A vitaminok olyan, nélkülözhetetlen mikrotápanyagok, melyek létfontosságú szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Közülük a D-vitamin különleges szerepet tölt be, hiszen ez az egyetlen vitamin, amit nem csupán étkezés útján vagy táplálékkiegészítők segítségével vihetünk be a szervezetünkbe: az a napfény hatására is termelődik, így hiányállapot főleg az őszi, téli hónapokban jellemző. A D-vitamin nemcsak a csontok és az immunrendszer egészségében játszik kulcsszerepet: számos egyéb biológiai folyamat elengedhetetlen résztvevője is. Ismerkedjünk meg vele!
A vitaminok olyan vegyületek, melyeket a szervezetünk nem képes előállítani, mivel azonban nagy szüksége van rá, pótlásukról nekünk kell gondoskodni. Ezt elsősorban egy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással tehetjük meg, ha pedig ez nem elegendő, egy jól megválasztott vitaminkészítmény fogyasztásával is feltölthetjük raktárainkat.
Oldhatóságuk szerint két csoportra oszthatjuk őket, ezek a vízben és a zsírban oldódó vitaminok. A megkülönböztetés azért is fontos, mert a vízben oldódó vitaminok gyorsan felszívódnak, a zsírban oldódóakat, így a D-vitamint is azonban szervezetünk képes hosszabb ideig is raktározni – ez azonban azzal is együtt jár, hogy akár túl is adagolhatjuk őket. Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a D-vitaminnal, más néven a kalciferollal!
A D-vitamin egyedülálló a vitaminok között abból a szempontból, hogy nemcsak élelmiszerek útján pótolhatjuk, hiszen a szervezetünk maga is képes azt előállítani napfény hatására. Számos fontos élettani folyamatban játszik kulcsszerepet: lássuk, mik ezek.
A D-vitamin legfőbb természetes forrása a napfény: bár az UV-B sugarak felelősek a leégésért, ugyanakkor hatásukra a bőrben D-vitamin termelődik, ha tehát a tavaszi, nyári időszakban sokat tartózkodunk a szabadban, a vitaminhiány miatt nem kell aggódnunk. Ellenkező esetben azonban itt is az étkezésünkre, valamint a jól megválasztott táplálékkiegészítőkre kell támaszkodnunk.
Szerencsére számos olyan ételt találunk, melyek D-vitamin-tartalma viszonylag magas: napfény hiányában ezeket érdemes beépíteni a táplálkozásunkba. Íme néhány remek választás, melyek adagonként az alábbi mennyiségben tartalmazzák a vitamint:
Csukamájolaj: 1360 NE
Pisztráng: 645 NE
Lazac: 570 NE
Gomba: 366 NE
Tej: 120 NE
Szójatej, mandulatej: 100–144 NE
Tojás: 1 db: 44 NE
Ezekből azonban minden egyes nap jelentős mennyiséget kéne elfogyasztanunk ahhoz, hogy pusztán étkezéssel elegendő D-vitaminhoz jussunk.
Most már tudjuk, hogy az egyes élelmiszerek mennyi D-vitamint tartalmaznak, de mi is az a mennyiség, amire szükségünk van? A napi ajánlott vitaminbevitel több tényezőtől is függ: a legfontosabb faktor az életkor, de az egészségi állapot, a testsúly és az életmódunk is szerepet játszhat.
6 éves korig: 400-1000 NE
6-18 éves korig: 1000-2000 NE
18 éves kortól: 2000-4000 NE
A fenti számok természetesen csak egy kiindulási pontot határoznak meg, hiszen a D-vitamin szükséglet számos esetben megnövekedhet: ide sorolhatjuk a napfénymentes, téli időszakot, a terhességet és a szoptatás hónapjait, de a bőrtónusnak is szerepe van a szükségleteink meghatározásában, mivel a melanin csökkentheti a D-vitamin termelését.
Ha szervezetünket nem juttatjuk elég vitaminhoz, hiányállapot alakulhat ki, melynek tünetei olykor igen komolyak is lehetnek. A gyengeség, fáradékonyság mellett hangulatingadozás, fokozott verejtékezés jelentkezhet, ami azonban ennél is fontosabb, hogy gyakoribbá válhatnak a csonttörések, romlásnak indulhatnak a fogak és legyengül az immunrendszer. Gyerekeknél kialakulhat a csontok deformitásával járó angolkór, felnőtteknél pedig akár csontritkulás is jelentkezhet, az ajánlott napi mennyiségre tehát mindenkinek érdemes odafigyelni.
De mi történik, ha túl sok D-vitamint fogyasztunk? A túladagolás szerencsére meglehetősen ritka, a 4000 NE meghaladása azonban senkinek nem ajánlott, hiszen következtében előfordulhat fejfájás, hányás, étvágytalanság, de akár a csontok gyengülése vagy a vesekárosodás veszélye is fennállhat tartós túladagolás esetében.
Jó hír azonban az, hogy a túlzott napfény miatt nem juthatunk túlságosan sok D-vitaminhoz, a bőrünk védelme érdekében azonban érdemes gondoskodni a fényvédelemről.
Általános egészségünk megőrzése mindannyiunk számára fontos: ebben elsődleges szerepet játszik egy kiegyensúlyozott étrend, mely tartalmaz minden tápanyagot, melyre szervezetünknek szüksége van. Az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban azonban gyakran egy kis extra támogatásra szorulhatunk: ilyenkor segíthetnek a különböző, D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők.
Források:
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
dietaryguidelines.gov/resources/2020-2025-dietary-guidelines-online-materials/food-sources-select-nutrients/food-sources-vitamin-d
nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/#:~:text=If%20you%20choose%20to%20take,aged%2011%20to%2017%20years.
healthline.com/nutrition/vitamin-d-dosage#deficiency