Birsalmasajtnak indult volna a művem, de nagyon sokalltam a cukrot, ami szükséges hozzá, így átkombináltam a dolgokat: cukor helyet xilittel láttam neki az elkészítésnek, az ajánlottnál kevesebb mennyiséget használva. Az eredményt nevezhetném szósznak, vagy lekvárnak is, a lényeg, hogy egészséges finomság lett a méltatlanul elhanyagolt birsalmából. Jelentem, nem lett savanykás, sőt: kifejezetten édes, eteti-magát típusú desszert alapanyag lett belőle.
Ezt a receptet kicsit tovább is gondoltam és vendégváró falatokat készítettem, de felhasználhatod másként is a birspürét: keverd joghurtba, zabkásába, esetleg edd pirítóssal és körteszeletekkel. Írd meg kommentben, Te hogyan használtad fel! :-)
Hozzávalók:
25 dkg birsalma
5 dkg nyírfacukor
fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj és gyömbér
fél deci a birsalma főzőlevéből
A falatokhoz:
dió
camembert sajt
A birsalmát megmostam, félbevágtam, kivájtam a magházát majd felkockáztam héjastól. Feltettem főni annyi vízzel, ami pont ellepi. Mikor teljesen megpuhult leszűrtem a levét egy pohárba, a birsdarabokat pedig botmixerrel pürésítettem. Visszatettem egy edényben a gázra, hozzáadtam a cukrot és a fűszereket valamint a félretett főzővízből egy keveset és ismét elkezdtem főzni, míg az egész besűrűsödött. Pöfékelni fog, úgyhogy sűrűen kell kevergetni, de kb. 10 perc alatt kész. Tálba öntöttem, megvártam, míg kihűl majd a hűtőbe tettem. Másnap fogyasztható.
Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja