Hőségriadó van, ugyan kinek van kedve a tűzhelyet bekapcsolni? Inni, enni viszont kell a melegben is, főleg előbbi, hiszen a folyadékpótlás az egyik legfontosabb ilyenkor. A legalkalmasabb erre egy hűsítő gyümölcsleves, amit pár perc alatt el lehet készíteni, hűtőben pedig pár napot eláll, hacsak el nem fogy azonnal. 2-3 féle gyümölcs elegendő hozzá, célszerű édesebbet és savanykásabb fajtákat összeválogatni, hogy az ízek kiegyensúlyozzák egymást, és még plusz édesítés sem szükséges ilyenkor hozzá. Laktóz-, glutén és hozzáadott cukormentes recept következik!
Nem elhanyagolható tény ezzel a levessel kapcsolatban, mennyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Bár a fekete ribizli nem annyira népszerű gyümölcs, mégis érdemes fogyasztani, ha hozzájutunk, mert igazi C-vitaminbomba és magas antioxidáns tartalmú. Sokan kissé kesernyés ízét nem kedvelik, de az édesebb barackkal és savanykásabb meggyel kiegészítve nagyon kellemes ízvilágú gyümölcsleves a végeredmény.
Hozzávalók adagonként:
1 marék feketeribizli
1 marék meggy
1 db őszibarack vagy nektarin
bármilyen növényi tej és/vagy víz amennyi éppen ellepi
csipet só
pár csepp citromlé
lehet dúsítani 1 evőkanál zabkorpával, zabpehellyel, lenmagliszttel, darált dióval stb.
Az összes gyümölcsöt megmostam, a meggyet kimagoztam. Turmixgép edényébe tettem a ribizlit (pár szemet félretettem a tálaláshoz), a barackot kisebb darabokra vágva héjastól dobtam hozzá, belefacsartam a citromlevet, felöntöttem annyi rizstejjel, hogy még a gyümölcsök teteje kilátszott, utólag lehet még hígítani, ha szükséges. Ilyenkor lehet hozzászórni a darált diót is vagy zabkorpát. Simára turmixoltam az egészet és ha hideg volt a tej vagy a víz, akkor hűteni sem kell, csak rászórni a meggyet és a ribizlit és már tálalható is.