Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben óriási károkat okozó szabad gyököket. Ha az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya felborul, az oxidatív stressz kialakulásához vezet, ami hosszú távon rombolja a sejteket, a fehérjéket, a DNS-t és a szöveteket. Ez pedig különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a szervezetünk számára elegendő antioxidánst biztosítsunk akár a táplálkozásunkkal, akár táplálékkiegészítőkkel.

Az oxidatív stressz és következményei 

Az oxidatív stressz tehát akkor alakul ki, amikor a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly felborul, és a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek. Ennek számos oka lehet, ilyen például a munkahelyi vagy magánéleti stressz, egyes gyógyszerek, az UV-sugárzás, a környezetszennyezés, egyes betegségek, valamint az idős kor.

Az oxidatív stressz miatt gyulladás alakul ki a szervezetben, gyengül az immunrendszer működése, gyorsul az öregedés és kutatások alapján olyan krónikus betegségek alakulhatnak ki, mint cukorbetegség, a szívbetegségek, az idegrendszeri betegségek, az ízületi gyulladás vagy akár a daganatos betegségek.

Az antioxidánsok típusai és azok forrásai

Az antioxidánsok különböző típusai megtalálhatók mind a táplálékainkban, mind a szervezetünk által termelt vegyületek között. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb antioxidánsokat és azok forrásait.

Vitaminok 

  • C-vitamin (aszkorbinsav): Erőteljes antioxidáns, ami fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak, az íny és a véredények épségében, valamint a sebgyógyulásban. Megtalálható a citrusfélékben, a fekete ribiszkében, a csipkebogyóban és olyan zöldségekben, mint a káposztafélék, a brokkoli, a paradicsom, a paprika, a karalábé és a petrezselyemzöld. 
  • E-vitamin (tokoferol): Védi a sejthártyát, ezáltal lassítja az öregedés folyamatát. Forrásai közé tartoznak a növényi olajok, a búzacsíra, a diófélék, a különböző magvak, a tojássárgája, az avokádó, a spenót és a paradicsom. 
  • A-vitamin (retinol): Fontos a látás, az immunrendszer működése és a sejtnövekedés szempontjából. Megtalálható a sárgarépában, a paradicsomban, a sütőtökben, az édesburgonyában, a kaliforniai és kápia paprikában, valamint a tojásban, a halban, a májban, a tejben és a sajtban. 

Karotinoidok 

A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, amelyek számos növényben megtalálhatók, és hozzájárulhatnak számos egészségügyi kondíció megelőzéséhez. A legfontosabb karotinoidok közé tartoznak:

  • Béta-karotin: A sárgarépában, a sütőtökben, a sárgabarackban és a sárgadinnyében található meg.
  • Lutein és zeaxantin: Megtalálhatók a brokkoliban, a parajban és a céklában, szerepet játszanak a látás védelmében.
  • Likopin: A paradicsomban található, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Flavonoidok 

A flavonoidok növényi eredetű vegyületek, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiallergén és antivirális hatásokkal rendelkeznek. Megtalálhatók számos gyümölcsben és zöldségben, különösen az élénk színűekben, mint a szőlő, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a hagymafélék, a spenót és a petrezselyemzöld. 

Ásványi anyagok 

Az ásványi anyagok között is találunk antioxidáns tulajdonságokkal bíró tápanyagokat:

  • Szelén: Fontos antioxidáns ásványi anyag, amely hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív károsodás ellen. Megtalálható a brazil dióban, a tengeri herkentyűkben és a belsőségekben.
  • Cink: Szerepet játszik az immunrendszer működésében és a sejtosztódásban. Forrásai közé tartoznak a húsok, a tengeri herkentyűk, a magvak és a diófélék.

Antioxidáns táplálékkiegészítők a szabad gyökök elleni védelemhez 

Amennyiben úgy érezzük, hogy a mindennapi táplálkozásunk nem biztosít elegendőt ezekből a tápanyagokból, étrend-kiegészítőkkel, például egy jó minőségű antioxidáns tabletta segítségével is pótolhatjuk őket. Az olyan készítmények, amelyek C- és E-vitamint, szelént, cinket, flavonoidokat, karotinoidokat, vagy a szervezet legfontosabb antioxidánsát, a glutation termelését növelő N-acetil-ciszteint tartalmaznak, hozzájárulhatnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez. Fontos azonban, hogy a kiegészítők szedése ne helyettesítse a kiegyensúlyozott táplálkozást, hanem annak kiegészítő elemeként szolgáljon.

Források:
nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth
healthline.com/health/oxidative-stress
healthline.com/nutrition/antioxidants-explained
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids   
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids
ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/ 
ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

 

Rendezés:
Kövess minket közösségi oldalainkon is!
Netamin Facebook oldal Netamin Youtube csatorna Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal
Nálunk minden vásárlásod 100%-ban karbonsemleges Nálunk minden vásárlásod 100%-ban karbonsemleges
A Netamin már 15 éve a magyar étrendkiegészítők piacán A Netamin már 15 éve a magyar étrendkiegészítők piacán
Gyors, akár 1 munkanapon belüli kiszállítás Gyors, akár 1 munkanapon belüli kiszállítás
Gyors, akár 1 munkanapon belüli kiszállítás Tematikus válogatáscsomagok állandó kedvezménnyel
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér