta-Glükán Szinergia kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a béta-glükánról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Béta-Glükán Szinergia kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
OGYÉI szám: 32078/2023. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Zeković DB, Kwiatkowski S, Vrvić MM, Jakovljević D, Moran CA. Natural and modified (1-->3)-beta-D-glucans in health promotion and disease alleviation. Crit Rev Biotechnol. 2005;25(4):205-230.
2 Akramiene D, Kondrotas A, Didziapetriene J, Kevelaitis E. Effects of beta-glucans on the immune system. Medicina (Kaunas). 2007;43(8):597-606.
3 Dalonso N, Goldman GH, Gern RM. β-(1→3),(1→6)-Glucans: medicinal activities, characterization, biosynthesis and new horizons. Appl Microbiol Biotechnol. 2015;99(19):7893-7906.
4 Rodriguez JAM, Bifano M, Roca Goma E, et al. Effect and Tolerability of a Nutritional Supplement Based on a Synergistic Combination of β-Glucans and Selenium- and Zinc-Enriched Saccharomyces cerevisiae (ABB C1®) in Volunteers Receiving the Influenza or the COVID-19 Vaccine: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2021;13(12):4347.
5 Vetvicka V, Vetvickova J. Addition of Selenium Improves Immunomodulative Effects of Glucan. N Am J Med Sci. 2016;8(2):88-92.
6 Vetvicka V. Direct comparison of immunological effects of various nutritional supplements. J Clin Pathol Res. 2021,;41(12):2747-2755.
7 Bergandi L, Apprato G, Silvagno F. Vitamin D and Beta-Glucans Synergically Stimulate Human Macrophage Activity. Int J Mol Sci. 2021;22(9):4869.
8 Vetvicka V, Vetvickova J. Glucan and Vitamin D supplementation showed synergy in improvements of the immune response against an influenza challenge in mice. Arch Nutr Food Sci 2020;1(1):8-14.
9 Marukhnenko S, Gerasimov A, Ivanova V, Golovinskaya O, Antontceva E, Pokatova O, Morozov A, Shamtsyan M. Saccharomyces cerevisiae yeasts β-glucan influence on wheat dough rheological properties. E3S Web Conf. 2020;203(19):04010.
10 Bohn JA, Bemiller JN. (1→3)-β-d-Glucans as biological response modifiers: a review of structure-functional activity relationships. Carbohydr Polym. 1995;28(1):3–14.
11 De Marco Castro E, Calder PC, Roche HM. β-1,3/1,6-Glucans and Immunity: State of the Art and Future Directions. Mol Nutr Food Res. 2021;65(1):e1901071.
12 Novak M, Vetvicka V. Beta-glucans, history, and the present: immunomodulatory aspects and mechanisms of action. J Immunotoxicol. 2008;5(1):47-57.
13 Murphy EJ, Rezoagli E, Major I, Rowan NJ, Laffey JG. β-Glucan Metabolic and Immunomodulatory Properties and Potential for Clinical Application. J Fungi (Basel). 2020;6(4):356.
14 Stier H, Ebbeskotte V, Gruenwald J. Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan. Nutr J. 2014;13:38.
15 Vlassopoulou M, Yannakoulia M, Pletsa V, Zervakis GI, Kyriacou A. Effects of fungal beta-glucans on health - a systematic review of randomized controlled trials. Food Funct. 2021;12(8):3366-3380.
16 Batbayar S, Lee DH, Kim HW. Immunomodulation of Fungal β-Glucan in Host Defense Signaling by Dectin-1. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(5):433-445.
17 Carpenter KC, Breslin WL, Davidson T, Adams A, McFarlin BK. Baker's yeast β-glucan supplementation increases monocytes and cytokines post-exercise: implications for infection risk?. Br J Nutr. 2013;109(3):478-486.
18 Catalli A, Kulka M. Chitin and β-glucan polysaccharides as immunomodulators of airway inflammation and atopic disease. Recent Pat Endocr Metab Immune Drug Discov. 2010;4(3):175–189.
19 Murphy EA, Davis JM, Carmichael MD. Immune modulating effects of β-glucan. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010;13(6):656-661.
20 Kim HS, Hong JT, Kim Y, Han SB. Stimulatory Effect of β-glucans on Immune Cells. Immune Netw. 2011;11(4):191-195.
21 Jesenak M, Urbancikova I, Banovcin P. Respiratory Tract Infections and the Role of Biologically Active Polysaccharides in Their Management and Prevention. Nutrients. 2017;9(7):779.
22 Bashir KMI, Choi JS. Clinical and Physiological Perspectives of β-Glucans: The Past, Present, and Future. Int J Mol Sci. 2017;18(9):1906.
23 Harger-Domitrovich SG, Domitrovich JW, Ruby BC. Effects of an immunomodulating supplement on upper respiratory tract infection symptoms in wildland firefighters. Med Sci Sports Exerc. 2008;40(5):S353.
24 Jesenak M, Banovcin P, Rennerova Z, Majtan J. β-Glucans in the treatment and prevention of allergic diseases. Allergol Immunopathol (Madr). 2014;42(2):149-156.
25 Wang H , Chen G , Li X , Zheng F , Zeng X . Yeast β-glucan, a potential prebiotic, showed a similar probiotic activity to inulin. Food Funct. 2020;11(12):10386-10396.
26 Bhoite R, Satyavrat V, Premasudha Sadananda M. Clinical benefits of β-glucan supplementation in children: a review. Discover Food. 2022;2(1):37.
27 Jesenak M, Hrubisko M, Majtan J, Rennerova Z, Banovcin P. Anti-allergic effect of Pleuran (β-glucan from Pleurotus ostreatus) in children with recurrent respiratory tract infections. Phytother Res. 2014;28(3):471-474.
Felnőtteknek napi 1-2 kapszula, gyermekeknek 8 éves kortól napi 1 kapszula szedése javasolt bő folyadékfogyasztással, lehetőleg a reggeli első étkezés előtt.
Kúra szerűen (3-4 hónap) ajánljuk szedni betegség vagy betegségből való felépülés, intenzív fizikai- vagy mentális megterhelés, illetve stressz esetén, illetve a hideg hónapok alatt, betegségmegelőzés céljából. Folyamatos szedés ellen sincs ellenjavallat.
Hatóanyag Napi adag tartalmaz (1 kapszula) *NRV% Napi adag tartalmaz (2 kapszula) *NRV% Béta-glükán 1,3/1,6 (élesztőből fermentált) 150 mg - 300 mg - Szerves cink (cink-citrát) 10 mg 100% 20 mg 200% Szerves szelén (L-szelenometionin) 55 μg 100% 110 μg 200% D3-vitamin (zuzmóból, vegán) 5 μg (200NE) 100% 10 μg (400NE) 200%
*=Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
-=Nincs meghatározható napi beviteli referencia érték
Összetevők: élesztőből fermentált béta-glükán, növényi kapszula (hidroxipropil-metilcellulóz), tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), cink-citrát, L-szelenometionin, csomósodást gátló (zsírsavak magnéziumsói), zuzmóból kinyert vegán D3-vitamin (kolekalciferol).
Már szedjük néhány hónapja és szerintem jó hatással van ránk. Tavasszal is mintha nem lettünk volna annyit megfázva.