A Netamin GlükoVitál kapszula egy inulint, fahéj-és egyéb gyógynövény kivonatokat, vitaminokat, magnéziumot és krómot tartalmazó étrend-kiegészítő. Hatóanyagai segítenek a vércukorszint normalizálásában, és az inzulinérzékenység javításában. Hasznos lehet a prediabétesz, a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megelőzése, illetve kiegészítő kezelése esetén.
A cukorbetegség (diabetes mellitus) korunk népbetegsége lett: ma Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros a cukoranyagcseréje. Az összes cukorbeteg közül 90%-ot tesznek ki az 2-es típusúak. 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet inzulintermelése és felhasználása elégtelenné válik. A 2-es típusú cukorbetegség leggyakoribb jelei:
A cukorbetegség szív- és érrendszeri betegségeket, idegkárosodást, vesebetegséget, szemkárosodást, lábkárosodást, bőr- és szájbetegségeket, csontritkulást okozhat. Szakértői vélemények alapján azonban kijelenthetjük: a 2-es típusú cukorbetegség életmódbeli változtatásokkal megelőzhető, kontrollálható, sőt, akár visszafordítható!1-2
A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai között elsődleges az elhízás, illetve az inzulinrezisztencia, amely lényegében a cukorbetegség előszobája (prediabétesz): ilyenkor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, hogy cukorbetegségről beszéljünk. A jó hír, hogy egészséges életmódbeli változtatásokkal a vércukorszint visszaállhat a normális értékre, illetve igen jól kordában tartható a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség esetén.
A Netamin GlükoVitál kapszula olyan készítmény, melyet speciálisan az egészséges vércukorszint fenntartásáért fejlesztettünk ki. Tudományosan igazolt hatású összetevők sorát tartalmazza, melyek sokoldalúan segítik azt, hogy az étrend- és életmódbeli változtatások célt érjenek, vércukorszinted kiegyensúlyozott legyen – Te pedig egészséges és boldog életet élhess! A Netamin GlükoVitál kapszula aktív hatóanyagait gondos kutatómunka után válogattuk össze, szem előtt tartva a természetességet és a hatékonyságot.
Króm: fontos nyomelem, mely hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Kutatások megállapították, hogy a króm csökkentheti az inzulinrezisztenciát, jótékony hatással lehet a vércukorkontrollra 2-es típusú cukorbetegség esetén és segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.3-5 Mindezen célokra a GlükoVitálban is megtalálható forma, a króm-pikolinát a legalkalmasabb.6
Fahéj: A fahéj nem csak fűszerként népszerű, közismert arról is, hogy hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Hogyan képes ezt elérni? Először is, kimutatták, hogy a fahéj csökkenti az étkezés után a véráramba jutó glükóz mennyiségét, ugyanis lassítja a szénhidrátok lebomlását.7 Másodszor, a fahéjban található egy vegyület, ami inzulinszerű hatással bír a sejtekre, így nagymértékben javítja azok cukorfelvételét.8 Számos, embereken végzett kutatás igazolta a fahéj cukorbetegség esetén fellépő hatását, ezek alapján az éhgyomri vércukorszintet 10-29%-kal képes csökkenteni.9-11
Inulin: Az inulin egy vízben oldódó növényi rost. A vízben oldódó rostokról köztudott, hogy emésztés során felszívják és megtartják a vizet, így zselészerű anyagot képeznek a gyomorban és a bélben, lassítják az emésztést, aminek következtében képesek stabilizálni a vércukorszintet. Az inulin több tanulmány szerint is javíthatja a vércukorkontrollt diabéteszes és prediabéteszes állapotokban.12-15
D-vitamin: Mindenki tudja, hogy a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához, illetve az immunrendszer normál működéséhez. Az elmúlt 10-15 év kutatásai azonban teljesen új megvilágításba helyezték a D-vitamint; többek között felfedezték, hogy a D-vitamin hiány akár 5-szörösére emelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát!16 Alacsony D-vitamin szint figyelhető meg az elhízott egyéneknél is,17 az alacsony D-vitamin szintet összefüggésbe hozták a magasabb vércukorszinttel prediabétesz és 2-es típusú diabétesz esetén is, illetve feltételezik, hogy a D-vitamin pótlás javíthatja a vércukorszintet és inzulinérzékenységet, segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.18-20
Folsav: A folsav, vagyis a B9-vitamin elengedhetetlen az egészséges élethez: pl. hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, segít csökkenteni a fáradtság és kimerültség érzését. Az utóbbi évek vizsgálatai alapján a folsav homocisztein-csökkentő hatása révén segítheti a vércukorkontrollt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők körében.21
Biotin: A biotin részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében, kedvező hatással van a cukoranyagcserére, növeli a sejtek inzulinérzékenységét. Több tanulmány is hasznosnak találta a biotin és krómium-pikolinát kombinációját a cukorbetegség kiegészítő kezelésében, mivel együttesen segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában.22-24
Magnézium: A magnézium az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, csaknem 300 enzim működését szabályozza. Többek között hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál izomműködéshez. Kutatásokból kiderült, hogy magnéziumpótlással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, és a magnézium hasznos a betegség kezelésében is, ugyanis segíthet javítani a sejtek inzulinérzékenységét.25
Görögszéna kivonat: A görögszéna egy gyógynövény, amit Ázsiában széles körben használnak fűszerként, valamint tradicionálisan kifejezetten cukorbetegség esetén. Egy 2014-es elemző tanulmány az addig elvégzett klinikai vizsgálatok alapján hatásosnak találta a görögszénát a cukorbetegek vércukorkontrolljában.26 2017-ben egy újabb tanulmány erősítette meg a görögszéna antidiabetikus hatását.27
Szegfűszeg kivonat: A szegfűszeg egy antioxidánsokban gazdag fűszernövény, ami az egészségre jótékony hatással bírhat. Tradicionális gyógynövényként használják a cukorbetegség kezelésében. Hatékonyságát egyelőre állatkísérlet segítségével sikerült igazolni, melyben szignifikánsan csökkentette a vércukor szintjét.28
Máriatövis kivonat: Kutatók felfedezték, hogy a máriatövisben található egy vegyület, amely egyes cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekhez hasonló hatást fejthet ki. Ez a természetes vegyület javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukrot.29 Egy 2016-ban közzétett szisztematikus áttekintő tanulmány szerint a rendszeresen máriatövist szedő embereknél az éhgyomri vércukorszint és a vércukorkontrollt mérő HbA1c-szint egyaránt jelentősen csökkent.30
Aloe vera kivonat: Az aloe vera alkalmazása a gyógyászatban évezredekre nyúlik vissza. Tradicionális gyógymódként szerte a világban használják cukorbetegségre, például Latin Amerikában vagy az Arab-félszigeten.31 Az eddigi tudományos vizsgálatok biztatóak ezen a téren: egy 2016-os szisztematikus áttekintés és meta-analízis szerint az aloe vera jótékony hatással lehet a vércukorkontrollra prediabétesz és 2-es típusú diabétesz esetén.32 Az aloe vera képes lehet a sejtek inzulinérzékenységét fokozni, ami a vércukor- és inzulinszint, az inzulinrezisztencia, a testsúly, illetve testzsír csökkenéséhez vezet.33
Keserűfű kivonat: Az ártéri japánkeserűfű gyökér (Polygonum cuspidatum) antioxidáns tulajdonságának köszönhetően hozzájárulhat a szabad gyökökkel szembeni védelemhez,34 a benne található rezveratrol segíthet a szív- és érrendszer egészséges működésében. A keserűfűt széles körben használják antidiabetikus hatású gyógynövényként a tradicionális kínai gyógyászatban.35
Olajfalevél kivonat: Az olajfalevél kivonat nagyon ígéretes szernek tűnik, ugyanis több mechanizmus révén is segíthet a vércukorszint csökkentésében. Egyrészt lelassíthatja a keményítők egyszerű cukrokká történő átalakulását, ezen cukrok belekből történő felszívódását, illetve növeli a szövetek glükóz felvételét a vérből.36-37 Másrészt antioxidáns tulajdonságai révén megóvhat a glikáció (glükóz és fehérjék összekapcsolódása) során képződő szabad gyökök káros hatásától.38-39 Embereken végzett kutatások szerint az olajfalevél kivonat jelentősen javíthatja az inzulinérzékenységet túlsúlyos emberekben,40 illetve csökkentheti a hosszú távú vércukorszintet 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében.41
A termék hatása egyénileg eltérő lehet és nem garantált. OGYÉI szám: 20876/2018. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Termék szedésével kapcsolatos figyelmeztetés: terhes, illetve szoptató nőknek szedése nem javasolt. Természetes színeltérés előfordulhat ebben a termékben. Ahogyan a természetes növényi nyersanyagok sem "egyenszínűek", a kapszuláink tartalmában is megfigyelhetők színbeli eltérések, variációk. Míg sok más gyártó szintetikus festékek és színezékek használatával éri el, hogy minden egyes kapszula egyformán nézzen ki, addig a Netamin termékeivel mi minden erőnkkel törekszünk a lehető legtermészetesebb megoldásokra. Ezért úgy gondoljuk, jobb, ha az összetevőket eredeti, természetes állapotukban hagyjuk - így egészségre gyakorolt pozitív hatásuk sem szenvedhet kárt.
Ugye mondanunk sem kell, a 2-es típusú cukorbetegség nem játék. Ha komolyan veszed a természetes kezelést és megelőzést, akkor javasoljuk, hogy inkább komplex vitamincsomagunkat választ, amiben a GlükoVitál mellett 1 doboz Aloe Vera kapszula és 1 doboz Útifű Maghéj+almapektin is található. Ráadásul mindez kedvezményes áron lehet a tiéd!
1 Asif M. The prevention and control the type-2 diabetes by changing lifestyle and dietary pattern. J Educ Health Promot. 2014 Feb 21;3:1.
2 Wilson V. Reversing type 2 diabetes with lifestyle change. Nurs Times. 2015 Mar 18-24;111(12):17-9.
3 Hua Y, Clark S, Ren J, Sreejayan N. Molecular mechanisms of chromium in alleviating i. resistance. J Nutr Biochem. 2012 Apr;23(4):313-9.
4 Paiva AN, Lima JG, Medeiros AC, et al. Beneficial effects of oral chromium picolinate supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes: A randomized clinical study. J Trace Elem Med Biol. 2015 Oct;32:66-72.
5 McIver DJ, Grizales AM, Brownstein JS, Goldfine AB. Risk of Type 2 Diabetes Is Lower in US Adults Taking Chromium-Containing Supplements. J Nutr. 2015 Dec;145(12):2675-82.
6 A scientific review: the role of chromium in i. resistance. Diabetes Educ. 2004;Suppl:2-14.
7 Adisakwattana S, Lerdsuwankij O, Poputtachai U, et al. Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with ac. against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase. Plant Foods Hum Nutr. 2011 Jun;66(2):143-8.
8 Jarvill-Taylor KJ, Anderson RA, Graves DJ. A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for ins. in 3T3-L1 adipocytes. J Am Coll Nutr. 2001 Aug;20(4):327-36.
9 Kirkham S, Akilen R, Sharma S, Tsiami A. The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and i. resistance. Diabetes Obes Metab. 2009 Dec;11(12):1100-13.
10 Pham AQ, Kourlas H, Pham DQ. Cinnamon supplementation in patients with type 2 diabetes mellitus. Pharmacotherapy. 2007 Apr;27(4):595-9.
11 Mang B, Wolters M, Schmitt B, et al. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4.)
12 Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, et al. A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes. Nutr Metab (Lond). 2015 Oct 24;12:36.
13 Dehghan P, Pourghassem Gargari B, Asgharijafarabadi M. Effects of high performance inulin supplementation on glycemic status and lipid profile in women with type 2 diabetes: a randomized, placebo-controlled clinical trial. Health Promot Perspect. 2013 Jun 30;3(1):55-63.
14 Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Frost GS. A Randomised Crossover Trial: The Effect of Inulin on Glucose Homeostasis in Subtypes of Prediabetes. Ann Nutr Metab. 2016;68(1):26-34.
15 Pourghassem Gargari B, Dehghan P, Aliasgharzadeh A, Asghari Jafar-Abadi M. Effects of high performance inulin supplementation on glycemic control and antioxidant status in women with type 2 diabetes. Diabetes Metab J. 2013 Apr;37(2):140-8.
16 Park SK, Garland CF, Gorham ED, et al. Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of type 2 diabetes and pre-diabetes: 12-year cohort study. PLoS One. 2018 Apr 19;13(4):e0193070.
17 Durmaz ZH, Demir AD, Ozkan T, et al. Does vitamin D deficiency lead to i. resistance in obese individuals?. Biomed Res 2017; 28: 7491-7.
18 Kirubhakaran Kanakaraju, Rangabashyam Seetharaman Ranganathan, Shankar R. Correlation of vitamin D3 levels and the blood sugar parameters among the patients with type 2 diabetes mellitus. International Journal of Contemporary Medical Research 2017;4(4):844-847.
19 Bhatt SP, Misra A, Gulati S, et al. Lower vitamin D levels are associated with higher blood glucose levels in Asian Indian women with pre-diabetes: a population-based cross-sectional study in North India. BMJ Open Diabetes Research and Care 2018;6:e000501.
20 Mirhosseini N, Vatanparast H, Mazidi M, Kimball SM. Vitamin D Supplementation, Glycemic Control, and I. Resistance in Prediabetics: A Meta-Analysis. J Endocr Soc. 2018 May 25;2(7):687-709.
21 Sudchada P, Saokaew S, Sridetch S, et al. Effect of folic acid supplementation on plasma total homocysteine levels and glycemic control in patients with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetes Res Clin Pract. 2012 Oct;98(1):151-8.
22 Singer GM, Geohas J. The effect of chromium picolinate and biotin supplementation on glycemic control in poorly controlled patients with type 2 diabetes mellitus: a placebo-controlled, double-blinded, randomized trial. Diabetes Technol Ther. 2006 Dec;8(6):636-43.
23 Albarracin CA, Fuqua BC, Evans JL, Goldfine ID. Chromium picolinate and biotin combination improves glucose metabolism in treated, uncontrolled overweight to obese patients with type 2 diabetes. Diabetes Metab Res Rev. 2008 Jan-Feb;24(1):41-51.
24 Juturu V, Ruelle A, et al. Improved glycemic control after diabetes education and chromium picolinate/biotin supplementation in type 2 diabetes: Results from patients experience pilot program. Trace Elements Electrolytes. 2006;2:66-72.
25 Barbagallo M, Dominguez LJ. Magnesium and type 2 diabetes. World J Diabetes. 2015 Aug 25;6(10):1152-7.
26 Neelakantan N, Narayanan M, de Souza RJ, van Dam RM. Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: a meta-analysis of clinical trials. Nutr J. 2014 Jan 18;13:7.
27 Mooventhan A, Nivethitha L. A Narrative Review on Evidence-based Antidiabetic Effect of Fenugreek (Trigonella Foenum-Graecum). Int J Nutr Pharmacol Neurol Dis [serial online] 2017 [cited 2018 Sep 10];7:84-7. Available from: http://www.ijnpnd.com/text.asp?2017/7/4/84/217554
28 Adefegha SA, Oboh G, Adefegha OM, et al. Antihyperglycemic, hypolipidemic, hepatoprotective and antioxidative effects of dietary clove (Szyzgium aromaticum) bud powder in a high-fat diet/streptozotocin-induced diabetes rat model. J Sci Food Agric. 2014 Oct;94(13):2726-37.
29 Kazazis CE, Evangelopoulos AA, Kollas A, Vallianou NG. The therapeutic potential of milk thistle in diabetes. Rev Diabet Stud. 2014 Summer;11(2):167-74.
30 Voroneanu L, Nistor I, Dumea R, et al. Silymarin in Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Diabetes Res. 2016;2016:5147468.
31 Foster M., Hunter D., Samman S. Evaluation of the nutritional and metabolic effects of Aloe vera. In: Benzie I.F.F., Wachtel-Galor S., editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd ed. CRC; Boca Raton: 2011.
32 Suksomboon N, Poolsup N, Punthanitisarn S. Effect of Aloe vera on glycaemic control in prediabetes and type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. J Clin Pharm Ther. 2016 Apr;41(2):180-8.
33 Radha MH, Laxmipriya NP. Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. J Tradit Complement Med. 2014 Dec 23;5(1):21-6.
34 Hsu CY, Chan YP, Chang J. Antioxidant activity of extract from Polygonum cuspidatum. Biol Res. 2007;40(1):13-21.
35 Zhang H, Li C, Kwok ST, et al. A Review of the Pharmacological Effects of the Dried Root of Polygonum cuspidatum (Hu Zhang) and Its Constituents. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:208349.
36 Wainstein J, Ganz T, Boaz M, et al. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats. J Med Food. 2012 Jul;15(7):605-10.
37 Gonzalez M, Zarzuelo A, Gamez MJ, Utrilla MP, Jimenez J, Osuna I. Hypoglycemic activity of olive leaf. Planta Med. 1992 Dec;58(6):513-5.
38 Al-Azzawie HF, Alhamdani MS. Hypoglycemic and antioxidant effect of oleuropein in alloxan-diabetic rabbits. Life Sci. 2006 Feb 16;78(12):1371-7.
39 Jemai H, El Feki A, Sayadi S. Antidiabetic and antioxidant effects of hydroxytyrosol and oleuropein from olive leaves in alloxan-diabetic rats. J Agric Food Chem. 2009 Oct 14;57(19):8798-804.
40 de Bock M, Derraik JG, Brennan CM, et al. Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve i. sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial. PLoS One. 2013;8(3):e57622.
41 Wainstein J, Ganz T, Boaz M, et al. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in rats. J Med Food. 2012 Jul;15(7):605-10.
Adagolás: Napi 1 kapszula étkezés előtt, bő folyadékkal. Nyelési nehézség esetén a kapszulát húzza szét, a tartalmát keverje natúr joghurtba és úgy fogyassza el.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (1 kapszula) NRV%* D3-vitamin 50 µg 1000% Folsav 30 µg 15% Biotin 10 µg 20% Magnézium 57 mg 15% Króm 40 µg 100% Inulin (90%) 200 mg - Görögszéna kivonat (Trigonella foenum-graecum L. mag, 50 % szaponin) 180 mg - Fahéj kivonat (Cinnamonum cassia kéreg, 10% polifenol) 90 mg - Szegfűszeg kivonat (4:1) (Syzygium aromaticum virágrügy) 40 mg - Máriatövis kivonat (Silybum marianum mag, 40% silymarin) 5 mg - Aloe vera kivonat (10:1) (Aloe vera levél) 5 mg - Keserűfű kivonat (Polygonum cuspidatum gyökér, 50% resveratrol) 4,74 mg - Olajfalevél kivonat (Olea europaea levél 20% oleuropein) 4 mg -
inulin, görögszéna kivonat (Trigonella foenum-graecum L. mag), növényi kapszula, magnézium-oxid, fahéj kivonat (Cinnamonum cassia kéreg), szegfű kivonat (Syzygium aromaticum virágrügy), emulgeálószer (mikrokristályos cellulóz), D-vitamin, csomósodást gátlók (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), máriatövis kivonat (Silybum marianum mag), aloe vera kivonat (Aloe vera levél), keserűfű kivonat (Polygonum cuspidatum gyökér), olajfalevél kivonat (Olea europaea levél), króm-pikolinát, folsav, biotin
Mióta ezt szedem nem álmosodom el minden szénhidrátdús étkezés után. Ajánlom mindenkinek aki hasonló IR, kezdődő IR problémákkal küzd.