A Vegan Prot3in Triplex ULTRA egy prémium minőségű növényi fehérje komplex, fermentált bogyós gyümölcsök keverékével kiegészítve, allergénmentesen, pálmaolajmentesen, steviával édesítve.
A Vegan Prot3in Triplex ULTRA 100% vegán fehérjepor, mely 3 különböző növényi fehérjeforrást kombinál: borsófehérje, barnarizs-fehérje és tökmagfehérje! De miért fontos ez?
Minden fehérje aminosavakból épül fel és egy fehérje teljes értékűnek számít, ha az emberi szervezet számára szükséges 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, a megfelelő mennyiségben és arányban. Ezeket testünk nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell biztosítanunk őket.
A növényi fehérjeforrások többsége nem nevezhető teljes értékűnek, mert egy vagy több esszenciális aminosavból nem tartalmaznak eleget. Komplettálással, vagyis különböző, egymást aminosav-profiljukkal kiegészítő növényi fehérjék kombinálásával azonban teljes értékű fehérjét nyerhetünk.1,2
A Vegan Prot3in Triplex ULTRA-t tudományos alapon fejlesztettük, ezért a lehető legoptimálisabb arányban ötvözi a borsó-, barnarizs- és tökmagfehérjét – így ideális mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat, könnyen emészthető és jól hasznosul a szervezetben.2-7 Nem terheli meg az emésztőrendszert, nem okoz puffadást vagy egyéb emésztési problémákat, gazdag BCAA aminosavakban, de fontos nem esszenciális aminosavakat is biztosít (pl. glutamin, arginin, glicin).
A Vegan Prot3in Triplex ULTRA sokkal többet nyújt számodra, mint azt elsőre gondolnád: miután megalkottuk a tökéletes aminosav-összetételű, prémium minőségű növényi fehérjeport, tovább gondolkodtunk. Hogyan tudnánk még támogatni fitnesz céljaidat és egészséges életmódodat?
A Vegan Prot3in Triplex ULTRA egy teljesen egyedülálló, 10-féle fermentált bogyós gyümölcsből készült keveréket is tartalmaz, amelyben acerola, málna, cseresznye, eper, fekete ribizli, fekete áfonya, tőzegáfonya, fekete berkenye, faeper és egres található.
Ez a speciális superfood-keverék egy 4 szakaszból álló, 8 hétig tartó fermentációs, vagyis erjesztési folyamat eredménye. A fermentáció során egyfajta előemésztés megy végbe, amely a tápanyagok és jótékony hatású növényi vegyületek szintjét és hozzáférhetőségét is jelentősen növeli, eközben viszont csökken a biológiai hasznosulásukat gátló antinutriensek (antitápanyagok) szintje. Egyúttal számos új molekula is keletkezik, melyeket posztbiotikumnak hívunk és kutatások szerint rendkívül sokoldalúan támogathatják az egészségünket.
A superfoodok ereje, új szintre emelve – mit nyújt számodra a Vegan Prot3in Triplex ULTRA?
✓ Prebiotikus, mikrobiom-barát rostok: A bogyós gyümölcsök nagy méretű oldható rostjai fermentáció során kisebb oldható mikrorostokká alakulnak. A mikrorostok könnyebben hozzáférhetők a bélrendszer probiotikus baktériumai számára, sőt többféle baktériumnak szolgálnak táplálékul.8,9 Támogatják a bél mikrobiom egyensúlyát, ezen keresztül a jobb emésztést, immunrendszer és szív-érrendszer egészségét is.10
✓ Puffadás, emésztési zavarok nélkül: A fermentálással keletkező mikrorostok nem okoznak gázképződést, puffadást, hasi görcsöket vagy egyéb emésztési zavarokat, így azoknak is ideális, akik alacsony FODMAP-étrendet követnek, pl. IBS vagy SIBO kezelése céljából.
✓ Kiválóan hasznosuló polifenolok: A bogyós gyümölcsök gazdagok polifenolokban, melyek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak.11 Ám a friss gyümölcsök sejtfalában lévő, rostokhoz kötött polifenolokhoz csak korlátozottan tudunk hozzájuk jutni. A fermentáció kiszabadítja a polifenolokat a komplex növényi mátrixból, így sokkal hozzáférhetőbbé válnak a bél mikrobiom számára.12 Emellett a fermentáció során a polifenolok jelentős része átalakul jobban hasznosuló és biológiailag aktívabb formákká.13 Kutatások szerint a polifenolok fontos szerepet játszhatnak a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.12
✓ Posztbiotikumok: Ezek a probiotikus baktériumok anyagcsere-termékei, és ide tartoznak a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k) is, melyek a bogyós gyümölcsök fermentációja során is keletkeznek, illetve a prebiotikus mikrorostok elfogyasztásával a bél mikrobiom baktériumai is előállítják őket. Kutatások szerint ezek a vegyületek támogatják a mikrobiom egyensúlyt, emésztést, immunerősítést, gyulladáscsökkentést, étvágy- és vércukor-szabályozást.8-10,14-16
A Vegan Prot3in Triplex ULTRA fejlesztésekor a minőségi beltartalom mellett az élvezeti értékre is ugyanakkora figyelmet fordítottunk: nem voltunk hajlandóak kompromisszumokra! Hiszen bármilyen fontos is a fehérjepótlás, és bármilyen jó is egy fehérjepor összetétele, ez mit sem számít, ha nem igazán finom. Páratlan íz és állag, mesterséges édesítők, adalékok nélkül – minden korty egy élmény, amit garantáltan imádni fogsz.
Négy ellenállhatatlan íz közül választhatsz:
✓ klasszikusan finom csokoládé
✓ krémesen lágy vanília
✓ kellemesen édes kókusz
✓ frissítő, egzotikus maracuja
A Netaminnál mi hiszünk abban, hogy szervezetünknek az a legjobb, ami természetes és tiszta, és ez a fehérjeporok esetében sem lehet másképp. Sajnos nem minden gyártó osztja ezt a véleményt: még ma is gyakori, hogy a fehérje kiegészítőkben – legyen szó állati vagy növényi eredetű fehérjéről – a kelleténél magasabb cukortartalommal, mesterséges édesítőszerekkel (pl. szukralóz, aszpartám, aceszulfám-K) vagy éppen egyéb felesleges adalékanyagokkal találkozunk.
A Vegan Prot3in Triplex ULTRA kifejlesztésekor maximálisan törekedtünk a természetességre: NEM tartalmaz mesterséges édesítőszert, ízfokozót, színezéket, tartósítószert sem. Édesítéshez természetes steviát használunk, amely egy tisztán növényi, kalóriamentes édesítőszer – kutatások szerint a stevia nem hozható összefüggésbe kockázatokkal, és a mikrobiom összetételét sem befolyásolja negatív irányban, mint egyes mesterséges édesítőszerek (pl. szukralóz, aszpartám, szacharin).17-20
Glutént, szóját, tejet, tejsavót, laktózt, tojást, és semmilyen állati eredetű összetevőt sem tartalmaz. Alacsony cukortartalmú – vagyis a fogyasztásra kész termékben a cukortartalom kevesebb mint 2,5g / 100ml, vízzel elkészítve.
Vége annak az időnek, amikor a fehérjeporról az élt a köztudatban, hogy az csak óriási izomtömegű testépítők vagy profi sportolók kiegészítője. Igen, a fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez és fenntartásához, ám ennél sokkal több okból elengedhetetlen – mindenki számára!
A fehérje az élet alapvető építőköve, nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. Minden sejtünknek szüksége van rá: nemcsak az izmok, de a bőr, a csontok, a belső szervek, a haj, a körmök, az immunrendszer, a vér, az enzimek és a hormonok is fehérjékből épülnek fel.21,22 A vizet nem számítva testtömegünk legnagyobb részben fehérjékből áll.
A legfrissebb tudományos kutatások alapján a magasabb fehérjebevitel (1,6-2,2 g / testsúlykg), különösen ha növényi fehérjéből származik, erősíti a csontokat, elősegíti az izomzat növelését és fenntartását (így segíti a korral járó izomvesztés, csontritkulás, esések és csonttörések megelőzését), támogatja az immunrendszer egészséges működését, a bőr, haj és körmök egészségét, az egészséges testsúly, a normál vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint fenntartását.23-30
A jelenleg is érvényben lévő, hivatalos ajánlás szerint egészséges felnőttek számára, vegyes táplálkozás mellett, testsúlykilogrammonként napi 0,8 gramm fehérje bevitele javasolt. Ez azonban NEM az optimális bevitelt jelenti (ez egy gyakori tévhit), hanem a minimumot, amely gyakorlatilag arra elegendő, hogy hiányból fakadó betegségek ne alakuljanak ki. Mondhatni, a túlélésre elegendő.
Az utóbbi idők tudományos kutatásai mind azt mutatják, hogy az optimális napi fehérjebevitel jelentősen több annál, ami a hivatalos ajánlás.23,25,29-33 Természetesen az életkor, a testsúly, a kitűzött cél és a fizikai aktivitás is befolyással van a fehérjeszükségletre.34
Mivel a fehérjepótlásra növényi alapú étrend esetén kiemelt figyelmet kell fordítani, ezért a 100% vegán, állati eredetű összetevőktől mentes Vegan Prot3in Triplex ULTRA tökéletes választás a vegetáriánus vagy vegán étrendet követőknek – és még fontosabb azoknak, akik növényi táplálkozás mellett aktívan sportolnak is!
Egy jól hasznosuló, allergénektől és adalékanyagoktól mentes, superfoodokkal kiegészített fehérje azonban ideális választás sok más esetben is: ajánlott a fehérjepor fogyáshoz, diéta alatt, edzés előtt, edzés után a regeneráció támogatásához, illetve bármelyik étkezés fehérjetartalmának növeléséhez.
A Vegan Prot3in Triplex ULTRA hipoallergén fehérjepor, azaz biztonsággal fogyasztható ételintolerancia (pl. gluténérzékenység, laktózérzékenység), ételallergia (pl. szója-, tejfehérje-, tojásallergia) esetén is. Mivel a glutén, laktóz, szója mellett mesterséges édesítőt (pl. szukralóz, aszpartám) és cukoralkoholt (pl. szorbit) sem tartalmaz, ezért az emésztőrendszeri betegségben szenvedők (IBS, SIBO, gyulladásos bélbetegség) is nyugodtan fogyaszthatják.
Várandós és szoptató kismamák is biztonsággal fogyaszthatják, a kiegyensúlyozott, vegyes étrend kiegészítéseként. Ezekben az időszakokban az anya és a baba egészsége szempontjából is nagyon fontos a megfelelő, minőségi fehérjebevitel!
Összefoglalva, a Vegan Prot3in Triplex ULTRA ajánlott:
1 Mariotti F, Gardner CD. Dietary Protein and Amino Acids in Vegetarian Diets-A Review. Nutrients. 2019;11(11):2661.
2 Gorissen SHM, Crombag JJR, Senden JMG, et al. Protein content and amino acid composition of commercially available plant-based protein isolates. Amino Acids. 2018;50(12):1685-1695.
3 Guillin FM, Gaudichon C, Guérin-Deremaux L, et al. Real ileal amino acid digestibility of pea protein compared to casein in healthy humans: a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2022;115(2):353-363.
4 Zhao L, Chen MH, Bi X, Du J. Physicochemical Properties, Structural Characteristics and in Vitro Digestion of Brown Rice–Pea Protein Isolate Blend Treated by Microbial Transglutaminase. Food Hydrocoll. 2023;141:108673.
5 Vinayashree S, Vasu P. Biochemical, nutritional and functional properties of protein isolate and fractions from pumpkin (Cucurbita moschata var. Kashi Harit) seeds. Food Chem. 2021;340:128177.
6 Berue S. Vegan Protein Powder Supplements of High Biological Value. J Ren Nutr. 2012;22(4):39-41.
7 Kumar M, Tomar M, Punia S, et al. Plant-based proteins and their multifaceted industrial applications. LWT-Food Sci Technol. 2022;154:112620.
8 Guan ZW, Yu EZ, Qiang Feng Q. Soluble Dietary Fiber, One of the Most Important Nutrients for the Gut Microbiota. Molecules 2021;26(22): 6802.
9 Williams BA, Grant LJ, Gidley MJ, Mikkelsen D. Gut Fermentation of Dietary Fibres: Physico-Chemistry of Plant Cell Walls and Implications for Health. Int J Mol Sci 2017;18(10):2203.
10 Blaak EE, Canfora EE, Theis S, et al. Short chain fatty acids in human gut and metabolic health. Benef Microbes. 2020;11(5):411-455.
11 Pap N, Fidelis M, Azevedo L, et al. Berry polyphenols and human health: Evidence of antioxidant, anti-inflammatory, microbiota modulation, and cell-protecting effects. Curr Opin Food Sci. 2021;42:167-186.
12 Sivapragasam N, Neelakandan N, Rupasinghe HPV. Potential Health Benefits of Fermented Blueberry: A Review of Current Scientific Evidence. Trends Food Sci Technol. 2023;132(4):103–120.
13 Sharma R, Diwan B, Singh BP, Kulshrestha S. Probiotic Fermentation of Polyphenols: Potential Sources of Novel Functional Foods. Food Prod Process Nutr. 2022;4(1):21.
14 Xu T, Wu X, Liu J, et al. The regulatory roles of dietary fibers on host health via gut microbiota-derived short chain fatty acids. Curr Opin Pharmacol. 2022;62:36-42.
15 Cong J, Zhou P, Zhang R. Intestinal Microbiota-Derived Short Chain Fatty Acids in Host Health and Disease. Nutrients. 2022;14(9):1977.
16 Smith NW, Shorten PR, Altermann E, Roy NC, McNabb WC. The Classification and Evolution of Bacterial Cross-Feeding. Front Ecol Evol 2019;7:153.
17 Orellana-Paucar AM. Steviol Glycosides from Stevia rebaudiana: An Updated Overview of Their Sweetening Activity, Pharmacological Properties, and Safety Aspects. Molecules. 2023;28(3):1258.
18 Singh G, McBain AJ, McLaughlin JT, Stamataki NS. Consumption of the Non-Nutritive Sweetener Stevia for 12 Weeks Does Not Alter the Composition of the Human Gut Microbiota. Nutrients. 2024;16(2):296.
19 Kwok D, Scott C, Strom N, et al. Comparison of a Daily Steviol Glycoside Beverage compared with a Sucrose Beverage for Four Weeks on Gut Microbiome in Healthy Adults. J Nutr. 2024;154(4):1298-1308.
20 Feng J, Peng J, Hsiao YC, et al. Non/Low-Caloric Artificial Sweeteners and Gut Microbiome: From Perturbed Species to Mechanisms. Metabolites. 2024;14(10):544.
21 LaPelusa A, Kaushik R. Physiology, Proteins. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; November 14, 2022.
22 Sudhakararao G, Priyadarsini KA, Kiran G, Karunakar P, Chegu K. Physiological Role of Proteins and their Functions in Human Body. Int J Pharma Res Health Sci. 2019;7(1):2874–2878.
23 Traylor DA, Gorissen SHM, Phillips SM. Perspective: Protein Requirements and Optimal Intakes in Aging: Are We Ready to Recommend More Than the Recommended Daily Allowance?. Adv Nutr. 2018;9(3):171-182.
24 Bauer J, Biolo G, Cederholm T, et al. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. J Am Med Dir Assoc. 2013;14(8):542-559.
25 Phillips SM, Chevalier S, Leidy HJ. Protein "requirements" beyond the RDA: implications for optimizing health. Appl Physiol Nutr Metab. 2016;41(5):565-572.
26 Carballo-Casla A, Ortolá R, Calderón-Larrañaga A. Protein intake and healthy aging: sooner rather than later?. Am J Clin Nutr. 2024;119(2):253-254.
27 Ardisson Korat AV, Shea MK, Jacques PF, et al. Dietary protein intake in midlife in relation to healthy aging - results from the prospective Nurses' Health Study cohort. Am J Clin Nutr. 2024;119(2):271-282.
28 Paddon-Jones D, Campbell WW, Jacques PF, et al. Protein and healthy aging. Am J Clin Nutr. 2015;101(6):1339S-1345S.
29 Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, et al. A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018;52(6):376-384.
30 Nunes EA, Colenso-Semple L, McKellar SR, et al. Systematic review and meta-analysis of protein intake to support muscle mass and function in healthy adults. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2022;13(2):795-810.
31 Weiler M, Hertzler SR, Dvoretskiy S. Is It Time to Reconsider the U.S. Recommendations for Dietary Protein and Amino Acid Intake?. Nutrients. 2023;15(4):838.
32 Hector AJ, Phillips SM. Protein Recommendations for Weight Loss in Elite Athletes: A Focus on Body Composition and Performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018;28(2):170-177.
33 Pencharz PB, Elango R, Wolfe RR. Recent developments in understanding protein needs - How much and what kind should we eat?. Appl Physiol Nutr Metab. 2016;41(5):577-580.
34 examine.com/guides/protein-intake
Felhasználási javaslat: Fehérjeturmixként 25 gramm (kb. 1 púpozott evőkanál) fehérjepor rázz össze vízzel vagy növényi itallal egy shakerben vagy gyümölcsökkel készíts belőle smoothie-t turmixgépben. Sütéshez is használható.
Összetevők (csokoládé):
borsófehérje koncentrátum 50,9%, barnarizs-fehérje koncentrátum 30,3%, zsírszegény kakaópor 7%, aromák, tökfehérje 4,3%, Berriotics® fagyasztva szárított fermentált bogyós gyümölcsök változó arányban (acerola, málna, cseresznye, eper, fekete ribizli, fekete áfonya, tőzegáfonya, fekete berkenye, faeper, egres) 1%, étkezési só, édesítőszer (szteviol-glikozidok).
Átlagos tápérékek 100 g termékben 1 adagban (25 g) RI%* (1 adagban) Energia kJ 1 663 416 4,9 Energia kcal 394 99 4,9 Zsír g
amelyből telített zsírsavak g
amelyből egyszeresen telítetlen zsírsavak g
amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak g 7,0
2,5
1,4
3,0 1,7
0,62
0,36
0,74 2,5
3,1 Szénhidrát g 11,4 2,9 1,1 amelyből cukrok g 0,28 0,07 0,08 Rost g 5,2 1,3 Fehérje g 69 17 34 Só g 2,3 0,58 9,7
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/ 2 000 kcal)
Összetevők (kókusz):
borsófehérje koncentrátum 41,7%, kókusztejpor 28,6%, barnarizs-fehérje koncentrátum 23,3%, tökfehérje 3,4%, aroma, Berriotics® fagyasztva szárított fermentált bogyós gyümölcsök változó arányban (acerola, málna, cseresznye, eper, fekete ribizli, fekete áfonya, tőzegáfonya, fekete berkenye, faeper, egres) 1%, étkezési só, édesítőszer (szteviol-glikozidok).
Átlagos tápérékek 100 g termékben 1 adagban (25 g) RI%* (1 adagban) Energia kJ 1 875 563 6,7 Energia kcal 446 134 6,7 Zsír g
amelyből telített zsírsavak g
amelyből egyszeresen telítetlen zsírsavak g
amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak g 15
11
2,0
2,1 4,6
3,3
0,59
0,76 6,6
16 Szénhidrát g 22 6,6 2,5 amelyből cukrok g 5,9 1,8 2,0 Rost g 2,3 0,69 Fehérje g 54 16 32 Só g 1,9 0,56 9,3
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/ 2 000 kcal)
Összetevők (vanília):
borsófehérje koncentrátum 56%, barnarizs-fehérje koncentrátum 33,2%, tökfehérje 4,8%, aroma, Berriotics® fagyasztva szárított fermentált bogyós gyümölcsök változó arányban (acerola, málna, cseresznye, eper, fekete ribizli, fekete áfonya, tőzegáfonya, fekete berkenye, faeper, egres) 1%, étkezési só, édesítőszer (szteviol-glikozidok).
Átlagos tápérékek 100 g termékben 1 adagban (25 g) RI%* (1 adagban) Energia kJ 1 674 419 5,0 Energia kcal 396 99 5,0 Zsír g
amelyből telített zsírsavak g
amelyből egyszeresen telítetlen zsírsavak g
amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak g 6,6
1,9
1,3
3,3 1,7
0,49
0,33
0,83 2,4
2,4 Szénhidrát g 8,8 2,2 0,8 amelyből cukrok g 3,6 0,90 1,0 Rost g 3,0 0,74 Fehérje g 74 18 37 Só g 2,5 0,63 10,5
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/ 2 000 kcal)
Összetevők (maracuja):
borsófehérje koncentrátum 57%, barnarizs-fehérje koncentrátum 33,2%, tökfehérje 4,8%, aroma, Berriotics® fagyasztva szárított fermentált bogyós gyümölcsök változó arányban (acerola, málna, cseresznye, eper, fekete ribizli, fekete áfonya, tőzegáfonya, fekete berkenye, faeper, egres) 1%, étkezési só, citromsav, édesítőszer (szteviol-glikozidok).
Átlagos tápérékek 100 g termékben 1 adagban (25 g) RI%* (1 adagban) Energia kJ 1 662 416 5,0 Energia kcal 393 98 4,9 Zsír g
amelyből telített zsírsavak g
amelyből egyszeresen telítetlen zsírsavak g
amelyből többszörösen telítetlen zsírsavak g 6,6
2,0
1,3
3,2 1,7
0,51
0,33
0,81 2,4
2,5 Szénhidrát g 7,8 1,9 0,7 amelyből cukrok g 1,3 0,32 0,36 Rost g 3,2 0,80 Fehérje g 74 19 37 Só g 2,7 0,67 11,1
*Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8 400 kJ/ 2 000 kcal)