Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben óriási károkat okozó szabad gyököket. Ha az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya felborul, az oxidatív stressz kialakulásához vezet, ami hosszú távon rombolja a sejteket, a fehérjéket, a DNS-t és a szöveteket. Ez pedig különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a szervezetünk számára elegendő antioxidánst biztosítsunk akár a táplálkozásunkkal, akár táplálékkiegészítőkkel.
Az oxidatív stressz tehát akkor alakul ki, amikor a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly felborul, és a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek. Ennek számos oka lehet, ilyen például a munkahelyi vagy magánéleti stressz, egyes gyógyszerek, az UV-sugárzás, a környezetszennyezés, egyes betegségek, valamint az idős kor.
Az oxidatív stressz miatt gyulladás alakul ki a szervezetben, gyengül az immunrendszer működése, gyorsul az öregedés és kutatások alapján olyan krónikus betegségek alakulhatnak ki, mint cukorbetegség, a szívbetegségek, az idegrendszeri betegségek, az ízületi gyulladás vagy akár a daganatos betegségek.
Az antioxidánsok különböző típusai megtalálhatók mind a táplálékainkban, mind a szervezetünk által termelt vegyületek között. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb antioxidánsokat és azok forrásait.
A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, amelyek számos növényben megtalálhatók, és hozzájárulhatnak számos egészségügyi kondíció megelőzéséhez. A legfontosabb karotinoidok közé tartoznak:
A flavonoidok növényi eredetű vegyületek, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiallergén és antivirális hatásokkal rendelkeznek. Megtalálhatók számos gyümölcsben és zöldségben, különösen az élénk színűekben, mint a szőlő, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a hagymafélék, a spenót és a petrezselyemzöld.
Az ásványi anyagok között is találunk antioxidáns tulajdonságokkal bíró tápanyagokat:
Amennyiben úgy érezzük, hogy a mindennapi táplálkozásunk nem biztosít elegendőt ezekből a tápanyagokból, étrend-kiegészítőkkel, például egy jó minőségű antioxidáns tabletta segítségével is pótolhatjuk őket. Az olyan készítmények, amelyek C- és E-vitamint, szelént, cinket, flavonoidokat, karotinoidokat, vagy a szervezet legfontosabb antioxidánsát, a glutation termelését növelő N-acetil-ciszteint tartalmaznak, hozzájárulhatnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez. Fontos azonban, hogy a kiegészítők szedése ne helyettesítse a kiegyensúlyozott táplálkozást, hanem annak kiegészítő elemeként szolgáljon.
Források:
nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth
healthline.com/health/oxidative-stress
healthline.com/nutrition/antioxidants-explained
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids
ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/
ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/