A Netamin Vegán Omega-3 Algaolaj kapszula Schizochytrium sp. tengeri mikroalgából származó olajat tartalmaz, amely rendkívül gazdag forrása a dokozahexaénsav (DHA) nevű omega-3 zsírsavnak. Napi 1 kapszula 200 mg DHA zsírsavat tartalmaz, így támogatja a tudományosan is igazolt jótékony egészségügyi hatások eléréséhez szükséges DHA bevitelt!
A Schizochytrium sp. alga fenntartható forrása az egészséghez elengedhetetlen DHA omega-3 zsírsavnak. Igazoltan biztonságos, nehézfémekre ellenőrzött, és 100% vegán termék!
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavak. Többszörösen telítetlenek, mert kémiai szerkezetük több úgynevezett kettős kötéssel is rendelkezik, és esszenciálisak, azaz nélkülözhetetlenek, mert a szervezetünk nem képes előállítani őket, így megfelelő bevitelükről táplálkozással és táplálékkiegészítéssel kell gondoskodnunk.
Három fő omega-3 típus van: eikozapentaénsav (EPA), dokozahexaénsav (DHA) és alfa-linolénsav (ALA). Az EPA és DHA legjobb forrásai a halak, tengeri herkentyűk, és algák. Az ALA elsősorban növényi forrásokban található meg, például dió, chia mag, lenmag, repceolaj, szójaolaj.
Az omega-3-ak a legtöbbet vizsgált tápanyagok közé tartoznak: emberi szervezetre gyakorolt hatásaikról már több tízezer tudományos publikáció született. Az egyik típusra különösen nagy figyelem irányul, ez pedig nem más, mint a DHA. Ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a DHA a legtöbbet kutatott és egészségünk szempontjából legfontosabb omega-3 zsírsav.1-3
Tudományos bizonyítékok alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a DHA zsírsav megfelelő mennyiségű bevitele az alábbi kedvező hatásokkal jár:
Számos kutatás foglalkozott már a növényi étrendet követők, azaz a vegetáriánusok és vegánok omega-3-szintjével.4-12 Ezek gyakorlatilag mind ugyanarra a konklúzióra jutottak: a vegánok és vegetáriánusok omega-3 bevitele és vérük omega-3 koncentrációja is jelentősen alacsonyabb, mint a mindenevőké, vagyis a halat, húst is fogyasztó embereké.
Egy 659 főn végzett brit kutatás szerint a a vegetáriánusok EPA- és DHA-szintje 30%-kal alacsonyabb, mint a mindenevőké, míg a vegánok EPA-szintje több mint 50%-kal, DHA-szintje csaknem 60%-kal alacsonyabb.4
A növényi étrendet követők alacsony DHA-szintje több okra is visszavezethető:
A DHA alacsony étrendi bevitele, és az ebből fakadó alacsony DHA-szint, nemcsak a vegetáriánus és vegán étrendet követőknél lehet probléma. A modern nyugati étrend nem tartalmaz sok tengeri élelmiszert, sőt mi magyarok kifejezetten rosszul teljesítünk: halfogyasztásunk fejenként 6,5 kg évente, míg az EU országokban 23-24 kg, de világszinten is 16 kg feletti ez az adat.27 A DHA étrend-kiegészítővel történő bevitele tehát szinte mindenkinek rendkívül kedvező, azoknak is, akik nem zárják ki a húst étrendjükből! Tökéletes választás, ha nem kedveled a halat és tengeri herkentyűket, de szeretnéd egészségedet széles körűen támogatni, és optimálisabb irányba billenteni szervezetedben az omega-3 és omega-6 zsírsavak arányát.
A DHA elképesztően fontos szerepet játszik az agyműködésben: több mint 90%-át adja agyunk omega-3-tartalmának és akár 25%-át a teljes zsírtartalmának.28,29 Az agyon belül a memóriához kapcsolódó területekben mutatható ki a legmagasabb DHA koncentráció.30-33 A DHA zsírsav fokozza az agy vérellátását, ezzel is támogatva az egészséges agyi funkciókat.34
Tudományos kutatások sora jutott arra, hogy az alacsony DHA-szint összefügg a rosszabb szellemi képességekkel, a szellemi hanyatlással, a depresszió, demencia, skizofrénia és Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával.3,35-39 A DHA kiegészítővel történő pótlása kutatásokban javította a memóriát, reakcióidőt, tanulást, figyelmet, probléma-megoldást is.36,37,39
A DHA kiegészítés enyhe szellemi hanyatlásban (mild cognitive impairment – MCI) szenvedő idősebb felnőtteknél a memória, figyelem, mentális állapot, szógördülékenység területén is jelentős javulást eredményezett.40-43 De a normális, úgynevezett életkorral összefüggő szellemi hanyatlás esetén is hasznos lehet: kutatások szerint a DHA-szint helyreállításával az idősebb felnőttek kevesebb hibát vétettek a tanulási és emlékezési képességeket mérő teszteken.44
Az agy mellett a szem is rendkívül magas koncentrációban tartalmaz DHA zsírsavat. A retina egyes részeiben a zsírsejtek 50-70%-a DHA, létfontosságú összetevője a fényt idegi jelekké alakító fotoreceptorok sejthártyáinak.45 Hiánya a látás romlásához vezethet, mivel csökkenti a szemben található rodopszin nevű fehérje aktivitását, ami a vizuális jelek agyba továbbításáért felel.46
Az omega-3 zsírsavakban, és különösen a DHA zsírsavban gazdag étrend támogathatja a retina életkorral összefüggő, éreredetű (vaszkuláris) és idegsejt eredetű (neuronális) betegségei elleni védelmet.47,48 Kutatások alapján az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitele az egészséges könnytermelést, a szem általános komfortérzetének javítását, a száraz szem szindróma kezelését és megelőzését is segítheti, és az időskori makula degeneráció (AMD) és a zöldhályog (glaukóma) kockázatát is csökkentheti.49-52
Igen nagy számú kutatás jutott arra az eredményre, hogy az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez, állapotának javításához.53,54 A DHA a vérzsírokra (trigliceridek, HDL koleszterin), vérlemezke funkcióra, endothel- és érfunkcióra, vérnyomásra, szívizom ingerelhetőségre, és az oxidatív stressz és gyulladás szintjére is jótékonyan hathat.55-62
Egy vizsgálatban a DHA közel kétszer jobban megnövelte az omega-3 indexet, mint az EPA.63 Az omega-3 index a vér omega-3-szintjét mutatja és magas értéke összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri események (beleértve a hirtelen szívhalál) csökkent kockázatával.64
Egy kutatásban a DHA 13,3%-kal csökkentette a vér triglicerid-szintjét – ennek magas szintje a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához vezet.65 7,6%-kal növelte a „jó” HDL koleszterin szintjét is, ami a szív-érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti.66 Egy 20 vizsgálatot összegző tanulmány alapján a vérnyomás diasztolés értékét átlagosan 3,1 Hgmm-rel csökkenti.67 A magas diasztolés vérnyomás növeli a szívroham és stroke kockázatát.
A DHA egy kritikusan fontos tápanyag magzati és csecsemőkorban: először a köldökzsinóron, majd az anyatejen keresztül jut hozzá a baba. A legtöbb nemzeti és nemzetközi ajánlás is legalább napi 200 mg DHA bevitelét javasolja a terhes és szoptató nőknek.68,69
A DHA nélkülözhetetlen az agy, idegrendszer és szemek egészséges fejlődéséhez: terhesség (különösen az utolsó trimeszter) és születés után felhalmozódik a gyermek agyában és retinájában.70 A DHA hiánya az agy szerkezetére, működésére, neurokémiai anyagainak mennyiségére is negatív hatással van, vezethet értelmi fogyatékossághoz, csökkent intelligenciához, tanulási zavarokhoz, figyelem- és viselkedési zavarokhoz (ADD/ADHD), látásproblémákhoz.28,36,71-76
Az anyai DHA bevitel kutatások szerint az allergiás betegségek kockázatát is csökkentheti.77-80
A magasabb DHA-szinttel rendelkező gyerekek gyakran jobban teljesítenek az iskolában.81 A DHA szedése a memóriára, tanulási képességre és a viselkedésre is pozitív hatással van.36,73 Egy vizsgálat azt is megállapította, hogy serdülőkorú fiataloknál a magasabb DHA-bevitel összefügg a figyelem javulásával, a növényi ételekben található ALA zsírsav esetén azonban nem mutattak ki ilyen összefüggést.82
Az omega-3 zsírsavak erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, megfelelő bevitelük így nagyon hasznosnak bizonyulhat krónikus gyulladással járó állapotok, például ízületi gyulladás, kopás esetén.35,83
Az omega-3 zsíroknak az immunrendszer fejlődésében, és az immunsejtek membránjaiba beépülve azok optimális működésében is kiemelt szerepe van.84,85 A szervezet optimális omega-3-szintje nagyon fontos szerepet játszhat az immunrendszer aktivitásának szabályozásában is, hiszen kordában tartja a gyulladásos folyamatokat, melyek az immunválasz részei – ám túl gyengének vagy túl erősnek sem szabad lenniük.84,86,87
Egy 2020-as vizsgálat kimutatta, hogy a DHA jelentősen hatékonyabb gyulladáscsökkentő, mint az EPA, mivel jóval több gyulladáskeltő fehérjére van gátló hatással.88
OGYÉI szám: 34592/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Hivatkozások
1 Mansour HM. Chapter 1: Nutrition and Brain Functions in Health and Disease. In: Mohamed W, Kobeissy F, eds. Nutrition and Psychiatric Disorders. Springer Nature; 2022:3–26.
2 Bagheri Novir S, Tirandaz A, Lotfipour H. Quantum study of DHA, DPA and EPA anticancer fatty acids for microscopic explanation of their biological functions. J Mol Liq. 2021;325:114646.
3 Calder PC. Docosahexaenoic Acid. Ann Nutr Metab. 2016;69 Suppl 1:7-21.
4 Rosell MS, Lloyd-Wright Z, Appleby PN, Sanders TA, Allen NE, Key TJ. Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids in plasma in British meat-eating, vegetarian, and vegan men. Am J Clin Nutr. 2005;82(2):327-334.
5 Kornsteiner M, Singer I, Elmadfa I. Very low n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid status in Austrian vegetarians and vegans. Ann Nutr Metab. 2008;52(1):37-47.
6 Fokkema MR, Brouwer DA, Hasperhoven MB, Hettema Y, Bemelmans WJ, Muskiet FA. Polyunsaturated fatty acid status of Dutch vegans and omnivores. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2000;63(5):279-285.
7 Mann N, Pirotta Y, O'Connell S, Li D, Kelly F, Sinclair A. Fatty acid composition of habitual omnivore and vegetarian diets. Lipids. 2006;41(7):637-646.
8 Lee HY, Woo J, Chen ZY, Leung SF, Peng XH. Serum fatty acid, lipid profile and dietary intake of Hong Kong Chinese omnivores and vegetarians. Eur J Clin Nutr. 2000;54(10):768-773.
9 Elorinne AL, Alfthan G, Erlund I, et al. Food and Nutrient Intake and Nutritional Status of Finnish Vegans and Non-Vegetarians [published correction appears in PLoS One. 2016;11(3):e0151296]. PLoS One. 2016;11(2):e0148235.
10 Sarter B, Kelsey KS, Schwartz TA, Harris WS. Blood docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in vegans: Associations with age and gender and effects of an algal-derived omega-3 fatty acid supplement. Clin Nutr. 2015;34(2):212-218.
11 Welch AA, Shakya-Shrestha S, Lentjes MA, Wareham NJ, Khaw KT. Dietary intake and status of n-3 polyunsaturated fatty acids in a population of fish-eating and non-fish-eating meat-eaters, vegetarians, and vegans and the product-precursor ratio [corrected] of α-linolenic acid to long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids: results from the EPIC-Norfolk cohort [published correction appears in Am J Clin Nutr. 2011 Mar;93(3):676]. Am J Clin Nutr. 2010;92(5):1040-1051.
12 Lane KE, Wilson M, Hellon TG, Davies IG. Bioavailability and conversion of plant based sources of omega-3 fatty acids - a scoping review to update supplementation options for vegetarians and vegans. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(18):4982-4997.
13 Burdge GC, Wootton SA. Conversion of alpha-linolenic acid to eicosapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in young women. Br J Nutr. 2002;88(4):411-420.
14 Plourde M, Cunnane SC. Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements [published correction appears in Appl Physiol Nutr Metab. 2008 Feb;33(1):228-9]. Appl Physiol Nutr Metab. 2007;32(4):619-634.
15 Harnack K, Andersen G, Somoza V. Quantitation of alpha-linolenic acid elongation to eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid as affected by the ratio of n6/n3 fatty acids. Nutr Metab (Lond). 2009;6:8.
16 Davis BC, Kris-Etherton PM. Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. Am J Clin Nutr. 2003;78(3 Suppl):640S-646S.
17 Indu M. Ghafoorunissa. n-3 fatty acids in Indian diets—Comparison of the effects of precursor (alpha-linolenic acid) Vs product (long chain n-3 poly unsaturated fatty acids) Nutr Res. 1992;12(4-5):569–582.
18 Das UN. Essential fatty acids: biochemistry, physiology and pathology. Biotechnol J. 2006;1(4):420-439.
19 Bertrandt J, Klos A, Debski B. Content of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in serum and liver of rats fed restricted diets supplemented with vitamins B2, B6 and folic acid. Biofactors. 2004;22(1-4):189-192.
20 Das UN. A defect in Δ6 and Δ5 desaturases may be a factor in the initiation and progression of insulin resistance, the metabolic syndrome and ischemic heart disease in South Asians. Lipids Health Dis. 2010;9:130.
21 Baumgartner J, Smuts CM, Zimmermann MB. Providing male rats deficient in iron and n-3 fatty acids with iron and alpha-linolenic acid alone affects brain serotonin and cognition differently from combined provision. Lipids Health Dis. 2014;13:97.
22 Burdge GC, Jones AE, Wootton SA. Eicosapentaenoic and docosapentaenoic acids are the principal products of alpha-linolenic acid metabolism in young men*. Br J Nutr. 2002;88(4):355-363.
23 Brenna JT. Efficiency of conversion of alpha-linolenic acid to long chain n-3 fatty acids in man. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2002;5(2):127-132.
24 Gillingham BL. The metabolic fate of alpha linolenic acid (ALA) IHP Mag. 2013;1:72–79
25 Ali S, Aiello A, Zotti T, et al. Age-associated changes in circulatory fatty acids: new insights on adults and long-lived individuals. Geroscience. 2023;45(2):781-796.
26 Tosi F, Sartori F, Guarini P, Olivieri O, Martinelli N. Delta-5 and delta-6 desaturases: crucial enzymes in polyunsaturated fatty acid-related pathways with pleiotropic influences in health and disease. Adv Exp Med Biol. 2014;824:61-81.
27 infostart.hu/belfold/2023/12/10/nehany-telepulesrol-es-egy-halfaj-sikertorteneterol-peldat-vehetne-az-egesz-orszag
28 Guesnet P, Alessandri JM. Docosahexaenoic acid (DHA) and the developing central nervous system (CNS) - Implications for dietary recommendations. Biochimie. 2011;93(1):7-12.
29 Brenna JT, Diau GY. The influence of dietary docosahexaenoic acid and arachidonic acid on central nervous system polyunsaturated fatty acid composition. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2007;77(5-6):247-250.
30 Bradbury J. Docosahexaenoic acid (DHA): an ancient nutrient for the modern human brain. Nutrients. 2011;3(5):529-554.
31 Bazan NG. The onset of brain injury and neurodegeneration triggers the synthesis of docosanoid neuroprotective signaling. Cell Mol Neurobiol. 2006;26(4-6):901-913.
32 Bazan NG, Musto AE, Knott EJ. Endogenous signaling by omega-3 docosahexaenoic acid-derived mediators sustains homeostatic synaptic and circuitry integrity. Mol Neurobiol. 2011;44(2):216-222.
33 Cao D, Kevala K, Kim J, et al. Docosahexaenoic acid promotes hippocampal neuronal development and synaptic function. J Neurochem. 2009;111(2):510-521.
34 Howe PRC, Evans HM, Kuszewski JC, Wong RHX. Effects of Long Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Function in Mildly Hypertensive Older Adults [published correction appears in Nutrients. 2019 May 10;11(5):]. Nutrients. 2018;10(10):1413.
35 Horrocks LA, Yeo YK. Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA). Pharmacol Res. 1999;40(3):211-225.
36 Weiser MJ, Butt CM, Mohajeri MH. Docosahexaenoic Acid and Cognition throughout the Lifespan. Nutrients. 2016;8(2):99.
37 Cardoso C, Afonso C, Bandarra NM. Dietary DHA and health: cognitive function ageing. Nutr Res Rev. 2016;29(2):281-294.
38 Lauritzen L, Brambilla P, Mazzocchi A, Harsløf LB, Ciappolino V, Agostoni C. DHA Effects in Brain Development and Function. Nutrients. 2016;8(1):6.
39 Yurko-Mauro K, Alexander DD, Van Elswyk ME. Docosahexaenoic acid and adult memory: a systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2015;10(3):e0120391.
40 Kotani S, Sakaguchi E, Warashina S, et al. Dietary supplementation of arachidonic and docosahexaenoic acids improves cognitive dysfunction. Neurosci Res. 2006;56(2):159-164.
41 Rondanelli M, Opizzi A, Faliva M, et al. Effects of a diet integration with an oily emulsion of DHA-phospholipids containing melatonin and tryptophan in elderly patients suffering from mild cognitive impairment. Nutr Neurosci. 2012;15(2):46-54.
42 Vakhapova V, Cohen T, Richter Y, Herzog Y, Korczyn AD. Phosphatidylserine containing omega-3 fatty acids may improve memory abilities in non-demented elderly with memory complaints: a double-blind placebo-controlled trial. Dement Geriatr Cogn Disord. 2010;29(5):467-474.
43 Sinn N, Milte CM, Street SJ, et al. Effects of n-3 fatty acids, EPA v. DHA, on depressive symptoms, quality of life, memory and executive function in older adults with mild cognitive impairment: a 6-month randomised controlled trial. Br J Nutr. 2012;107(11):1682-1693.
44 Yurko-Mauro K, McCarthy D, Rom D, et al. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline. Alzheimers Dement. 2010;6(6):456-464.
45 Calder PC. Very long-chain n-3 fatty acids and human health: fact, fiction and the future. Proc Nutr Soc. 2018;77(1):52-72.
46 Senapati S, Gragg M, Samuels IS, Parmar VM, Maeda A, Park PS. Effect of dietary docosahexaenoic acid on rhodopsin content and packing in photoreceptor cell membranes. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2018;1860(6):1403-1413.
47 SanGiovanni JP, Chew EY, Clemons TE, et al. The relationship of dietary lipid intake and age-related macular degeneration in a case-control study: AREDS Report No. 20. Arch Ophthalmol. 2007;125(5):671-679.
48 SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res. 2005;24(1):87-138.
49 Liu A, Ji J. Omega-3 essential fatty acids therapy for dry eye syndrome: a meta-analysis of randomized controlled studies. Med Sci Monit. 2014;20:1583-1589.
50 Giannaccare G, Pellegrini M, Sebastiani S, et al. Efficacy of Omega-3 Fatty Acid Supplementation for Treatment of Dry Eye Disease: A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Cornea. 2019;38(5):565-573.
51 Downie LE, Vingrys AJ. Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults. Transl Vis Sci Technol. 2018;7(3):1.
52 Lawrenson JG, Evans JR. Omega 3 fatty acids for preventing or slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(4):CD010015.
53 Jain AP, Aggarwal KK, Zhang PY. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(3):441-445.
54 Rogers TS, Seehusen DA. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease. Am Fam Physician. 2018;97(9):562-564.
55 Geppert J, Kraft V, Demmelmair H, Koletzko B. Docosahexaenoic acid supplementation in vegetarians effectively increases omega-3 index: a randomized trial. Lipids. 2005;40(8):807-814.
56 Mori TA, Watts GF, Burke V, Hilme E, Puddey IB, Beilin LJ. Differential effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on vascular reactivity of the forearm microcirculation in hyperlipidemic, overweight men. Circulation. 2000;102(11):1264-1269.
57 Bucher HC, Hengstler P, Schindler C, Meier G. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Med. 2002;112(4):298-304.
58 Hu FB, Bronner L, Willett WC, et al. Fish and omega-3 fatty acid intake and risk of coronary heart disease in women. JAMA. 2002;287(14):1815-1821.
59 Engler MM, Engler MB. Omega-3 fatty acids: role in cardiovascular health and disease. J Cardiovasc Nurs. 2006;21(1):17-26.
60 Burr ML, Fehily AM, Gilbert JF, et al. Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: diet and reinfarction trial (DART). Lancet. 1989;2(8666):757-761.
61 Geppert J, Kraft V, Demmelmair H, Koletzko B. Microalgal docosahexaenoic acid decreases plasma triacylglycerol in normolipidaemic vegetarians: a randomised trial. Br J Nutr. 2006;95(4):779-786.
62 Kelley DS, Siegel D, Vemuri M, Chung GH, Mackey BE. Docosahexaenoic acid supplementation decreases remnant-like particle-cholesterol and increases the (n-3) index in hypertriglyceridemic men. J Nutr. 2008;138(1):30-35.
63 Allaire J, Harris WS, Vors C, et al. Supplementation with high-dose docosahexaenoic acid increases the Omega-3 Index more than high-dose eicosapentaenoic acid. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2017;120:8-14.
64 von Schacky C. Omega-3 index and cardiovascular health. Nutrients. 2014;6(2):799-814.
65 Allaire J, Couture P, Leclerc M, et al. A randomized, crossover, head-to-head comparison of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid supplementation to reduce inflammation markers in men and women: the Comparing EPA to DHA (ComparED) Study. Am J Clin Nutr. 2016;104(2):280-287.
66 Allaire J, Vors C, Tremblay AJ, et al. High-Dose DHA Has More Profound Effects on LDL-Related Features Than High-Dose EPA: The ComparED Study. J Clin Endocrinol Metab. 2018;103(8):2909-2917.
67 Guo XF, Li KL, Li JM, Li D. Effects of EPA and DHA on blood pressure and inflammatory factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(20):3380-3393.
68 Coletta JM, Bell SJ, Roman AS. Omega-3 Fatty acids and pregnancy. Rev Obstet Gynecol. 2010;3(4):163-171.
69 Bergmann RL, Haschke-Becher E, Klassen-Wigger P, et al. Supplementation with 200 mg/day docosahexaenoic acid from mid-pregnancy through lactation improves the docosahexaenoic acid status of mothers with a habitually low fish intake and of their infants. Ann Nutr Metab. 2008;52(2):157-166.
70 Osendarp SJM. The role of omega-3 fatty acids in child development. OCL. 2011;18(6):307–313.
71 Lepping RJ, Honea RA, Martin LE, et al. Long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation in the first year of life affects brain function, structure, and metabolism at age nine years. Dev Psychobiol. 2019;61(1):5-16.
72 Colombo J, Jill Shaddy D, Kerling EH, Gustafson KM, Carlson SE. Docosahexaenoic acid (DHA) and arachidonic acid (ARA) balance in developmental outcomes. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2017;121:52-56.
73 Kuratko CN, Barrett EC, Nelson EB, Salem N Jr. The relationship of docosahexaenoic acid (DHA) with learning and behavior in healthy children: a review. Nutrients. 2013;5(7):2777-2810.
74 Innis SM. Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Res. 2008;1237:35-43.
75 Agostoni C, Trojan S, Bellù R, Riva E, Bruzzese MG, Giovannini M. Developmental quotient at 24 months and fatty acid composition of diet in early infancy: a follow up study. Arch Dis Child. 1997;76(5):421-424.
76 Innis SM, Friesen RW. Essential n-3 fatty acids in pregnant women and early visual acuity maturation in term infants. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):548-557.
77 Miles EA, Childs CE, Calder PC. Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids (LCPUFAs) and the Developing Immune System: A Narrative Review. Nutrients. 2021;13(1):247.
78 Garcia-Larsen V, Ierodiakonou D, Jarrold K, et al. Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis. PLoS Med. 2018;15(2):e1002507.
79 Hansell AL, Bakolis I, Cowie CT, et al. Childhood fish oil supplementation modifies associations between traffic related air pollution and allergic sensitisation. Environ Health. 2018;17(1):27.
80 Birch EE, Khoury JC, Berseth CL, et al. The impact of early nutrition on incidence of allergic manifestations and common respiratory illnesses in children. J Pediatr. 2010;156(6):902-906.e1.
81 Boucher O, Burden MJ, Muckle G, et al. Neurophysiologic and neurobehavioral evidence of beneficial effects of prenatal omega-3 fatty acid intake on memory function at school age. Am J Clin Nutr. 2011;93(5):1025-1037.
82 Pinar-Martí A, Fernández-Barrés S, Gignac F, et al. Red blood cell omega-3 fatty acids and attention scores in healthy adolescents. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2023;32(11):2187-2195.
83 Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010;2(3):355-374.
84 Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019;20(20):5028.
85 Maggini S, Pierre A, Calder PC. Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course. Nutrients. 2018;10(10):1531.
86 Basil MC, Levy BD. Specialized pro-resolving mediators: endogenous regulators of infection and inflammation. Nat Rev Immunol. 2016;16(1):51-67.
87 Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):1181.
88 So J, Wu D, Lichtenstein AH, et al. EPA and DHA differentially modulate monocyte inflammatory response in subjects with chronic inflammation in part via plasma specialized pro-resolving lipid mediators: A randomized, double-blind, crossover study. Atherosclerosis. 2021;316:90-98.
Napi 1 lágy kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezés közben.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (1 lágy kapszula) NRV%* Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj 500 mg ** - ebből DHA (dokozahexaénsav) 200 mg **
* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték.
Összetevők:
Schizochytrium sp. mikroalgából nyert olaj, kapszulahéj (hidroxipropil-keményítő, nedvesítőszer: glicerin, zselésítőanyag: karragén, ivóvíz, stabilizátor: szorbit.)