Az egészséges csontozat nem csupán az aktív életvitel kulcsa, hanem elengedhetetlen az időskori mozgékonyság és általában a megfelelő életminőség fenntartásához is. Egészen gyerekkorunktól kezdve mindannyiunk számára fontos, hogy megfelelő tápanyagokkal támogassuk a csontjaink egészségét – különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk a csontritkulásra, a csonttörésekre, esetleg valamilyen felszívódási zavar miatt az átlagosnál magasabb a vitamin- és ásványi anyag-szükségletünk. Ebben nyújtanak tökéletes segítséget a csonterősítő étrend-kiegészítők: ismerjük meg őket.
A csontváz alkotja az emberi test vázrendszerét: amellett, hogy tartószerkezeti funkciót lát el, védi a létfontosságú szerveket (a koponya az agyat, a bordák a szívet és tüdőt), valamint lehetővé teszi – az izmokkal és ízületekkel együttműködve – a mozgást is. Az emberi test 206 csontból áll, melyek, bár különböző funkciókat töltenek be, felépítésük szempontjából azonosak: kötőszövet alkotja őket, szervetlen alkotóelemei között pedig kiemelt szerepet kap a kalcium – annyira, hogy a szervezet kalciumtartalmának kb. 4/5-e a csontokban található.
Bár azt jól tudjuk, hogy a csontrendszerünk egy kemény vázszerkezet, arról sem szabad megfeledkezni, hogy mégis egy élő szövetről van szó: a csontjaink folyamatosan bomlanak, helyettük pedig új csont képződik. De mégis milyen okok vezethetnek a csontok gyengüléséhez?
Gyerekkortól kezdve egészen a fiatal felnőttkorig több új csontszövet képződik, mint amennyi lebomlik, később azonban a csontlebontás válik nagyobb mértékűvé, ennek következtében pedig a csontok tömege folyamatosan csökkenni kezd: ez az oka annak, hogy idősebb korban jóval gyakoribbá válnak a csonttörések, sérülések.
Láthatjuk, hogy alapvetően egy természetes folyamatról van szó, ez azonban felgyorsulhat, ha nem vigyázunk magunkra: ide vezethet a kalciumban, D-vitaminban szegény étkezés, a mozgásszegény életmód, de a hormonális változások is.
Előfordulhat az is, hogy valamilyen betegség, jellemzően a csontritkulás következtében kezdődik meg a csonttömeg idő előtti csökkenése, valamint a csontok törékennyé válása.
Egy olyan betegségről van szó, ami a csontok mésztartalmának csökkenésével jár együtt: ennek következtében a csont szerves- és ásványianyag-tartalma is folyamatosan csökken, a csontok elvékonyodnak, üregessé válnak, így már kisebb terhelés hatására is könnyebben eltörhetnek.
Bár a csontritkulás mindkét nemnél előfordul, a nők különösen veszélyeztetettek, mivel a változókor után a csontvesztés folyamata – az ösztrogén csökkenésének következtében – felgyorsul. Ez a posztmenopauzális csontritkulás, melynek lefolyása lehet gyors, súlyos, az esetek nagy részében azonban az állapot lassan alakul ki. Számos tényező játszhat szerepet a betegség kialakulásában: ide sorolhatjuk a családi hajlamot, genetikát, a kálciumszegény táplálkozást, a méh eltávolítását, a korai menopauzát, de az ülő életmód, a mozgás hiánya és a rendszeres alkoholfogyasztás is a hajlamosító tényezők között szerepel.
A csontritkulás nem mindig önmagában jelentkezik: előfordulhat, hogy egy másik alapbetegség, például cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, felszívódási zavarok vagy alkoholizmus következtében jön létre.
Bár nincs hatásunk minden, a szervezetünkben lezajló folyamatra, a csontok erősítése érdekében azonban rengeteget tehetünk, ezáltal csökkentve a csontritkulás kialakulásának esélyét. Ha tehát a célunk a csonttömeg megőrzése, az alábbiak lehetnek a segítségünkre.
A kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrend kulcsfontosságú a csontok erősítéséhez. A gyorsételek, cukros üdítők helyett koncentráljunk a kalciumban, magnéziumban, vitaminokban és fehérjékben gazdag fogásokra: a tejtermékek, a zöld leveles zöldségek, az olajos halak, a magvak, a hüvelyesek, a csirke, a máj vagy éppen a fermentált ételek fogyasztása is segíthet a csonterősítésben.
A rendszeres testedzés nem csupán az alakunkat formálja: a csontképzésben is fontos szerepet játszik, így érdemes legalább heti 3 alkalommal beiktatni a sportot az életünkbe: ez a csontritkulás megelőzésének egyik legfontosabb lépése.
Nem véletlen, hogy a nők esetében a csontritkulás esélye a változókor után jelentősen megnő, az ösztrogénszint csökkenése ugyanis felgyorsítja a csontvesztést. Férfiak esetében a tesztoszteron alacsony szintje csökkenti a csontsűrűséget, de a pajzsmirigyhormonok túlzott mennyisége és képes lehet fokozni a csontlebontást.
Bár a különböző készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet, mégis jelentős segítséget nyújtanak abban, hogy szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. A csonterősítő készítmények hatóanyagai célzottan támogatják a csontok újraépülését, sűrűségének megtartását és a kalcium-anyagcserét, érdemes tehát beépíteni azokat a mindennapjainkba.
Lássuk, milyen hatóanyagokat tartalmaznak a legjobb csonterősítő készítmények.
Ha hosszú távon is szeretnénk megőrizni csontjaink egészségét, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a sportolás mellett egy jól megválasztott étrend-kiegészítő is a segítségünkre lehet. Ezen készítmények fogyasztása különösen hasznos lehet csonttörés után, a menopauza idején, idősebb korban, a mozgásszegény életmódot folytatók számára, valamint fokozott fizikai igénybevétel esetén – de akkor is, ha egyszerűen szeretnénk szervezetünket egy kis extra támogatáshoz juttatni.
Források:
betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/bones