Van egy csomó időd, amivel épp nem tudsz mit kezdeni? Esetleg jobban belemerülnél a konyhaművészetekbe mint eddig? Szeretnél valami különlegeset enni, ami a nyári tengerpartos hangulatot idézi? A muszaka a görögök méltán népszerű étele, mely eredetileg darált hússal készül, de lencsével sokkal könnyebb, kevésbé zsíros de mégis laktató. Kicsit pepecselős, de fantasztikusan finom és izgalmas fogás, ráadásul az öko lábnyoma is sokkal kisebb, mint a marhahúsos változaté ;)!
Hozzávalók:
- 2 nagy padlizsán
- 3 nagy paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2,5 deci vöröslencse (bármilyen lencse jó)
- 2 deci paradicsompüré (dobozos passata)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- só, bors
- kókuszolaj
Besamelmártáshoz:
- 5 deci tej (kókusztejet használtam, de jó a tehéntej is)
- 3 evőkanál vaj
- 4 csapott evőkanál liszt (rizslisztet használtam)
- 5 dkg kecskesajt (bármilyen reszelt sajt jó)
- 1 tojás sárgája
- fél mokkáskanál reszelt szerecsendió
- só, bors
Elkészítés:
A padlizsánt vékonyan felszeltem, és 200 fokra előmelegített sütőben, kókuszolajjal meglocsolva megsütöttem. A vöröshagymát felaprítottam, kevés kókuszolajon egy lábosban üvegesre pároltam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát is, kicsit átforgattam ezzel is, majd hozzászórtam az átmosott lencsét, sóztam, borsoztam, megszórtam római köménnyel és fahéjjal is és felöntöttem éppen csak annyi vízzel, amennyi ellepi, majd lefedve puhára főztem, mintha főzeléket készítenék. Kb. negyedóra alatt el is készült, ha túl sok lé maradna rajta, azt leönthetitek.
A besamelhez felolvasztottam a vajat, hozzászórtam a rizslisztet habverővel folyamatosan keverve, majd felöntöttem a tejjel, sóztam, borsoztam, reszeltem bele szerecsendiót is. Folyamatos keverés mellett, megvártam, míg felforr és sűrűsödni kezd, ekkor hozzáadtam a sajtot, majd ha az is elolvadt benne, elzártam a gázt és belekevertem a tojás sárgáját is.
A paradicsompürében elkevertem a szárított oregánót, pici sót és borsot. Ha túl sűrű a püré, kevés vízzel hígíthatjátok, ebből nem kell sok majd, mert akkor túl sok leve lesz az ételnek.
Egy hőálló edény aljára helyeztem a padlizsán felét, majd a paradicsomszeletek felét és rákanalaztam a lencsét, majd a maradék paradicsommal, végül a padlizsánnal befedtem.
Ráöntöttem a paradicsompürét csak úgy nagyjából, végül elsimítottam rajta a besamelmártást és 200 fokra előmelegített sütőben még egy bő fél órát sült, míg a teteje barnulni kezdett.
Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog