Ebben az őszbe forduló időben kiváló vasárnapi csemege lehet ez a mandulás-kajszibarackos gombóc. Vigyázat, szinte rögtön elfogy, így érdemes hamar lecsapni rá, még a többiek előtt! :-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- kb. 1,2 kg krumpli
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 1 ek. tojáshelyettesítő por
- 1 ek. lenmagpehely
- 1 ek. víz
-----
- Sárgabarack
- Morzsa
- Mandulaszeletek
- Xilit
Elkészítés:
- A krumplit héjában megfőzzük, majd kihűtjük, meghámozzuk és összetörjük.
- A liszteket és a tojáshelyettesítő port hozzákeverjük.
- A lenmagpelyhez vízbe áztatjuk, és ezt is hozzákeverjük.
- A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és kis kockákra vágjuk.
- Megtöltjük negyedbe vágott barackokkal.
- Gombócokat formálunk, melyeket forrásban levő vízbe dobunk és kifőzzük (kb. 8 perc alatt).
- A morzsát és a mandulát olaj nélküli serpenyőben megpirítjuk. A gombócokat ebbe forgatjuk bele.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja