A Netamin Méhpempő Mátrix kapszula három aktív hatóanyagot tartalmaz:
Ezt a speciális kombinációt az egészség kiemelten sokoldalú, széles körű támogatására fejlesztettük ki, gondosan ügyelve a magas hatóanyag-tartalomra és a kiváló hasznosulásra is. A kapszulázott forma egyik előnye, hogy így elkerülhető a méhpempőre és propoliszra jellemző kellemetlen íz.
Tudományos kutatások alapján a méhpempő és a propolisz is rendkívül gazdag tápanyagokban és biológiailag aktív anyagokban, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket, aminosavakat, zsírsavakat, polifenolokat és flavonoidokat.1-3 Mindezeknek köszönhetően a vizsgálatok számos jótékony hatást tulajdonítanak nekik.4-7
A koreai vörös ginzeng (Panax ginseng) támogathatja a memória teljesítményét, a jó szellemi teljesítmény fenntartását, növelheti a fizikai teljesítményt, segítheti a fizikai és szellemi képességek fenntartását gyengeség, kimerültség, fáradtság és koncentrációvesztés esetén, és hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Kutatások alapján a fermentálásnak köszönhetően a ginzengben található jótékony hatóanyagok jelentősen hatékonyabban szívódhatnak fel a szervezetben.8
A méhpempő egy sárgásfehér színű, krémes állagú, savanyú és kissé fanyar ízű anyag. A fiatal dolgozó méhek állítják elő és a lárvák táplálására szolgál. A here és a dolgozó méhlárva csak 3 napig kap méhpempőt, a királynő viszont teljes kifejlett állapotáig kap belőle.9
Az étrendnek – a bevitt táplálék-, cukor- és zsírsavmennyiségnek – döntő szerepe van abban, hogy egy lárvából királynő vagy dolgozó méh lesz. A méhpempő kulcsfontosságú támogatója annak a folyamatnak, amely során a fiatal nőstény lárva erős és termékeny méhkirálynővé fejlődik.10 Egyedülálló összetételének köszönhetően a királynő kétszer nagyobbra nő, naponta akár 2500 petét is lerak és akár 5 évig is él.11 Egy dolgozó méh ezzel szemben átlagosan csak 45 napig él.
A méhpempő tápanyagok és biológiailag aktív összetevők gazdag forrása: fehérjék, szénhidrátok és zsírok mellett nyomelemeket, vitaminokat, szabad aminosavakat, fenolokat, flavonoidokat, szerves savakat, enzimeket és hormonokat is tartalmaz.9,11-13 B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, folát, biotin és inozitol is található benne, és az egészséges agyműködésben résztvevő acetilkolin leggazdagabb természetes forrása.13
A méhpempő legfőbb aktív hatóanyagai az egyedi fehérjék és zsírsavak, illetve a peptidek, fenolok és flavonoidok. Fehérjetartalmának 80-90%-át az úgynevezett MRJP-k (major royal jelly proteins) alkotják, ezek közül is kiemelkedően sok benne az MRJP1, azaz a royalaktin.11 A zsírsavak közül a 10-HDA (10-hidroxi-2-decenoic sav) a legfontosabb, a teljes zsírsavtartalom több mint 70%-a.13-15
A 10-HDA kizárólag a méhpempőben előforduló hatóanyag, szintje a méhpempő minőségének, hatékonyságának és eredetiségének legfontosabb mércéje.11,15,16
Koncentrátum esetén 3,5% felett kell lennie a 10-HDA-szintnek!17
A méhpempő elképesztően széleskörűen támogatja az egészségünket: kutatásokban vizsgált pozitív hatásai a fizikai, szellemi és mentális jóllétre, általános közérzetre, immunműködésre, élethosszra és az emberi egészség szinte minden területére kiterjednek. Nehéz is lenne itt kimerítő részletességgel bemutatni minden jótékony hatását, ezért csak összefoglaló jelleggel írjuk le a legfontosabbakat.
A méhpempő aktív hatóanyagai, beleértve az egyedi fehérjéket és a 10-HDA zsírsavat is, jelentős immunszabályozó hatással bírnak.2,9,11,13,18 Emellett antibakteriális tulajdonsága is van: többek között az E. coli, Salmonella, és Staphylococcus aureus ellen is erős antibiotikus hatást fejt ki.18-20 Kutatások szerint a méhpempő fogyasztása hozzájárulhat a szervezet természetes védekezőképességéhez, a káros mikroorganizmusokkal (baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal) szembeni ellenálláshoz.
Számos vizsgálatban kimutatták, hogy a méhpempőben olyan aminosavak, zsírsavak és fenolos vegyületek (pl. flavonoidok, fenolsavak) találhatóak, amelyek erős antioxidáns és gyulladásgátló hatással is bírnak.2,12,21,22 Kutatásokban a méhpempő bevitelétől jelentős mértékben csökkent az oxidatív stressz és a gyulladáskeltő anyagok szintje. Fogyasztása hasznos lehet olyan gyulladásos állapotok esetén, mint az ízületi gyulladás (arthritis), gyulladásos bélbetegségek, gyulladásos bőrbetegségek (pl. ekcéma, rosacea, akne).12
A méhpempő erősíti, táplálja és regenerálja a szervezetet, hatóanyagaival a fizikai és szellemi frissesség megőrzését is támogathatja. Minden életkorban sokat segíthet, de kétségtelenül az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válhatnak jótékony hatásai ezen a területen is.
Több kutatás is igazolta, hogy a méhpempő antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően csökkentheti a fáradtságot.1,23-26 Növelheti az oxigént szállító vörösvérsejtek számát, pozitív hatása lehet az izomzat működésére, izomerőre, izomtömegre, fizikai teljesítményre, izomregenerációra is, csökkentheti az izomgyulladást, izomkárosodást és izomfájdalmat.1,27-29 Idősebb korban segítheti az izomvesztés (szarkopénia) megelőzését.1
A méhpempő kutatások szerint javíthatja a kognitív funkciókat (pl. tanulás, memória), csökkenti az agyi oxidatív stresszt és az idegsejtek számát is növelheti.13,30-35 Egy 2013-as vizsgálatban ginzenggel (Panax ginseng) kombinálva javította az 50 év felettiek kognitív állapotát; a kutatók szerint így segíthet az életkorral járó memóriavesztés és a súlyosabb szellemi hanyatlás esetén, sőt akár az Alzheimer-kór korai szakaszában is.36
A méhpempő természetesen gazdag forrása az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyagnak, amely fontos szerepet játszik az agy, idegrendszer és izmok egészséges működésében, és a tanulás, memória, gondolkodás és koncentráció szempontjából is nélkülözhetetlen.9,34
A méhpempő számos humán vizsgálatban javította az általános mentális egészséget: csökkentette a szorongásos és depressziós tüneteket, javította a hangulatot, és adaptogén hatást is mutatott, vagyis növelte a stresszel szembeni ellenálló képességet.12,30,34,37-39 Az idegrendszer működésére és a mellékvesék stresszhormon-termelésére lehet szabályozó hatással, így javíthatja a szervezet stresszre adott válaszát.
A méhpempő igazi csodaszer lehet az anti-aging, azaz öregedésgátlás területén. Az ezen területen végzett kutatások ugyan még korai szakaszban vannak, de már számos ígéretes eredmény született.30,34,40 Feltehetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő képességei és egyéb hatásmechanizmusok révén is támogathatja az egészséges öregedést és az élethossz meghosszabbítását. Az agyműködésre, szív- és érrendszerre, hormonháztartásra, vércukorszintre, mentális egészségre, bőrre gyakorolt pozitív hatásaival is az öregedés elleni védekezést segítheti.
A kóros zsíranyagcsere elváltozások (magas LDL-koleszterin- és/vagy trigliceridszint, alacsony HDL-koleszterinszint) a szívbetegség vezető kockázati tényezője. Kutatások alapján életmódbeli változtatások mellett méhpempő fogyasztásával is segíthető a koleszterincsökkentés. Egy 2017-es vizsgálatban napi 3150 mg méhpempő a teljes koleszterinszintet 11,5%-kal, a káros LDL-koleszterinszintet pedig 4,8%-kal csökkentette.41 Egy 2018-as közlemény 6 vizsgálat elemzésével jutott arra, hogy a méhpempő a teljes koleszterinszintet hatékonyan csökkenti.42
A magas vércukorszint és 2-es típusú cukorbetegség korunk egyik fő egészségügyi problémája. Egyes kutatások szerint a méhpempő hasznos kiegészítője lehet a vércukorszint normalizálását célzó törekvéseknek is.43,44 Egy vizsgálatban cukorbetegeknél napi 1000 mg méhpempő 8 hét alatt kb. 8%-kal csökkentette a vércukorszintet (összehasonlítva a hatóanyagmentes kapszulát szedő kontroll csoporttal). Egy másik vizsgálatban napi 3000 mg méhpempőtől 8 hét alatt 0,5 mmol/l-rel csökkent a vércukorszint (míg a kontroll csoportban 0,2 mmol/l-rel növekedett).
Számos kutatás szerint a méhpempő a hormonháztartás működésére is pozitív, kiegyensúlyozó hatással lehet. Segítheti a női szervezetet olyan hormonok előállításában, melyekből hiányt szenved – ezzel hozzájárulhat az ösztrogén-progeszteron egyensúly helyreállításához, fenntartásához. Olyan női problémákon segíthet, mint a premenstruációs szindróma (PMS), szabálytalan ciklus, ösztrogén dominancia, PCOS, illetve a változókori panaszok.2,4,5,9,11,45-55 Egy vizsgálatban a PMS tüneteket több mint 50%-kal csökkentette, míg a kezelést nem kapó kontroll csoportban csak 5%-os volt a csökkenés.56 Vizsgálatokban a menopauza tüneteit, így például a hőhullámokat, éjszakai izzadást, szorongást, hát- és derékfájást is enyhítette. A változókori csontvesztés, csontritkulás megelőzését is támogathatja.
A méhpempő a női és a férfi termékenységre egyaránt pozitív hatással lehet – ebben antioxidáns, gyulladásgátló és hormonegyensúly-támogató hatásának is szerepe van. Kutatások alapján nőknél serkentheti a petefészek hormontermelését, a luteinizáló hormon termelődésének serkentésével támogathatja a peteérést, és a petesejt minőségre is pozitív hatással lehet.5,55,57 Férfiaknál a méhpempő fogyasztása a spermiumok számára és mozgékonyságára is pozitívan hathat, javíthatja a spermiumok megtermékenyítő képességét.55,57 Mindemellett a méhpempő extra segítséget nyújthat a gyermekvállalásban stresszcsökkentő hatásával is, hiszen mint bizonyított, a krónikus stressz is negatívan befolyásolhatja a termékenységet.
A propolisz (más néven méhszurok) egy ragadós, gyantás állagú anyag, amelyet a méhek rügyekről, bimbókról és fakéregről gyűjtenek. Az elnevezés görög eredetű: a pro (valamiért) és a polis (város) szavakból származik, azaz a városért, a város védelméért. A méhek ugyanis ezzel a különleges anyaggal védelmezik otthonukat: bevonják vele a kaptár belső falát, betömik vele a réseket és repedéseket, hogy távol tartsák maguktól a betolakodókat és fertőzéseket okozó kórokozókat.
A propoliszt évezredekkel ezelőtt az ősi civilizációk is használták már, gyógyászati célokra. Az egyiptomiak, görögök, rómaiak, inkák és asszírok is használták, leginkább fertőtlenítésre, sebek gyógyítására, immunerősítésre és emésztési panaszokra.58-60 A modern orvostudományi kutatások több mint 500 összetevőt azonosítottak a propoliszban. Ezek többségében polifenolos vegyületek, azon belül is flavonoidok – ezek a propolisz legfontosabb hatóanyagai. Emellett terpének, kinonok, észterek, fenolok, és szerves savak, valamint nagyszámú aminosavak, enzimek, vitaminok (pl. A-, C-, E-vitamin), poliszacharidok és ásványi anyagok (pl. kálium, magnézium, vas, cink) is találhatóak benne.7,61
Eddigi vizsgálatok alapján a propolisz:4,6,7,61-70
A koreai vörös ginzeng (Panax ginseng) a világ egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövénye. Több mint 2000 éve fontos része a hagyományos kelet-ázsiai gyógyászatnak: az élet gyökerének is nevezik, hiszen legfőképpen a szellemi és fizikai teljesítőképesség, a vitalitás és energia fokozására alkalmazzák. A modern kutatások is igazolták, hogy ellensúlyozza a fáradtságot, támogatja a memóriát, segíti a koncentrációt, a jó szellemi teljesítményt, és a fizikai teljesítmény növelését.71-73 Emellett az immunrendszerre és a vércukorszintre is pozitív hatásai lehetnek.74,75
Amikor a ginzenget élő baktériumok segítségével fermentálják (erjesztik), akkor egyrészt növekszik a benne lévő értékes hatóanyagok szintje, másrészt az „előemésztésnek” köszönhetően szervezetünk számára könnyebben hozzáférhetőek és jobban felszívódnak ezek a hatóanyagok.8,76-87
Számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy fermentáció hatására a ginzengben található aktív hatóanyagok, az úgynevezett ginzenozidok, átalakulnak könnyebben felszívódó és biológiailag aktívabb formákba (ginzenozid metabolitok), utánozva a vastagbélben természetesen végbemenő fermentációs folyamatot. A fermentáció bizonyítottan jelentősen megnöveli a ginzeng számos jótékony hatóanyagának koncentrációját (pl. polifenolok, flavonoidok és ginzenozid metabolitok), fokozza antioxidáns és egyéb pozitív tulajdonságait is.
A ginzengből a szervezetben a bélbaktériumok számos aktív metabolitot, azaz anyagcsereterméket állítanak elő, de ezek közül is az egyik legfontosabb az úgynevezett K-vegyület (compound K). A K-vegyület az egyik biológiailag legaktívabb metabolit, amely jelentős részben felel a ginzeng jótékony hatásaiért. Egy vizsgálatban fermentált ginzeng szedésével több mint 15-ször magasabb volt a szervezetben ennek a fontos vegyületnek a szintje, mint nem fermentált ginzeng esetén.82
OGYÉI szám: 35206/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőségbiztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
* Ez az ismertető nem a Netamin Méhpempő Mátrix kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a méhpempőről, propoliszról és ginzengről rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Méhpempő Mátrix kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
1 Ali AM, Kunugi H. Apitherapy for Age-Related Skeletal Muscle Dysfunction (Sarcopenia): A Review on the Effects of Royal Jelly, Propolis, and Bee Pollen. Foods. 2020;9(10):1362.
2 Botezan S, Baci GM, Bagameri L, Pașca C, Dezmirean DS. Current Status of the Bioactive Properties of Royal Jelly: A Comprehensive Review with a Focus on Its Anticancer, Anti-Inflammatory, and Antioxidant Effects. Molecules. 2023;28(3):1510.
3 Ahangari Z, Naseri M, Vatandoost F. Propolis: Chemical Composition and Its Applications in Endodontics. Iran Endod J. 2018;13(3):285-292.
4 Pasupuleti VR, Sammugam L, Ramesh N, Gan SH. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1259510.
5 Oršolić N, Jazvinšćak Jembrek M. Royal Jelly: Biological Action and Health Benefits. Int J Mol Sci. 2024;25(11):6023.
6 Braakhuis A. Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis. Nutrients. 2019;11(11):2705.
7 Zullkiflee N, Taha H, Usman A. Propolis: Its Role and Efficacy in Human Health and Diseases. Molecules. 2022;27(18):6120.
8 Hu QR, Hong H, Zhang ZH, et al. Methods on improvements of the poor oral bioavailability of ginsenosides: Pre-processing, structural modification, drug combination, and micro- or nano- delivery system. J Ginseng Res. 2023;47(6):694-705.
9 Ahmad S, Campos MG, Fratini F, Altaye SZ, Li J. New Insights into the Biological and Pharmaceutical Properties of Royal Jelly. Int J Mol Sci. 2020;21(2):382.
10 Shi J-L, Liao C-H, Wang Z-L, Wu X-B. Effect of royal jelly on longevity and memory-related traits of Apis mellifera workers. J Asia Pac Entomol. 2018;21(4):1430–1433.
11 Collazo N, Carpena M, Nuñez-Estevez B, Otero P, Simal-Gandara J, Prieto MA. Health Promoting Properties of Bee Royal Jelly: Food of the Queens. Nutrients. 2021;13(2):543.
12 Bagameri L, Botezan S, Bobis O, Bonta V, Dezmirean DS. Molecular Insights into Royal Jelly Anti-Inflammatory Properties and Related Diseases. Life (Basel). 2023;13(7):1573.
13 Guo J, Wang Z, Chen Y, Cao J, Tian W, Ma B, Dong Y. Active Components and Biological Functions of Royal Jelly. J Funct Food. 2021;82:104514.
14 Čeksterytė V, Bliznikas S, Jaškūnė K. The Composition of Fatty Acids in Bee Pollen, Royal Jelly, Buckthorn Oil and Their Mixtures with Pollen Preserved for Storage. Foods. 2023;12(17):3164.
15 Spanidi E, Athanasopoulou S, Liakopoulou A, Chaidou A, Hatziantoniou S, Gardikis K. Royal Jelly Components Encapsulation in a Controlled Release System-Skin Functionality, and Biochemical Activity for Skin Applications. Pharmaceuticals (Basel). 2022;15(8):907.
16 Peng CC, Sun HT, Lin IP, Kuo PC, Li JC. The functional property of royal jelly 10-hydroxy-2-decenoic acid as a melanogenesis inhibitor. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):392.
17 Sabatini AG, Marcazzan GL, Caboni MF, Bogdanov S, de Almeida-Muradian LB. Quality and standardisation of Royal Jelly. J ApiProd ApiMed Sci. 2009;1(1):1–6.
18 Fratini F, Cilia G, Mancini S, Felicioli A. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiol Res. 2016;192:130-141.
19 Ogur S, Dayan Y. Antimicrobial activities of natural honeys and royal jellys on some pathogenic bacteria. J BAUN Inst Sci Technol. 2022;24(2):672-689.
20 Bagameri L, Baci GM, Dezmirean DS. Royal Jelly as a Nutraceutical Natural Product with a Focus on Its Antibacterial Activity. Pharmaceutics. 2022;14(6):1142.
21 Kocot J, Kiełczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I. Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:7074209.
22 Civelek İ. Biological activities of royal jelly: a mini- review. Anatol J Biol.2022;3(1):1-8.
23 Moriyama H, Bagchi M, Bagchi D. Royal Jelly in medicinal to functional energy drinks. In: Bagchi D, ed. Sustained energy for enhanced human functions and activity. Academic Press; 2017:281–298.
24 Kamakura M, Mitani N, Fukuda T, Fukushima M. Antifatigue effect of fresh royal jelly in mice. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2001;47(6):394-401.
25 Meng C, Xiao KW, Zheng SY, et al. Anti-fatigue activity of MRJPs from fresh royal jelly in mice. J Chin Inst Food Sci Technol. 2017;17(10):23-29.
26 Mofid B, Rezaeizadeh H, Termos A, et al. Effect of Processed Honey and Royal Jelly on Cancer-Related Fatigue: A Double-Blind Randomized Clinical Trial. Electron Physician. 2016;8(6):2475-2482.
27 Morita H, Ikeda T, Kajita K, et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutr J. 2012;11:77.
28 Anugrah SM, Kusnanik NW, Wahjuni ES, Ayubi N, Mulyawan R. Effect of Royal Jelly on Performance and Inflammatory Response to Muscle Damage: A Systematic Review. Biointerface Res Appl Chem, 2023;13(5):6–13.
29 Tasdoǧan AM, Vural M, Özdal M, Pancar Z. Effect of royal jelly supplementation on aerobic power output and anaerobic power output. Prog Nutr. 2020;22(1):281-287.
30 Ali AM, Kunugi H. Royal Jelly as an Intelligent Anti-Aging Agent-A Focus on Cognitive Aging and Alzheimer's Disease: A Review. Antioxidants (Basel). 2020;9(10):937.
31 Guardia de Souza E Silva T, do Val de Paulo MEF, da Silva JRM, et al. Oral treatment with royal jelly improves memory and presents neuroprotective effects on icv-STZ rat model of sporadic Alzheimer's disease. Heliyon. 2020;6(2):e03281.
32 Hattori N, Ohta S, Sakamoto T, Mishima S, Furukawa S. Royal jelly facilitates restoration of the cognitive ability in trimethyltin-intoxicated mice. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:165968.
33 Pyrzanowska J, Piechal A, Blecharz-Klin K, et al. Long-term administration of Greek Royal Jelly improves spatial memory and influences the concentration of brain neurotransmitters in naturally aged Wistar male rats. J Ethnopharmacol. 2014;155(1):343-351.
34 Kunugi H, Mohammed Ali A. Royal Jelly and Its Components Promote Healthy Aging and Longevity: From Animal Models to Humans. Int J Mol Sci. 2019;20(19):4662.
35 Shafiee Z, Hanifi N, Rashtchi V. The effect of royal jelly on the level of consciousness in patients with traumatic brain injury: A double-blind randomized clinical trial. Nurs Midwifery Stud. 2022;11(2):96–102.
36 Yakoot M, Salem A, Helmy S. Effect of Memo®, a natural formula combination, on Mini-Mental State Examination scores in patients with mild cognitive impairment. Clin Interv Aging. 2013;8:975-981.
37 Iegaki N, Narita Y, Hattori N, Hirata Y, Ichihara K. Royal jelly reduces depression-like behavior through possible effects on adrenal steroidogenesis in a murine model of unpredictable chronic mild stress. Biosci Biotechnol Biochem. 2020;84(3):606-612.
38 Ito S, Nitta Y, Fukumitsu H, et al. Antidepressant-like activity of 10-hydroxy-trans-2-decenoic Acid, a unique unsaturated Fatty Acid of royal jelly, in stress-inducible depression-like mouse model. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:139140.
39 Teixeira RR, de Souza AV, Peixoto LG, et al. Royal jelly decreases corticosterone levels and improves the brain antioxidant system in restraint and cold stressed rats. Neurosci Lett. 2017;655:179-185.
40 Sahin H. Royal jelly: Healthy aging and longevity. In: Boyacioglu D, ed. Bee Products and Their Applications in the Food and Pharmaceutical Industries. Academic Press; 2022:245-260.
41 Chiu HF, Chen BK, Lu YY, et al. Hypocholesterolemic efficacy of royal jelly in healthy mild hypercholesterolemic adults. Pharm Biol. 2017;55(1):497-502.
42 Hadi A, Najafgholizadeh A, Aydenlu ES, et al. Royal jelly is an effective and relatively safe alternative approach to blood lipid modulation: A meta-analysis. J. Funct. Foods. 2018;41:202–209.
43 Omer K, Gelkopf MJ, Newton G. Effectiveness of royal jelly supplementation in glycemic regulation: A systematic review. World J Diabetes. 2019;10(2):96-113.
44 Maleki V, Jafari-Vayghan H, Saleh-Ghadimi S, Adibian M, Kheirouri S, Alizadeh M. Effects of Royal jelly on metabolic variables in diabetes mellitus: A systematic review. Complement Ther Med. 2019;43:20-27.
45 Khazaei M, Ansarian A, Ghanbari E. New Findings on Biological Actions and Clinical Applications of Royal Jelly: A Review. J Diet Suppl. 2018;15(5):757-775.
46 Ghanbari E, Khazaei MR, Khazaei M, Nejati V. Royal Jelly Promotes Ovarian Follicles Growth and Increases Steroid Hormones in Immature Rats. Int J Fertil Steril. 2018;11(4):263-269.
47 Ab Hamid N, Abu Bakar AB, Mat Zain AA, et al. Composition of Royal Jelly (RJ) and Its Anti-Androgenic Effect on Reproductive Parameters in a Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) Animal Model. Antioxidants (Basel). 2020;9(6):499.
48 Khazaei F, Ghanbari E, Khazaei M. Improved hormonal and oxidative changes by Royal Jelly in the rat model of PCOS: An experimental study. Int J Reprod Biomed. 2021;19(6):515-524.
49 Ali A, Paramanya A, Poojari P, Arslan-Acaroz D, Acaroz U, Kostić AŽ. The Utilization of Bee Products as a Holistic Approach to Managing Polycystic Ovarian Syndrome-Related Infertility. Nutrients. 2023;15(5):1165.
50 Bălan A, Moga MA, Dima L, Toma S, Elena Neculau A, Anastasiu CV. Royal Jelly-A Traditional and Natural Remedy for Postmenopausal Symptoms and Aging-Related Pathologies. Molecules. 2020;25(14):3291.
51 Suzuki KM, Isohama Y, Maruyama H, et al. Estrogenic activities of Fatty acids and a sterol isolated from royal jelly. Evid Based Complement Alternat Med. 2008;5(3):295-302.
52 Moutsatsou P, Papoutsi Z, Kassi E, et al. Fatty acids derived from royal jelly are modulators of estrogen receptor functions. PLoS One. 2010;5(12):e15594.
53 Maia R. Royal Jelly’s Role in Fertility, Hormonal Balance and Cognitive Enhancement. J Apither. 2023;10(12):1-2.
54 Fouad S, El Gendy A, Monir R, Abdel-Wahhab KA, Shafei HF, Hegazi AG. Bee Products for Relieving Menopausal Symptoms. Open Access Maced J Med Sci. 2022;10(B):632-638.
55 Chalapathy CV, Chatterjee A, Jayaramaiah U, Shivasharanappa K, Hanchinalmath JV. Impact of Royal Jelly on Infertility: A Review. Asian J Biol Life Sci. 2020;9(3):268-73.
56 Taavoni S, Barkhordari F, Goushegir A, Haghani H. Effect of Royal Jelly on premenstrual syndrome among Iranian medical sciences students: a randomized, triple-blind, placebo-controlled study. Complement Ther Med. 2014;22(4):601-606.
57 Gáspár R, Seres AB. Royal jelly and fertility. In: Boyacioglu D, ed. Bee Products and Their Applications in the Food and Pharmaceutical Industries. Academic Press; 2022:201-219.
58 Chuttong B, Lim K, Praphawilai P, et al. Exploring the Functional Properties of Propolis, Geopropolis, and Cerumen, with a Special Emphasis on Their Antimicrobial Effects. Foods. 2023;12(21):3909.
59 Probst IS, Sforcin JM, Rall VLM, Fernandes AAH, Fernandes Júnior A. Antimicrobial activity of propolis and essential oils and synergism between these natural products. J Venom Anim Toxins incl Trop Dis. 2011;17(2):159–167.
60 Tayeb IT, Sulaiman BF. Effect of Propolis Supplementation on Productive Performance in Local Quail. Iran J Appl Anim Sci. 2014;4(3):621–627.
61 Cui J, Duan X, Ke L, et al. Extraction, purification, structural character and biological properties of propolis flavonoids: A review. Fitoterapia. 2022;157:105106.
62 Karimian J, Hadi A, Pourmasoumi M, Najafgholizadeh A, Ghavami A. The efficacy of propolis on markers of glycemic control in adults with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2019;33(6):1616-1626.
63 Gheflati A, Dehnavi Z, Ghannadzadeh Yazdi A, Khorasanchi Z, Raeisi-Dehkordi H, Ranjbar G. The effects of propolis supplementation on metabolic parameters: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Avicenna J Phytomed. 2021;11(6):551-565.
64 Malekahmadi M, Pahlavani N, Heshmati J, et al. Effect of propolis supplementation on oxidative stress markers: a systematic review of randomized controlled trials. J Herb Med. 2023;40:100679.
65 Ali AFM, Awadallah A. Bee propolis versus placebo in the treatment of infertility associated with minimal or mild endometriosis: a pilot randomized controlled trial. A modern trend. Fertil Steril. 2003;80 Suppl 3:S32.
66 Khalil ML. Biological activity of bee propolis in health and disease. Asian Pac J Cancer Prev. 2006;7(1):22-31.
67 Silva H, Francisco R, Saraiva A, Francisco S, Carrascosa C, Raposo A. The Cardiovascular Therapeutic Potential of Propolis-A Comprehensive Review. Biology (Basel). 2021;10(1):27.
68 Khoshandam A, Hedayatian A, Mollazadeh A, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Propolis and its constituents against cardiovascular risk factors including obesity, hypertension, atherosclerosis, diabetes, and dyslipidemia: A comprehensive review. Iran J Basic Med Sci. 2023;26(8):853-871.
69 Chavda VP, Vuppu S, Balar PC, et al. Propolis in the management of cardiovascular disease. Int J Biol Macromol. 2024;266(Pt 2):131219.
70 Ożarowski M, Karpiński TM. The Effects of Propolis on Viral Respiratory Diseases. Molecules. 2023;28(1):359.
71 Arring NM, Millstine D, Marks LA, Nail LM. Ginseng as a Treatment for Fatigue: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2018;24(7):624-633.
72 Bach HV, Kim J, Myung SK, Cho YA. Efficacy of Ginseng Supplements on Fatigue and Physical Performance: a Meta-analysis. J Korean Med Sci. 2016;31(12):1879-1886.
73 Heo JH, Kim MH. The efficacy of ginseng on the cognitive function. J Ginseng Res. 2009;33(3):161–164.
74 Ratan ZA, Youn SH, Kwak YS, et al. Adaptogenic effects of Panax ginseng on modulation of immune functions. J Ginseng Res. 2021;45(1):32-40.
75 Chen W, Balan P, Popovich DG. Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies. Molecules. 2019;24(24):4501.
76 Hussain A, Bose S, Wang J-H, Yadav MK, Mahajan GB, Kim H. Fermentation, a feasible strategy for enhancing bioactivity of herbal medicines. Food Res Int. 2016;81:1–16.
77 Doh ES, Chang JP, Lee KH, Seong NS. Ginsenoside change and antioxidation of fermented ginseng. Korean J Med Crop Sci. 2010;18(4):255–265.
78 Lee MH, Rhee YK, Choi SY, Cho CW, Hong HD, Kim KT. Quality and characteristics of fermented ginseng seed oil based on bacterial strain and extraction method. J Ginseng Res. 2017;41(3):428-433.
79 Jung J, Jang HJ, Eom SJ, Choi NS, Lee NK, Paik HD. Fermentation of red ginseng extract by the probiotic Lactobacillus plantarum KCCM 11613P: ginsenoside conversion and antioxidant effects. J Ginseng Res. 2019;43(1):20-26.
80 Lin S, Wu Y, Huang Q, et al. Optimization of Antioxidant Activity of Compounds Generated during Ginseng Extract Fermentation Supplemented with Lactobacillus. Molecules. 2024;29(6):1265.
81 Lee HJ, Jung EY, Lee HS, et al. Bioavailability of fermented Korean red ginseng. J Food Sci Nutr. 2009;14(3):201–207.
82 Jin H, Seo JH, Uhm YK, Jung CY, Lee SK, Yim SV. Pharmacokinetic comparison of ginsenoside metabolite IH-901 from fermented and non-fermented ginseng in healthy Korean volunteers. J Ethnopharmacol. 2012;139(2):664-667.
83 Shin MB, Kim SA, Lee S, et al. Pharmacokinetic Comparison of Ginsenosides between Fermented and Non-Fermented Red Ginseng in Healthy Volunteers. Pharmaceutics. 2022;14(12):2807.
84 Fukami H, Ueda T, Matsuoka N. Pharmacokinetic Study of Compound K in Japanese Subjects After Ingestion of Panax ginseng Fermented by Lactobacillus paracasei A221 Reveals Significant Increase of Absorption into Blood. J Med Food. 2019;22(3):257-263.
85 Yoo JM, Lee JY, Lee YG, Baek S, Kim MR. Enhanced production of compound K in fermented ginseng extracts by Lactobacillus brevis. Food Sci Biotechnol. 2018;28(3):823-829.
86 Choi ID, Ryu JH, Lee DE, et al. Enhanced Absorption Study of Ginsenoside Compound K (20-O-β-(D-Glucopyranosyl)-20(S)-protopanaxadiol) after Oral Administration of Fermented Red Ginseng Extract (HYFRG™) in Healthy Korean Volunteers and Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3908142.
87 Luo X, Dong M, Liu J, et al. Fermentation: improvement of pharmacological effects and applications of botanical drugs. Front Pharmacol. 2024;15:1430238.
Napi 2 kapszula szedése javasolt bő folyadékkal.
Figyelmeztetések:
Méhészeti termékekre, virágporra allergiás személyeknek, vesebetegeknek nem javasolt. Magas vérnyomás esetén nem javasolt. Befolyással lehet a vércukorszintre.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (2 kapszula) Méhpempő koncentrátum (3:1 arányú) (4% 10-HDA) 500 mg Propolisz kivonat (2:1 arányú) 150 mg Fermentált koreai vörös ginzeng gyökér kivonat 100 mg
Összetevők:
liofilizált méhpempő koncentrátum, tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz), propolisz kivonat, fermentált koreai vörös ginzeng gyökér (Panax ginseng) kivonat, csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói).