Egészséges és kifejezetten laktató reggeli lehet a zabkásából, ami ráadásul változatosan elkészíthető. Ez most épp egy málnás-epres verzió, hogy még inkább növeljük a zabkása amúgy is jelentős rosttartalmát, így növelve az emésztésre gyakorolt jótékony hatását. Próbáld ki az általam használt arányokkal, de ha számodra túl híg, akkor adj hozzá még zabpelyhet, ha túl sűrű, akkor folyadékot. Bátran kombináld a gyümölcsöket, magvakat, kísérletezd ki, milyen a Te kedvenc zabkásád!
Hozzávalók:
1 bögrényi zabpehely (kb 2 dl)
2,5 bögrényi folyadék (negyed bögre növényi tej, 2 és negyed bögre víz arányban)
Méz
Kókusz
Málna
Eper
Ízlés szerint: egyéb gyümölcsök, olajos magvak (pl. dió), aszalt gyümölcsök, fűszerek (fahéj, vanília)
+javaslat, fél adag kókuszos vagy vaníliás Vegan Prot3in Triplex növényi fehérje
A vizet a tejjel (javasolt növényi tej, pl íz ízhatás miatt a kókusztej is) és a kókusszal tegyük fel főni. Amikor forr, szórjuk bele a zabpelyhet és addig főzzük, míg fel nem szívja a zabpehely a vizet, ill. meg nem puhult. Keverjünk bele mézet, majd a végén tegyük bele málnákat, epreket, mivel azok gyorsan széteshetnek. A képen látható verzióban narancsot is tettem hozzá, Te is gazdagítsd bátran más gyümölcsökkel is!
Főzés közben ízlés szerint ízesíthetjük vaníliával, fahéjjal (ez utóbbi az almával készült verzióban jó igazán!) A gabonák (így a zabpehely) mellé érdemes olajos magvakat enni, mert így a legteljesebb az értékük, remekül kiegészítik egymást, segítik testünk működését!
Amikor elkészült, hozzákeverhetünk egy fél adag növényi fehérjét, hogy tovább növeljük a tápanyagtartalmát és még laktatóbb legyen.
A zabkását fogyasszuk melegen, finom és emellett sok energiát ad a napra.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja