Cobbler receptet már hoztam Nektek korábban is (ide kattintva találjátok ringlós-barackos ízben), de arra gondoltam, mi lenne ha sós verzióban is elkészíteném - így született meg a paradicsomos cobbler ötlete. A paradicsom azon ritkaságok egyike, aminek nemhogy nem árt a sütés-főzés, de még használ is! A benne lévő nagyon értékes likopén nevű hatóanyag ugyanis hő hatására még aktívabbá válik - a likopén pedig többek közt segíti szervezetünk védelmét a káros UV-sugarakkal szemben. Kell ennél több? :-) Próbáld ki!
Hozzávalók a paradicsomos alaphoz:
6-8 darab paradicsom kicsik nagyok vegyesen
1 evőkanál zabkorpa
só
frissen őrölt bors
pár db friss kakukkfű ág
1 teáskanál balzsamecet
2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a tésztához:
1 és fél bögre tönkölyliszt
fél bögre zabliszt
2 mokkáskanál sütőpor
1 pohár (növényi)tej
fél pohár vaj kockázva
12 dkg camambert sajt (más reszelt sajt is jó)
1 mokkáskanál himalája só
frissen őrölt bors
1 evőkanál szárított bazsalikom
pár szem dió (elhagyható)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A hagymákat felkockáztam, a paradicsomokat szintén és egy kivajazott sütőtálba szórtam őket, rámorzsoltam a kakukkfüvet, meglocsoltam balzsamecettel és kevés olívaolajjal, sóztam, borsoztam és jól összekevertem az egészet majd betettem a sütőbe, míg a tésztát összeállítottam. A liszteket egy tálba öntöttem, elkevertem benne a sütőport, sót, borsot, szárított bazsalikomot, és a felkockázott sajtot is. Hozzáadtam a vajat és kézzel elmorzsoltam a lisztes keverékben, míg pici darabos vizes homok állagú lett a tészta, aztán hozzáönöttem a tejet is. Sűrű ragacsos tészta lesz, ha túl híg lenne adjunk még hozzá kevés lisztet, ha túl sűrű akkor tejjel higítható. Kivettem a sütőből a paradicsomot és egy evőkanállal rákanalaztam a tésztát a tetejére, majd megszórtam dióval. Visszatettem a forró sütőbe és 20-25 perc alatt készre sült.
Tálaláskor friss kakukkfűvel megszórtam.
Forrás:
Zsuzsi blogja, http://palmafaproject.cafeblog.hu