A Netamin Tripla Ginzeng kapszula egyszerre háromféle ginzeng előnyeit kombinálja! Ezek a ginzeng fajták számos hasonló hatással rendelkeznek, ugyanakkor különböző egyedi tulajdonságaik is vannak. A három ginzeng fajta így együtt rendkívül sokoldalúan támogatja egészségedet.
A koreai ginzeng, más néven ázsiai ginzeng (Panax ginseng) egy 15-20 cm magas, gumós gyökerű évelő növény, amely Kelet-Ázsia hegyvidéki régióiban őshonos. Gyökerét évezredek óta használja az emberiség: több mint 5000 évvel ezelőtt fedezték fel először, a Kína északkeleti részén található Mandzsúria hegyeiben.1 Kezdetekben csak élelmiszerként fogyasztották, majd 2000 évvel később fontos részévé vált a hagyományos kínai, koreai és japán orvoslásnak is.2 Főleg a vitalitás, a fizikai és szellemi teljesítmény fokozására, az immunrendszer erősítésére, a nagy terhelés alatt álló szervezet támogatására, a fáradtság, gyengeség, hangulati problémák és koncentrációhiány ellen és fiatalító szerként alkalmazták.2-5
A koreai ginzengnek három fajtája van: friss, fehér és vörös. A fehér ginzeng egy szárítási folyamat eredménye, ami történhet napon vagy forró levegővel is; a vörös ginzeng esetén viszont a ginzeng gyökeret először több órán keresztül gőzölik, és csak ezután szárítják.6,7 Kutatások alapján a vörös ginzengben jelentősen magasabb az aktív hatóanyagok (ginzenozidok) szintje, így élettani hatásai is erősebbek, viszont kevesebb mellékhatással bír, mint a friss vagy fehér ginzeng.6,8
Az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius) egy hosszú életű, évelő növény, amely 20-70 cm magasra nő, és Észak-Amerika keleti partvidékén honos. Gyökerét már az amerikai őslakosok is alkalmazták, a különböző törzsek eltérő célokra, például az immunrendszer és a szervezet általános erősítésére, a szellemi képességek javítására, vagy éppen lázkezelésre.9-11 A 18. század elején egy jezsuita szerzetes fedezte fel Kanadában, és rövid időn belül értékes exportcikké vált: a vadon gyűjtött (majd a 19. század végétől termesztett) amerikai ginzenget nagy mennyiségben szállították Kínába, ahol sokkal nagyobb becsben tartják.12,13
A kínai tradicionális orvoslás az amerikai ginzenget évszázadok óta használja a Qi (ejtsd: csi), azaz életerő növelésére, az alacsony energiaszint, krónikus fáradtság leküzdésére. A fitoterápiában emellett az immunrendszer támogatására, a stressz, idegesség csökkentésére is gyakran ajánlják.14,15
A tajgagyökér néven is ismert szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus) egy Északkelet-Ázsiában őshonos, kis méretű, fás szárú cserje. Kelet-Oroszországban, Észak-Kínában, Koreában és Japánban is elterjedt. Bár növénytanilag nem rokona a koreai és amerikai ginzengnek, hasonló adaptogén tulajdonságai miatt világszerte a ginzengek közé sorolják. Több mint 2000 éves múltra tekint vissza a hagyományos kínai orvoslásban, de a koreai és orosz népi gyógyászatban is sok évszázada használják – immunerősítésre, fertőzések ellen, fáradtság csökkentésére, valamint a vitalitás és energia növelésére is.16-18
A szibériai ginzenggel kapcsolatos modern kutatások a 20. század közepén indultak be, amikor szovjet tudósok széles körben vizsgálni kezdték teljesítményfokozó és egyéb hatásait. Napjainkra már jóval több mint 1000 kutatás került publikálásra erről a gyógynövényről.18
A koreai vörös ginzengben és az amerikai ginzengben is a ginzeng szaponinok, vagy más néven ginzenozidok a fő aktív hatóanyagok. Ezek a vegyületek egyedülálló triterpenoid szaponinok, melyek kizárólag a Panax nemzetség tagjaiban találhatóak meg.2 Ezek közül is a legszélesebb körben tanulmányozott és biológiailag egyik legaktívabb az úgynevezett „K vegyület” (angolul Compound K), amely másodlagos ginzenozid, a szervezetben jön létre fő ginzenozidokból.19
Fontos tudni, hogy bár a koreai és amerikai ginzeng egy nemzetségbe tartoznak, mindkét növény jellegzetes hatóanyag-összetétellel rendelkezik – vagyis a bennük található egyes ginzenozidok típusa és mennyisége terén is számos eltérés mutatkozik a kettő között.20
A szibériai ginzeng nem tartalmaz ginzenozidokat, de számos más hasznos vegyület található benne. Pozitív élettani hatás szempontjából az eleuterozidok (különösen az eleuterozid B és eleuterozid E), az izofraxidin, illetve a fenolok és flavonoidok is fontos aktív összetevői a növény gyökerének.21,22
A koreai ginzeng, amerikai ginzeng és szibériai ginzeng is az adaptogén gyógynövények közé tartoznak, ami azt jelenti, hogy segítik a szervezetet alkalmazkodni (adaptálódni) a szélsőséges terhelésekhez.23-25 A ginzeng gyökerek hatóanyagai támogatják a szervezetet a fizikai vagy pszichés stresszel való megküzdésben és az egészséges egyensúlyi állapot (homeosztázis) fenntartásában.
Kutatások szerint a ginzengek a szervezet stresszre adott válaszát szabályozó hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg (HPA) tengelyre hatnak, hatékonyan csökkentve annak hiperaktivitását – enyhítve a stresszre adott immunválaszt és hormonális változásokat (pl. kortizolszint-emelkedés).16,26-29 A stresszhatás elmúlásával az adaptogén ginzengek a mellékvese-működés helyreállítását segítik elő. Emellett a sejtszintű energia növelésével és oxidatív károsodás megelőzésével a mellékvese normál működésének fenntartását is támogatják.
A ginzengfélék a HPA tengelyre, az idegsejtek közötti kommunikációban fontos szerepet játszó neurotranszmitterekre (ingerületátvivő anyagokra) és az idegsejtek képződéséhez, túléléséhez és fenntartásához elengedhetetlen neurotróf faktorokra is hatnak – kutatások szerint emiatt szerepük lehet a depresszió és egyéb hangulatzavarok kezelésében is.30-33
A koreai ginzeng, amerikai ginzeng és szibériai ginzeng gyökere is világszerte a legnépszerűbb energiafokozó, élénkítő hatóanyagok közé tartozik. Kúraszerű szedésük jelentős extra támogatást nyújthat minden olyan élethelyzetben, amikor fokozott fizikai és/vagy szellemi megterhelés ér minket – legyen szó sportról, vizsgákról, munkahelyi feladatokról vagy bármilyen más kihívásról. Ideális választás a tavaszi és őszi fáradtság idején is, amikor sokak által tapasztalt tünet a levertség, kimerültség, fáradékonyság és motivációhiány.
Kutatásokban a ginzeng hatékonyan csökkentette a fáradtságot egészséges és betegségben szenvedő embereknél egyaránt.34-36 Egy 2018-as, 10 korábbi vizsgálatot összegző tanulmány alapján jelentősen javítja a krónikus fáradtság szindróma tüneteit, már akár 15 nap alatt.34 A vizsgálatok eredményei alapján a résztvevők 70%-ánál volt jelentős javulás megfigyelhető a tapasztalt fáradtság szintjében. Egy 2004-es klinikai vizsgálatban a szibériai ginzeng a fáradtság súlyosságát és időtartamát is csökkentette a krónikus fáradtságban szenvedőknél.35 Egy 2023-as összefoglaló cikk megállapította, hogy a ginzeng csökkenti a fizikai aktivitás okozta izomkárosodást, segíti az izomzat és az egész szervezet regenerációját.37 A koreai és a szibériai ginzeng az állóképességet mérő VO2max szintjét (maximális oxigénfelvételi képesség), a kifáradásig eltelt időt és a teljes munkakapacitást is növeli.38-40
A ginzeng feltehetően többek között a HPA tengelyre gyakorolt hatásával, a fizikai terheléssel szembeni ellenálló képesség fokozásával, az értágító hatásával, az izmok oxigénkinyerésének növelésével, és az izomsejtek energiatermelésének fokozásával is segítheti a fizikai erőnlétet.36
Kutatások alapján a ginzeng gyökér nemcsak a fizikai teljesítményre, hanem a kognitív funkciókra is pozitív hatással van. Ilyen funkciók közé tartozik a tanulás, gondolkodás, érvelés és emlékezés képessége is. Emiatt a ginzeng szedése minden életkorban hasznos lehet, de kiemelten fontossá válhat idősebb korban, a szellemi frissesség megőrzése, a memória és egyéb kognitív funkciók javítása érdekében, akár korral járó szellemi hanyatlás vagy Alzheimer-kór esetén. Egy 2018-as, idősebb felnőttekkel végzett kutatás megállapította, hogy a rendszeres, legalább 5 évig tartó ginzeng fogyasztás a későbbi életszakaszban jobb kognitív funkciókkal jár.41 Az amerikai és a koreai ginzeng több vizsgálatban is javította a memóriát, tanulást, éberséget, koncentrációt és a reakcióidőt is.39,42-44 A kutatások szerint a ginzeng 10-15%-kal, sőt akár 25-27%-kal is javíthatja a memóriát.42,43,45-47
A különböző ginzengfélékben található ginzenozid és eleuterozid hatóanyagok a vércukorszint-szabályozás, gyulladáscsökkentés, neuroprotektív (idegsejtvédő) hatás és az agyi jelátviteli útvonalak befolyásolása révén is előnyösek lehetnek az agyműködésre nézve.16,33,44
Kutatások szerint a koreai, amerikai és szibériai ginzeng is úgynevezett immunmoduláns hatással bír, vagyis segít fenntartani az immunrendszer egészséges, kiegyensúlyozott működését és fokozza a betegségekkel és kórokozók támadásával szembeni ellenálló képességet.16,48-56 A ginzengfélék jelentős mértékben fokozzák a veleszületett és szerzett immunválaszban résztvevő sejtek szintjét is. Kutatások alapján a ginzeng rendszeres szedése különösen hatékony lehet a légúti megbetegedések – úgymint influenza, megfázás – ellen, segíthet a megelőzésben és a gyorsabb gyógyulásban is.
Egy 2006-os vizsgálatban az amerikai ginzeng az influenzaszezon idején 48%-kal csökkentette a légúti tünetek kockázatát és 55%-kal csökkentette azok időtartamát.56 Egy 2011-es tanulmány pedig 5 korábbi vizsgálat összefoglalásával arra jutott, hogy az amerikai ginzeng a megfázások számát 25%-kal csökkenti, a megfázások és egyéb akut légúti megbetegedések hosszát pedig 6 nappal lerövidíti.56 De hasonlóan kiváló eredmények születtek a koreai ginzenggel is! Például egy kutatásban a ginzenget szedő embereknél kétharmaddal kevesebb volt a megfázásos és influenzás megbetegedések száma, mint a ginzenget nem szedő embereknél.56 Egy másik vizsgálatban a koreai vörös ginzeng majdnem felére csökkentette az akut légúti megbetegedések számát és csökkentette a tünetek időtartamát, súlyosságát is.56
Az utóbbi húsz évben számos tudományos vizsgálat foglalkozott a ginzeng szexuális funkciókra gyakorolt hatásával – mind férfiaknál, mind nőknél. A ginzeng gyökereket a hagyományos orvoslás régóta alkalmazza afrodiziákumként és a termékenység javítására is.57-59 Modern kutatásokból pedig már tudjuk, hogy ez tudományosan is megalapozott. A ginzeng a simaizmok ellazításával elősegíti, hogy több vér áramolhasson a péniszbe, így támogatja a merevedés elérését és fenntartását, illetve fokozza az erekció keménységét is.51,60,61 A ginzeng szedésétől a férfiak szexuális teljesítőképességük javulásáról számoltak be.51,60 Emellett a ginzeng pozitív hatással lehet a tesztoszteronszintre és egyéb fontos nemi hormonok termelésére, valamint a spermiumok számára és minőségére is.60
A ginzeng azonban nemcsak a férfi, hanem a női szexuális egészséges is szolgálja! Kutatásokban kimutatták, hogy szedésével a szexuális zavarokban szenvedő nőknél segíti a szexuális izgalom és a nemi vágy fokozását.51 A változókorba lépő hölgyeknek is rendkívül hasznos társa lehet a ginzeng: kutatások szerint csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit (pl. hőhullámok, hangulatingadozás, depresszió, álmatlanság, fáradtság) és jelentősen javítja a változókorú nők életminőségét.51,62,63
Egy 2014-es, 16 korábbi vizsgálat eredményét összefoglaló tanulmány szerint a ginzeng mérsékelten csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet.64 Egy másik, 2019-es összefoglaló cikk szerint a ginzeng jótékony a vércukorszint menedzselésében, cukorbeteg és nem cukorbeteg embereknél is.65 Egy 2019-es vizsgálatban gyógyszeres kezelést kapó 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegnek adtak napi 3000 mg amerikai ginzenget, amitől az éhgyomri vércukorszint, a hosszú távú vércukorszintet jelző HbA1c értékét és a szisztolés vérnyomást is csökkent.66 A szibériai ginzengben található eleuterozidok kutatások szerint csökkentik az inzulinrezisztenciát, 2-es típusú cukorbetegeknél napi 480 mg szibériai ginzeng jelentősen csökkentette az éhgyomri és az étkezés utáni vércukorszintet is.67
Napjainkra már számos tudományos vizsgálat bizonyította, hogy fermentálás (mikroorganizmusok, például baktériumok által végzett erjesztés) során jelentősen megnövekszik a ginzeng számos jótékony hatóanyagának koncentrációja (pl. polifenolok, flavonoidok és ginzenozid metabolitok), növekszik az antioxidáns hatása és fokozottabbá válnak egyéb pozitív tulajdonságai is.68-79 A koreai vörös ginzeng fő aktív hatóanyagai, a ginzenozidok a folyamat során átalakulnak könnyebben felszívódó és biológiailag aktívabb formákba (ginzenozid metabolitok), utánozva a vastagbélben természetesen végbemenő fermentációs folyamatot.
Egy vizsgálatban kimutatták, hogy a koreai ginzeng talán legfontosabb, pozitív hatásainak jelentős részéért felelős hatóanyaga, a K vegyület (Compound K) fermentált ginzengből 15,5-szer jobban szívódik fel 24 óra alatt, 27-szer magasabb csúcs-koncentrációt ér el a vérben és kb. négyszer gyorsabban éri el ezt a csúcsot, mint nem fermentált ginzeng esetén.71
Frukto-oligoszacharidok
A frukto-oligoszacharidok prebiotikumok, vagy prebiotikus rostok. Ezek az étkezési rostok egy speciális csoportja, táplálékul szolgálnak a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumok (probiotikumok) számára, így elősegítik azok szaporodását és aktivitását. Mivel a prebiotikus rostok képesek megváltoztatni a bél mikrobiom összetételét, joggal feltételezhető, hogy a ginzengben található legfőbb aktív hatóanyagok, a ginzenozidok felszívódására is pozitív hatással lehetnek.80 Egy 2021-es vizsgálatban tudósok igazolták is ezt a feltevést: kimutatták, hogy a frukto-oligoszacharidok közel duplájára képesek növelni a szervezetben egyes ginzenozidok felszívódását, sőt a legértékesebb ginzenozid, a K vegyület felszívódását két és félszeresére is növelhetik.
Piperin
A piperin a fekete bors fő aktív összetevője, amely kutatások alapján képes jelentősen növelni egyes tápanyagok (pl. vitaminok, ásványi anyagok) és növényi vegyületek felszívódását és hasznosulását. Ezt feltehetően többféle hatásmechanizmus révén éri el, melyek közül egyik a P-glikoprotein nevű fehérje gátlása – ez a fehérje végzi ugyanis számos idegen vegyület sejtekből történő kiszállítását. A P-glikoprotein aktiválódása csökkentheti egyes ginzenozidok felszívódását, a piperin viszont ezt az aktiválódást gátolja, így fokozza számos ginzenozid felszívódását.80,81 Például egy 2018-as vizsgálat szerint a piperin kétszeresére növelheti az Rh2 nevű ginzenozid véráramba jutását.82
OGYÉI szám: 36555/2025. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőségbiztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
* Ez az ismertető nem a Netamin Tripla Ginzeng kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be a koreai ginzengről, amerikai ginzengről, szibériai ginzengről, frukto-oligoszacharidokról és piperinről rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Tripla Ginzeng kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.
1 Potenza MA, Montagnani M, Santacroce L, Charitos IA, Bottalico L. Ancient herbal therapy: A brief history of Panax ginseng. J Ginseng Res. 2023;47(3):359-365.
2 Radad K, Moldzio R, Rausch WD. Ginsenosides and their CNS targets. CNS Neurosci Ther. 2011;17(6):761-768.
3 Nuri TH, Yee JC, Gupta M, Khan MAN, Ming LC. A review of Panax ginseng as an herbal medicine. Arch Pharm Pract. 2016;7(5):61–65.
4 Kiefer D, Pantuso T. Panax ginseng. Am Fam Physician. 2003;68(8):1539-1542.
5 Park HJ, Kim DH, Park SJ, Kim JM, Ryu JH. Ginseng in traditional herbal prescriptions. J Ginseng Res. 2012;36(3):225-241.
6 Lee SM, Bae BS, Park HW, et al. Characterization of Korean Red Ginseng (Panax ginseng Meyer): History, preparation method, and chemical composition. J Ginseng Res. 2015;39(4):384-391.
7 Zhou J, Zhang J, Jing P, et al. Ginseng in white and red processed forms: Ginsenosides and cardiac side effects. Food Sci Nutr. 2023;12(3):1857-1868.
8 Chen S, Wang Z, Huang Y, et al. Ginseng and anticancer drug combination to improve cancer chemotherapy: a critical review. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:168940.
9 Borchers AT, Keen CL, Stern JS, Gershwin ME. Inflammation and Native American medicine: the role of botanicals. Am J Clin Nutr. 2000;72(2):339-347.
10 Setzer WN. The Phytochemistry of Cherokee Aromatic Medicinal Plants. Medicines (Basel). 2018;5(4):121.
11 naeb.brit.org/uses/species/2733/
12 Bahaji Azami NL, Yu Q, Shen YH. A Survey of the History and Applications of American Ginseng (西洋参). Chin Med Cult. 2021;4(1):12-18.
13 Park CH, Bang KH, Park CG, Sung JS, Song WS. General Introduction of American Ginseng Indigenous in USA and Canada. Korean J Plant Res. 2003;6(3):165-169.
14 Yang L, Hou A, Zhang J, et al. Panacis Quinquefolii Radix: A Review of the Botany, Phytochemistry, Quality Control, Pharmacology, Toxicology and Industrial Applications Research Progress. Front Pharmacol. 2020;11:602092.
15 webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/atReq?atid=ginseng.american2&lang=eng
16 Arouca A, Grassi-Kassisse DM. Eleutherococcus senticosus: studies and effects. Health. 2013;5(9):1509–1515.
17 Yarnell E, Abascal K, Rountree R. Clinical Botanical Medicine. Mary Ann Liebert, Inc.; 2009.
18 Gerontakos S, Taylor A, Avdeeva AY, et al. Findings of Russian literature on the clinical application of Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.): A narrative review. J Ethnopharmacol. 2021;278:114274.
19 Song WS, Shin KC, Oh DK. Production of ginsenoside compound K from American ginseng extract by fed-batch culture of Aspergillus tubingensis. AMB Express. 2023;13(1):64.
20 Zhang L, Virgous C, Si H. Ginseng and obesity: observations and understanding in cultured cells, animals and humans. J Nutr Biochem. 2017;44:1-10.
21 Zhang S, Wang X, Liu T, Li X, Wang M, Qiu Y. Optimization of the Extraction Process of Effective Components of Eleutherococcus senticosus Using Mathematical Models. J Food Qual. 2024;2024:1.
22 Shetty N, Harika V, Lokras S. Antioxidant Activity and Total Phenol and Flavonoids Analysis of Siberian Ginseng Root. Int J Curr Pharm Sci. 2020;12(1):38-40.
23 Szczuka D, Nowak A, Zakłos-Szyda M, et al. American Ginseng (Panax quinquefolium L.) as a Source of Bioactive Phytochemicals with Pro-Health Properties. Nutrients. 2019;11(5):1041.
24 Todorova V, Ivanov K, Delattre C, Nalbantova V, Karcheva-Bahchevanska D, Ivanova S. Plant Adaptogens-History and Future Perspectives. Nutrients. 2021;13(8):2861.
25 Panossian A, Wagner H. Adaptogens. A review of their history, biological activity, and clinical benefits. HerbalGram. 2011;90:52‐63.
26 Lee S, Rhee DK. Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety, and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. J Ginseng Res. 2017;41(4):589-594.
27 Panossian A, Wikman G. Effects of Adaptogens on the Central Nervous System and the Molecular Mechanisms Associated with Their Stress-Protective Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2010;3(1):188-224.
28 Lee NH, Son CG. Systematic review of randomized controlled trials evaluating the efficacy and safety of ginseng. J Acupunct Meridian Stud. 2011;4(2):85-97.
29 Liao LY, He YF, Li L, et al. A preliminary review of studies on adaptogens: comparison of their bioactivity in TCM with that of ginseng-like herbs used worldwide. Chin Med. 2018;13:57.
30 Jin Y, Cui R, Zhao L, Fan J, Li B. Mechanisms of Panax ginseng action as an antidepressant. Cell Prolif. 2019;52(6):e12696.
31 Hou W, Wang Y, Zheng P, Cui R. Effects of Ginseng on Neurological Disorders. Front Cell Neurosci. 2020;14:55.
32 Naoi M, Maruyama W, Nagai MS. Ginseng and Ginsenosides in Depression. In: Riederer P, Laux G, Nagatsu T, Le W, Riederer C, eds. NeuroPsychopharmacotherapy. Springer Cham; 2022:1401-1416.
33 Li XT, Zhou JC, Zhou Y, et al. Pharmacological effects of Eleutherococcus senticosus on the neurological disorders. Phytother Res. 2022;36(9):3490-3504.
34 Arring NM, Millstine D, Marks LA, Nail LM. Ginseng as a Treatment for Fatigue: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2018;24(7):624-633.
35 Hartz AJ, Bentler S, Noyes R, et al. Randomized controlled trial of Siberian ginseng for chronic fatigue. Psychol Med. 2004;34(1):51-61.
36 Bach HV, Kim J, Myung SK, Cho YA. Efficacy of Ginseng Supplements on Fatigue and Physical Performance: a Meta-analysis. J Korean Med Sci. 2016;31(12):1879-1886.
37 Muñoz-Castellanos B, Martínez-López P, Bailón-Moreno R, Esquius L. Effect of Ginseng Intake on Muscle Damage Induced by Exercise in Healthy Adults. Nutrients. 2023;16(1):90.
38 Goulet ED, Dionne IJ. Assessment of the effects of eleutherococcus senticosus on endurance performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005;15(1):75-83.
39 Oliynyk S, Oh S. Actoprotective effect of ginseng: improving mental and physical performance. J Ginseng Res. 2013;37(2):144-166.
40 Szymańska A, Nowak A, Lipert A, Kochan E. Effect of Ginseng Supplementation on Exercise Endurance as a Support for Cardiovascular Disease Management: A Systematic Review and Meta-Analysis. Antioxidants (Basel). 2024;14(1):32.
41 Lho SK, Kim TH, Kwak KP, et al. Effects of lifetime cumulative ginseng intake on cognitive function in late life. Alzheimers Res Ther. 2018;10(1):50.
42 Ossoukhova A, Owen L, Savage K, et al. Improved working memory performance following administration of a single dose of American ginseng (Panax quinquefolius L.) to healthy middle-age adults. Hum Psychopharmacol. 2015;30(2):108-122.
43 Bell L, Whyte A, Duysburgh C, et al. A randomized, placebo-controlled trial investigating the acute and chronic benefits of American Ginseng (Cereboost®) on mood and cognition in healthy young adults, including in vitro investigation of gut microbiota changes as a possible mechanism of action. Eur J Nutr. 2022;61(1):413-428.
44 Shin MS, Lee Y, Cho IH, Yang HJ. Brain plasticity and ginseng. J Ginseng Res. 2024;48(3):286-297.
45 Zeng M, Zhang K, Yang J, et al. Effects of Ginseng on Cognitive Function: A Systematic Review and Meta-Analysis. Phytother Res. 2024;38(12):6023-6034.
46 Yeo HB, Yoon HK, Lee HJ, Kang SG, Jung KY, Kim L. Effects of Korean Red Ginseng on Cognitive and Motor Function: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Trial. J Ginseng Res. 2012;36(2):190-197.
47 Lee BC, Choe YM, Suh GH, et al. Ginseng intake and Alzheimer disease-specific cognition in older adults according to apolipoprotein ε4 allele status. Front Aging Neurosci. 2023;15:1152626.
48 Kang S, Min H. Ginseng, the 'Immunity Boost': The Effects of Panax ginseng on Immune System. J Ginseng Res. 2012;36(4):354-368.
49 Riaz M, Rahman NU, Zia-Ul-Haq M, Jaffar HZ, Manea R. Ginseng: a dietary supplement as immune-modulator in various diseases. Trends in Food Sci Technol. 2019;83:12–30.
50 Ratan ZA, Youn SH, Kwak YS, et al. Adaptogenic effects of Panax ginseng on modulation of immune functions. J Ginseng Res. 2021;45(1):32-40.
51 Li Z, Wang Y, Xu Q, et al. Ginseng and health outcomes: an umbrella review. Front Pharmacol. 2023;14:1069268.
52 Sun YL, Liu LD, Hong SK. Eleutherococcus senticosus as a crude medicine: review of biological and pharmacological effects. J Med Plants Res. 2011;5(25):5946-5952.
53 Drozd J, Sawicka T, Prosińska J. Estimation of humoral activity of Eleutherococcus senticosus. Acta Pol Pharm. 2002;59(5):395-401.
54 Bohn B, Nebe CT, Birr C. Flow-cytometric studies with eleutherococcus senticosus extract as an immunomodulatory agent. Arzneimittelforschung. 1987;37(10):1193-1196.
55 Panossian A, Brendler T. The Role of Adaptogens in Prophylaxis and Treatment of Viral Respiratory Infections. Pharmaceuticals (Basel). 2020;13(9):236.
56 Alsayari A, Muhsinah AB, Almaghaslah D, Annadurai S, Wahab S. Pharmacological Efficacy of Ginseng against Respiratory Tract Infections. Molecules. 2021;26(13):4095.
57 Davydov M, Krikorian AD. Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.) Maxim. (Araliaceae) as an adaptogen: a closer look. J Ethnopharmacol. 2000;72(3):345-393.
58 Leung KW, Wong AS. Ginseng and male reproductive function. Spermatogenesis. 2013;3(3):e26391.
59 El-Shimi BI, Mohareb RM, Ahmed HH, Abohashem RS, Mahmoud KF, Hanna DH. Panax ginseng nanoemulsion for counteracting male infertility via modulating sex hormones and oxidative stress in a rat model. Sci Rep. 2024;14(1):29239.
60 Leisegang K, Finelli R. Alternative medicine and herbal remedies in the treatment of erectile dysfunction: A systematic review. Arab J Urol. 2021;19(3):323-339.
61 Kim MJ, Choi YS, Jang YA, Kim HK. Effect of Eleutheroside E from Eleutherococcus senticosus on the Contractility of Rabbit Penile Corpus Cavernosum Smooth Muscle. Yakhak Hoeji 2020;64(4):307-311.
62 Kim MS, Lim HJ, Yang HJ, Lee MS, Shin BC, Ernst E. Ginseng for managing menopause symptoms: a systematic review of randomized clinical trials. J Ginseng Res. 2013;37(1):30-36.
63 Song J, Lee N, Yang HJ, et al. The beneficial potential of ginseng for menopause. J Ginseng Res. 2024;48(5):449-453.
64 Shishtar E, Sievenpiper JL, Djedovic V, et al. The effect of ginseng (the genus panax) on glycemic control: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. PLoS One. 2014;9(9):e107391.
65 Chen W, Balan P, Popovich DG. Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies. Molecules. 2019;24(24):4501.
66 Vuksan V, Xu ZZ, Jovanovski E, et al. Efficacy and safety of American ginseng (Panax quinquefolius L.) extract on glycemic control and cardiovascular risk factors in individuals with type 2 diabetes: a double-blind, randomized, cross-over clinical trial. Eur J Nutr. 2019;58(3):1237-1245.
67 Enno F, Gleske J. Siberian Ginseng results in beneficial effects on glucose metabolism in diabetes type 2 patients: a double blind placebo-controlled study in comparison to Panax Ginseng. Int J Clin Nutr. 2013;1(1):11–17.
68 Luo X, Dong M, Liu J, et al. Fermentation: improvement of pharmacological effects and applications of botanical drugs. Front Pharmacol. 2024;15:1430238.
69 Yoon EJ, Ahn JW, Kim HS, et al. Improvement of Cognitive Function by Fermented Panax ginseng C.A. Meyer Berries Extracts in an AF64A-Induced Memory Deficit Model. Nutrients. 2023;15(15):3389.
70 Hussain A, Bose S, Wang J-H, Yadav MK, Mahajan GB, Kim H. Fermentation, a feasible strategy for enhancing bioactivity of herbal medicines. Food Res Int. 2016;81:1–16.
71 Jin H, Seo JH, Uhm YK, Jung CY, Lee SK, Yim SV. Pharmacokinetic comparison of ginsenoside metabolite IH-901 from fermented and non-fermented ginseng in healthy Korean volunteers. J Ethnopharmacol. 2012;139(2):664-667.
72 Doh ES, Chang JP, Lee KH, Seong NS. Ginsenoside change and antioxidation of fermented ginseng. Korean J Med Crop Sci. 2010;18(4):255–265.
73 Jung J, Jang HJ, Eom SJ, Choi NS, Lee NK, Paik HD. Fermentation of red ginseng extract by the probiotic Lactobacillus plantarum KCCM 11613P: ginsenoside conversion and antioxidant effects. J Ginseng Res. 2019;43(1):20-26.
74 Lin S, Wu Y, Huang Q, et al. Optimization of Antioxidant Activity of Compounds Generated during Ginseng Extract Fermentation Supplemented with Lactobacillus. Molecules. 2024;29(6):1265.
75 Lee HJ, Jung EY, Lee HS, et al. Bioavailability of fermented Korean red ginseng. J Food Sci Nutr. 2009;14(3):201–207.
76 Shin MB, Kim SA, Lee S, et al. Pharmacokinetic Comparison of Ginsenosides between Fermented and Non-Fermented Red Ginseng in Healthy Volunteers. Pharmaceutics. 2022;14(12):2807.
77 Fukami H, Ueda T, Matsuoka N. Pharmacokinetic Study of Compound K in Japanese Subjects After Ingestion of Panax ginseng Fermented by Lactobacillus paracasei A221 Reveals Significant Increase of Absorption into Blood. J Med Food. 2019;22(3):257-263.
78 Yoo JM, Lee JY, Lee YG, Baek S, Kim MR. Enhanced production of compound K in fermented ginseng extracts by Lactobacillus brevis. Food Sci Biotechnol. 2018;28(3):823-829.
79 Choi ID, Ryu JH, Lee DE, et al. Enhanced Absorption Study of Ginsenoside Compound K (20-O-β-(D-Glucopyranosyl)-20(S)-protopanaxadiol) after Oral Administration of Fermented Red Ginseng Extract (HYFRG™) in Healthy Korean Volunteers and Rats. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3908142.
80 Hu QR, Hong H, Zhang ZH, et al. Methods on improvements of the poor oral bioavailability of ginsenosides: Pre-processing, structural modification, drug combination, and micro- or nano- delivery system. J Ginseng Res. 2023;47(6):694-705.
81 Dudhatra GB, Mody SK, Awale MM, et al. A comprehensive review on pharmacotherapeutics of herbal bioenhancers. ScientificWorldJournal. 2012;2012:637953.
82 Jin ZH, Qiu W, Liu H, Jiang XH, Wang L. Enhancement of oral bioavailability and immune response of Ginsenoside Rh2 by co-administration with piperine. Chin J Nat Med. 2018;16(2):143-149
Napi egy kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezés közben.
Fermentált koreai vörös ginzeng kivonat 75 mg - ebből ginzenozid (80%) 60 mg Amerikai ginzeng kivonat (4:1) 60 mg Szibériai ginzeng (tajgagyökér) kivonat (4:1) 50 mg Frukto-oligoszacharidok 10 mg Feketebors-kivonat 2,5 mg - ebből piperin (95%) 2,37 mg
Összetevők: tömegnövelő szerek (kalcium-karbonát, mikrokristályos cellulóz), kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz, nátrium-réz-klorofillin), fermentált koreai vörös ginzeng gyökér kivonat (Panax ginseng), amerikai ginzeng gyökér kivonat (Panax quinquefolius), tajgagyökér gyökér kivonat (Eleutherococcus senticocus), csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, zsírsavak magnéziumsói), frukto-oligoszacharidok, feketebors-kivonat (Piper nigrum).