Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
N0100227
Netamin Probiotikus élesztő kapszula

Ezeket a kiegészítő termékeket ajánljuk még vásárlásod mellé

Netamin Probiotikus élesztő kapszula

60 kapszula
0 vélemény
Írj véleményt!
Netamin Probiotikus élesztő kapszula
  • Saccharomyces boulardii, az egyetlen probiotikus élesztőgomba
  • Kapszulánként 2,5 milliárd élő sejtet tartalmaz!
  • Antibiotikummal együtt is bevehető, ellentétben a baktérium-alapú probiotikum készítményekkel
  • Kutatások alapján az alábbi esetekben segíthet:
    ...hasmenés megelőzése, kiegészítő kezelése (pl. antibiotikum okozta hasmenés, utazási hasmenés, vírusos hasmenés, baktérium vagy parazita okozta hasmenés)
    ...bélflóra egyensúly felborulása
    ...krónikus emésztőrendszeri betegségek (IBS, IBD, SIBO)

Készleten
4 990 Ft
Egységár: 83 Ft/kapszula
3 db vásárlása esetén 10% kedvezményt kapsz.
Kedvezményes ár darabonként 4 491 Ft. Megtakarítás 1 497 Ft.
Újrahasznosítva
A termék tégelye részben újrafelhasznált műanyagból készült. A termék karbonlábnyoma: 29,2 g
Karbonlábnyom

A Netamin Probiotikus élesztő kapszula hatóanyaga a Saccharomyces boulardii, az egyetlen bizonyítottan probiotikus hatású élesztőgomba. Egyedi előnye, hogy a probiotikus baktériumokkal ellentétben antibiotikummal egyszerre is bevehető!

Vizsgálatok alapján segíthet:

  • a bélflóra egészséges egyensúlyának helyreállításában
  • akut és krónikus hasmenés esetén – antibiotikum, utazás, vírus/baktérium/gomba/parazita okozta hasmenés (pl. E. coli, Salmonella, Clostridium difficile, Candida, rotavírus, norovírus, bélférgesség)
  • krónikus emésztőrendszeri betegségek (IBS, IBD, SIBO) kiegészítő kezelésében

Probiotikus élesztő több mint 60 évnyi bizonyítékkal a háta mögött

A Saccharomyces boulardii (S. boulardii) egy probiotikus hatással rendelkező élesztőgomba, amit Henri Boulard francia mikrobiológus fedezett fel 1920-ban Indokínában.1 A tudós fermentálási (erjesztési) folyamatokban felhasználható élesztőtörzsek után kutatott, és arra lett figyelmes, hogy a helyiek kolera ellen két trópusi gyümölcs, a licsi és mangosztán héját rágták vagy a belőlük főzött teát fogyasztották.2 Boulard végül 1923-ban izolálta a gyümölcsök héjából a probiotikus élesztőt.3

Mit jelent az, hogy „probiotikus”? Mint az ma már köztudott, gyomor-bélrendszerünkben több ezer milliárd mikroorganizmus él, főleg baktériumok és gombák. Ezek együttese a bélflóra, aminek egyensúlya (jótékony és nemkívánatos mikroorganizmusok megfelelő aránya) az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában és az immunrendszer működésében is kritikus szerepet játszik.4,5 A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek képesek ezt az egyensúlyt támogatni.

A probiotikum szó hallatán a jótékony baktériumokra gondolunk, pedig definíció szerint minden olyan mikroorganizmus ide tartozik, amely pozitív hatással van a gazdaszervezetre – tehát nem csak baktériumok! A Saccharomyces boulardii az első és mai napig egyetlen probiotikus élesztőgomba, amit a legjobb minőségű (kettős vak, placebo-kontrollált) klinikai vizsgálatok is hatásosnak találtak.6-9 Mind a tudományos kutatások, mind az emésztési panaszok esetén történő gyakorlati alkalmazás tekintetében több mint fél évszázados múltra tekint vissza.1,10,11

A bélflóra egyensúly segítője, antibiotikum-szedéssel egy időben is!

Az antibiotikumok bakteriális fertőzések kezelésére, megelőzésére alkalmas szerek. Többek között a húgyúti fertőzések (felfázás), a tüdőgyulladás, a sebfertőzés, az agyhártyagyulladás, a kötőhártya-gyulladás, a streptococcus okozta torokgyulladás, a közepes és súlyos akne (pattanás), a chlamydia, gonorrhea és egyéb nemi úton terjedő fertőzések is antibiotikumos kezelést igényelnek.

Ma az antibiotikumok a leggyakrabban felírt gyógyszerek, sajnos azonban legtöbbször nemcsak a káros, hanem a jó baktériumok egy részét is elpusztítják – ettől a bélflóra egyensúlyi állapota könnyen felborulhat. Az antibiotikum-kúrát ezért gyakran kísérik kínzó gyomor- és bélrendszeri mellékhatások (hasmenés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étvágytalanság), gombás fertőzések, akut vagy akár krónikus bélgyulladás is.12-16

Az antibiotikum nem tesz különbséget a baktériumok között: a probiotikus készítményekben lévő baktériumokat is elpusztíthatja – ha egyszerre vesszük be őket, azzal csökken a probiotikus baktériumok hatása és az antibiotikum kórokozó baktériumok elpusztítására irányuló kapacitása is. A Saccharomyces boulardii élesztőgombára azonban egyáltalán nincs hatással az antibiotikum! Mivel természetes módon ellenáll az antibiotikumok antibakteriális hatásának, így nyugodtan bevehetjük együtt őket, nem kell az órákat számolgatni és várni, a probiotikus élesztő azonnal „hadba állítható” a bélflóra-egyensúly támogatására és az antibiotikum-mellékhatások ellen.1,3,9,18-20

Bizonyítottan élve, sértetlenül eljut a gyomorsavon át a belekbe

Ahhoz, hogy egy probiotikus mikroorganizmus kifejthesse jótékony hatásait, mindenképpen élve el kell jutnia a rendeltetési helyére, vagyis a belekbe. Kutatások bizonyították, hogy a Saccharomyces boulardii azon kevés élesztőgombák egyike, amely túléli az emberi test 37 fokos hőmérsékletét, valamint a gyomorsavnak, epesavaknak, emésztőenzimeknek is ellenáll.1,19

A Saccharomyces boulardii pozitív hatásai – a kutatások szerint

A Saccharomyces boulardii tartósan nem telepszik meg az emésztőrendszerben, viszont kutatások alapján az ottléte során számos pozitív hatást kifejt:

  • A sejtfalához tapadnak a káros mikroorganizmusok, így megakadályozza, hogy azok (pl. az E. coli vagy a Salmonella) a bélsejtekhez tapadjanak és kárt tehessenek bennük (ehelyett távoznak a szervezetből a széklettel).1,20 Emellett bizonyos káros baktériumtörzsek növekedését is megakadályozhatja.1
  • Lebontja a kórokozó baktériumok méreganyagait (toxinjait), például a bélfertőzést okozó Clostridium difficile vagy az ételmérgezést, tüdőgyulladást, vagy húgyúti fertőzést okozó Escherichia coli (E. coli) toxinjait.1
  • Természetes gombaellenes anyagokat termel, túlélési mechanizmusként, pl. kaprinsavat, így segíti a káros gombák, pl. a Candida-fertőzést okozó Candida albicans leküzdését.21 Gombaként versenyez más, káros gombákkal, kiszorítva azokat a szervezetből.19,22
  • Védi a bél gát funkcióját, támogatja a bélhámsejtek (enterociták) megfelelő növekedését és működését.1,17,19,23,24 Ez nagyon fontos, hiszen a bél-gát akadályozza meg a kórokozók továbbjutását a szervezetbe. 
  • Serkenti az immunrendszer működését, így elősegítve a káros mikroorganizmusok elpusztítását.1,17,25,26
  • Gyulladásellenes hatással bíró molekulákat termel, amelyek segítenek csökkenteni a gyomor-bélrendszerben lévő gyulladás mértékét és annak tüneteit.24
  • Támogatja a tápanyagok felszívódását, a bélnyálkahártya védelmével és emésztőenzimek serkentésével.17,27,28

Saccharomyces boulardii hasmenés ellen – ezt mondják a kutatások!

Napjainkra több száz szakmailag lektorált kutatási anyag áll rendelkezésünkre a Saccharomyces boulardii emésztőrendszerre gyakorolt sokoldalú pozitív hatásáról. Egy 2010-es áttekintő tanulmány azt találta, hogy 52 kiváló minőségű klinikai vizsgálatból (összesen 8475 résztvevő) 43, vagyis a vizsgálatok 81%-a jelentős pozitív hatást mutatott ki a bélflóra egyensúlyának támogatása, a hasmenés és egyéb emésztőrendszeri panaszok, betegségek kezelése és megelőzése terén.1 A vizsgálatok kb. fele-fele arányban felnőttek és gyerekek körében történtek, vagyis a Saccharomyces boulardii bizonyítottan felnőtteknél és gyerekeknél is rendkívül hatékony és biztonságos.1

A klinikai vizsgálatok alapján a Saccharomyces boulardii jelentős mértékben segíti a kellemetlen hasmenéses tünetek megelőzését és megszüntetését is, kiemelten: antibiotikum okozta hasmenés, fertőzés (vírus, baktérium, paraziták) okozta hasmenés, utazók hasmenése esetén. Elősegíti a bélflóra regenerálódását hasmenést követően.3 Kutatások kimutatták, hogy többek között a gyomorbetegségeket, gyomorfekélyt is okozó Helicobacter pylori fertőzés, a komoly hasmenéssel járó, vastagbélgyulladást okozó, legtöbbször antibiotikum-kúrát követően, valamint kórházi ellátás során jelentkező Clostridium difficile fertőzés, a leggyakrabban szájban, gyomor-béltraktusban és hüvelyben jelentkező Candida-fertőzés és a vizes hasmenést kiváltó, utazási hasmenések, de a felfázások 80-85%-áért is felelős E. coli fertőzés kezelésében, tüneti kezelésében is hatékonynak bizonyul.1,3,17,19,29-32

Egy 2021-es átfogó elemzés 84 kutatás (összesen 13 443 résztvevő) alapján arra jutott, hogy a Saccharomyces boulardii a különböző probiotikumok közül a leghatékonyabb a gyerekek akut hasmenésének kezelésében, a hasmenés időtartamának és a 2 napig vagy tovább tartó hasmenés kockázatának csökkentésében is.33 Egy 2022-es elemzés 10 kutatás (1282 résztvevő) alapján arra jutott: a Saccharomyces boulardii gyerekeknél a hasmenéssel járó akut gyomor-bél hurut (amit leggyakrabban a norovírus és rotavírus okoz) kezelését is segíti, jelentősen csökkenti a hasmenés gyakoriságát, időtartamát és a kórházi ápolás időtartamát is.34 Emellett a Saccharomyces boulardii gyerekeknél is csökkenti az antibiotikum okozta hasmenés kockázatát, csökkenti a tüneteket.35

Mindemellett a Saccharomyces boulardii kutatások szerint a paraziták által okozott fertőzések elleni küzdelemben is segíthet, pl. Giardia-fertőzés (giardiasis) esetén, ami hosszan tartó, közepes vagy súlyos hasmenést, fogyást, hasi fájdalmakat és gyengeséget okozhat.1

A Saccharomyces boulardii szerepe az emésztőrendszeri betegségek kezelésében – ezt mondják a kutatások!

Számos kutatási eredmény utal arra, hogy a Saccharomyces boulardii nemcsak akut, de krónikus emésztőrendszeri problémák esetén is hasznosnak bizonyulhat.

Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél jelentős mértékben javíthatja az életminőséget, csökkentheti a kellemetlen tüneteket.17 Egy kutatásban a betegek 50%-ánál enyhítette a betegség miatti puffadást, hasfájást, és rendszertelen székelést (hasmenés, szorulás, vagy felváltva). Egy másik kutatásban az elsősorban IBS miatt hasmenésben szenvedő betegeknél jelentősen enyhítette a tünetek súlyosságát. Kutatók szerint a probiotikus élesztő az IBS kezelésében javíthatja az elért eredményeket a belekre ható, görcsoldó gyógyszer kiegészítéseként.

Gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén is nagyon hasznos lehet a Saccharomyces boulardii – ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa.17 A bél gát funkciójának javítása, a gyulladások csökkentése, a bélben lévő kórokozók semlegesítése, és a helyi immunfolyamatok stabilizálása révén is segíthet a probiotikus élesztő. Kutatások szerint Crohn-betegség esetén a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként segítheti a betegek állapotának javítását, jelentősen csökkentheti a tünetek visszatérésének esélyét. Colitis ulcerosa, vagyis fekélyes vastagbélgyulladás, esetén szintén segítheti a tünetmentes állapot elérését és fenntartását, a gyógyszeres kezelés mellett.

Egyes kutatások szerint a Saccharomyces boulardii kontaminált bélszindróma (SIBO, Small Intestinal Bacterial Overgrowth) esetén is segíthet.36-38 Ez a baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása, ami az IBS-hez hasonlóan alhasi fájdalmat, puffadást, gázképződést, hasmenést, székrekedést okozhat. A SIBO és az IBS gyakran együtt jelentkeznek, a kettő közti kapcsolatot még vizsgálják a tudósok.

Hivatkozások

1 McFarland LV. Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients. World J Gastroenterol. 2010;16(18):2202-2222.
2 Katkowska M, Garbacz K, Kusiak A. Probiotics: Should All Patients Take Them?. Microorganisms. 2021;9(12):2620.
3 Moré MI, Swidsinski A. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 supports regeneration of the intestinal microbiota after diarrheic dysbiosis - a review. Clin Exp Gastroenterol. 2015;8:237-255.
4 Priya S, Blekhman R. Population dynamics of the human gut microbiome: change is the only constant. Genome Biol. 2019;20(1):150.
5 Gomaa EZ. Human gut microbiota/microbiome in health and diseases: a review. Antonie Van Leeuwenhoek. 2020;113(12):2019-2040.
6 Zahoor F, Sooklim C, Songdech P, Duangpakdee O, Soontorngun N. Selection of Potential Yeast Probiotics and a Cell Factory for Xylitol or Acid Production from Honeybee Samples. Metabolites. 2021;11(5):312.
7 Jin Y, Yu S, Liu JJ, et al. Production of neoagarooligosaccharides by probiotic yeast Saccharomyces cerevisiae var. boulardii engineered as a microbial cell factory. Microb Cell Fact. 2021;20(1):160.
8 Pontier-Bres R, Munro P, Boyer L, et al. Saccharomyces boulardii modifies Salmonella typhimurium traffic and host immune responses along the intestinal tract. PLoS One. 2014;9(8):e103069.
9 Czerucka D, Piche T, Rampal P. Review article: yeast as probiotics –Saccharomyces boulardii. Aliment Pharmacol Ther. 2007;26(6):767-778.
10 Sen S, Mansell TJ. Yeasts as probiotics: Mechanisms, outcomes, and future potential. Fungal Genet Biol. 2020;137:103333.
11 Lukaszewicz M. Chapter 16: Saccharomyces cerevisiae var. boulardii – Probiotic Yeast. In: Rigobelo EC, ed. Probiotics. InTechOpen; 2012:385–398.
12 Mohsen S, Dickinson JA, Somayaji R. Update on the adverse effects of antimicrobial therapies in community practice. Can Fam Physician. 2020;66(9):651-659.
13 www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pseudomembranous-colitis/symptoms-causes/syc-20351434
14 Nguyen LH, Örtqvist AK, Cao Y, et al. Antibiotic use and the development of inflammatory bowel disease: a national case-control study in Sweden. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020;5(11):986-995.
15 Sokol H. Antibiotics: a trigger for inflammatory bowel disease?. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020;5(11):956-957.
16 Faye AS, Allin KH, Iversen AT, et al. Antibiotic use as a risk factor for inflammatory bowel disease across the ages: a population-based cohort study. Gut. 2023;72(4):663-670.
17 Kelesidis T, Pothoulakis C. Efficacy and safety of the probiotic Saccharomyces boulardii for the prevention and therapy of gastrointestinal disorders. Therap Adv Gastroenterol. 2012;5(2):111-125.
18 Kaźmierczak-Siedlecka K, Ruszkowski J, Fic M, Folwarski M, Makarewicz W. Saccharomyces boulardii CNCM I-745: A Non-bacterial Microorganism Used as Probiotic Agent in Supporting Treatment of Selected Diseases. Curr Microbiol. 2020;77(9):1987-1996.
19 Pais P, Almeida V, Yılmaz M, Teixeira MC. Saccharomyces boulardii: What Makes It Tick as Successful Probiotic?. J Fungi (Basel). 2020;6(2):78.
20 Czerucka D, Rampal P. Diversity of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 mechanisms of action against intestinal infections. World J Gastroenterol. 2019;25(18):2188-2203.
21 Murzyn A, Krasowska A, Stefanowicz P, Dziadkowiec D, Łukaszewicz M. Capric acid secreted by S. boulardii inhibits C. albicans filamentous growth, adhesion and biofilm formation. PLoS One. 2010;5(8):e12050.
22 Shruthi B, Deepa N, Somashekaraiah R, Adithi G, Divyashree S, Sreenivasa MY. Exploring biotechnological and functional characteristics of probiotic yeasts: A review. Biotechnol Rep (Amst). 2022;34:e00716.
23 Terciolo C, Dapoigny M, Andre F. Beneficial effects of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 on clinical disorders associated with intestinal barrier disruption. Clin Exp Gastroenterol. 2019;12:67-82.
24 Joly F, Nuzzo A, Czerucka D. Saccharomyces boulardii CNCM I-745. In: Marteau P, Doré J, ed. Gut Microbiota: A full-fledged organ. John Libbey Eurotext; 2017:305-326.
25 Stier H, Bischoff SC. Influence of Saccharomyces boulardii CNCM I-745on the gut-associated immune system. Clin Exp Gastroenterol. 2016;9:269-279.
26 Hudson LE, McDermott CD, Stewart TP, et al. Characterization of the Probiotic Yeast Saccharomyces boulardii in the Healthy Mucosal Immune System. PLoS One. 2016;11(4):e0153351.
27 Buts JP, De Keyser N. Effects of Saccharomyces boulardii on intestinal mucosa. Dig Dis Sci. 2006;51(8):1485-1492.
28 Moré MI, Vandenplas Y. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 Improves Intestinal Enzyme Function: A Trophic Effects Review. Clin Med Insights Gastroenterol. 2018;11:1179552217752679. 
29 Zhou BG, Chen LX, Li B, Wan LY, Ai YW. Saccharomyces boulardii as an adjuvant therapy for Helicobacter pylori eradication: A systematic review and meta-analysis with trial sequential analysis. Helicobacter. 2019;24(5):e12651.
30 Kunyeit L, K A AA, Rao RP. Application of Probiotic Yeasts on Candida Species Associated Infection. J Fungi (Basel). 2020;6(4):189.
31 Krasowska A, Murzyn A, Dyjankiewicz A, Łukaszewicz M, Dziadkowiec D. The antagonistic effect of Saccharomyces boulardii on Candida albicans filamentation, adhesion and biofilm formation. FEMS Yeast Res. 2009;9(8):1312-1321.
32 Berni Canani R, Cucchiara S, Cuomo R, Pace F, Papale F. Saccharomyces boulardii: a summary of the evidence for gastroenterology clinical practice in adults and children. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2011;15(7):809-822.
33 Li Z, Zhu G, Li C, Lai H, Liu X, Zhang L. Which Probiotic Is the Most Effective for Treating Acute Diarrhea in Children? A Bayesian Network Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021;13(12):4319.
34 Fu H, Li J, Xu X, Xia C, Pan Y. Effectiveness and Safety of Saccharomyces Boulardii for the Treatment of Acute Gastroenteritis in the Pediatric Population: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Comput Math Methods Med. 2022;2022:6234858.
35 Szajewska H, Kołodziej M. Systematic review with meta-analysis: Saccharomyces boulardii in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea. Aliment Pharmacol Ther. 2015;42(7):793-801.
36 Bustos Fernández LM, Man F, Lasa JS. "Impact of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 on bacterial overgrowth and composition of intestinal microbiota in IBS-D patients: results of a randomized pilot study" [published online ahead of print, 2023 Jan 11]. Dig Dis. 2023;10.1159/000528954.
37 Maslennikov R, Efremova I, Ivashkin V, Poluektova E, Zharkova M. Probiotic Saccharomyces boulardii in the Treatment of Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Decompensated Cirrhosis. Curr Dev Nutr. 2022;6(Suppl 1):749.
38 García-Collinot G, Madrigal-Santillán EO, Martínez-Bencomo MA, et al. Effectiveness of Saccharomyces boulardii and Metronidazole for Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Systemic Sclerosis. Dig Dis Sci. 2020;65(4):1134-1143.

Napi 1-2 kapszula szedése javasolt bő folyadékfogyasztással.

HatóanyagA napi adag tartalmaz (1 kapszula)A napi adag tartalmaz (2 kapszula)
Saccharomyces boulardii probiotikus élesztőgomba2,5 milliárd CFU*5 milliárd CFU*

*= CFU: telepképző egység

Összetevők: 

tömegnövelő szerek (mikrokristályos cellulóz, kalcium-karbonát), Saccharomyces boulardii probiotikus élesztőgomba, növényi kapszula (hidroxipropil-metilcellulóz), csomósodást gátló (zsírsavak magnéziumsói).

Még senki nem írt véleményt erről a termékről. Legyél te az első!

Kapcsolódó termékeink

Netamin Probiotikus élesztő kapszula
4 990 Ft
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér