1. Összesen 6-féle gyógygomba-kivonatot tartalmaz, melyek garantáltan 10% poliszacharid-tartalommal bírnak. Bár a gyógyhatású gombák sok közös előnnyel rendelkeznek, a szervezetre gyakorolt hatásaik sok szempontból egyediek is. Egyes kutatások szerint szinergia, azaz egymás erősítő hatás is fennállhat közöttük.1-4 A komplex összetétel így széles spektrumban, sokoldalúan támogatja az egészséget.
A termékben megtalálható gyógygomba-kivonatok:
2. A gomba-kivonatok közül 5 fermentált formában található a termékben. A fermentáció más szóval erjesztés: ez egy természetes biokémiai folyamat, amelynek során mikroorganizmusok – pl. baktériumok – átalakítják a gyógygombákat, még magasabb szintre emelve a bennük rejlő kivételes lehetőségeket. Kutatások alapján fermentálásnak köszönhetően egyfelől javul az emészthetőség és a tápanyagok hasznosulása, másfelől a gombák beltartalmi értéke is jelentős mértékben növekszik, új vitaminok, enzimek, antioxidáns védőanyagok és egyéb bioaktív vegyületek képződnek.5-7
3. Extra összetevőként inulint is tartalmaz. Ez egy prebiotikus rost, ami azt jelenti, hogy táplálja a bélben élő hasznos baktériumokat, így szerepe van a bélflóra egészségének megőrzésében. Ez igen fontos, hiszen többek között az immunerősítésben és a jobb emésztésben is kulcsszerepet játszik.
A gyógygombákról általánosságban elmondható, hogy igazi szuperélelmiszerek – azaz superfoodok –, mivel tele vannak az emberi szervezet számára rendkívül értékes tápanyagokkal. Külön érdemes ezek közül kiemelni a béta-glükánokat és egyéb poliszacharidokat, a terpéneket, a terpenoidokat, a polifenolokat, a szterolokat, a fehérjéket, a zsírsavakat, valamint a vitaminokat, ásványi anyagokat.8
A természet miniatűr gyógyszertárainak is nevezhetők: biológiailag aktív vegyületeik antioxidáns, gyulladásgátló, immunerősítő, szív- és érrendszer védő, agy és idegrendszer támogató, vérnyomás- és vércukorcsökkentő, bélflóra támogató, öregedésgátló (anti-aging), sőt élethosszabbító hatással is bírhatnak.8-15
A gyógygombáknak kutatások által bizonyítottan immunmoduláns aktivitással rendelkeznek – ez azt jelenti, hogy az immunrendszer megfelelő működését támogatják, megfelelő irányba terelik azt.1,8,15-19 Tehát szükség esetén erősítik, stimulálják a védekező rendszerünket, ugyanakkor túlműködés (azaz például autoimmun állapotok) esetén visszafogják azt, ezzel enyhítve a tüneteket. Kutatások szerint a gombák béta-glükánok, poliszacharidok és egyéb vegyületek révén a veleszületett és az adaptív immunválaszra is hatással vannak, aktiválják a különböző immunsejteket (pl. természetes ölősejtek, neutrofilek, makrofágok, T-sejtek).
Emellett számos gombafajról mutatták ki, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal is bír, azaz megöli a vírusokat, baktériumokat és egyéb kórokozókat. Egy vizsgálatban a tesztelt kórokozók 85%-a ellen hatásosnak bizonyult a Shiitake gomba, de például a pecsétviaszgomba, süngomba és terülő rozsdástapló esetén is antimikrobiális aktivitást mutattak ki.8,20
Kutatások alapján egyes gyógygombák kifejezetten hasznosak lehetnek autoimmun állapotok esetén, mivel kiegyensúlyozzák az immunrendszer működését, csökkentik a gyulladásokat (melyek gyakori közös elemei az autoimmun betegségeknek) és csökkentik a krónikus gyulladást és rendellenes immunműködést okozó oxidatív stresszt.18,21-26 Autoimmun megbetegedés áll többek között a reumatoid arthritis, a sclerosis multiplex (SM), az allergia, a gyulladásos bélbetegségek, a pajzsmirigy gyulladásával járó Hashimoto thyreoiditis (ami a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka) vagy a pajzsmirigy túlműködését kiváltó Basedow kór. Természetesen betegség esetén étrend-kiegészítő használata előtt mindig szükséges a kezelőorvossal való egyeztetés!
A gombákban számos olyan hatóanyag található, amely kutatások alapján az egészséges öregedést, az öregedés elleni harcot, valamint a hosszabb életet is támogathatja. Ennek egyik fontos alapja az, hogy a gyógygombák, mint a shiitake, a pecsétviaszgomba, a süngomba és a Chaga gomba, nagyon sok antioxidáns vegyületet tartalmaznak, az oxidatív stressz pedig óriási szerepet játszik az öregedésben, nemcsak a bőr, hanem valamennyi szövet, az egész szervezet tekintetében.10,25,27
Az egyik kiemelten fontos sejtvédő hatóanyag az L-ergotionein, egy aminosav, amiből például a shiitake, a bokrosgomba, a süngomba is sokat tartalmaz. Kutatások alapján az L-ergotionein segíti a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét, védi a DNS szerkezetét, lassíthatja a sejtöregedéssel összefüggő telomer-rövidülést, segítheti a szellemi képességek megőrzését és a szív- és érrendszer egészségét is.28-30
Egy több mint 15.500 résztvevős tanulmány alapján a gombát fogyasztóknál 20 éves időtartam alatt 16%-kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint a gombát nem fogyasztóknál.31 Napi egy adag vörös hús gombára történő cseréjével 35%-kal csökkenthető a halálozás esélye. Egy több mint 3200 résztvevős tanulmány alapján a szervezet magasabb L-ergotionein szintje összefüggést mutatott a koszorúér-betegség 15%-kal kisebb kockázatával, a szív-érrendszeri halálozás 21%-kal kisebb kockázatával, és a bármilyen okból történő halálozás 14%-kal kisebb kockázatával.32
Egy állatkísérletben a pecsétviaszgomba (Reishi gomba) 9-20%-kal hosszabbította meg az állatok életét, ami emberi léptékben mérve kb. 7-16 évvel hosszabb életet is jelenthet.33
Kutatások kimutatták, hogy a gyógygombákban koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő, vérnyomáscsökkentő, antioxidáns és gyulladásgátló bioaktív vegyületek találhatóak. Ilyenek például a polifenolok, a béta-glükánok, a triterpének, a triterpenoidok és az ergotionein.8,9,12,34-39 A különböző gombákban a zsírt és koleszterint megkötő és a szervezetből kivezető összetevők, valamint az egészségtelen zsírokat lebontó enzimek is jelen vannak.35 A szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatást többek között a pecsétviaszgomba, a shiitake gomba, a süngomba és a terülő rozsdástapló esetén is számos tanulmány igazolta.40-43 Egy 2023-ban közzétett, 22 vizsgálat eredményét összefoglaló tanulmány szerint a több gomba fogyasztása csökkenti a trigliceridek (vérzsírok), valamint az erek elzáródásához vezető folyamatokat jelző C-reaktív fehérje (CRP) szintjét.44
A vércukorszint kontrollálása kritikusan fontos, ha valakit cukorbetegséggel diagnosztizáltak. De a vércukor-kontroll, az optimális és egészséges vércukorszint fenntartása akkor is különösen fontos, ha inzulinrezisztenciában, PCOS-ben vagy prediabéteszben szenvedsz vagy nagyobb nálad a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Kutatások alapján a gyógygombákban számos összetevő segíti a vércukorszint és inzulinszint csökkentését – enzimek, poliszacharidok (mint a béta-glükán), glükoproteinek, lektinek, fehérjék, lipopoliszacharidok, alkaloidok, fenolok, szterolok, terpenoidok.45-53 Ezeknek köszönhetően a gyógygombák, többek között: támogatják a máj és a hasnyálmirigy megfelelő működését, segítve az inzulin termelését és kibocsátását; javítják a sejtek inzulinra való érzékenységét; csökkentik az inzulinrezisztenciát; késleltetik a glükóz felszívódását a gyomor-bél rendszerben; fokozzák a glükóz hasznosulását a sejtekben; csökkentik a magas vércukorszinttel is összefüggő oxidatív stresszt és gyulladást.
Számos tudományos kutatás jelezte azt, hogy a gyógygombák hatóanyagai fontos szerepet játszhatnak az agyi teljesítmény, memória, tanulási képességek, koncentráció és kognitív (azaz gondolkodási) funkciók megőrzésében vagy akár javításában is.10,14,54-61 Egyik fontos hatóanyag ehhez a pozitív hatáshoz az L-ergotionein nevű antioxidáns aminosav, amely kutatások szerint összefügg a jobb agyi egészséggel, és aminek szintje a szellemi hanyatlásban és az idegsejtek pusztulásával járó neurodegeneratív betegségekben szenvedő embereknél alacsonyabb.30,62-66 Egy vizsgálatban egészséges és enyhe szellemi hanyatlásban szenvedő felnőtteknél is napi 5 mg L-ergotioneint biztosító gomba-kivonat jelentősen javította a szóbeli memóriát, munkamemóriát, éberséget és a kognitív funkciók egyéb mutatóit is.61
Neuroprotektív, vagyis idegvédő hatást, illetve a szellemi teljesítményre gyakorolt pozitív hatást mutattak ki azoknál, akik gyakran fogyasztanak gombát.55 Számos gyógygombáról – mint például a bokrosgomba, süngomba, pecsétviaszgomba, shiitake gomba, Murill gomba – azt mutatták ki, hogy az enyhe kognitív zavar, demencia, Alzheimer-kór és Parkinson-kór elleni küzdelemben is hasznos lehet – megelőzésként vagy kiegészítő kezelésként.10,14,54,56 A vizsgálatokban a süngomba például lassította a szellemi hanyatlás és demencia folyamatát, regenerálta a sérült idegsejteket és fokozta az idegsejtek védőréteggel való bevonását (myelinizáció).67,68 A pecsétviaszgomba antioxidáns hatásával enyhítette az idegkárosodást és gátolta a sejthalált Alzheimer-kór esetén.69
A süngomba és a pecsétviaszgomba emellett pozitívan befolyásolta a mentális egészséget, a stressz, a szorongás és a depresszió enyhítésére is ígéretesnek mutatkozott egyes kutatásokban.14,70 Egyre több vizsgálat utal arra is, hogy a gyógygombák az energiaszintre is pozitívan hathatnak, fáradtság-ellenes hatásuk lehet, ami valószínűleg a szív-érrendszerre, hormonrendszerre és az immunrendszerre gyakorolt hatásaikra vezethetők vissza.71
Mint köztudott, a máj legfőbb feladata, hogy megszabadítsa szervezetünket a felesleges és a mérgező anyagoktól. Az egyetlen olyan belső szervünk, amely képes regenerálódni, újraépülni. A gyógygombák eddigi kutatások alapján rendkívül hatékonyan támogathatják a máj egészséges működését, a szervezet méregtelenítését és a máj regenerációját is. Hatóanyagaik csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, szabályozzák az immunrendszer működését, hatással vannak a méregtelenítés első és második fázisában résztvevő májenzimekre, megóvják a májsejtek épségét, megelőzhetik a máj méregtelenítő folyamataihoz elengedhetetlen glutation nevű antioxidáns szintjének csökkenését.72 A májvédelemben legtöbbet vizsgált gyógygombák a shiitake gomba, a pecsétviaszgomba és a Murill gomba.
A bélflóra – más néven bél mikrobiom – az emberi bélrendszerben élő baktériumok és más mikroorganizmusok összességét jelenti. Mivel a gyógygombák prebiotikus poliszacharidokat tartalmaznak, így elősegítik az egészségre rendkívül jótékony, probiotikus baktériumok növekedését és aktivitását. A prebiotikumok ugyanis egyfajta táplálékként szolgálnak a bélrendszerben élő jó baktériumok számára. (A görög probiotikus szó jelentése „az életért”, míg a prebiotikus jelentése „élet előtti”.) Kutatások alapján a gyógygombák segítik szabályozni, helyes szinten tartani a hasznos és káros baktériumok arányát, növelik a bélflóra sokszínűségét és gazdagságát, támogatják a gyulladásgátló, szív- és érrendszervédő, elhízás-ellenes, immunerősítő, cukorbetegség-ellenes, hangulat-szabályozó és bélfal integritást javító anyagokat termelő baktériumok növekedését.73-76 Ahogy ebből is kiolvasható, a bélflóra egyensúlya nemcsak az egészséges emésztés, az emésztési panaszok és betegségek megelőzése, kezelése miatt fontos, gyakorlatilag egészségünk minden aspektusát befolyásolja.
Az inulin egy vízben oldódó növényi rost. Kémiai szempontból egy fruktán, vagyis fruktóz egységekből felépülő poliszacharid, azaz komplex szénhidrát. Széles körben előfordul a növényekben (több mint 36 ezer ismert fajban!), melyek energiatárolásra használják. Inulinforrás például a csicsóka, a cikória, a vöröshagyma, a fokhagyma, az articsóka vagy a jamszgyökér is. Az inulinnak számos előnyös hatása van az emberi szervezetre.
Tudományosan bizonyított és elfogadott tény, hogy az inulin prebiotikumként rendkívül előnyösen befolyásolja a bélflóra állapotát, összetételét.77 Kutatások alapján az inulin prebiotikus hatással van a bélbaktériumokra, vagyis elősegíti az egészségre jótékony, probiotikus baktériumok növekedését és aktivitását.78 Növeli a hasznos baktériumok (pl. Bifidobacteriumok, Lactobacillusok) számát és csökkenti a káros baktériumok (pl. Bacteroides fajok) számát. Ez nemcsak emésztőrendszerünknek tesz jót, hanem például az immunrendszerünknek is, hiszen ma már tudjuk, hogy immunsejtjeink 70-80%-a a bélben található.79 De ez sem minden, hiszen a bél mikrobiom napjainkban kutatások fókuszában áll, és többek között szív- és érrendszerre, testsúlyra, mentális egészségre, hormonrendszerre gyakorolt hatásával is igen sokat foglalkoznak.80
* Ez az ismertető nem a Netamin Fermentált Gomba Kivonat Komplex kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a gyógygombákról és az inulinról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Fermentált Gomba Kivonat Komplex kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
OGYÉI szám: 36059/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőségbiztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Mallard B, Leach DN, Wohlmuth H, Tiralongo J. Synergistic immuno-modulatory activity in human macrophages of a medicinal mushroom formulation consisting of Reishi, Shiitake and Maitake. PLoS One. 2019;14(11):e0224740.
2 Vetvicka V, Vetvickova J. Immune-enhancing effects of Maitake (Grifola frondosa) and Shiitake (Lentinula edodes) extracts. Ann Transl Med. 2014;2(2):14.
3 Valverde ME, Hernández-Pérez T, Paredes-López O. Edible mushrooms: improving human health and promoting quality life. Int J Microbiol. 2015;2015:376387.
4 Queirós B, Barreira JC, Sarmento AC, Ferreira IC. In search of synergistic effects in antioxidant capacity of combined edible mushrooms. Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 6:160-172.
5 Sivamaruthi BS, Sisubalan N, Kesika P, Sureka I, Chaiyasut C. A concise review of the nutritional profiles, microbial dynamics, and health impacts of fermented mushrooms. J Food Sci. 2024;89(7):3973-3994.
6 Samtiya M, Aluko RE, Puniya AK, Dhewa T. Enhancing Micronutrients Bioavailability through Fermentation of Plant-Based Foods: A Concise Review. Fermentation. 2021;7(2):63.
7 Sarıtaş S, Portocarrero ACM, Miranda López JM, et al. The Impact of Fermentation on the Antioxidant Activity of Food Products. Molecules. 2024;29(16):3941.
8 Łysakowska P, Sobota A, Wirkijowska A. Medicinal Mushrooms: Their Bioactive Components, Nutritional Value and Application in Functional Food Production-A Review. Molecules. 2023;28(14):5393.
9 Panda SK, Luyten W. Medicinal mushrooms: Clinical perspective and challenges. Drug Discov Today. 2022;27(2):636-651.
10 Luo J, Ganesan K, Xu B. Unlocking the Power: New Insights into the Anti-Aging Properties of Mushrooms. J Fungi (Basel). 2024;10(3):215.
11 Shevchuk Y, Kuypers K, Janssens GE. Fungi as a source of bioactive molecules for the development of longevity medicines. Ageing Res Rev. 2023;87:101929.
12 Chugh RM, Mittal P, Mp N, et al. Fungal Mushrooms: A Natural Compound With Therapeutic Applications. Front Pharmacol. 2022;13:925387.
13 Rizzo G, Goggi S, Giampieri F, Baroni L. A review of mushrooms in human nutrition and health. Trends Food Sci Technol. 2021;117:60–73.
14 Cha S, Bell L, Shukitt-Hale B, Williams CM. A review of the effects of mushrooms on mood and neurocognitive health across the lifespan. Neurosci Biobehav Rev. 2024;158:105548.
15 Das T, Roy B, Bhattacharyya S. Edible Mushrooms and Their Holistic Approach on Health. Arch Food Nutr Sci. 2023;7(1):078-087.
16 Arunachalam K, Sasidharan SP, Yang X. A concise review of mushrooms antiviral and immunomodulatory properties that may combat against COVID-19. Food Chem Adv. 2022;1:100023.
17 Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, et al. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-487.
18 Lull C, Wichers HJ, Savelkoul HF. Antiinflammatory and immunomodulating properties of fungal metabolites. Mediators Inflamm. 2005;2005(2):63-80.
19 Bell V, Silva CRPG, Guina J, Fernandes TH. Mushrooms as future generation healthy foods. Front Nutr. 2022;9:1050099.
20 Hearst R, Nelson D, McCollum G, et al. An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents of Shiitake (Lentinula edodes) and oyster (Pleurotus ostreatus) mushrooms. Complement Ther Clin Pract. 2009;15(1):5-7.
21 Elsayed EA, El Enshasy H, Wadaan MA, Aziz R. Mushrooms: a potential natural source of anti-inflammatory compounds for medical applications. Mediators Inflamm. 2014;2014:805841.
22 Nakajima Y, Sato Y, Konishi T. Antioxidant small phenolic ingredients in Inonotus obliquus (persoon) Pilat (Chaga). Chem Pharm Bull (Tokyo). 2007;55(8):1222-1226.
23 Guggenheim AG, Wright KM, Zwickey HL. Immune Modulation From Five Major Mushrooms: Application to Integrative Oncology. Integr Med (Encinitas). 2014;13(1):32-44.
24 Chang S, Buswell J. Medicinal Mushrooms: Past, Present and Future. Adv Biochem Eng Biotechnol. 2023;184:1-27.
25 Kozarski M, Klaus A, Jakovljevic D, et al. Antioxidants of Edible Mushrooms. Molecules. 2015;20(10):19489-19525.
26 Motta F, Gershwin ME, Selmi C. Mushrooms and immunity. J Autoimmun. 2021;117:102576.
27 Liguori I, Russo G, Curcio F, et al. Oxidative stress, aging, and diseases. Clin Interv Aging. 2018;13:757-772.
28 Tian X, Thorne JL, Moore JB. Ergothioneine: an underrecognised dietary micronutrient required for healthy ageing?. Br J Nutr. 2023;129(1):104-114.
29 Samuel P, Tsapekos M, de Pedro N, Liu AG, Casey Lippmeier J, Chen S. Ergothioneine Mitigates Telomere Shortening under Oxidative Stress Conditions. J Diet Suppl. 2022;19(2):212-225.
30 Cheah IK, Feng L, Tang RMY, Lim KHC, Halliwell B. Ergothioneine levels in an elderly population decrease with age and incidence of cognitive decline; a risk factor for neurodegeneration?. Biochem Biophys Res Commun. 2016;478(1):162-167.
31 Ba DM, Gao X, Muscat J, et al. Association of mushroom consumption with all-cause and cause-specific mortality among American adults: prospective cohort study findings from NHANES III. Nutr J. 2021;20(1):38.
32 Smith E, Ottosson F, Hellstrand S, et al. Ergothioneine is associated with reduced mortality and decreased risk of cardiovascular disease. Heart. 2020;106(9):691-697.
33 Wu Z, Zhang Y, Tan N, Zhao C, Yang J, Zhu JS. ReishiMax extends the lifespan of mice: A preliminary report. FASEB J. 2011;25(S1):601.2-601.2.
34 Krittanawong C, Isath A, Hahn J, et al. Mushroom Consumption and Cardiovascular Health: A Systematic Review. Am J Med. 2021;134(5):637-642.e2.
35 Rauf A, Joshi PB, Ahmad Z, et al. Edible mushrooms as potential functional foods in amelioration of hypertension. Phytother Res. 2023;37(6):2644-2660.
36 Wasser SP. Medicinal mushroom science: Current perspectives, advances, evidences, and challenges. Biomed J. 2014;37(6):345-356.
37 Anusiya G, Gowthama Prabu U, Yamini NV, et al. A review of the therapeutic and biological effects of edible and wild mushrooms. Bioengineered. 2021;12(2):11239-11268.
38 Ishara J, Buzera A, Mushagalusa GN, et al. Nutraceutical potential of mushroom bioactive metabolites and their food functionality. J Food Biochem. 2022;46(1):e14025.
39 Yahaya NF, Rahman MA, Abdullah N. Therapeutic Potential of Mushrooms in Preventing and Ameliorating Hypertension. Trends Food Sci Technol. 2014;39(2):104–115.
40 Chan SW, Tomlinson B, Chan P, Lam CWK. The beneficial effects of Ganoderma lucidum on cardiovascular and metabolic disease risk. Pharm Biol. 2021;59(1):1161-1171.
41 Ahmad I, Arif M, Xu M, Zhang J, Ding Y, Lyu F. Therapeutic Values and Nutraceutical Properties of Shiitake Mushroom (Lentinula edodes): A Review. Trends Food Sci Technol. 2023;134(3):123–135.
42 Banerjee S, Gupta S, Raj R, Gupta M, Kumari S, Kaur G. Unlocking the potential of Lion’s Mane Mushroom (Hericium erinaceus). J Appl Nat Sci. 2023;16(1):39-50.
43 Ern PTY, Quan TY, Yee FS, Yin ACY. Therapeutic properties of Inonotus obliquus (Chaga mushroom): A review. Mycology. 2023;15(2):144-161.
44 Uffelman CN, Chan NI, Davis EM, Wang Y, McGowan BS, Campbell WW. An Assessment of Mushroom Consumption on Cardiometabolic Disease Risk Factors and Morbidities in Humans: A Systematic Review. Nutrients. 2023;15(5):1079.
45 Khursheed R, Singh SK, Wadhwa S, Gulati M, Awasthi A. Therapeutic potential of mushrooms in diabetes mellitus: Role of polysaccharides. Int J Biol Macromol. 2020;164:1194-1205.
46 Aramabašić Jovanović J, Mihailović M, Uskoković A, Grdović N, Dinić S, Vidaković M. The Effects of Major Mushroom Bioactive Compounds on Mechanisms That Control Blood Glucose Level. J Fungi (Basel). 2021;7(1):58.
47 Hamza A, Mylarapu A, Krishna KV, Kumar DS. An insight into the nutritional and medicinal value of edible mushrooms: A natural treasury for human health. J Biotechnol. 2024;381:86-99.
48 Lee SK, Ryu SH, Turk A, et al. Characterization of α-glucosidase inhibitory constituents of the fruiting body of lion's mane mushroom (Hericium erinaceus). J Ethnopharmacol. 2020;262:113197.
49 Ma HT, Hsieh JF, Chen ST. Anti-diabetic effects of Ganoderma lucidum. Phytochemistry. 2015;114:109-113.
50 Shamim MZ, Mishra AK, Kausar T, et al. Exploring Edible Mushrooms for Diabetes: Unveiling Their Role in Prevention and Treatment. Molecules. 2023;28(6):2837.
51 Das A, Chen CM, Mu SC, Yang SH, Ju YM, Li SC. Medicinal Components in Edible Mushrooms on Diabetes Mellitus Treatment. Pharmaceutics. 2022;14(2):436.
52 Alvandi H, Ansari E, Kianirad S, Hatamian-Zarmi A, Mokhtari Hosseini ZB, Ebrahimi-Hosseinzadeh B. Medicinal mushrooms as potential therapeutic agents in the treatment of diabetes mellitus: a review with focusing on in vivo and clinical studies. Ital J Mycol. 2022;51(1):75–96.
53 Elkhateeb W, MCA G, El-Ghwas DE, Daba G. The Anti-Diabetic Potential Of Mushrooms: A Review. Curr Trends Biotechnol Pharm. 2023;17(4):1415–1424.
54 Rai SN, Mishra D, Singh P, Vamanu E, Singh MP. Therapeutic applications of mushrooms and their biomolecules along with a glimpse of in silico approach in neurodegenerative diseases. Biomed Pharmacother. 2021;137:111377.
55 Cha S, Bell L, Williams CM. The Relationship between Mushroom Intake and Cognitive Performance: An Epidemiological Study in the European Investigation of Cancer-Norfolk Cohort (EPIC-Norfolk). Nutrients. 2024;16(3):353.
56 Phan CW, David P, Sabaratnam V. Edible and Medicinal Mushrooms: Emerging Brain Food for the Mitigation of Neurodegenerative Diseases. J Med Food. 2017;20(1):1-10.
57 Li N, Li H, Liu Z, Feng G, Shi C, Wu Y. Unveiling the Therapeutic Potentials of Mushroom Bioactive Compounds in Alzheimer's Disease. Foods. 2023;12(15):2972.
58 Li IC, Chang HH, Lin CH, et al. Prevention of Early Alzheimer's Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. Front Aging Neurosci. 2020;12:155.
59 Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2009;23(3):367-372.
60 Kim YO, Lee SW, Kim JS. A comprehensive review of the therapeutic effects of Hericium erinaceus in neurodegenerative disease. J Mushroom. 2014;12(2):77–81.
61 Watanabe N, Matsumoto S, Suzuki M, Fukaya T, Kato Y, Hashiya N. Effect of ergothioneine on the cognitive function improvement in healthy volunteers and mild cognitive impairment subjects–a randomized double-blind parallel-group comparison study. Jpn Pharmacol Ther. 2020;48:685–697.
62 Ishimoto T, Kato Y. Ergothioneine in the brain. FEBS Lett. 2022;596(10):1290-1298.
63 Wu LY, Kan CN, Cheah IK, et al. Low Plasma Ergothioneine Predicts Cognitive and Functional Decline in an Elderly Cohort Attending Memory Clinics. Antioxidants (Basel). 2022;11(9):1717.
64 Ramirez-Martinez A, Wesolek N, Yadan J, Moutet M, Roudot A. Intake assessment of L-ergothioneine in some European countries and in the United States. Hum Ecol Risk Assess An Int J. 2016;22(3):667–677.
65 Paul BD. Ergothioneine: A Stress Vitamin with Antiaging, Vascular, and Neuroprotective Roles?. Antioxid Redox Signal. 2022;36(16-18):1306-1317.
66 Nakamichi N, Nakao S, Nishiyama M, et al. Oral Administration of the Food-Derived Hydrophilic Antioxidant Ergothioneine Enhances Object Recognition Memory in Mice. Curr Mol Pharmacol. 2021;14(2):220-233.
67 Brandalise F, Roda E, Ratto D, et al. Hericium erinaceus in Neurodegenerative Diseases: From Bench to Bedside and Beyond, How Far from the Shoreline?. J Fungi (Basel). 2023;9(5):551.
68 Szućko-Kociuba I, Trzeciak-Ryczek A, Kupnicka P, Chlubek D. Neurotrophic and Neuroprotective Effects of Hericium erinaceus. Int J Mol Sci. 2023;24(21):15960.
69 Chen XJ, Deng Z, Zhang LL, et al. Therapeutic potential of the medicinal mushroom Ganoderma lucidum against Alzheimer's disease. Biomed Pharmacother. 2024;172:116222.
70 Fijałkowska A, Jędrejko K, Sułkowska-Ziaja K, Ziaja M, Kała K, Muszyńska B. Edible Mushrooms as a Potential Component of Dietary Interventions for Major Depressive Disorder. Foods. 2022;11(10):1489.
71 Geng P, Siu KC, Wang Z, Wu JY. Antifatigue Functions and Mechanisms of Edible and Medicinal Mushrooms. Biomed Res Int. 2017;2017:9648496.
72 Soares AA, de Sá-Nakanishi AB, Bracht A, et al. Hepatoprotective effects of mushrooms. Molecules. 2013;18(7):7609-7630.
73 Jayachandran M, Xiao J, Xu B. A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. Int J Mol Sci. 2017;18(9):1934.
74 Li M, Yu L, Zhao J, et al. Role of dietary edible mushrooms in the modulation of gut microbiota. J Funct Foods. 2021;83(5):104538.
75 Zhao Q, Jiang Y, Zhao Q, et al. The benefits of edible mushroom polysaccharides for health and their influence on gut microbiota: a review. Front Nutr. 2023;10:1213010.
76 Zhao J, Hu Y, Qian C, et al. The Interaction between Mushroom Polysaccharides and Gut Microbiota and Their Effect on Human Health: A Review. Biology (Basel). 2023;12(1):122.
77 Qin YQ, Wang LY, Yang XY, et al. Inulin: properties and health benefits. Food Funct. 2023;14(7):2948-2968.
78 Le Bastard Q, Chapelet G, Javaudin F, Lepelletier D, Batard E, Montassier E. The effects of inulin on gut microbial composition: a systematic review of evidence from human studies. Eur J Clin Microbiol Infect Dis. 2020;39(3):403-413.
79 Wiertsema SP, van Bergenhenegouwen J, Garssen J, Knippels LMJ. The Interplay between the Gut Microbiome and the Immune System in the Context of Infectious Diseases throughout Life and the Role of Nutrition in Optimizing Treatment Strategies. Nutrients. 2021;13(3):886.
80 Afzaal M, Saeed F, Shah YA, et al. Human gut microbiota in health and disease: Unveiling the relationship. Front Microbiol. 2022;13:999001
Napi 2 kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezések között.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (2 kapszula) Fermentált pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) kivonat (10% poliszacharid) 125 mg Fermentált süngomba (Hericium erinaceus) kivonat (10% poliszacharid) 125 mg Fermentált Murill gomba (Agaricus blazei Murill) kivonat (10% poliszacharid) 125 mg Fermentált shiitake gomba (Lentinula edodes) kivonat (10% poliszacharid) 125 mg Fermentált bokrosgomba (Grifola frondosa) kivonat (10% poliszacharid) 125 mg Terülő rozsdástapló (Inonotus obliquus) kivonat (10% poliszacharid) 125 mg Inulin 45 mg
Összetevők:
kapszulahéj (hidroxipropil metilcellulóz), fermentált pecsétviasz gomba (Ganoderma lucidum) kivonat, fermentált süngomba (Hericium erinaceus) kivonat, fermentált Murill gomba (Agaricus blazei Murill) kivonat, fermentált shiitake gomba (Lentinula edodes) kivonat, fermentált bokrosgomba (Grifola frondosa) kivonat, terülő rozsdástapló (Inonotus obliquus) kivonat, inulin, tömegnövelőszer (mikrokristályos cellulóz), csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid).