Loading...
18000 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben óriási károkat okozó szabad gyököket. Ha az antioxidánsok és a szabad gyökök egyensúlya felborul, az oxidatív stressz kialakulásához vezet, ami hosszú távon rombolja a sejteket, a fehérjéket, a DNS-t és a szöveteket. Ez pedig különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a szervezetünk számára elegendő antioxidánst biztosítsunk akár a táplálkozásunkkal, akár táplálékkiegészítőkkel.

Az oxidatív stressz és következményei 

Az oxidatív stressz tehát akkor alakul ki, amikor a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly felborul, és a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek. Ennek számos oka lehet, ilyen például a munkahelyi vagy magánéleti stressz, egyes gyógyszerek, az UV-sugárzás, a környezetszennyezés, egyes betegségek, valamint az idős kor.

Az oxidatív stressz miatt gyulladás alakul ki a szervezetben, gyengül az immunrendszer működése, gyorsul az öregedés és kutatások alapján olyan krónikus betegségek alakulhatnak ki, mint cukorbetegség, a szívbetegségek, az idegrendszeri betegségek, az ízületi gyulladás vagy akár a daganatos betegségek.

Az antioxidánsok típusai és azok forrásai

Az antioxidánsok különböző típusai megtalálhatók mind a táplálékainkban, mind a szervezetünk által termelt vegyületek között. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb antioxidánsokat és azok forrásait.

Vitaminok 

  • C-vitamin (aszkorbinsav): Erőteljes antioxidáns, ami fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak, az íny és a véredények épségében, valamint a sebgyógyulásban. Megtalálható a citrusfélékben, a fekete ribiszkében, a csipkebogyóban és olyan zöldségekben, mint a káposztafélék, a brokkoli, a paradicsom, a paprika, a karalábé és a petrezselyemzöld. 
  • E-vitamin (tokoferol): Védi a sejthártyát, ezáltal lassítja az öregedés folyamatát. Forrásai közé tartoznak a növényi olajok, a búzacsíra, a diófélék, a különböző magvak, a tojássárgája, az avokádó, a spenót és a paradicsom. 
  • A-vitamin (retinol): Fontos a látás, az immunrendszer működése és a sejtnövekedés szempontjából. Megtalálható a sárgarépában, a paradicsomban, a sütőtökben, az édesburgonyában, a kaliforniai és kápia paprikában, valamint a tojásban, a halban, a májban, a tejben és a sajtban. 

Karotinoidok 

A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, amelyek számos növényben megtalálhatók, és hozzájárulhatnak számos egészségügyi kondíció megelőzéséhez. A legfontosabb karotinoidok közé tartoznak:

  • Béta-karotin: A sárgarépában, a sütőtökben, a sárgabarackban és a sárgadinnyében található meg.
  • Lutein és zeaxantin: Megtalálhatók a brokkoliban, a parajban és a céklában, szerepet játszanak a látás védelmében.
  • Likopin: A paradicsomban található, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Flavonoidok 

A flavonoidok növényi eredetű vegyületek, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiallergén és antivirális hatásokkal rendelkeznek. Megtalálhatók számos gyümölcsben és zöldségben, különösen az élénk színűekben, mint a szőlő, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a hagymafélék, a spenót és a petrezselyemzöld. 

Ásványi anyagok 

Az ásványi anyagok között is találunk antioxidáns tulajdonságokkal bíró tápanyagokat:

  • Szelén: Fontos antioxidáns ásványi anyag, amely hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív károsodás ellen. Megtalálható a brazil dióban, a tengeri herkentyűkben és a belsőségekben.
  • Cink: Szerepet játszik az immunrendszer működésében és a sejtosztódásban. Forrásai közé tartoznak a húsok, a tengeri herkentyűk, a magvak és a diófélék.

Antioxidáns táplálékkiegészítők a szabad gyökök elleni védelemhez 

Amennyiben úgy érezzük, hogy a mindennapi táplálkozásunk nem biztosít elegendőt ezekből a tápanyagokból, étrend-kiegészítőkkel, például egy jó minőségű antioxidáns tabletta segítségével is pótolhatjuk őket. Az olyan készítmények, amelyek C- és E-vitamint, szelént, cinket, flavonoidokat, karotinoidokat, vagy a szervezet legfontosabb antioxidánsát, a glutation termelését növelő N-acetil-ciszteint tartalmaznak, hozzájárulhatnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez. Fontos azonban, hogy a kiegészítők szedése ne helyettesítse a kiegyensúlyozott táplálkozást, hanem annak kiegészítő elemeként szolgáljon.

Források:
nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth
healthline.com/health/oxidative-stress
healthline.com/nutrition/antioxidants-explained
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids   
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids
ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/ 
ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

 

Rendezés:
Kövess minket közösségi oldalainkon is!
Netamin Facebook oldal Netamin Youtube csatorna Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal
Nálunk minden vásárlásod 100%-ban karbonsemleges Nálunk minden vásárlásod 100%-ban karbonsemleges
A Netamin már 15 éve a magyar étrendkiegészítők piacán A Netamin már 15 éve a magyar étrendkiegészítők piacán
Gyors, akár 1 munkanapon belüli kiszállítás Gyors, akár 1 munkanapon belüli kiszállítás
Gyors, akár 1 munkanapon belüli kiszállítás Tematikus válogatáscsomagok állandó kedvezménnyel
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér