Nem csak hagyma- vagy sajtkrémleves létezik ám a világon! Léteznek egészséges krémlevesek is, amik ugyanolyan finomak, nem törpülnek el népszerű társaik mellett sem. Télen és tavasszal jó választás a cékla alapanyagnak, rengeteg vitamint tartalmaz és a végeredmény is étvágygerjesztő.
Hozzávalók:
- 3 közepes cékla
- 3 ek. 100% extra szűz olívaolaj
- kb. 1,5 l víz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl rizstejszín (vagy sima főzőtejszín)
- 2-3 tk. köménymag
- 1 tk. római kömény
- 1 kisebb csokor koriander
- fekete és fehér bors, szerecsendió ízlés szerint
- kis citromlé -ízlés szerint
- só-ízlés szerint
Elkészítés:
A céklákat megmossuk, meghámozzuk és félbe vágjuk.
Kevés olajjal meglocsoljuk és alufóliába csomagolva, tepsibe téve 160 fokon 30 perc alatt megsütjük.
Eközben felvágjuk a hagymát, és 2 ek. olívaolaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk.
Fűszerezzük köménnyel, római köménnyel, borssal.
Rákockázzuk a megsült és kihűlt céklát.
Hozzáadjuk a fokhagymákat, és vízzel felengedjük.
Kb. 10 percet követően hozzáöntjük a rizstejszínt, összeturmixoljuk botixerrel és szükség szerint hígítjuk még vízzel.
Citromlével, sóval ízesítjük, beleszórjuk a felaprított korianderleveleket és összeforraljuk, ezután még ízlés szerint 1 kis szerecsendiót adhatunk hozzá.
Feltétnek nagyon finomak lehetnek a pirított magvak vagy zsemlekocka, esetleg aszalt zöldség-chips, vagy a kukoricás tortilla chips is.
Forrás: Dankóné R. Magdolna blogja