A népszerű Netamin SZEMKOMPLEX tablettát a mértékadó tudományos kutatásokra támaszkodva megújítottuk, hogy látásodat a lehető leghatékonyabban tudd támogatni.
Ha már szemüveges vagy?
Aktívan tehetsz látásod egészségéért, a további látásromlás megelőzéséért! Hozzájuthatsz a szemeid számára legfontosabb tápanyagokhoz, márpedig a Te esetedben ez különösen fontos!
Ha nem viselsz szemüveget?
Megőrizheted szemeid egészségét, hiszen jelentősen csökkented annak a veszélyét, hogy a korod előrehaladtával a látásod romlásnak induljon, aktívan tehetsz az olyan betegségek kialakulása ellen, mint a makuladegeneráció, vagy a szürke hályog. Úgy gondolod, hogy ráérsz még szemed egészségével foglalkozni? TÉVEDSZ! A „digitális szembetegségek” korát éljük, egyre többen küzdenek különböző szem-és látásproblémákkal. Te is érintett lehetsz, ha…
Emellett kiemelten ajánljuk a Netamin SZEMKOMPLEX FORTE kapszulát, ha:
Az életkor előrehaladtával egyre inkább számolni kell a látásromlással és a szembetegségekkel, mint amilyen a zöld és a szürke hályog vagy a makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás). Idővel a túl sok képernyőnézés és az UV-sugárzás is problémákhoz vezethet. Megfelelő tápanyagbevitellel azonban csökkenthetjük a kockázatot, megelőzhetjük a folyamatot, és megőrizhetjük látásunk egészségét!
Kutatások szerint sokan táplálkozással nem biztosítják a megfelelő tápanyagellátást a szemnek, ami azért is jelentős probléma, mert ezeket – mint a luteint és a zeaxantint vagy olyan nyomelemeket, mint a réz és a cink – nem képes a szervezet előállítani. Ezért is fontos a megfelelő táplálkozásra odafigyelni, és amennyiben szükséges, minőségi étrend-kiegészítővel támogatni a szem egészségét.
A Netamin SZEMKOMPLEX FORTE kapszula gerincét a 2006-tól 2012-ig tartó, AREDS2 nevű amerikai kutatásban alkalmazott hatóanyagok adják. Az elnevezésben a kettes szám arra utal, hogy korábban, 1992-től 2001-ig egy AREDS nevű kutatást is lefolytattak már. Ezeket a vizsgálatokat a National Eye Institute (Nemzeti Szem Intézet) támogatta, nevüket pedig az Age-Related Eye Disease Study – avagy magyarul „korfüggő szembetegség tanulmány” – kezdőbetűiből kapták.
A két tanulmányba először 3640, majd 4203 résztvevőt vontak be a kutatók, és arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tápanyagok segíthetik az időskori makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) és szürke hályog (katarakta) megelőzését vagy kezelését.1,2 Az AREDS2 az eredeti AREDS formula még hatékonyabb változata: folyamatos, napi szedése kutatások alapján 25-30%-kal csökkenti az időskori makuladegeneráció romlásának kockázatát, jelentősen csökkenti a látásvesztés kockázatát, 55%-kal csökkenti a késői stádium (geografikus atrófia) romlását, akár 30%-kal csökkenti a szürke hályog kialakulásának kockázatát és 36%-kal csökkenti a súlyos szürke hályog kialakulásának kockázatát.1-5
Az AREDS2 hatóanyagok mind megtalálhatók a Netamin SZEMKOMPLEX FORTE kapszulában:
Az AREDS2 formulát szemorvosok gyakran felírják korai időskori makuladegenerációban szenvedő betegeknek, illetve általában a szemvédelemre és szemerősítésre is, a látásproblémák megelőzése céljából. Ez a hatóanyag-kombináció számos nemzeti és nemzetközi egészségügyi szervezet hivatalos ajánlásában is szerepel, például: Amerikai Szemészeti Akadémia (American Academy of Ophthalmology), Amerikai Optometristák Szövetsége (American Optometric Association), Kanadai Szemészeti Társaság (Canadian Ophthalmological Society), Európai Retina Specialisták Társasága (European Society of Retina Specialists) és a brit Királyi Szemészek Társasága (Royal College of Ophthalmologists).
A lutein egy karotinoid, kiszűri a kék fényt és véd az oxidatív károsodástól.6 Magas koncentrációban a retinán található sárgafoltban fordul elő, fontos szerepe van a szem egészséges működésében. Számos kutatás bebizonyította, hogy a szervezetbe juttatott lutein mennyisége és a sárgafoltban található lutein mennyiség között kapcsolat áll fenn. A lutein segíti a sárgafolt pigmentáltságának javulását, ami csökkenti az időskori látásromlás esélyeit, a krónikus szembetegségek kockázatát.7
A szürke hályog vezető oka, míg az időskori makuladegeneráció (AMD) a harmadik leggyakoribb oka a vakságnak! A lutein csökkenti az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog kialakulásának esélyét, de számos további szembetegség ellen is véd és az erős fénysugárzás káros hatásaival szemben is védelmezi a szemeket.8-11 A Harvard Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint napi 6 mg lutein a makuladegeneráció kockázatát 43%-kal volt képes csökkenteni.12 Emellett segíti a makuladegeneráció lassítását is és javíthatja a szürke hályogosok látását.13,14
A lutein mellett a zeaxantin az a másik karotinoid, ami legnagyobb arányban megtalálható a retinában és szemlencsében. Szemvédő hatását komoly klinikai vizsgálatok igazolják – a leggyakrabban luteinnel kombinálva. A kutatási eredmények alapján a zeaxantin védi a fotoreceptorokat, kiszűri a szemet károsító kék fényt és védi a retinát az oxidatív stresszel szemben.7,13,15,16 Az amerikai Massachusetts Eye and Ear nevű speciális kórház által végzett kutatás arra jutott, hogy a legtöbb zeaxantin és lutein tartalmú ételt fogyasztó embereknél 43%-kal alacsonyabb a makuladegeneráció kialakulásának az esélye, mint az ezekből a tápanyagokból legkevesebbet fogyasztóknál.12
A zeaxantin antioxidáns tulajdonsága révén fontos szerepet tölthet be egyéb szembetegségek, többek között a szürke hályog és zöld hályog megelőzésében, kiegészítő kezelésében is.14,17,18 Mivel az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint és zeaxantint előállítani, ezért azt külső forrásból, táplálékból (pl. leveles zöldségek) vagy étrend-kiegészítők útján kell magunkhoz vennünk.
Az A-vitamint retinolnak is szokták nevezni, ugyanis a szem ideghártyája, a retina megfelelő működéséhez elengedhetetlen. A szemgolyót borító szaruhártya és a kötőhártya épségéhez is szükséges. A-vitamin hiánya esetén romlik a szem sötéthez való alkalmazkodása, szemszárazság alakul ki, nő a szemfertőzés és a makuladegeneráció kockázata.19,20 Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által is engedélyezett állítás, hogy az A-vitamin hozzájárul a normál látás fenntartásához.
A C-vitamin antioxidánsként védi a szemet, illetve nélkülözhetetlen a szem szerkezetét adó kollagén képződéséhez. Több tanulmány is kapcsolatot mutatott ki a C-vitamin-bevitel és a szürke hályog csökkent kockázata között. Már napi 100 mg bevitele 64%-kal csökkentheti a szürke hályog kialakulásának kockázatát.21 A napi 490 mg feletti bevitel a szürke hályog kockázatát 75%-kal csökkentheti, a napi 125 mg alatti bevitelhez képest.22 Egy Japánban végzett 5 éves tanulmány 30 ezer 45-64 év közötti felnőttet vizsgált meg, és a magasabb C-vitamin-bevitel összefüggésben állt a szürke hályog kockázat csökkenésével.23 Egy 2011-ben publikált indiai kutatás szoros kapcsolatot talált a szürke hályog kialakulása és a C-vitamin-hiány között.24
Az E-vitamin egy rendkívül erős antioxidáns, megköti a szabad gyököket, így védi a szem sejtjeit az ezen instabil molekulák okozta károsodásoktól. Kutatások alapján az E-vitamin szerepet játszhat az időskori makuladegeneráció, a zöld és a szürke hályog megelőzésében és kezelésében is.25,26
Egy nagy méretű, hosszú távú tanulmány, amely 3000 43-86 éves kor közötti felnőtt részvételével készült, azt mutatta ki, hogy a szürke hályog ötéves kockázata 60%-kal kisebb volt az E- vagy C-vitamin tartalmú kiegészítőt szedők körében.27 Egy 2008-as kutatás több mint 35 ezer nő táplálkozását vizsgálta meg, és kimutatta, hogy a legtöbb luteint és E-vitamint tartalmazó étrendet követő nők esetében 20%-kal kisebb volt a szürke hályog kockázata, mint az ezen tápanyagokból legkevesebbet fogyasztóké.28
Az emberi test szinte minden sejtjében előforduló esszenciális ásványi anyag – létfontosságú, ám csak jól meghatározott, kis mennyiségben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által is elfogadott, tudományosan bizonyítottnak tekintett állítás, hogy a cink hozzájárul a normál látás fenntartásához, valamint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Elengedhetetlen a retina egészségéhez, lehetővé teszi az A-vitamin májból retinába való eljutását, hogy melanin képződhessen – egy festékanyag, amely védi a szemet az UV-sugarak ellen. Kutatások alapján a cink, egyéb mikrotápanyagokkal kombinálva, 25-30%-kal csökkenti az előrehaladott időskori makuladegeneráció kockázatát, 19%-kal a mérsékelt látásvesztés kockázatát.
A réz – bár csak kis mennyiségben van szükség bevitelére – a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen mikroelem. Tudományosan bizonyított, hogy a réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és részt vesz a kötőszövetek normál állapotának fenntartásában – mindkettő nagyon fontos a szemvédelem szempontjából. A réz bevitele azért is fontos, hogy elkerüljük a magasabb cinkbevitelhez köthető rézhiányt – fontos tehát odafigyelni a két ásványi anyag kényes egyensúlyára. A cink és a réz optimális napi beviteli aránya 10-15:1, vagyis ideális esetben minden 1 mg réz beviteléhez 10-15 mg cinknek is kell társulnia.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által is elfogadott, tudományosan bizonyított állítás, hogy a riboflavin (B2-vitamin) hozzájárul a normál látás fenntartásához, valamint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A riboflavin hiánya okozhat viszkető, vörös szemeket, fényérzékenységet, homályos látást, kötőhártya-gyulladást, farkasvakságot, szürke hályogot is.29,30 Kutatások szerint megfelelő bevitele segít megelőzni a szürke hályog, a zöld hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulását is.31-33 Egy kutatásban a napi 1,6-2,2 mg riboflavin-bevitel a zöld hályog kockázatának 31-51%-os csökkenésével mutatott összefüggést.34
A B3-vitamin (más néven niacin) egy méltatlanul elhanyagolt antioxidáns vitamin: kutatások alapján több módon is védi a sejteket az oxidatív stressz ellen, például részt vesz a glutation nevű fő antioxidáns újrahasznosításában.35 Vizsgálatok alapján a niacin önmagában akár 31%-kal, napi 40 mg B3-vitamin és napi 3 mg B2-vitamin kombinációja pedig akár 44%-kal csökkentheti a szürke hályog kialakulásának kockázatát.36,37 A magasabb niacinbevitel összefügg a zöld hályog alacsonyabb kockázatával is: minden 1 mg niacin a kockázat 6%-os csökkenésével járhat együtt.38-41
A béta-karotin egy természetes karotinoid, nagy mennyiségben tartalmazza például a sárgarépa, a sütőtök, a spenót, a brokkoli és a sárgadinnye is. Az A-vitamin előanyaga, azaz a szervezet képes a májban A-vitamint előállítani belőle – de mindig csak annyit alakít át, amennyire szüksége van.
Kutatások alapján napi 3-6 mg béta-karotin bevitele hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez, a szembetegségek megelőzéséhez.42 A magas karotinoid-bevitel akár 35%-kal csökkentheti az időskori makuladegeneráció kockázatát.43 A béta-karotinnak A-vitaminná alakulva alapvető szerepe van a retina megfelelő működésében, a szaruhártya épségének és a szem nedvességének fenntartásában, a farkasvakság megelőzésében és kezelésében.29 Antioxidáns hatásával segíti a káros oxidatív stressz elleni védelmet is.44
A sáfrány (Crocus sativus) az egyik legősibb gyógynövény, a róla szóló első leírások kb. 4000 évesek. A virág fő aktív hatóanyagai a safranal, a krocin és a krocetin nevű természetes karotinoidok. Kutatások alapján ezek a vegyületek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint neuroprotektív tulajdonságokat is mutatnak, azaz az idegsejteket védik, az azokat romboló, támadó folyamatokat lassítják.45-48
Klinikai vizsgálatokban a sáfrányvirág kivonatát időskori makuladegeneráció, zöld hályog (nyitott zugú glaukóma), diabéteszes retinopátia (a látóhártya ereinek cukorbetegség okozta károsodása) és diabéteszes makulopátia (a sárgafolt cukorbetegség okozta károsodása) esetén is vizsgálták.45,46,49-51 A sáfrány-kivonat az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésével védi a szem retinasejtjeit, a benne lévő krocin hatóanyag fokozza a retinaszövetek véráramlását. Eddigi kutatások szerint sáfrány-kivonat segítségével javítható a látásélesség és a retinafunkció időskori makuladegenerációban szenvedőknél, javítható a cukorbetegség okozta látásromlás, illetve csökkenthető a szemnyomás zöld hályog esetén, ami elengedhetetlen a kezeléshez és a további látóideg-sérülés megelőzéséhez.
OGYÉI szám: 35933/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőségbiztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8 [published correction appears in Arch Ophthalmol. 2008 Sep;126(9):1251]. Arch Ophthalmol. 2001;119(10):1417-1436.
2 Age-Related Eye Disease Study 2 Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial [published correction appears in JAMA. 2013 Jul 10;310(2):208]. JAMA. 2013;309(19):2005-2015.
3 Chew EY, Clemons TE, Agrón E, et al. Long-term effects of vitamins C and E, β-carotene, and zinc on age-related macular degeneration: AREDS report no. 35 [published correction appears in Ophthalmology. 2016 Dec;123(12):2634. doi: 10.1016/j.ophtha.2016.10.026]. Ophthalmology. 2013;120(8):1604-11.e4.
4 Chew EY, Clemons TE, Agrón E, et al. Long-term Outcomes of Adding Lutein/Zeaxanthin and ω-3 Fatty Acids to the AREDS Supplements on Age-Related Macular Degeneration Progression: AREDS2 Report 28. JAMA Ophthalmol. 2022;140(7):692-698.
5 Keenan TDL, Agrón E, Keane PA, et al. Oral Antioxidant and Lutein/Zeaxanthin Supplements Slow Geographic Atrophy Progression to the Fovea in Age-Related Macular Degeneration. Ophthalmology. Published online July 16, 2024.
6 Wilson LM, Tharmarajah S, Jia Y, Semba RD, Schaumberg DA, Robinson KA. The Effect of Lutein/Zeaxanthin Intake on Human Macular Pigment Optical Density: A Systematic Review and Meta-Analysis. Adv Nutr. 2021;12(6):2244-2254.
7 Mares-Perlman JA, Millen AE, Ficek TL, Hankinson SE. The body of evidence to support a protective role for lutein and zeaxanthin in delaying chronic disease. Overview. J Nutr. 2002;132(3):518S-524S.
8 Koushan K, Rusovici R, Li W, Ferguson LR, Chalam KV. The role of lutein in eye-related disease. Nutrients. 2013;5(5):1823-1839.
9 Ma L, Dou HL, Wu YQ, et al. Lutein and zeaxanthin intake and the risk of age-related macular degeneration: a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr. 2012;107(3):350-359.
10 Berendschot TT, Broekmans WM, Klöpping-Ketelaars IA, Kardinaal AF, Van Poppel G, Van Norren D. Lens aging in relation to nutritional determinants and possible risk factors for age-related cataract. Arch Ophthalmol. 2002;120(12):1732-1737.
11 Sasaki M, Yuki K, Kurihara T, et al. Biological role of lutein in the light-induced retinal degeneration. J Nutr Biochem. 2012;23(5):423-429.
12 Seddon JM, Ajani UA, Sperduto RD, et al. Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group [published correction appears in JAMA 1995 Feb 22;273(8):622]. JAMA. 1994;272(18):1413-1420.
13 Jia YP, Sun L, Yu HS, et al. The Pharmacological Effects of Lutein and Zeaxanthin on Visual Disorders and Cognition Diseases. Molecules. 2017;22(4):610.
14 Maci S, Santos R. The beneficial role of lutein and zeaxanthin in cataracts. Nutrafoods. 2015;14(2):63–69.
15 Chucair AJ, Rotstein NP, Sangiovanni JP, During A, Chew EY, Politi LE. Lutein and zeaxanthin protect photoreceptors from apoptosis induced by oxidative stress: relation with docosahexaenoic acid. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2007;48(11):5168-5177.
16 Nakajima Y, Shimazawa M, Otsubo K, Ishibashi T, Hara H. Zeaxanthin, a retinal carotenoid, protects retinal cells against oxidative stress. Curr Eye Res. 2009;34(4):311-318.
17 Liu XH, Yu RB, Liu R, et al. Association between lutein and zeaxanthin status and the risk of cataract: a meta-analysis. Nutrients. 2014;6(1):452-465.
18 Lem DW, Gierhart DL, Davey PG. Carotenoids in the Management of Glaucoma: A Systematic Review of the Evidence. Nutrients. 2021;13(6):1949.
19 Sajovic J, Meglič A, Glavač D, Markelj Š, Hawlina M, Fakin A. The Role of Vitamin A in Retinal Diseases. Int J Mol Sci. 2022;23(3):1014.
20 Khoo HE, Ng HS, Yap WS, Goh HJH, Yim HS. Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Diseases. Antioxidants (Basel). 2019;8(4):85.
21 Valero MP, Fletcher AE, De Stavola BL, Vioque J, Alepuz VC. Vitamin C is associated with reduced risk of cataract in a Mediterranean population. J Nutr. 2002;132(6):1299-1306.
22 Jacques PF, Chylack LT Jr. Epidemiologic evidence of a role for the antioxidant vitamins and carotenoids in cataract prevention. Am J Clin Nutr. 1991;53(1 Suppl):352S-355S.
23 Yoshida M, Takashima Y, Inoue M, et al. Prospective study showing that dietary vitamin C reduced the risk of age-related cataracts in a middle-aged Japanese population. Eur J Nutr. 2007;46(2):118-124.
24 Ravindran RD, Vashist P, Gupta SK, et al. Inverse association of vitamin C with cataract in older people in India. Ophthalmology. 2011;118(10):1958-1965.e2.
25 Latib F, Zafendi MAI, Mohd Lazaldin MA. The use of vitamin E in ocular health: Bridging omics approaches with Tocopherol and Tocotrienol in the management of glaucoma. Food Chem (Oxf). 2024;9:100224.
26 Edwards G, Olson CG, Euritt CP, Koulen P. Molecular Mechanisms Underlying the Therapeutic Role of Vitamin E in Age-Related Macular Degeneration. Front Neurosci. 2022;16:890021.
27 Mares-Perlman JA, Lyle BJ, Klein R, et al. Vitamin supplement use and incident cataracts in a population-based study. Arch Ophthalmol. 2000;118(11):1556-1563.
28 Christen WG, Liu S, Glynn RJ, Gaziano JM, Buring JE. Dietary carotenoids, vitamins C and E, and risk of cataract in women: a prospective study. Arch Ophthalmol. 2008;126(1):102-109.
29 Pereira A, Adekunle RD, Zaman M, Wan MJ. Association Between Vitamin Deficiencies and Ophthalmological Conditions. Clin Ophthalmol. 2023;17:2045-2062.
30 Powers HJ. Riboflavin (vitamin B-2) and health. Am J Clin Nutr. 2003;77(6):1352-1360.
31 Musa M, Zeppieri M, Atuanya GN, et al. Nutritional Factors: Benefits in Glaucoma and Ophthalmologic Pathologies. Life (Basel). 2023;13(5):1120.
32 Skalka HW, Prchal JT. Cataracts and riboflavin deficiency. Am J Clin Nutr. 1981;34(5):861-863.
33 Hou J, Wen Y, Gao S, Jiang Z, Tao L. Association of dietary intake of B vitamins with glaucoma. Sci Rep. 2024;14(1):8539.
34 Mares-Perlman JA, Brady WE, Klein BE, et al. Diet and nuclear lens opacities. Am J Epidemiol. 1995;141(4):322-334.
35 Ilkhani F, Hosseini B, Saedisomeolia A. Niacin and Oxidative Stress: A Mini-Review. J Nutri Med Diet Care. 2016;2(1):014.
36 Sperduto RD, Hu TS, Milton RC, et al. The Linxian cataract studies. Two nutrition intervention trials. Arch Ophthalmol. 1993;111(9):1246-1253.
37 Glaser TS, Doss LE, Shih G, et al. The Association of Dietary Lutein plus Zeaxanthin and B Vitamins with Cataracts in the Age-Related Eye Disease Study: AREDS Report No. 37. Ophthalmology. 2015;122(7):1471-1479.
38 Taechameekietichai T, Chansangpetch S, Peerawaranun P, Lin SC. Association between Daily Niacin Intake and Glaucoma: National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrients. 2021;13(12):4263.
39 Jung KI, Kim YC, Park CK. Dietary Niacin and Open-Angle Glaucoma: The Korean National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrients. 2018;10(4):387.
40 Williams PA, Harder JM, Foxworth NE, et al. Vitamin B3 modulates mitochondrial vulnerability and prevents glaucoma in aged mice. Science. 2017;355(6326):756-760.
41 Lee SY, Tseng VL, Kitayama K, et al. Associations Between Niacin Intake and Glaucoma in the National Health and Nutrition Examination Survey. J Glaucoma. 2023;32(6):443-450.
42 Rasmussen HM, Johnson EJ. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741-748.
43 Wu J, Cho E, Willett WC, Sastry SM, Schaumberg DA. Intakes of Lutein, Zeaxanthin, and Other Carotenoids and Age-Related Macular Degeneration During 2 Decades of Prospective Follow-up. JAMA Ophthalmol. 2015;133(12):1415-1424.
44 Johra FT, Bepari AK, Bristy AT, Reza HM. A Mechanistic Review of β-Carotene, Lutein, and Zeaxanthin in Eye Health and Disease. Antioxidants (Basel). 2020;9(11):1046.
45 Sepahi S, Ghorani-Azam A, Hossieni SM, Mohajeri SA, Khodaverdi E. Pharmacological Effects of Saffron and its Constituents in Ocular Disorders from in vitro Studies to Clinical Trials: A Systematic Review. Curr Neuropharmacol. 2021;19(3):392-401.
46 Fernández-Albarral JA, de Hoz R, Ramírez AI, et al. Beneficial effects of saffron (Crocus sativus L.) in ocular pathologies, particularly neurodegenerative retinal diseases. Neural Regen Res. 2020;15(8):1408-1416.
47 Heydari M, Zare M, Badie MR, Watson RR, Talebnejad MR, Afarid M. Crocin as a vision supplement. Clin Exp Optom. 2023;106(3):249-256.
48 Heitmar R, Brown J, Kyrou I. Saffron (Crocus sativus L.) in Ocular Diseases: A Narrative Review of the Existing Evidence from Clinical Studies. Nutrients. 2019;11(3):649.
49 Falsini B, Piccardi M, Minnella A, et al. Influence of saffron supplementation on retinal flicker sensitivity in early age-related macular degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2010;51(12):6118-6124.
50 Broadhead GK, Grigg JR, McCluskey P, Hong T, Schlub TE, Chang AA. Saffron therapy for the treatment of mild/moderate age-related macular degeneration: a randomised clinical trial. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2019;257(1):31-40.
51 Doumouchtsis EK, Tzani A, Doulamis IP, et al. Effect of Saffron on Metabolic Profile and Retina in Apolipoprotein E-Knockout Mice Fed a High-Fat Diet. J Diet Suppl. 2018;15(4):471-481.
Napi 2 kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezés közben.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz
(2 kapszula) NRV% C-vitamin 500 mg 625% E-vitamin 294 mg 2450% Niacin 40 mg 250% Cink 25 mg 250% Sáfrány-kivonat
(Crocus sativus) 20 mg ** Lutein (bársonyvirágból) 10 mg ** Béta-karotin 6 mg ** Riboflavin
(B2-vitamin) 3 mg 214% Zeaxantin
(bársonyvirágból) 2 mg ** Réz 2 mg 200% A-vitamin 800 μg 100%
* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték
Összetevők:
E-vitamin (D-alfa tokoferil-acetát), C-vitamin (L-aszkorbinsav), kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz), tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), cink (cink-citrát), nagy bársonyvirág kivonat (Tagetes erecta) (20% lutein), niacin (nikotinamid), béta-karotin, sáfrányvirág-kivonat (Crocus sativus), csomósodást gátló anyag (zsírsavak magnéziumsói), nagy bársonyvirág kivonat (Tagetes erecta) (20% zeaxantin), A-vitamin (retinil-acetát), réz (réz-biszglicinát), B2-vitamin (riboflavin).