Karácsony előtt már teszteltük nektek a halmentes halászlé receptjét, amitől annyira megihletődtünk, hogy rögtön elkészítettük a halmentes rácpontyot is! Szintén ajánljuk a karácsonyi menühöz, de sima hétvégi ebédként is teljesen jól működik. Elkészíteni kb. egy-másfél óra sütéssel együtt, úgyhogy kevésbé a rohanós hétköznapokra való recept, cserébe másnaposan újra melegítve is nagyon finom...
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 2 padlizsán vékonyan felkarikázva
- 8 közepes krumpli felkarikázva
- 2 nagy vöröshagyma apróra vágva
- 2 lecsópaprika vékonyra vágva
- 1 kápia paprika vékonyra vágva
- 2 paradicsom apróra vágva
- 2 poharas növényi tejföl
- 20 dkg füstölt ízű növényi sajt
- kevés olaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Sós vízben tedd fel főni a felkarikázott krumplit. Amíg felforr, 2 evőkanálnyi olajon pirítsd üvegesre az apróra vágott hagymát, aztán tedd hozzá a paprikát, végül a felkockázott paradicsomot. Sózd, borsozd rotyogtasd tovább. A krumplit csak annyira főzd meg, hogy ne legyen teljesen puha, csak mintha egy rakottkrumplit szeretnél készíteni belőle. Tedd félre a pörkölt alapod és a krumplit. Serpenyőben süsd elő a padlizsánkarikák mindkét oldalát, tegyél rájuk kevés sót és borsot - ez a leg macerásabb része az egésznek, de megéri a fáradtságot. Ha kész, rétegezd egymásra egy sütőtálba a krumplit, padlizsánt, locsold meg a pörkölt alappal és a végén öntsd le növényi tejföllel és reszeld rá a tetejére a növényi sajtot. Tedd a 180°C-ra előmelegített sütőbe kb. fél, háromnegyed órára (növényi sajt nem fog úgy megbarnulni, mint a tejből készült). Ha tejterméket fogyasztasz, elkészítheted rendes tejföllel és füstölt sajttal is a növényi helyett.